PDA

Zobacz pełną wersję : Slideshow bez renderingu

ikonay
27-01-2008, 14:30
Witam,

Szukam programu, który byłby w stanie wykonać pokaz slajdów bez konieczności renderowania. Ideałem w 80% jest tutaj dla mnie ACDSee, jest jednak małe ale. Program robi ładne FadeIn, nie posiada jednak opcji pan i zoom, a o te dwie w szczególności mi chodzi. Zdaje sobie sprawę, że w tej chwili jest masa tego typu softu na rynku, wszystkie jednak renderują i podchodzą pod montaż nieliniowy, (a i tak są psu na budę w porównaniu z AfterEffect czy FinalCut). Mi w tym przypadku chodzi o łatwy i szybki soft w stylu ACDSee, w którym wrzucam dopiero co przed chwilą zrobione fotki, wybieram jakieś dafaulty (fade+pan+zoom) i w ciągu 2 min odpalam np, na laptopie. Dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,

artur

Czereśniak
27-01-2008, 22:09
Może Ulead Video Studio 11? Gorąco polecam...

ikonay
28-01-2008, 00:06
No właśnie o coś takiego mi nie chodziło, to jest typowy soft do robienia ślubnych dvd, a mi chodzi o slideshow bez renderowania, puszczany natychmiastowo wprost z folderu. Paradoksalnie ideałem tutaj jest soft który ma w sobie D80 do pokazu slajdów, pictmotion to się bodaj nazywa, taki automat z minimalną ilością ustawień...

Calme
28-01-2008, 10:29
w http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm jest mozliwosc robienie takich pokazow z muza

ikonay
28-01-2008, 13:05
Calme, wygląda ciekawie, tym bardziej że darmowe jest. Dziekuję uprzejmie za zwrócenie mi na niego uwagi.
Przez weekend testowałem pare ciekawych programów, chociaż żaden nie daje takiej kontroli jak stare dobre premiere i after effect, to niektóre są interesujące. Na szczególną uwagę zasługują proshow i muvee (chociaż ten drugi tylko renderuje to daje cudowne możliwość odmóżdżonej offkontroli). Może jakąś recenzję napiszą wkrótce, w osobnym wątku.
Pozdrawiam,
ja.

fIlek
28-01-2008, 14:12
Witam,

Szukam programu, który byłby w stanie wykonać pokaz slajdów bez konieczności renderowania. Ideałem w 80% jest tutaj dla mnie ACDSee, jest jednak małe ale. Program robi ładne FadeIn, nie posiada jednak opcji pan i zoom, a o te dwie w szczególności mi chodzi. Zdaje sobie sprawę, że w tej chwili jest masa tego typu softu na rynku, wszystkie jednak renderują i podchodzą pod montaż nieliniowy, (a i tak są psu na budę w porównaniu z AfterEffect czy FinalCut). Mi w tym przypadku chodzi o łatwy i szybki soft w stylu ACDSee, w którym wrzucam dopiero co przed chwilą zrobione fotki, wybieram jakieś dafaulty (fade+pan+zoom) i w ciągu 2 min odpalam np, na laptopie. Dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,

artur

Obawiam się, że dobre pan i zoom wymaga renderingu. Jeśli dzieje się to w czasie rzeczywistym to albo gorszej jakości, albo wyżera zasoby systemowe.

ikonay
28-01-2008, 15:11
Obawiam się, że dobre pan i zoom wymaga renderingu. Jeśli dzieje się to w czasie rzeczywistym to albo gorszej jakości, albo wyżera zasoby systemowe.
fIlek, "zoomowanie" i "przesuwanie" 24-bitowego obrazka nawet, gdyby miał rozdzielczość 5000x3000 to dla obecnych dwurdzeniowych komputerów, czynność wymagająca tyle wysiłu co podrapanie się po dupie. I nie mówie tutaj o sprzętowej akceleracji, jakiej wymagają np, gry 3d. Poza tym skoro umie to procesor nikona D80, to komputer tym bardziej.