PDA

Zobacz pełną wersję : czy to dobry wybór

drhardware
22-02-2006, 21:34
Witam,

cyfrówkę Nikon juz mam, CP 95, teraz pora na analoga, zwłaszcza że Zenit już się psuję. Kolega z forym sprzedaje body i dwa obiektywy tu (http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3077019) , czy to dobry wybór jak na początek dla osby, która posługiwąła się zenitem? Zaznaczam, że pojęcia typu preselekcja, czy zupełnei manuala obsługa nie są mi obce. W przysżłości planuję D70(s), więc potrzebuję porady typu - nie beirz tej puszki, wykorzystasz ją tylko w F70.

ALF
23-02-2006, 00:23
aparacik zacny, ale szkiełka, a zwłaszcza nikuś...no ja sobie darowałem, nawet kitowa sigma 24-70 była lepsza, ale jeśli nie masz więcej kasy, to na początek przygody z nikonem może być :P...nie myśl jednak o nim przyszłościowo...

Ijon Tichy
23-02-2006, 03:02
Za tą cenę to dobry wybór.

Zenit już się psuję
Niemożliwe. Zenity się nie psują ;)

Nikonek
23-02-2006, 11:35
Odpusc sobie F70. Jest troche nieudanym modelem ze wzgledu na nieczytelny "interfejs uzytkownika". Polecam tanszy F801s albo troche drozszy, ciezszy i lepszy F90x.

ALF
23-02-2006, 13:57
Nikonek, bzdury piszesz, albo chyba nigdy nie robiłeś zdjęć F70...to najlepsza puszka (w stosunku jakość/cena) z tzw aparatów zaawansowanych, a wspomniany wyświetlacz ma nieco inny wygląd niż w 801...i co z tego? skoro wszystko na nim pięknie widać, dane są również w wizjerze, a na dodatek ma lepszy silnik, wszystkie pomiary, najmocniejszą z wbudowanych lamp (co dla poczxątkującego, który pewnie nie ma lampy jest dość istotne), bardzo precyzyjny pomiar światła, pełną obsługę szkieł manualnych (tanich i bardzo dobrych)...i jeśli kiedykolwiek go wymienię to tylko na F100 :D

drhardware
23-02-2006, 14:44
!. W zenicie psuje się naciąg migawki i potem są jaja, momo że naprawion. pól klatki jest zaświetlone, pół nie, albo 1/3 niedoświetlona, 1/3 ok, 1/3 przeswietlona

2. mam lampę, SB-27. Bypiłem na Allegro, bo była tania:)
3. obsługi i tak i tak musze się nauczyć, czy to będzie 801 czy F90 (nie stać mnie)

ALF
23-02-2006, 14:50
obsługi F70 nauczysz się po jedej rolce filmu...moja żonka, która nie ma nic wspólnego z fotografią (poza mężem :P ) nauczyła się po 2 rolkach :D

drhardware
23-02-2006, 14:58
juz nawet robiłem nim zdjęcia (koleżanka sąsiadka ma F70, dorabiałem jej zaczepy do tylnej ścianki), i stąd moje zainteresowanie tym modelem. Na razie jeszcze za mało wiem o szklach i sta moje pytanie o te wystawione przez molegę na aukcji, a zwłąszcza tą Sigmę. Do Zenak mam duzo i o róznych ogniskowych, może będe podpinał przez przejściówkę?

Nikonek
23-02-2006, 15:36
Nikonek, bzdury piszesz, albo chyba nigdy nie robiłeś zdjęć F70...to najlepsza puszka (w stosunku jakość/cena) z tzw aparatów zaawansowanych
A wiesz dlaczego? - bo jest niechetnie kupowany przez ludzi na gieldzie wiec cena najbardziej spadla. W tym momencie podwazasz nie moje preferencje tylko preferencje wielu uzytkownikow, ale kazdemu wolno miec wlasne zdanie.

... a na dodatek ma lepszy silnik
Ma lepszy silnik od czego ?

... wszystkie pomiary,
A F90x lub F801s to jakiegos pomiaru brakuje ?

najmocniejszą z wbudowanych lamp (co dla poczxątkującego, który pewnie nie ma lampy jest dość istotne),
Dla jednych to zaleta, dla mnie lampa wbudowna to wada, oslabia konstrukcje aparatu szczegolnie ze teraz SB24 - 26 to ok 400zl, ale to sprawa nie do rozstrzygniecia co jest lepsze.

bardzo precyzyjny pomiar światła,
A F90x, albo F801s ma gorszy ?

pełną obsługę szkieł manualnych (tanich i bardzo dobrych)
Kompletna bzdura, sprobuj zalozyc jakies szkielko non-AI. Tylko niektore egzemplarze FM mialy odchylany zabek, ktory jest zachaczany o wyciecie w pierescieniu przyslon dzieki czemu obslugiwaly wszystkie szkla manualne, non-AI tez
Zaden AF tego nie mial, jesli dobrze pamietam, a jesli mial to mnie poprawcie.

ALF
23-02-2006, 16:01
A wiesz dlaczego? - bo jest niechetnie kupowany przez ludzi na gieldzie wiec cena najbardziej spadla. W tym momencie podwazasz nie moje preferencje tylko preferencje wielu uzytkownikow, ale kazdemu wolno miec wlasne zdanie.

wolno :P a wiesz czemu, bo ludziska naczytały się tych bzdur o wyświetlaczu :( a z drugiej strony jest jednym z najlepiej sprzedawalnych na allegro - wiem bo śledzę rynek od 2 lat :P

Ma lepszy silnik od czego ?

od wielu innych AF...w tym od 801 :)

A F90x lub F801s to jakiegos pomiaru brakuje ?

nie, ale za sporo większe pieniądze, więc po co przepłacać :P

Dla jednych to zaleta, dla mnie lampa wbudowna to wada, oslabia konstrukcje aparatu szczegolnie ze teraz SB24 - 26 to ok 400zl, ale to sprawa nie do rozstrzygniecia co jest lepsze.

przy dość pancernej konstrukcji F70, to nie jest argument, przeca nie będziesz tym wbijał gwoździ? :) a zakup dodatkowej lampy to już znaczny wydatek, co najmniej cena przyzwoitego szkła kitowego...co dla początkującego może być ważne...

A F90x, albo F801s ma gorszy ?

tak, bo przynajmniej 2 razy droższy :P

Kompletna bzdura, sprobuj zalozyc jakies szkielko non-AI. Tylko niektore egzemplarze FM mialy odchylany zabek, ktory jest zachaczany o wyciecie w pierescieniu przyslon dzieki czemu obslugiwaly wszystkie szkla manualne, non-AI tez
Zaden AF tego nie mial, jesli dobrze pamietam, a jesli mial to mnie poprawcie.

hehe...myślałem, że to akurat jest jasne...tylko ile szkieł non-AI znajdziesz teraz na allegro czy w komisach? to jest 1/50 dostępnych manuali nikona i 1/1000 innych firm :D

Nikonek
23-02-2006, 16:46
Na poczatku pozdrawiam Cie ALF. Wreszcie jakas fajna i konstruktywna dyskusja. No to do roboty:

wolno :P a wiesz czemu, bo ludziska naczytały się tych bzdur o wyświetlaczu :( a z drugiej strony jest jednym z najlepiej sprzedawalnych na allegro - wiem bo śledzę rynek od 2 lat :P
Argument silowy o 2-letnim sledzeniu rynku, no dobra, nie chcialem sie ujawniac, ale co tam. Od 15 lat mam wlasne stoisko na gieldzie foto w Stodole i sledze rynek od 1982r czyli od 24 lat. Musze umiec sprawdzic dowolnego Nikona, Canona, Leice i sprzet kolekcjonerski. Troche tego przerzucam i wiem co ludzie kupuja a czego nie. Ceny sa potwierdzeniem niecheci ludzi do F70, choc ja nie napisalam, ze to zly aparat, ale wole F801s.

od wielu innych AF...w tym od 801 :)
A od F90x ?, a poza tym po co amatorowi szybkostrzelnosc. Jak ma byc fotoreporterem to F90x.

nie, ale za sporo większe pieniądze, więc po co przepłacać :P

He, to popatrz jak ostatnio spadly F801s, cena prawie taka sama.

przy dość pancernej konstrukcji F70, to nie jest argument, przeca nie będziesz tym wbijał gwoździ? :) a zakup dodatkowej lampy to już znaczny wydatek, co najmniej cena przyzwoitego szkła kitowego...co dla początkującego może być ważne...
Hmmm.... Zgadzam sie, ze lampa do istotny argument dla poczatkujacego, ale F70 nie jest pancerny. W serwisie widzialem F90x po jakims upadku, obudowa rozleciala sie na 2 kawalki i dzialal. Z aparatem zawsze sie mozna przewrocic np. w gorach.

tak, bo przynajmniej 2 razy droższy :P
F801s nie jest 2 razy drozszy. Tu na forum w ogloszeniach byly 2 F801s za 700zl za oba. Wiec cena +/- taka sama.

hehe...myślałem, że to akurat jest jasne...tylko ile szkieł non-AI znajdziesz teraz na allegro czy w komisach? to jest 1/50 dostępnych manuali nikona i 1/1000 innych firm :D
Spotykam ich calkiem sporo.

drhardware
23-02-2006, 16:58
eeee. może słowo wyjasnienia? ząbek? pierścień? szkło inteligentne czy tez nie? :) alo gdzie to znależć. I na co zwracac uwagę przy zakupie.

ALF
23-02-2006, 17:02
hihi...przyznam się, że kiedy parę lat temu wybierałem pierwsze body nikona, to mój wybór była taki F70/F90x/F801s :D
wszystkie te puszki sa imho świetne, a jedyną (często wyłącznie) różnicą decydującą jest cena...i u mnie też była decydująca :P
jest jeszcze jeden argument, o którym ja nie wiedziełem w momencie zakupu...F70 bywa najmniej zajechany z tej 3, bo nawet przez profi był używany często jako zapasowe body... :D

Nikonek
23-02-2006, 18:19
W latach 90tych 90% "pstrykaczy koscielnych" uzywalo F801s. Potem przesiedli sie na F90x. Rzeczywiscie za F70 przemawia fakt, ze ich nie zameczali wiec latwo o egzemplarz niezajezdzony (o ile F90x w bdb stanie jest troche na rynku, o tyle F801s w bdb sta. to ze swieca szukac 95% jest zameczonych), znowu dlaczegos ich nie wybierali i tj przeciw.
Jak zwykle, zycie nie jest proste. :)

ALF
23-02-2006, 21:18
hihi...ja właśnie od takiego kupiłem...leżało jako zapasowe body na śluby...ledwie parenaście rolek oleciało, co było widać po body...najmniejszej ryski...nie to co teraz :D

Ijon Tichy
23-02-2006, 23:57
Panowie, fajowa ta dyskusja, ale chyba zapomnieliście, o co pytał drhardware. Jeszcze kilka postów i aukcja się skończy :)

dobry wybór jak na początek dla osby, która posługiwąła się zenitem

IMHO bardzo dobry wybór. Nieco inny wyświetlacz to żaden argument, da się dokręcić każde normalne szkło, nie popadajmy w onanizm sprzętowy (z tymi non-AI to już przegięcie).

ALF
24-02-2006, 00:55
nie ma co się zastanawiać...brać!
o stanie aparatu może świadczyć ilość mikrorysek na obudowie, a zwłaszcza na spodzie...również trzeba sprawdzić stan bagnetu i działanie światłomierza...
rodzajami bagnetów na razie się nie przejmuj...poczytasz trochę forum i będziesz wiedział, a do tego czasu, rób zdjęcia i ucz się nowego sprzętu :D

drhardware
24-02-2006, 11:57
jedyny problem to taki, że ja jestem z Łodzi, a aparat z Rawicza. Chyba że ktos z Krakowa ma podobny, bo jadę na Krakdent :) w przyszłym tygodniu.Dziekuję za wszytskie odpowiedzi, Jeszcze tylko jak sprawdzić dziłanmie swiatłomierza? Jka odczytac te dane z aparaty? mam Swierdłowsk 4, moge porównać, tylko czy katy widzeni anie zafałszują mi pomiaru?

ALF
24-02-2006, 13:37
w obu masz pomiar punktowy...tu bardziej chodzi o powtarzalność pomiarów...

czesiek
24-02-2006, 23:05
Moim zdaniem, gdyby F70 miał uchwyt z F90 i wyświetlacz z owego lub nawet z F801 byłby idealny. Używając go jako drugie body zrobiłem sobie odciski na łapie a nie mam delikatnych łap :)

ALF
24-02-2006, 23:13
ja mam delikatne, ale odcisków się nie nabawiłem :P no i można do niego dokupić gripa...

Mundeczek
04-03-2006, 16:16
Cze!!!
Ja teżm mam F70 i jak narazie sprawóje się świetnie.
Będę chciał go wymienić alo to dlatego że jest tjuż trichęprzechodzony.

[ Dodano: Sob 04 Mar, 2006 ]
A wyświetlaczmoim skromnym zdaniem jest bardzo czytelny.
Pozdrawiam.