Zobacz pełną wersję : Zdjęcia miasta w nocy
Witam ,
z gory przepraszam jesli ten temat sie pojawil,
Posiadam nikona d50 z obiektywem Sigma 24-70 1:3.5-5.6 D Aspherical. Chial bym zrobić kilka ujęc mojego miasta w nocy.
1) zdjecia kościołów - niektóre sa oświetlane lampami sodowymi, które daja żółto-pomaranczowe światło.
probowałem ostawić balans bieli na swiatło żarowe, tryb Preselekci P (A), i ISO na 400 lub 800 przeslona 3.5 (caly obiekt w obiektywie) i zdjecie wykonane z reki , mimo ze było lekko poruszone kolory nadal byly beznadziejne bylo widac dominaty kolorów na elewacji
Prosil bym o odpowiedz, jak moge ustawic aparat, zeby wykonał zdjecie obiektu ze stonowanymi kolorami oświetlających go lamp, i czy nie wymagam zaduzo :) jak na początek od mojego aparatu
No rzecz podstawowa to statyw - z ręki to nic nie wskórasz, tym bardziej, że w powinieneś trochę szkiełko przymknąć tak do ok. f/8-11 aby zwiększyć głębię ostrości i z lamp zamiast plam zrobić ładne "gwiazki".
Jeśli nie musisz zamrażać ruchu to zmniejsz iso do minimum aby uniknąć zaszumienia obrazu.
Co najważniejsze - różne źródła światła są nie do opanowania i zawsze w którymś miejscu będziesz miał barwy odbiegające od rzeczywistości - chyba, że potem pobawisz się w PS-ie ale to inna bajka. Dlatego postaraj się wykorzystać format RAW i korygować balans na komputerze co nie zwalnia Cię od ustawienia jak najbardziej poprawnego balansu już podczas fotografowania - kompletnie rozjechany balans sprawia potem wielkie trudności z doprowadzeniem go do porządku nawet z Raw-a. Pobaw się trochę predefiniowanymi ustawieniami WB w aparacie - to już wiele pomoże.
dziekuje za odpowiedz, statyw swoja droga , czyli sugerujesz robic zdjecie w formacie RAW. zdaje sobie sprawe ze jestem "swiezym" wlascicielem nikona , z terminami fotograficznymi jestem na bakier :) ale z tego co wiem obiektyw mam 24-70 a przeslone moge ustawidc od 3.5 do 5.8 .dodatkowo na body pokretlem moge ustawic f od 3,5 do f 22 przy czasie 1,5 s. co do szumow, nie zuwazylem nic. HELP :)
ale z tego co wiem obiektyw mam 24-70 a przeslone moge ustawidc od 3.5 do 5.8 .dodatkowo na body pokretlem moge ustawic f od 3,5 do f 22 przy czasie 1,5 s. co do szumow, nie zuwazylem nic. HELP :)
te cyferki w nazwie obiektywu oznaczają minimalną przesłonę do której można zejść na danej ogniskowej. Czyli w Twoim przypadku (Sigma 24-70 1:3.5-5.6 D) f3.5 na "krótszym końcu" czyli na ogniskowej 24mm i f5.6 na "dłuższym końcu" czyli na ogniskowej 70mm. Czyli łopatologicznie na maksymalnym zoomie nie da rady ustawić mniej niż f5.6 a na najmniejszym zoomie f3,5. f22 można ustawić w całym zakresie.
Piszę to w kwestii wyjaśnienia bo napisałeś że jesteś na bakier z terminami:)
f3.5 na "krótszym końcu" czyli na ogniskowej 24mm i f5.6 na "dłuższym końcu" czyli na ogniskowej 70mm. Czyli łopatologicznie na maksymalnym zoomie nie da rady ustawić mniej niż f5.6 a na najmniejszym zoomie f3,5. f
to akurat sie domyslilem :) przesiadłem sie z 9600 fuji takze zderzenie wg mnie jest olbrzymie w porównaniu z d50 ale mam nadzieje ze nadrobię straty w terminologii i technice :)
ale terminologia i technika jest niemalże identyczna jak w Twoim Fuji. To bardzo zaawansowany kompakt nie różniący się sposobem wykonania fotografii niczym od lustrzanek. Są tylko inne parametry techniczne puszki i szkieł ale zasady fotografii prawie te same co w kompakcie.
A wracając do tematu to może ten wątek coś pomoże:
http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/39161-fotografia-nocna-mini-poradnik.htm
Formowiczu : nowart fuji sie pozbylem, a chociaz mogl bym sie wiele na nim nauczyć, ale człowiek caly czas prze do przodu i pewnego poranka wstalem rano i stwierdziłem ze go sprzedaje, powód wizjer LCD który zaczynał z każdym dniem mnie wkurzać bo musiałem na "czuja" robić zdjecia. Dlatego siadlem na nikona mialem do wyboru 40 ale po namowie znajomych nikonowiczów wybralem 50. Fakt faktem aparat niezly ale w nikonie widze to co widze , a nie domyslam sie czy to co widze jest dobre :)
Forumowiczu Laku dzieki za linka, mam nadzieje ze wyczerpie z niego jak najwiecej informacji, i może jescze dzis zaszczycę forum zdjęciami z wieczorowej eskapady na miasto, jest lekka mgła także będzie widać strumienie swiateł
Przenioslem tutaj :
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=48128
zeby nie smiecic :)
is0 pamiętaj, że zdjęć nocnych nie robi się w nocy bo nie pozbierasz się z kontrastem. Fotki wykonuje się jak jeszcze nie jest zupełnie ciemno, niebo granatowe a nie czarne a dach budynków odcinają się od nieba.
motyl czyli sugerujesz ze najlepiej robić a w godzinach 17 - 18 ? na obecna pore roku ?>
Myślę, że tak. Przy cyfrze możesz strzelać fotki do woli. Z doświadczenia wiem, ze na miejscu zdjęć warto być na jakieś 20-30 minut przed zmrokiem. Ustawić sprzęt i czekać na odpowiedni czas a potem fotografować co 2-3 min. po fotce aż do całkowitego zmroku.
no nic :) będę probował tylko na razie czekam na lepsza pogodę i czyczenie matrycy