PDA

Zobacz pełną wersję : Wypalony Pixel tylko czy Uszkodzona Matryca?

Giber
22-02-2006, 21:06
Witam Wszystkich na Forum.

Jestem nowym użytkownikiem forum i mam pytanie do WAS?

Czy ktoś spotkał się z wypalonym pikselem na matrycy i ciągnącą sie taką linią , smugą od tego piksela do dołu. Na zdięciach jasnych raczej jest to nie widoczne ta linia jezeli chodzi o zdięcia przy lapie w pomieszczeniach i zdięcie jest trochę ciemniejsze zaraz to widać tak jakby poświata w dół od piksela . Pomocy !!!

Jak ktos cos takiego miał to proszę o pomoc, co zrobić .

krzysio
22-02-2006, 21:10
podaj przykladowe zdjecie

Giber
22-02-2006, 21:37
posłałem 2 foty do ciebie zobacz
dzieki

krzysio
22-02-2006, 22:19
to daj je na jakies serwer i umiesc tutaj

btw nic nie dostalme

pooley
22-02-2006, 22:29
Giber, tez mam tak samo... szczegolnie widoczne w cieniach, a nie daj boze jak do tego robisz korekte na + z RAW'a... zastanawiam sie czy nie reklamowac aparatu...

Giber
22-02-2006, 22:35
przeslij mi jakąś fotke z tym widocznym paskiem

pooley
22-02-2006, 22:42
teraz jestem w pracy i nie bardzo mam jak... jak dotre do domku to moze jeszcze cos wysle... ale nie wiem czy bede mial jeszcze sily :)

Giber
22-02-2006, 22:46
oki ale wyslij jak bedziesz miał chwile porównam

pooley
23-02-2006, 14:09
U mnie to wyglada tak:

w celu uwypuklenia problemu, zwiekszylem kontrast i dodalem wieksza korekte na +

Cala fotka

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.studiob.pl/fotki/hot_cale.jpg)

i crop 100%

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.studiob.pl/fotki/hot_crop.jpg)
kreska taka ciagnie sie do samego dolu...

objaw nei wystepuje na wszystkich zdjeciach, tylko na czesci, glownie w ciemnych i niedoswietlonych zdjeciach gdzie jest korekcja ekspozycji i zwiekszony kontrast

Giber
23-02-2006, 22:35
Witam

Dzięki dokładnie mam to samo nawet w tym samym miejscu tylko pixel jest troszke niżej i krecha leci dokładnie tak samo . Powiedz tak masz od początku czy zauważleś że jest cos takiego później.Ja myślałem że ten filtr może był zanieczyszczony ale dmuchałem i nic nie pomagało i też mam taki sam problem co TY. I powiem ci że aparat mój nie ma już gwarancji i jak to jest uszkodzona matryca to niezły problem mamy , może mapowanie wystarczy żeby pomogło usunąć tą poświatę lecącą w dół.Jakbyś miał jakąś informacje co to i jak to usunąć odezwij sie Dzięki.

mati_wrc
06-05-2006, 17:11
pooley mam putanie jak rozwiązałeś ten problem. Mam dokłądnie to samo w d50, czy może wiesz już co jest przyczyną?

gzyms63
25-08-2006, 19:57
Koledzy jak wam udało się rozwiązać ten problem. Mam podobną przypadłość w moim D50 kupionym zaledwie miesiąc temu. Problem pojawił się po wykonaniu kilkuset zdjęć. Pozdrawiam Mariusz

KozaK
25-08-2006, 21:21
Prawdopodobnie jedynym rozwiązaniem jest serwis. Jeśli Twój D50 ma kilka miesięcy, to gwarancję za pewne posiada ;)

mati_wrc
26-08-2006, 21:05
Wymieniono mi matrycę na gwarancji. Tobie też powinni.

mswilk
26-08-2006, 21:22
ostatnio czytałem o tym przypadku na tym forum i z tego co pamiętam to mapowanie pomogło połowicznie, tj. świecący punkt / pixel przestał być widoczny, jednak kreska pozostaje ...

mati_wrc
27-08-2006, 00:52
Tak to moj przypadek. :-)

Odeslali mi aparat po mapowaniu, nie pomoglo, odeslalem na ich koszt - wymienili matryce, ale przyslali zasyfiony srodek, odeslalem znowu i za trzecim razem pzyslali wsio OK.

eko-mar
27-08-2006, 01:18
I powiem ci że aparat mój nie ma już gwarancji i jak to jest uszkodzona matryca to niezły problem mamy .

Nie wiem kiedy kupiłeś aparat ale w myśl obowiązujących przepiśów koniec gwarancji nie oznacza końca odpowiedzialności za sprzedany sprzęt. Po upływie gwarancji (nie dłużej jednak niż do 2 lat) masz prawo skorzystać z takiej oto opcji: "niezgodność towaru z umową". Ten przepis funkcjonuje ponad rok i każdy sprzedawca powinien o tym wiedzieć. Poza tym w przypadku reklamacji , punkt do którego wysyłasz reklamowany towar jest zobowiązany w ciągu 14 dni powiadomić cię o sposobie załatwienia reklamacji - nie oznacza to, że w tym czasie musisz otrzymać towar (ten termin dotyczy tylko wiążącej informacji ze strony gwaranta) terminu dostarczenia sprzętu nie określono w ustawie.

Pozdrawiam