PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Stare kąty po nowemu

harb
28-01-2008, 20:16
witajcie ,ponieważ jest wiele próśb o fotki z obiektywu 14-24mm 2.8 który ostatnio nabyłem ,dzisiaj rano korzystając z okazji pojawienia się słoneczka zrobiłem parę zdjęć starych kątów (zainteresowani będą mogli je porównać z tymi które już były w moich poprzednich wątkach) mam nadzieję że szkło was nie rozczaruje ,chociaż warunki były nieciekawe boczne ostre słońce

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img168.imageshack.us/img168/5896/dsc3309eu4.jpg)

2

źródło (http://img406.imageshack.us/img406/1821/dsc3311kopiavc7.jpg)

3

źródło (http://img255.imageshack.us/img255/2695/dsc3313kopia2ke4.jpg)

4

źródło (http://img337.imageshack.us/img337/5156/dsc3421fy1.jpg)

darko
28-01-2008, 21:31
Bardzo mi się podoba to szkiełko, kadry również.
Miałem okazję podpiąć je na Roadshow nikona ale w bardzo kiepskich warunkach i byłem bardziej
niż zadowolony ze wspólpracy z moją d-pięćdziesiątką ale tu wygląda to rewelacyjnie.

Pozdrawiam i życzę więcej udanych kadrów nowym nabytkiem

wrocek
28-01-2008, 21:46
Ciekawy mostek - co to jest?
Zdjęcia wydają mi się przeostrzone.

harb
28-01-2008, 22:04

witaj ,jest to droga do twierdzy Wisłoujscie w Gdansku -co do fotek pisałem o bocznym ostrym słońcu godz 9 rano (nie były wyostrzane ) mam obiektyw trzy dni więc go poznaję ,może trzeba będzie zmienić ustawienia w puszce bo mam ostrość na +2 czyli na maxa ,poczekam na spostrzezenia innych w tym temacie :-D pozdrawiam

Locter
28-01-2008, 22:20
Przy takim świetle ciężko jest oceniać obiektyw.

harb
28-01-2008, 22:34
Przy takim świetle ciężko jest oceniać obiektyw.

i tak i nie ,często zdarza się że nie wybieramy sobie pory dnia ,bo sytułacja pozbawia nas wyboru -tak było dzisiaj nie mogłem tam być ani wczśniej ani póżniej ale moim zdaniem fotki się bronią
natomiast nie można ich traktować jako test -jest to ogólny zarys możliwości szkła i chciałem pokazać bardziej kolor,ostrość i szerokość ,może w najbliższym czasie będzie okazja po temu aby zrobić kilka w przyzwoitych warunkach :-D pozdrawiam

ps.w kazdym bądż razie ja uważam że jest to świetny obiektyw ,brak dystorsji ,winiety swietna rozdzielczość

fotki w większośći F8 ,1/30 sek ,14mm ,iso 100

borregaard
28-01-2008, 22:39
Zgadza się,światełko b. nieprzyjazne i ma się wrażenie przeostrzenia i zbyt dużego kontrastu..W tonacji i barwach,właśnie przy takim świetle, jest podobnie jak w 17-55,porównuję z moim.....Popatrzymy co będzie dalej,ale nie spodziewam się ,że będzie niedobrze,bo co miałoby być........:-D Jestem zaskoczony ,że przy tym szkle są tak proste linie....przyznaj się Janusz...narobiłeś się przy prostowaniu....:wink: :-D
Pzdr
Andrzej

harb
28-01-2008, 22:45
Zgadza się,światełko b. nieprzyjazne i ma się wrażenie przeostrzenia i zbyt dużego kontrastu..W tonacji i barwach,właśnie przy takim świetle, jest podobnie jak w 17-55,porównuję z moim.....Popatrzymy co będzie dalej,ale nie spodziewam się ,że będzie niedobrze,bo co miałoby być........:-D Jestem zaskoczony ,że przy tym szkle są tak proste linie....przyznaj się Janusz...narobiłeś się przy prostowaniu....:wink: :-D
Pzdr
Andrzej

dosłownie dwa ruchy w PS-sie i prosto ,tak jak piszą w testach (czyli nie oszukują )

borregaard
28-01-2008, 22:55
I tak być powinno,przeca to nie kitowy słoik.....:-D
Wygląda to dobrze...
Pzdr
Andrzej

Zbigniew
28-01-2008, 23:21
Gratuluję zakupu. Zdjęcia robią wrażenie, poza tym dobra obróbka, tak jak zawsze. Swoją drogą przyznam, że ostatnio stałem się fascynatem szkieł szerokokątnych :) :D :D

LOGODTP
29-01-2008, 00:33
czy to są ujecia na 14 mm f/2,8 ?

harb
29-01-2008, 00:41
14mm ,F 8,1/30 sek,iso 100

downunder
29-01-2008, 00:46
U mnie też zdjęcia wyglądają na przeostrzone, bądź ten efekt jest wynikiem przeskalowania.
Poza tym widać, że szkło bardzo naturalnie oddaje zastaną "rzeczywistość". :)

Marek-frotka
29-01-2008, 01:03
Bardzo dobry zakup.
Powodzenia i dobrej zabawy w nauce korzystania z tego szkła. Sam od prawie pół roku przeżywam to z N12-24 i jeszcze zdarza mi się coś źle skadrować, ale zabawa „przednia”. Tak na marginesie - gdzie podziałeś N17-55.
Z tego co pamiętam chyba byłeś jego posiadaczem a teraz w podpisie go nie widzę.

kemyr
29-01-2008, 01:06
moim zdaniem nieodzowna zaleta szerokiego szkielka procz dobrego swiatla, jest tez mozliwosc dosc dlugiego czasu ze wgledu na te 14mm. bajer,mozna sobie niezle jasno zrobic, jakby to mialo vr'a mozna noca fotografowac.. do tego d300 i w ogole swiatlosc ... ponioslo mnie.

harb
29-01-2008, 01:17
Bardzo dobry zakup.
Powodzenia i dobrej zabawy w nauce korzystania z tego szkła. Sam od prawie pół roku przeżywam to z N12-24 i jeszcze zdarza mi się coś źle skadrować, ale zabawa „przednia”. Tak na marginesie - gdzie podziałeś N17-55.
Z tego co pamiętam chyba byłeś jego posiadaczem a teraz w podpisie go nie widzę.

17-55 pracuje u kolegi (sprzedał się) uznałem że przy moich preferencjach 14-24 bardziej mi się przyda

Seeker
29-01-2008, 04:48
Nie wiem Janusz, jak sie na to zapatrujesz, ale moze cos nocnego?
Tylko nie miasto przypadkiem ;)

Szkielko wyglada na sympatyczne.
Gdybys chcial je wyrzucac...

"Swoją drogą przyznam, że ostatnio stałem się fascynatem szkieł szerokokątnych"

Na dlugo? ;)

harb
29-01-2008, 11:41
Nie wiem Janusz, jak sie na to zapatrujesz, ale moze cos nocnego?
Tylko nie miasto przypadkiem ;)

Szkielko wyglada na sympatyczne.
Gdybys chcial je wyrzucac...

"Swoją drogą przyznam, że ostatnio stałem się fascynatem szkieł szerokokątnych"

Na dlugo? ;)

no tak ale w nocy trudno zrobić widoczek bez światełek więc pozostaje tylko miasto ,zresztą ja bardzo lubię np.Gdańsk ,niebawem ma przyjechać pilot radiowy więc byłoby łatwiej i kto wie !!!!
:-D pozdrawiam

Skrzat
29-01-2008, 18:14
Nowy sprzęt, nowe spojżenie no no no!
Fotki bardzo mi się podobają.
2-ka - "zapraszająca", jasna i ciepła, z taką głębią...
1-ka - super odbicie, wygląda jak dolna część mostu.
A co do ostrości to lubię jak jest ostro i wyraźnie:)
Życzę udanych strzałów!!!

jordancity
29-01-2008, 23:21
Witam,
Z tego co wyczytałem to wszystkie zdjęcia w tym wątku zrobiłeś na ogniskowej 14mm. Jesteś zadowolony z pola widzenia po podpięciu tego szkła pod D200? Wtedy 14mm zmienia sie na 21mm (jeśli dobrze obliczyłem). Skoro używałeś wcześniej 17-55 to musisz mieć porównanie, pozdrawiam!

harb
29-01-2008, 23:53
Witam,
Z tego co wyczytałem to wszystkie zdjęcia w tym wątku zrobiłeś na ogniskowej 14mm. Jesteś zadowolony z pola widzenia po podpięciu tego szkła pod D200? Wtedy 14mm zmienia sie na 21mm (jeśli dobrze obliczyłem). Skoro używałeś wcześniej 17-55 to musisz mieć porównanie, pozdrawiam!

wszystko w tym obiektywie jest lepsze (mysle o przydatnosci pod aspektem własnie szerokiego kąta) 17-55 to dobry obiektyw bardziej uniwersalny ,ale 14-24 jest lepszy optycznie i ten zakres tutaj 21 w DX ,tam 25,5 -te 4,5 mm daje sporo większą szerokość ,paradoksalnie mniej prostowania mimo szerszego kąta po prostu klasa szkło

jordancity
30-01-2008, 00:20
Wielkie dzięki za odpowiedź, życzę owocnej pracy na nowym sprzęcie:)

Seeker
30-01-2008, 13:39
"no tak ale w nocy trudno zrobić widoczek bez światełek więc pozostaje tylko miasto"

Te drzewka sa na tyle interesujace, ze chyba bym sie
pokusil o jakies nocne koszmarki wspierane sztucznym
(wlasnym) oswietleniem.

Raczej w tym kontekscie pytalem, a co do miasta,
to faktycznie, Gdansk noca da sie wytrzymac, co trudno
o wielu innych miastach powiedziec.
Miewalem nocne przesiadki, to sobie lubilem
na stare miasto wyskoczyc, na pogawedki z Neptunem ;)

borregaard
30-01-2008, 17:35
na pogawedki z Neptunem :wink:
:-D
...przed czy po......:wink:
ja preferuję przed,bo jak się "przejdę" po Starówce,to już najmniej mi potrzebny.....Neptun.....:mrgreen:

Pzdr
Andrzej

Seeker
31-01-2008, 13:35
Neptun tylko tak symbolicznie zostal wezwany do tablicy ;)

Szkoda, ze tak niewiele sie tego starego miasta uchowalo.
Mam jakis sentyment do reliktow przeszlosci.