Zobacz pełną wersję : lampa wewnętrza i zewnętrzna TOPCA 320 D z D70s
tasmaniec
28-01-2008, 00:10
Witam.
Może sprawą, którą tu poruszę to banalna, lub głupia dla niektórych ale nie chciałbym aby to było oceniane lecz aby wypowiedzi były na temat zadanego pytania ( z góry dziękuję).
Na razie brak funduszy jakichkolwiek na lampę więc próbowałem kombinować coś ze starą TOPCA 320B no ale zakończyło się niepowodzeniem.
Jej napięcie i polaryzacja pozwala ją użyć z d70s (potwierdzam), błyska ale oczywiście nic więcej bez jakiejkolwiek automatyki. Chciałem jej użyć do amatorskiej!! zabawy w domu. Myślałem, że pomoże usunąć cienie za fotografowanym obiektem powstałe z lampy wbudowanej.
Topca w sankach, naciskam spust-błyska lecz lampa wewnętrzna nie. Jak się okazało lampa wewnętrzna błyśnie dopiero gdy zostanie ona uniesiona do pewnego kąta(otwarta). Przy włożonej zewnętrznej, wewnętrzna otwiera się za nisko by błysnąć. Myślałem, że jak połączę ją jakoś z sankami to pozwoli to otworzyć wewnętrzną w pełnym kącie i zewnętrza zostanie zwarta przez sanki (jak to było dotychczas) i razem błysną. Okazało się, że gdy przy otwartej wewnętrznej lampie, zewnętrza nie jest zwierana na sankach- pytanie- dlaczego?!
Czy ktoś wie dlaczego? Czy to normalne? Nie zaprojektowali aby używać wewnętrznej i zewnętrznej podpiętej do sanek jednocześnie (wiem, że to technicznie nie możliwe ale tylko dopóki czegoś nie skombinowałem - styk wsuwany w sanki, którego drugi koniec zwiera lampę zewnętrzną )?
Aby wyzwolić zewnętrzną muszę mieć fotocelę?
A może jakiś elektronik-nikoniarz zna jakiś sposób by to obejść?
Swiatlo lampy zewn. jest znacznie mocniejsze niz tej wbudowanej, wiec nawet jakbys odpalil obie naraz, to efekt bedzie taki, jakbys tej wbudowanej w ogole nie uzywal.
eldritch
29-01-2008, 14:31
Swiatlo lampy zewn. jest znacznie mocniejsze niz tej wbudowanej, wiec nawet jakbys odpalil obie naraz, to efekt bedzie taki, jakbys tej wbudowanej w ogole nie uzywal.
Tak nie będzie!
Tzn mogłoby tak być w pewnym konkretnym przypadku.
eldritch
29-01-2008, 14:35
tasamniec, chyba sam to przerobiłeś lepiej, więc wiesz.
Swoja droga to ciekawe, że uniesienie lampy blokuje aktywność gorącej stopki - dzięki za info.
Faktycznie fotocela załatwi Ci problem, czemu nie chcesz jej użyć?
Ja tak używam i się sprawdza bardzo dobrze. Powiem Ci jeszcze coś takiego. Jak kupisz sobie Sabinkę i odpalisz ja w trybie commander jak lampę zdalną, to moc lampy wbudowanej zostanie ograniczona do niezbędnego minimum (lampa działa w tzw. trybie sterującym) - tak, że w zasadzie nie ma ona żadnego wpływu na ekspozycję. Dlatego jak jak chce użyć obu lamp - to podpinam SB600 na fotocleli Hama...
tasmaniec
29-01-2008, 21:21
...przecież można zastosować cokolwiek do rozproszenia światła tak aby uzyskać żądany efekt z cieniem.
Nie, że nie chcę kupić fotoceli tylko nie mam akurat takiej możliwości i na ten czas chciałem podłączyć sie do stópki. Kabelki prosta płytka ze stykiem zrobiona w parę minut i już....tylko się okazało, to co opisałem na wstępie.
Jestem ciekaw czy to zabezpieczenie, czy tylko pomyśleli, że przy otwartej wewnętrznej nikt nie będzie się podłączał zewnętrzną (bo jak) i nie głowili się nad doprowadzeniem styków do wewnętrznej i stópki jednocześnie.
A jak to jest z fotocelą - jeśli wewnętrzna daje błysk to na ten błysk reaguje fotocela i wyzwala podpiętą do niej zewnętrzną.
Tylko jeśli używam krótkich czasów (nie wiem jakich-to są domysły) to czy nie będzie tak, że migawka otwiera sie razem z tym błyska wewnętrzna po czym fotocela reaguje na błysk wyzwala zewnętrzną ale przed tym migawka sie zamknie. No bo przecież jest jakieś opóźnienie pomiędzy dwoma błyskami. Czy to opóźnienie jest na tyle krótkie, że rzadko się go można dopatrzyć? Czy w specyfikacjach fotoceli podają czas minimalny dla otwarcia migawki aby fotocela zdążyła zewrzeć styki?
eldritch
29-01-2008, 22:09
eee, no zakładam, że się synchronizujesz w normalnych czasach np 1/60 s...
ale i przy 1/250 nie powinno być problemu, a nawet powiem, że nie będzie problemu!
bo o trybie HP to chyba nie myślałeś? ;)
Dokładnie jest tak jak opisałeś: migawka - błysk wbud. - fotocela - błysk zew. i wszystko przed zamknięciem migawki.
Jak więsz prędkość światła jest duża,... bardzo duża,... da się więc zrobić.
Wiesz dlaczego nie da się IMHO zrobić tak jakbyś chciał?
Bo to byłby zespół dwóch lamp i iTTL nie wiedziałby jak nimi zarządzać.
Oczywiście nie mówię, że to nie jest wykonalne, ale trudniejsze niż zwykła "aktywność" stopki i wymagałoby to "specjalnej" funkcji.
Obie lampy musiałby się wtedy przełączyć na manual i działać jak lampa dwupalnikowa, lub aparat musiałby je potraktować jak jedną grupę lamp (jak w przypadku wyzwalania przez su-4) i mierzyć ttl dla grupy, a w jeszcze bardziej zaawansowanej wersji jako dwie "grupy" i badać TTL jedna po drugiej jak w AWMie.
Jak widzisz to nie takie proste, trzeba by to było po prostu przewidzieć (i pewnie jakas opcja w menu by się zdała).
Chociaż zdaję sobie sprawę, że powinno to działać tak samo jak podpięcie dwóch sabinek np przez kabelki SC-17 i SC-14 (lub podobne) - czyli jako jedna grupa
tasmaniec
30-01-2008, 00:35
eldritch-ale dałeś mi lekcję pracy z lampą. Pewnie to podstawy ale za dużo nie kumam, lecz nie przejmuję sie bo na razie nie robię zdjęć z lampami, a już w ogóle z dwiema. Na SB jeszcze się nie dorobiłem, jak do tego dojdzie to zacznę czytać. Dzięki za wypowiedzi.Wiem, że fotocela to tanie i chyba dobre rozwiązanie dla amatora jak ja ale z ciekawości trochę założyłem ten post.
eldritch
30-01-2008, 18:00
ale jestes peweien, że po otworzeniu lampy wbud. nie ma kontaktu na stopce? ja to biorę za swoje za Tobą.
Wydaje mi się też, że w niektórych modelach (przynajmniej) da się wsunąć złączkę od kabala Off-camera sc-17/28/29 i jednoczesnie otworzyć lampę wbud. - tak mi sie wydaje.
Jak kupisz sobie Sabinkę i odpalisz ja w trybie commander jak lampę zdalną, to moc lampy wbudowanej zostanie ograniczona do niezbędnego minimum (lampa działa w tzw. trybie sterującym) - tak, że w zasadzie nie ma ona żadnego wpływu na ekspozycję. Dlatego jak jak chce użyć obu lamp - to podpinam SB600 na fotocleli Hama...
no nie wiem, czyżby SB600 działała inaczej niż SB800, jako lampa podporządkowana ?
Z SB800, możesz sterować mocą również lampy wbudowanej do woli
tasmaniec
03-02-2008, 01:13
ale jestes peweien, że po otworzeniu lampy wbud. nie ma kontaktu na stopce? ja to biorę za swoje za Tobą.
jestem pewien, że w moim d70s tak jest.
podłączona zewnętrzna lampa - wciskam spust - działa. Otwieram wewnętrzną (mały kąt) - działa tylko zewnętrzna. Otwieram dalej w pewnym koncie - żadna lampa nie jest wyzwalana -jednak jest to bardzo mały zakres konta otwarcia. Otwieram dalej (większy kont otwarcia wewnętrznej lampy) - działa lampa wewnętrzna, a zewnętrzna już nie jest wyzwalana.