PDA

Zobacz pełną wersję : SB 600 zdalne odpalanie a siła błysku

romanescou
27-01-2008, 14:32
Bawię się zdalnym odpalaniem SB 600 i nie mogę dojść, czy można i jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić, panować nad siła błysku. Z tego co wyczytałem to D200 musi być w stanie "commander" a w lampie musi być uruchomiona funkcja zdalnego uruchamiania (taki zygzaczek na wyświetlaczu).
Ale co dalej? :???:
Czy w takim ustawieniu lampa pracuje w TTL?
Czy można ją wprowadzić lub body w manual?
Przyznaję, że wyniki naświetlania w tym ustawieniu wychodzą raczej dziwne i nieprzewidywalne. Raz straszny przepał raz duże niedoświetlenie.
Dla uniknięcia wpływu lamypy wbudowanej przysłaniam ją tak aby błysk był tak skierowany aby odpalił Sabinkę a nie oświetlał przedmiotu. Może tu jest "pies pogrzebany"?

mini21
27-01-2008, 17:28
Musisz ustawić jeszcze tryb 3A

romanescou
27-01-2008, 18:52
Musisz ustawić jeszcze tryb 3A

okej, dzięki

BugsBunny
27-01-2008, 19:45
możesz nastawić tryb pracy i parametry błysku obu lamp ( wbudowana i zewnętrzna ) w body od D80 wzwyż
konfiguracja jak podano: body-commander, lampa-remote, 3A na obu

rotor
27-01-2008, 20:03
czy SB600 ma wyzwalanie za pomocą wbudowanej fotoceli w trybie manualnej regulacji błysku?
czy może ktoś wie, jaka moc lampy studyjnej iczona w Ws, odpowiada mocy SB800?
z góry dzięki

Sever
27-01-2008, 21:44
SB600 nie ma trybu fotoceli, ma tylko CLS.

romanescou
27-01-2008, 22:14
możesz nastawić tryb pracy i parametry błysku obu lamp ( wbudowana i zewnętrzna ) w body od D80 wzwyż
konfiguracja jak podano: body-commander, lampa-remote, 3A na obu

Dzięki,
Intryguje mnie jeszcze jedno. Aby zminimalizować wpływ wbudowanej lampy na naświetlenie obiektu można ustawić ją w menu na minimum czyli przy commander/built-in/ i moc lampy na 1/128.
Jednakże nawet przy tak małej sile lampy, przy przysłonie jasnego obiektywu na 1,4 światło wbudowanej lampy ma wpływ na oświetlenie przedmiotu. Można to wyeliminować?
Ja radzę sobie tak, że przysłaniam delikatnie "wbudowaną" tak aby wyzwalała a nie miała wpływu na oświetlenie.

I jeszcze jedno. Piszeszecie że ma być na 3A. A rozimiem, że to oznaczenie grupy. a 3 to kanał. Czy kanał ma wpływ na coś tam? nie może być np 2A? Ustawiłem zestaw na 2A i też odpalił.

Wiem że "kiedy wszystkie....." :) ale z instrukcji nie bardzo umiem wyssać 100% wiedzy.

BugsBunny
27-01-2008, 22:18
Dzięki,
Intryguje mnie jeszcze jedno. Aby zminimalizować wpływ wbudowanej lampy na naświetlenie obiektu można ustawić ją w menu na minimum czyli przy commander/built-in/ i moc lampy na 1/128.
Jednakże nawet przy tak małej sile lampy, przy przysłonie jasnego obiektywu na 1,4 światło wbudowanej lampy ma wpływ na oświetlenie przedmiotu. Można to wyeliminować?
Ja radzę sobie tak, że przysłaniam delikatnie "wbudowaną" tak aby wyzwalała a nie miała wpływu na oświetlenie.
w D80/200 możesz ją wyłączyć całkiem, ustawienie --, w D70s chyba się nie da i trzeba zasłonić

BugsBunny
27-01-2008, 22:33
I jeszcze jedno. Piszeszecie że ma być na 3A. A rozimiem, że to oznaczenie grupy. a 3 to kanał. Czy kanał ma wpływ na coś tam? nie może być np 2A? Ustawiłem zestaw na 2A i też odpalił.

Wiem że "kiedy wszystkie....." :) ale z instrukcji nie bardzo umiem wyssać 100% wiedzy.
tak piszą, bo tak musi być dla D70 - tam nie ma wyboru kilku grup czy kanałów
w D200 możesz sobie ustawić np. grupę B, byle było to samo w body i na lampie

romanescou
27-01-2008, 22:55
tak piszą, bo tak musi być dla D70 - tam nie ma wyboru kilku grup czy kanałów
w D200 możesz sobie ustawić np. grupę B, byle było to samo w body i na lampie

i kanał również może dowolny, byle był taki sam na lampie i body?

dzięki mam D200, dało się wyłączyć :)

kronos28
28-01-2008, 14:53
i kanał również może dowolny, byle był taki sam na lampie i body?

dzięki mam D200, dało się wyłączyć :)

w d80/d200 nie ma to znaczenia byle by był ten sam kanał i grupa w lampie i aparacie i tyle

Dziku
28-01-2008, 15:11
w D80/200 możesz ją wyłączyć całkiem, ustawienie --, w D70s chyba się nie da i trzeba zasłonić

Sprawdzone doświadczalnie: słabo bo słabo, ale błyska i z małej odległości widać ten błysk. Najprościej sprawdzić fotografując siebie w lustrze .

kobyll
28-01-2008, 15:24
Ja na wbudowaną lampe zakładam zazwyczaj rulonik z białej kartki, daje to efekt bardzo dobry - w dodatku zyskujemy dodatkowe źródło rozproszonego światła.

Dziku
28-01-2008, 16:09
Ja na wbudowaną lampe zakładam zazwyczaj rulonik z białej kartki, daje to efekt bardzo dobry - w dodatku zyskujemy dodatkowe źródło rozproszonego światła.

Czasami tego światła chciałoby się uniknąć. Już dziś w innym wątku pokazywałem:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.spychalski.info/galeria/d/1020-1/100_1324.jpg)

kobyll
28-01-2008, 19:49
W takim układzie używam grubszej kartki :)

Artur25
30-01-2008, 13:26
czyli nie da sie calkowicie wyeliminowac blysku wbudowanej w d200 zeby wyzwolic zdalnie sb800??

romanescou
30-01-2008, 14:17
czyli nie da sie calkowicie wyeliminowac blysku wbudowanej w d200 zeby wyzwolic zdalnie sb800??

temat jest d200/sb600
nie wiem, czy w sb800 jest tak samo.

Jeżeli chodzi o sb 600 to "bugsbunny" twierdzi , że można, "dziku" że nie bo troszkę i tak błyska.
A ja wyeksperymentowałem, że można. Przy ustawieniu w body: "lampa wbudowana" na "--" emitowane są tylko przed błyski, a w momencie zwolnienia migawki lampa wbudowana nie emituje błysku lub jest on praktycznie niewidzialny.
Stwierdziłem to w ciemnawym pokoju przy przysłonie 1,4. Uzyskany obraz byl praktycznie czarny.

Dzisiaj, wieczorkiem, pofatyguję się i jeszcze raz sprawdzę temat.

Dziku
30-01-2008, 14:19
Jeżeli chodzi o sb 600 to "bugsbunny" twierdzi , że można, "dziku" że nie bo troszkę i tak błyska.
A ja wyeksperymentowałem, że można. Przy ustawieniu w body: "lampa wbudowana" na "--" emitowane są tylko przed błyski, a w momencie zwolnienia migawki lampa wbudowana nie emituje błysku lub jest on praktycznie niewidzialny.
Stwierdziłem to w ciemnawym pokoju przy przysłonie 1,4. Uzyskany obraz byl praktycznie czarny.

To w tym samym ciemnym pokoju stań na przeciwko lustra i strzel fotkę z lampą wbudowaną na Commander i "--"

kobyll
30-01-2008, 14:50
Ale wy mówicie o jakiś minimalnych ilościach światła z lampy wbudowanej. Światło z lamy wbudowanej jest do d... jak każdy wie ale no nie popadajmy w skrajności - jeżeli jest go troszeczke to przecież nic się nie stanie. Jak komuś to tak naprawde przeszkadza to niech zastawi lampe wbudowaną w ten sposób by światło było odbijane w kierunku przeciwnym do kierunku fotografowanego obiektu i po sprawie.

Dziku
30-01-2008, 16:25
Ale wy mówicie o jakiś minimalnych ilościach światła z lampy wbudowanej. Światło z lamy wbudowanej jest do d... jak każdy wie ale no nie popadajmy w skrajności - jeżeli jest go troszeczke to przecież nic się nie stanie. Jak komuś to tak naprawde przeszkadza to niech zastawi lampe wbudowaną w ten sposób by światło było odbijane w kierunku przeciwnym do kierunku fotografowanego obiektu i po sprawie.

Przeszkadza, nie przeszkadza, ale nie twierdźmy, że nie błyska i światła nie generuje. Jasne, można to pominąć przy odległości metra czy więcej. A jak aparat jest 20cm od obiektu?

Sever
30-01-2008, 16:39
No musi trochę błysnąć, bo musi powiedzieć zdalnym lampom "teraz".

Dziku
30-01-2008, 16:42
No musi trochę błysnąć, bo musi powiedzieć zdalnym lampom "teraz".

No właśnie. Pewnie błyska na 1/128 ....
Jak dla mnie, w następnej generacji CLS powinni to trochę poprawić i lampa powinna błysnąć kilka milisekund wcześniej informując lampy zdalne: błyśnijcie za 5ms (czy inny właściwy okres czasu). Uzgadnianie zegarów lamp i body może sie wykonywać podczas ustalania mocy dla lamp po błysku pomiarowym a przed ekspozycją. Ot, taki pomysł, choć pewnie w N też już na to wpadli tylko stwierdzili, że nie jest to opłacalne z marketingowego punktu widzenia

romanescou
30-01-2008, 20:28
No faktycznie cóś tam jednak błyska, ale nie jest to moc 1/128.
Pokój: ciemność nocna :)
Dla przyspieszenia testu ostrość na "M" dlatego jest nieostro.

odległość od biurka ok. 2m ustawienia "commander" "--"

źródło (http://www.pbkodnowasc.home.pl/pub/sb600/DSC_0080.jpg)
2m od biurka ustawienia "commander" "1/128"

źródło (http://www.pbkodnowasc.home.pl/pub/sb600/DSC_0081.jpg)

odległość od przedmiotu ok. 30cm ustawienia "commander" "--"

źródło (http://www.pbkodnowasc.home.pl/pub/sb600/DSC_0083.jpg)

odległość ok. 30cm ustawienia "commander" "1/128"

źródło (http://www.pbkodnowasc.home.pl/pub/sb600/DSC_0082.jpg)

prz3mo
30-01-2008, 21:34
Trochę OT.
Wstyd pytać, ale... ;)
W jaki sposób wyzwalana jest SB-600 przez wbudowaną lampę w D80 ? To błysk z wbudowanej lampy powoduje błysk Sb-600 czy w jakiś inny sposób one się komunikują (irda czy cuś) ?
W instrukcji od SB-600 nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Wiem, ze to cls, ale jak to dokładnie dziala?

kronos28
30-01-2008, 21:38
komunikują się za pomocą światła - błysk z wbudowanej wyzwala SB600 - ale ten błysk moze być też w IR - nic nie stoi na przeszkodzie - jest nadajnik SU800 działający na IR

prz3mo
30-01-2008, 21:43
komunikują się za pomocą światła - błysk z wbudowanej wyzwala SB600 - ale ten błysk moze być też w IR - nic nie stoi na przeszkodzie - jest nadajnik SU800 działający na IR

Czyli błysk wyzwala błysk, ok :) dzieki :)

romanescou
30-01-2008, 21:44
Trochę OT.
Wstyd pytać, ale... ;)
W jaki sposób wyzwalana jest SB-600 przez wbudowaną lampę w D80 ? To błysk z wbudowanej lampy powoduje błysk Sb-600 czy w jakiś inny sposób one się komunikują (irda czy cuś) ?
W instrukcji od SB-600 nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Wiem, ze to cls, ale jak to dokładnie dziala?

Wstyd to kraść i ...... ;)

Wiem tyle, że komunikacja następuje przy otwartej lampie w korpusie. Czyli sygnał jest wysyłany przez lampę.
Tezę potwierdza fakt, że zakrywając otwartą lampę wbudowaną nie uzyskamy uruchomienia sabiny. Natomiast sb600 odbiera sygnał malutkim okrągłym okienkiem z boku lampy (oznaczonym zygzaczkiem)

Czy w momencie ekspozycji jest emitowane sterujące światło podczerwone?

Wyczytałem:
CLS= Nikon's Creative Lighting System, it is comprised of a commander unit which controls all other remote flashes via IR light. And then you have the remote flash units, SB600, SB800, and the small R1 for macro work. Some commander units can control multiple groups of flashes. Each group can have different power and mode settings.

z tego wynika, że tak.

BugsBunny
30-01-2008, 21:44
opcja "--" oznacza że dana lampa nie bierze udziału w naświetleniu kadru, no chyba że ktoś fotografuje w całkowitych ciemnościach z minimalnej odległości, ale to już hardcore...
minimalny przedbłysk iTTL'a jakiś tam jest

prz3mo
30-01-2008, 21:54
Wstyd to kraść i ...... ;)

Wiem tyle, że komunikacja następuje przy otwartej lampie w korpusie. Czyli sygnał jest wysyłany przez lampę.
Tezę potwierdza fakt, że zakrywając otwartą lampę wbudowaną nie uzyskamy uruchomienia sabiny. Natomiast sb600 odbiera sygnał malutkim okrągłym okienkiem z boku lampy (oznaczonym zygzaczkiem)

Wyczytałem:
CLS= Nikon's Creative Lighting System, it is comprised of a commander unit which controls all other remote flashes via IR light. And then you have the remote flash units, SB600, SB800, and the small R1 for macro work. Some commander units can control multiple groups of flashes. Each group can have different power and mode settings.

z tego wynika, że tak.

No to już nic nie wiem.
W końcu światło podczerwone czy sam błysk ją wyzwala ? :mrgreen:

romanescou
30-01-2008, 22:25
No to już nic nie wiem.

Aby wyjaśnić temat błysnąłem ........ sobie w oczy. Najpierw widziałem BIAłE a następnie POCZERWIENIALO mocno :mrgreen:
Czyli flash z IR wymieszany :)

Też już nic nie wiem. :???:

kronos28
30-01-2008, 22:53
No to już nic nie wiem.

i to i to

W koncu sterownik do CLS SU800 chodzi na IR a lampa wbudowana czy np sama SB800 w trybie master nie ale za to błyska :) - panowie dla fotodiody światło to światło nie ważne czy podczerwone czy nie

romanescou
30-01-2008, 22:56
treść skasowałem, bo coś "zawarczało" na stronce i mój post się zdublował

BugsBunny
30-01-2008, 23:02
tu jest dobrze i dużo o CLS i D200, jak kto bangla po angielsku
http://www.nikonians.org/nikon/d200_and_cls/index.html

Jacek_Z
31-01-2008, 01:29

nie, sterowanie to "normalny" błysk

No to już nic nie wiem.
jak pisał kronos28 - to praktycznie to samo. lampka wbudowana czy SB800 jako sterownik - wysyła normalny błysk. SU800 ma na lampce błyskowej filtr czerwony - więc błyska na skraju naszego zakresu widzialnego.