Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon N90S (F90X) baterie!!! HELP

halud
22-02-2006, 00:44
Witam

Mam problem, zakupiłem Nikona N90S z cyfrową tylną ścianką, która poprzez kabelki zasilała mi aparat. No i dostałem tylną ściankę tak by móc robić zwykłe foty, odlutowałem te kable (inaczej nie dało się odczepić ścianki cyfrowej) i okazało się że ten plasikowy "magazynek" na baterie jest jakiś niewykończony. Tzn brakuje mu chyba złącz. Wkładam 4 x R6 no i nic. Te baterie w tym plastikowym magazynku nie śą ze sobą połączone tylko + pierwszej jest i - ostatniej ale reszta wogóle nie jest połoczona żadnym mostkiem. Teraz pytanie jeśli ktoś ma nikona F90X albo N90S czy mógłby zobaczyć jak te baterie są połączone? Czy to jest zwykłe połączenie szeregowe baterii ( czyli + pierwszej z - drugiej, + drugiej z - trzeciej itd?) Jakie powinno być napięcie wyjściowe.
A i jeszcze jedno czy można taki sam "magazynek" (czyli ten plastik trzymający baterie) kupić? A jeśli tak to gdzie?
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

szymony
22-02-2006, 01:38
A co to ma wspólnego z FAQ ??
Jak wróce doma to sprawdzę, ale na 90% są łączone szeregowo.

ALF
22-02-2006, 01:54
przeniosłem do właściwego działu

bobroy
09-06-2006, 13:19
Żeby nie tworzyć bez sensu ilości postów podepnę się do tego, bo też chodzi o baterie w F90x.

Zauważyłem, że gdy baterie słabną (symbol bateryjki na wyświetlaczu jest taki, jak przy nowych bateriach - cały czarny), aparat zaczyna wydawać jakieś dźwięki, coś jakby brzęczało, cicho buczało po nacisnięciu spustu migawki. Gdy wymienię baterie na nowe, te dźwięki znikają. Miał ktoś coś podobnego? Albo czego to może być objaw?