PDA

Zobacz pełną wersję : polonez, cieman sala, ciemne stroje i D200

Agraf
28-01-2008, 12:58
Słowem wstępu, jestem "lamerem" fotograficznym, D200 i 18-200 vx i sb800 kupiłem ok 3 m-cy temu, niestety kończył się sezon i nie miałem za bardzo okazji, żeby pouczyć się w trudnych warunkach oświetleniowych, zajmuję się montażem filmów(głównie imprez okazjonalnych ale nie tylko), pracę z aparatem bez lampy załapałem w miarę szybko, praca z lampą właśnie sprawia mi problem, a mianowicie:
1) czytałem troszkę o pomiarach światła, ale niespecjalnie wiem, kiedy się który przydaje?
2) no i mój główny problem, czasami nie doświetlam, a czasami prześwietlam, o ile radze sobie w czasie tańca, gdzie nie muszę robić szybko i dużo zdjęć, mam czas na korektę lampy, to problemem dla mnie był polonez, aparat wziąłem tak przy okazji filmowania, postanowiłem się trochę pouczyć, mój pierwszy polonez wyszedł beznadziejnie! sala dość ciemna, młodzież ubrana w ciemne stroje, wszyscy chłopcy w czarnych garniturach, ustawiłem ekspozycję na f5,6 1/50s iso 640, pomiar światła matrycowy, lampa w trybie ttl, na krótko przełączyłem w ttl-b, domyślam się, że światłomierz aby rozświetlić czerń garniturów podbił światło, niestety przepaliłem twarze ok 1/3 zdjęć, panikując próbowałem wielokrotnie dokonać korekcji lampy twarze nie były przepalone, ale ciemne stroje i tło trochę ginęły w mroku, jak poprawnie zrobić zdjęcia w takiej sytuacji, aby nie stracić tła, nie przepalić twarzy? Proszę o pomoc i wyrozumiałość!!!

jacek.gold
28-01-2008, 13:18
dodaj jeszcze jedno "normalne" żeby mieć punkt odniesienia

ADAS
28-01-2008, 13:25
Lampa prostpo w papę? Czy może lepiej by było uniesiona 45 stopni lu z jkąś mydelnicznką czy dyfuzowem.

wrrum
28-01-2008, 13:44
Nie rozumiem problemu, po co ciągle zmieniać korekcję lampy :-? ?
Ustawiasz raz (najlepiej robiąc fotkę testową), pewnie jakieś -1,5EV w tych warunkach i próbujesz, żeby twarze były poprawnie naświetlone. Dalej sprawę załatwia automat! Błędy przy różnych kadrach (jaśniejszych/ciemniejszych) będą mniejsze niż ta katastrofa, którą pokazałeś.

Po drugie, to LCD na aparacie się NIE NADAJE się do oceny naświetlenia w cieniach. A już szczególnie czarnych garniturów na czarnym tle. Za to założę się, że poprawnie naświetlając twarze garnitury i tak byłyby wystarczająco widoczne.

Dobrze, że lampa to nie karabin, bo temu pierwszemu gościowi od lewej głowa by się rozbryzgła po całej sali :twisted:. Z drugim nie lepiej. Podnoś palnik z łaski swojej i zastosuj duży odbłyśnik, lub w ogóle odbijaj od sufitu (tu raczej nie było takiej możliwości), to naświetlenie pierwszego planu będzie przyjemniejsze w odbiorze, a drugi nie będzie tonął w ciemnościach.

Co do ekspozycji (tu mogą się pojawić inne zdania): mniejsze f, krótsza ogniskowa (razem dadzą taką samą GO lub nawet większą), będziesz miał już dużo jaśniej, w razie czego jeszcze podnieś ISO - i już lampa nie musi tak mocno błyskać, podnieś jeszcze palnik + odbłyśnik. Ale zanim przystąpisz do roboty, to sam potestuj. Zlecenie to nie jest dobry czas na naukę i poznawanie sprzętu.

I na koniec - zdecyduj się: albo filmujesz albo fotografujesz. Nie da się robić obu rzeczy na raz, a na pewno nie da się ich na raz robić DOBRZE.

Agraf
28-01-2008, 14:07
I na koniec - zdecyduj się: albo filmujesz albo fotografujesz. Nie da się robić obu rzeczy na raz, a na pewno nie da się ich na raz robić DOBRZE.
Właśnie chcę zająć się fotografią, na imprezie filmowałem, ponieważ to umiem, w wolnych chwilach postanowiłem popstrykać, naturalnie fotki robiłem dla siebie, chcę pozostać przy montażu(edycji filmów) i zająć się fotografią!
Ciągle zmieniałem korekcje lampy bo najzwyczajniej w świecie spanikowałem, odnośnie ekspozycji wiem, spartaczyłem troszkę, ponieważ nie wszystko jeszcze rozumiem np. wydawało mi się że pozostawiając przysłonę 5.6 większy obszar będzie ostry, iso mogłem podciągnąć, a lampę używałem z dyfuzorem! czasami na wprost a czasami pod kątem 60 "stopni.

pio2w
28-01-2008, 14:17
Jak ma światłomierz nie zwariować 80% sceny ciemne a wręcz czarna lampa na ttl i korekta -1ev najlepiej z rozpraszaczem i ta sytuacja pokazuje ze vr w obiektywie to o kant d... p.. taniec wiec czasy od 1/60 -do 1/80 jeśli wolny to nie poruszysz i jasny obiektyw f 5,6 jak jasno ok ale w ciemnicy f3,2 ; f3,5 max f4 , iso 800 do 1000 masz d200 wiec wykorzystaj wysokie iso pomiar światła centralny , centralny warzony .

stig
28-01-2008, 14:37
Agraf. Problemem jest to, ze nie zdajesz sobie sprawy jak dziala lampa i pomiar swiatla, oraz nie zauwazasz znaczacej roznicy odleglosci miedzy fotografowanymi planami. Logicznym jest, ze jesli lampa blyska na druga osobe, to pierwsza bedziesz mial przepalona, a trzecia niedoswietlona. To tak w uproszczeniu. Zle kadry sobie po prostu obrales do pracy z lampa, ktora na dodatek ma palnik skierowany na wprost.

ozzy
28-01-2008, 15:05
Po pierwsze- tak jak napisał stig, musisz duużo poczytać o obsłudze lampy jako takiej i w aspekcie balansowania światła błyskowego z zastanym. Nie wspominając już o pomiarach światła.

Po drugie o wpływie przysłony na ilość wpadającego światła... co doprowadzi Cię do wniosku że 5,6 to ciemno jak u murzyna po czarnej kawie;) im jaśniejszy będziesz miał obiektyw tym lepiej (przy czym jasny to 2.8 i mniej:) )

Agraf
28-01-2008, 15:13
ozzy a jaki wpływ będzie miała większa przysłona na głębie ostrości? Chodzi mi o to czy jak użyję np 3,5 to czy ostrość będzie akceptowalna? Przepraszam za banalność pytań!

wrrum
28-01-2008, 15:32
Nie ostrość tylko GO (przepraszam za pedantyzm, ale często problem rozbija się o szczegóły) i czy będzie akceptowalna to musisz sam sprawdzić. Najlepiej włączając podgląd GO (masz taki przycisk obok obiektywu). Im dalej ostrzysz tym większa GO. Im mniejsza ogniskowa tym większa GO. Przysłona... to już znasz. Szerszy kąt, odejdź od głównego planu i będziesz miał wystarczającą GO.

ozzy
28-01-2008, 15:33
Chodzi mi o to czy jak użyję np 3,5 to czy ostrość będzie akceptowalna?

nie o to chodzi (pojęciu głebi ostrości)- chodzi o ostorść, a to jaki fragment przestrzeni będzie tą ostrością objęty. GO będzie mniejsze ale wpadnie więcej światła.

Polecam kupienie jakiejś książki o podstawach fotografii- była taka dodawana do d40, ale nie pamiętam tytułu (Radość fotografowania chyba?). Powinno Ci się sporo rozjaśnić... tymbardziej że są to absolutne podstawy, bez opanowania których nie ma co liczyć na dobre efekty... nie wspominając już o pieniądzach. Chyba że będziesz wcisał takie zdj jak wyżej jako 'profesjonalista z dużym czarnym aparatem z wystającym obiektywem' ;)

D_chriss
28-01-2008, 16:59
Sorki za szczerość ale zostań lepiej przy montowaniu filmów a foty zostaw dla zawodowych fotografów!

puchbeary
28-01-2008, 18:21
Sorki za szczerość ale zostań lepiej przy montowaniu filmów a foty zostaw dla zawodowych fotografów!
no toś doradził :evil: a przepraszam - kolega D_chriss to wiedzę fotograficzną wyssał z mlekiem matki ? Chłopie jak masz tak radzić to lepiej wcale głosu nie zabieraj.
Agraf - posłuchaj kolegów i kup coś o fotografowaniu i o pracy z lampą - zacznij od teroii i sprawdzaj ją w praktyce i najważniejsze - ćwicz.

Agraf
28-01-2008, 19:20

D_chriss a ty jesteś absolwentem jakiej uczelni, PWST, ASP? Kim jesteś, że zabraniasz mi uczyć się czegokolwiek, ja nie biorę pieniędzy za fotografowanie, bo wiem, że jeszcze się na tym nie znam, ale daj mi trochę czasu to będziesz mi podeszwy wąchał, jak uczyłem się montażu filmowego, to moi konkurenci też cwaniakowali ale po kilku latach to ja jestem zawalony zamówieniami pomimo tego że jestem najdroższy w okolicy, a teraz te lajtki ze spuszczonymi głowami do mnie przychodzą po radę! A moja tajemnica jest prosta, słucham się mądrzejszych, uczę i wyciągam wnioski z błędów. Z takim podejściem do ludzi to pewnie fotografujesz martwą naturę i krajobrazy!

D_chriss
28-01-2008, 22:30
I to właśnie Ci radziłem. Jak dobrze montujesz to rób to dalej.
Kazdy niech robi to co potrafi najlepiej. Jeśli myślisz, że któryś z zawodowców udzieli ci cennych rad to grubo się mylisz. Pewne patenty każdy zatrzymuje dla siebie.
Tych podeszw nie będe komentował.
Dałeś świadectwo jakim prostym człowieczkiem jesteś.

jacek.gold
28-01-2008, 22:34
No obydwaj się nie popisaliście panowie :(

Agraf
28-01-2008, 23:33
IJeśli myślisz, że któryś z zawodowców udzieli ci cennych rad to grubo się mylisz.

Czyli mam rozumieć, że sens istnienia tego forum to dezinformacja i pozbywanie się naiwniaków chcących się czegoś nauczyć,zakończę poszukiwanie informacji na czytaniu książek i rozmowach z kumplami, muszę jednak wspomnieć, że fora dla ludzi zajmujących się filmowaniem bazują jednak na innych zasadach, ale człowiek uczy się całe życie, dzięki za lekcje Chris!

ozzy
29-01-2008, 01:14
bez przesady :)
otrzymasz konkrtene odpowiedzi zadając konkretne pytania.

bukowy dziad
29-01-2008, 06:02
poczytaj to - troche sie rozjasni: http://foto.jasiu.pl/

puchbeary
29-01-2008, 08:11
bukowy - świetny link! Aż sobie zrzut zrobiłem.

Agraf
29-01-2008, 12:00
bukowy dziad jesteś wielki :-D dzięki to było to czego potrzebowałem, dzięki chłopaki za rady i cierpliwość!

Kordian d70
29-01-2008, 15:05
zdecydowanie pomysl nad kadrem, zeby swiatlo nie padalo na druga osobe bo wtedy pierwsza jest na 100 % przepalona, a do tego pomysl nad uniesieniem palnika w gore 45 stopni i o jakims dyfuzorku.

wilus
29-01-2008, 15:34
Taka sama impreza więc podłącze z pytaniem o balans bieli jakie metody stosujecie na WB w tle
wymieszało sie światło i nie podoba mi sie kolor tła (wyszło jak na orwo z 83r)
a może ma ktoś do pokazania prawidłowe zdjęcia z takiego balu, z opisem ustawień ?
będę wdzięczny za pomoc :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/01/6dd0e5201ae1b4d9-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
i tu

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/01/4efa242394262f21-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

arturjb
29-01-2008, 16:51
wilus, imho jest ok, ja mam większy problem - nie mam drugiego planu; czarna noc:(

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://republika.pl/arturjb2/100_1.jpg)

mam za to kilka fajnych strzałów z zabawy...;)

puchbeary
29-01-2008, 17:21
arturjb (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=7347) na moim monitorze nie jest to absolutnie czarna noc. i jak na warunki które miałeś to nie jest najgorzej - na papierze to jeszcze będzie ciut jaśniej co wiesz przecież sam. Poza tym całkiem sporo można z tego jeszcze wyciągnąć bez totalnej katastrofy.
http://www.iv.pl/image/107093.jpeg

is0
29-01-2008, 17:56
a ja mam do was pytanie , w zasadzie kilka
1) czy lampa na tym ostatnim zdjeciu byla z dyfuzorem ?
2) czy mozna zapobiec refleksom na zielonej sukience ?
3) a jesli można zapobiec to jak :)
4) moze sie jescze nie wystarczajaco znam :) a czy mozna by bylo zamiast lampy zastosowac szklo z wiekszym swiatlem ?

arturjb
29-01-2008, 19:16
a ja mam do was pytanie , w zasadzie kilka
1) czy lampa na tym ostatnim zdjeciu byla z dyfuzorem ?
2) czy mozna zapobiec refleksom na zielonej sukience ?
3) a jesli można zapobiec to jak :)
4) moze sie jescze nie wystarczajaco znam :) a czy mozna by bylo zamiast lampy zastosowac szklo z wiekszym swiatlem ?

ad 1
Z tego co pamiętam to nie - palnik na wprost

ad 2,3
wg mojej wiedzy - nie

ad4
teroretycznie pewnie tak, ale praktycznie jest to bardz o trudne - potrzebował byś obiektywu ze światłem f/1.4 pracującego na pełnej przysłonie co wiązało by się z trudnościami w ustawieniu ostrości, gdyż GO była by na tyle mała, ze każde kilkanaście cm robiło by zauważalną różnicę - musisz wziąć pod uwagę, ze fotografujesz obiekty poruszające się równolegle do osi obiektywu. Dodatkowym problemem było by zastosowanie dużej światłoczułości, co wiązało by się z nieprzyjemnym zaszumieniem zdjęcia 3200 mogło by być mało... Musiał byś tak ustawić ISO i przysłonę by mieć czas rzędu 1/200 by uniknąć poruszeń - trudność poprawnego naświetlenia zdjęcia bez lampy błyskowej w pokazanych warunkach jest chyba oczywista.

pio2w
29-01-2008, 19:37
wilus myślę ze przesadzasz na moim monitorze wygląda to nieźle ale jak masz ochotę to możesz sie pobawić w wywołanie zdjęć z rożna temperatura na 1 i na2 plan i połączeniu razem dla mnie zbędna zabawa , jęsli obniżyłbyś temperaturę lampy są specjalne folie , nakładki na lampe obniżysz w ten sposób temperaturę przodu . Jak mamy swiało mieszane zawsze będzie kompromis

arturjb czas 1/200 w chodzonym po to masz lampę aby zamrozić ruch a czas wystarczy 1/80 wątpia aby biegali po sali

arturjb
29-01-2008, 19:54
pio2w - jeżeli grzejąhalogeny kamerzystów to nie trudno o poruszenie - stąd ta 1/200. Wiem po co jest lampa, ale kolega is0 pytał czy mozna bez lampy