Zobacz pełną wersję : sigma: 24-70 czy 30 ?
Od pewnego czasu uzywam sigmy 24-70 f2.8 ale... przy pelnej dziurze nie jest 'powalajaco ostra'
sytuacja zmienia sie po domknieciu o dzialke. ale to ma wplyw na czas naswietlania ujecia.
moje pytanie do was, czy warto zamienic 24-70 f2.8 na sigme 30mm f1.4 ?
Radek Radziszewski
30-01-2008, 09:11
Jeśli zależy ci na jasności to oczywiście że tak - sigma 30 jest ostra od 1.4
jacoslavgth
30-01-2008, 09:45
jak chcesz ostro od 2,8 kup nowego nikkora 24-70/2,8 - za sigme za niecale 2000 zika nie mozesz oczekiwac zeby byl super ostry od pelnej dziury, zaplac 5,5 a bedziesz zadowolony, ja tak wlasnie zrobie i za jakis czas w moim plecaku bedzie nikkor :)
problem w tym ze ja mam pentaxa :D i nikkor nie da mi af
szkoda mi 'oddawac' ta sigme - bo pokochalem ja, ale brakuje mi tego swiatla (przywyklem do f1.7) i krutkich czasow strzelajac z reki
wasilewk
31-01-2008, 11:41
problem w tym ze ja mam pentaxa :D i nikkor nie da mi af
szkoda mi 'oddawac' ta sigme - bo pokochalem ja, ale brakuje mi tego swiatla (przywyklem do f1.7) i krutkich czasow strzelajac z reki
Bierz te Sigme jako dodatkowe szkło.
No chyba, że chcesz poczekać na jasną stałkę Nikkora z AF-S (podobno już nie długo). Ja bym kupił tę Sigmę, ale mam N50/1.8 AF i jestem z niego bardziej niż zadowolony. Odbudował moje obawy o ostre zdjęcia robione cyfrą. Myślę, że Ciebie ta malutka Sigma przekona.
Pzdr
PS.
Pamiętaj jednak: ta 30-ka Sigmy wymaga małej stabilności przy pstrykaniu. To nie stałka Pentaxa. Pstrykanie jak z karabinu, bez namysłu nie bardzo: chyba, że testujesz albo masz 16GB kartę.
Myślę, że Ciebie ta malutka Sigma przekona.
No, taka malutka to ona nie jest. Miałeś ją w rękach?
wasilewk
31-01-2008, 12:54
No, taka malutka to ona nie jest. Miałeś ją w rękach?
Miałem. W FJ ją testowałem, gdy kupowałem N50/1.8.
Oczywiście nie ma porównania do N50/1.8 ani z naleśnikiem N45/2.8 P.
http://www.kenrockwell.com/nikon/45.htm
Ale ja osobiście nie widziałem małej Sigmy. Ta 30-ka jest chyba najmniejsza.
Pzdr.
Bierz te Sigme jako dodatkowe szkło.
.
To dla mnie bylo by najlepsze rozwiazanie, gdybym tylko mial wolne 1500zl
z moja 30 mm jest dziwnie. 1.4 tak ale do odległosci koło 1,5m potem co metr to działka wiecej i na f4 juz jest ok tak gdzieś od 5m i dalej. Bardzo brakuje mi własnie sigmy 24-70 którą kiedys miałem.