PDA

Zobacz pełną wersję : Crop w NC nie chce chodzić....

bastek73
27-01-2008, 20:21
Jak wyżej ,jeśli chcę coś wykadrować to moje pudło jakby się wieszało i muszę chwilę czekać-wtedy wentylator bardziej słychać i przesuwa sie obszar kadrowany - tak znów kilka cm i powtórnie .
Mam proc Celeron 2,66GHz jakaś magistrala 400MHz ,1,25 Gb RAM-u - czy to mało czy jak dla tego programu , czy jak ?
Proszę o poradę co nie tak.
Na kompach się nie znam stąd to określenie ,,jakaś " :smile:
Pozdrawiam

markB
28-01-2008, 17:31
Wygląda na to, że procesor nie daje rady, bo RAM powinno starczyć.

bastek73
28-01-2008, 20:21
No trudno ......

maly5
28-01-2008, 23:45
nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze to moze byc problem z brakiem pamieci- ogolnie. niby jak wiatrak zaczyna wyc to procek sie rozkreca, ale swego czasu na jednym kompie mialem bajzel, bylo chyba giga ramu, i swap - plik wymiany byl maly. objawy byly podobne czyli sie przycinal - ale zapychal pamiec, i krzyczal zeby mu zwiekszac plik wymiany. pozniej byl format, zmiany w kompie i nowszy NX i dziala.
nie wiem jaki masz system, ale pewnie XP. poza tym nie wiem ktorego NX masz - moze ten starszy sie krzaczyl. no i pytanie jak dawno miales stawiany system - moze przyszedl na niego czas.
no i jeszcze pytanie czy dzieje sie to na pierwszym obrabianym pliku, czy jak obrabiasz duzo plikow. i czy na partycji na ktorej masz tempa dla NXa nie masz malo miejsca i czy dysk nie jest pofragmentowany na maxa. to chyba tyle co mi przyszlo do glowy :-)

Just
29-01-2008, 00:15
bastek73, ja również mam 1 GB i po kilku dniowym teście mogę śmiało stwierdzić, że to za mało dla tego typu aplikacji. Rada na szybko: jeśli nie masz ustawionego pliku wymiany (virtual memory) to koniecznie go włacz. Przy mojej konfiguracji doskonale sprawdzają się poniższe ustawienia.

Initial Size: 1536 MB
Maximum Size: 3072 MB

Polecam podobne ustawienia, a także wyczyszczenie partycji ze zbędnych plików-śmieci (służą do tego odpowiednie programy).

bastek73
29-01-2008, 19:19
Wytłumacz proszę w prostszy sposób albo co gdzie wcisnąć :).

markB
29-01-2008, 19:27
Chyba żartujecie. Ja też mam 1 GB i żadnych kłopotów z cropem w NX. Problemy z RAMem zaczynają się przy obróbce wsadowej.

Just
29-01-2008, 22:11
bastek73, wytłumaczę na przykładzie angielskiej wersji Windows XP Professional SP2, bo właśnie taką wersję posiadam... :)

Otwierasz menu Start, klikasz prawym klikiem na My Computer -> Properties -> Advanced (zakładka) -> Performance -> Setting -> Advanced -> Virtual memory -> Change...

teraz kliasz na partycję na której chcesz mieć plik wymiany (dobrze byłoby gdyby to była odzielna partycja nieużywana przez system, ale jeśli takiej nie masz to możesz wybrać tę systemową), zaznaczasz opcję Custam size i ustawiasz np. poniższe wartości

Initial size (MB): 1536
Maximum size (MB): 3072

Zamykasz wszystkie okienka poprzez wciśnięcie OK i restartujesz system :)

wigi
29-01-2008, 23:13
Initial size (MB): 1536
Maximum size (MB): 3072

czy te konkretne wartości mają jakieś uzasadnienie i są najlepsze?

BugsBunny
29-01-2008, 23:34
takie przydziela automatycznie system - jak masz XP to sobie zajrzyj

wigi
29-01-2008, 23:39
takie przydziela automatycznie system - jak masz XP to sobie zajrzyj

a to ciekawe, bo ja mam 2046 i 4092, więc chyba nie jest tak jak piszesz...

maly5
29-01-2008, 23:51
nie maja
nie sa
plik wymiany- inaczej swap - to jakby poszerzenie pamieci ram ktora posiadamy w komputerze. plus - mamy wiecej pamieci. minus- ta pamiec jest na dysku. a dysk nie jest szybki. wszelkie operacje zapisu odczytu - a windows nie ma sklonnosci zapisywania najpierw ramu a pozniej swapa tylko wali po trochu- powoduja spowolnienia. oczywiscie jesli brakuje nam ramu to powiekszenie tej wielkosci jest konieczne i windows nam o tym powie. ale jesli mamy zarabana jedna partycje na starym wolnym dysku, na ktorym jest windows, plik wymiany, program, obrabiane zdjecie, katalogi tymczasowe, a do tego kupa pliczkow z tymczasowych plikow przegladarek (bo nam sie nie chce posprzatac) to ustawienie sobie swapa 3GB jest lekkim samobojstwem. proponuje metoda prob i bledow. domyslnie windows ustawia zreszta jako minimalna wartos swapa 1.5x ramu ktory mamy jako wielkosc minimalna.
polska opcja:
start-> panel sterowania-> system-> zakladka Zaawansowane -> Wydajnosc (przycisk ustawienia)-> zakladka Zaawansowne (okno Opcji wydajnosci) -> Zmien (przycisk)
dla kazdej partycji mozna oddzielnie okreslic wielkosc pliku wymiany. wpisujemy wielkosc minimalna, maxymalna i klikamy Ustaw. ALE:
dysk jest najszybszy na poczatku wiec ustawiamy plik wymiany na pierwszej partycji dysku. jesli mamy 1 dysk - napierwszej, jesli 2/wiecej - na pierwszej partycji najszybszego dysku innego niz dysk na ktorym mamy system (opymalnie zaklada sie oddzielna partycje dla swapa i np plikow tymczasowych). nie zakladamy pliku wymiany na innych-kolejnych partycjach dysku, chyba ze nam sie nudzi ;-)
zalozmy ze mamy 1GB i korzystamy z jakis programow graficznych. dla chetnych mozna ustawic swapa min = 1gb , max = 1gb - jak sie bedzie czepial XPek - zwiekszyc. (ja chyba nawet mialem swapa 400 albo 500MB ale nie jestem pewien a mam wiecej ramu teraz). jak sie nie chcecie bawic - mozna ustawic wiecej i zroznicowac wartosc minimalna i maxymalna.

maly5
29-01-2008, 23:59
a to ciekawe, bo ja mam 2046 i 4092, więc chyba nie jest tak jak piszesz...
jest. masz wiecej ramu. a ten glupek przydziela proporcjonalnie. im wiecej masz.. tym wiecej Ci przydzieli. a ze nie obsluzy lacznie wiecej niz 4Gb to juz inna sprawa (w tym 3.25 fizycznej) ;-)