Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Most Poniatowskiego/Most Świętokrzyski
Walczylam ze soba czy zamiescic, ale jestem ciekawa opinii. Moze troche orginalniej (znaczy ja takiego kadrowania nie widzialam, ale moge sie mylic ;)).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img100.imageshack.us/img100/5235/p1170415hf0.jpg)
i typowo:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img100.imageshack.us/img100/7756/p1170412vvox9.jpg)
jak na moje amatorskie oko to się podoba - szczególnie jedynka "za całokształt" może tylko ten kwadratowy kadr jest trochę za wąski... ale jak to mówili w pewnym znanym programie "jestem na tak" :)
1-ka jest prawie ładna ;-)
Dobry zamiar kompozycyjny, niemniej przy takim kadrze trzeba uważać, zeby obramowanie - które ma uwypuklać obiekt głowny i dopelnic zdjecie, nie przytłoczyło owego obiektu, co myśle, ze własnie sie stało.
Azeby to skomplikowane powyzsze zdanie uproscic, powiem mniej ramki - wiecej mostu :-)
Jedynka mi się podoba i jak sądzę, czytając tytuł, oba mosty są tu tak samo ważne...żaden nie jest obramowaniem...? czy dobrze rozumiem? Uważam, że jeżeli tak to jest nieźle.
Dwójka faktycznie typowa :)
motylanoga
30-01-2008, 11:42
W tytule pominęłaś jeden z mostów widoczny na pierwszej fotce ;-) Poza tym klasycznie, podobają mi się.
W tytule pominęłaś jeden z mostów widoczny na pierwszej fotce ;-) Poza tym klasycznie, podobają mi się.
bravo za spostrzegawczosć - moje zdolności poznawcze są chyba mocno nadwyrężone, ale tak - trzy nazwy powinny być w tytule i wtedy byłoby już "w punkt" ;)
1 bardzo mnie przekonuje, moim zdaniem to bardzo dobre zdjęcie, do tego bardzo pasują mi kolory. 2 tego było już dużo.
1. dobry pomysł ale... za dużo tego mostu nad Tobą i po lewej (rozprasza - przytłacza). Może pomógłby bardziej panoramiczny kadr, lub ciut ciaśniejszy kwadrat z głównym mostem dokładnie na środku ;)
2. no typowo, ale za to dobrze wykonane technicznie, ładna GO i szczegóły, odbicie w wodzie i te zawsze urocze gwiazdki :)
motylanoga
30-01-2008, 11:57
bravo za spostrzegawczosć - moje zdolności poznawcze są chyba mocno nadwyrężone, ale tak - trzy nazwy powinny być w tytule i wtedy byłoby już "w punkt" ;)
Jaka tam spostrzegawczość. Ja po prostu wiem, że on tam jest i zawsze wchodzi w kadr ;-)
Archangel
30-01-2008, 12:03
zdecydowanie 1, lubie takie kadry, mają coś w sobie :)
Jedynka jest ciekawa i - jak to mówią - ma spore zadatki.
Pierwszy plan jest świetny. Kolor światła, podłogi i konstrukcji na górze kadru - znakomity, gra świateł dobra, ciekawie pokazana konstrukcja, słowem pierwszy plan robi wyśmienite wrażenie. Ale głębia kadru, to co jest wewnątrz ramki utworzonej z pierwszego planu już nie zachwyca. Jest bladawe, mało kolorowe i w sumie mało ciekawe.
Zastanawia mnie, czy nie można byłoby złożyć dwóch obrazków (czyli zrobić tak modnego ostatnio HDRa): jeden z piertwszym planem, a drugi z resztą w głębi, ale albo naświetloną ionaczej, albo o innej porze, kiedy niebo ma jeszcze jakiś kolor, a w wodzie jkest więcej kolorowych i zblurowanych odbić.
Ciekawi mnie też czy da się przesunąć nieco w bok w ten sposób, żeby szyna biegnąc wzdłuż kadru celowała w jasnooświetlony pylon, a nie gdzieś obok - ale to już kwestioa wypróbowania, cio będzie lepiej wyglądać.
Jako sięrzekło - dopracować sam most Świętokrzyski i okolice i zrobi się pięciogwiazdkowe zdjęcie archjitektury.
nie wiem czemu ale 1 zdjecie mialo by fajny klimat ale bez mostu w tle ;) fajne wrażenie spełnia konstrukcja mostu nad głowa. ale to tylko moje zdanie :)
hm... jak to powiedzieć?...
Skoro w exifie obu fotografii jest napisane... Panasonic Model = DMC-FZ50 ... to czy użyte do sfotografowania przez Ciebie czasy i przysłona będą użyteczne dla kogoś kto chce się na ich przykładzie uczyć np. poprawnego naświetlenia danej sceny, a ma na stanie tylko Nikona?... ;)
Czy te wartości są jednakie i inne techniczne "strony" danej puszki, nie zmienią uzyskanego efektu?
Nie wiem czy to zrozumiałe co tu piszę, ale ciekawa jestem czy wskazania exif tych np. fotografii mogą służyć jako wskazówka dla użytkowników innej marki sprzętu, oczywiście jeżeli przyjmiemy, że takie teoretyczne dane coś wnoszą?
a co sadzicie o Katedrze Nocą w Kielcach (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=48128)
hmm. raczej szybko tam nie wroce, chybaze w pazdzierniku, jak juz moi przyjaciele beda zdobywac Warszawe :P wiec zdjecia nie poprawie...
pojechalam do Warszawy glownie po aparat, jeszcze z lumisiem (a z d80 w samochodzie) nie moglam odpuscic tego mostu ;)
co do mostu w tle... nie mam zielonego pojecia (wiem, ze ten pierwszy,zielony, to Gdanski, o) jak sie one nazywaja i w jakiej wystepuja kolejnosci :P. wiem, ze w trosce o moje zycie i sprzet, nie powinnam ich przekraczac, o ;)
MajaS, a co do ustawien z exifa... nie powinny sie diametralnie roznic, spokojnie mozesz tego uzyc, ale warunki zawsze sa inne. znam ludzi, ktorzy uzywaja nikonow jako swiatlomierzy do dajmy smieny i zenitow. dziala.