PDA

Zobacz pełną wersję : Moc lampy blyskowej w D80

kaisuj
29-01-2008, 11:28
Cos mnie wczoraj naszlo na testowanie mojego D80 i zauwazylem dziwna rzecz.
Otoz gdy porownalem pelna moc wbudowanej lampy blyskowej w trybie TTL i manualnym to sie okazalo,z e jest miedzy nimi spora roznica.
Zrobilem wiec serie zdjec tego samego kadru na tych samych ustawieniach, zmieniajac jedynie moc lampy i porownalem wyniki osiagniete w trybie manualnym i TTL.
Wnioski?
Pelna moc w TTL, czyli ustawiona na +1 dala mniej wiecej taki wynik jak w manualnym ustawieniu na 1/16 pelnej mocy.
Opisujac to bardziej obrazowo moge pwoiedziec, ze gdy dobralem przyslone tak, by kadr byl prawidlowo naswietlony przy pelnej mocy w TTL i przy tych samych ustawieinach dalem pelna moc trybu maualnego i zdjecie bylo tak przepalone, ze prawie calkowicie biale.

Moje pytanie: czy to jest normalne? Czy te dwa tryby faktycznie roznica sie moca wyzwalanego blysku, czy cos z moim D80 jest nie tak?
Do tej pory nie uzywalem trybu manualnego lampy, bo w TTLu bylo mi latwiej zmieniac jej moc (nie trzeba wchodzic do menu). Jednoczesnie sadzilem, ze pelna moc obu trybow daje taki sam efekt, choc przyznaje, ze zastanawiam mnie fakt, iz w manualnym mozna regulowac te moc az do 1/128 pelnej mocy.

Z gory dziekuje za rady i opinie.

Kekacz
29-01-2008, 11:46
Wiesz, TTL niezmiernie rzadko wali całym błyskiem, ponieważ pomiar ttl bierze pod uwagę ilość swiatla odbijajacej sie od elementów, ktore znajda sie w kadrze, a która wpada przez obiektyw aparatu. Kiedy system pomiarowy uzna ze starczy swiatla wtedy odcina błysk. W manualu tego nie ma, tutaj sam decydujesz o mocy.

Podales przyklad, ze przy ttl zdjecie zostalo naswietlone tak jak przy ustawieniu 1/16 mocy w manualu. Bo wlasnie system uznal, ze potrzeba wlasnie 1/16 mocy błysku aby odpowiednio naswielic kadr.

Jacek_Z
29-01-2008, 11:59
Pelna moc w TTL, czyli ustawiona na +1 .
to nie jest pełna moc. W TTLu tak naprawdę nie wiesz kiedy masz pełną moc. Mozna to wywnioskowac najwyżej na podstawie tego że zdjęcie jest ..... niedoświetlone!!!

kaisuj
29-01-2008, 12:36
Dzieki za wyjasnienie. Teraz rozumiem w czym rzecz. Zylem w strasznej nieswiadomosci, ale wazne, ze juz wiem co i jak:)

Tom.O
31-01-2008, 01:14
Gdzies czytalem ze moc w trybie M jest o 1 wieksza niz w TTL. Wydaje mi sie ze moze miec na to wplyw brak przeblyskow przed blyskiem "wlasciwym".

Jacek_Z
31-01-2008, 01:16
owszem. Ale LP 12 czy 13 to żadna różnica, nie w tym tu był problem.