Zobacz pełną wersję : numeracja zdjęć
Zdarzyło się coś dziwnego z numeracją zdjęć w D300. Po uruchomieniu puszki robiłem serię różnych testów ustawień, zrobiłem coś koło 200 fotek i licznik pokazywał kolejne zdjęcia. Poszedłem na mały plener i po powrocie okazało się że body dodało ok 5000 zdjęć oczywiście tylko na liczniku. Zastanawiam się czy mogło to się wiązać z włożeniem starej karty na której były niewykasowane zdjęcia? Body jednak stworzyło nowy katalog i nowe fotki były zapisywane w nowym katalogu. Czy można jakoś zresetować licznik aby numeracja zdjęć była prawidłowa? Dodam jeszcze, że sprawdzałem w Opandzie i ilość klapnięć migawki pokazuje prawidłowo.
Zastanawiam się czy mogło to się wiązać z włożeniem starej karty na której były niewykasowane zdjęcia? Body jednak stworzyło nowy katalog i nowe fotki były zapisywane w nowym katalogu. .
tak, to ten powód.
teraz możesz jedynie wyzerowac licznik, albo pamietać o tym by wyzerować mając w exifie 9999:-D
Można też inaczej. Wgrać na pustą kartę jedno zdjęcie, o numerze nam odpowiadającym (np. poprzez zmianę nazwy). Po włożeniu tej karty do aparatu, jeśli jest ustawiony na numerowanie ciągłe, następne wykonane zdjęcie będzie miało numer o jeden większy.
krzysztof jot
27-01-2008, 00:57
Można też inaczej. Wgrać na pustą kartę jedno zdjęcie, o numerze nam odpowiadającym (np. poprzez zmianę nazwy). Po włożeniu tej karty do aparatu, jeśli jest ustawiony na numerowanie ciągłe, następne wykonane zdjęcie będzie miało numer o jeden większy.
niestety tez tak myslałem a nawet przez chwile byłem przkonany że zadziałało... ale nie. To juz "nieodwracalny" proces - ale da sie z nim żyć :)
raczej nieodwracalny (też kombinowałem i mi się nie udało), moja nowa 50 z kartonu, po włożeniu karty od razu miała ponad 7k zdjęć
Faktycznie. Pomyliłem z FinePixem żony, gdzie to działa. Przepraszam za wprowadzenie w błąd, jednak pamięć zawodzi.
w D200 - gdy mamy na karcie nowy folder to opcja d6 (file Number Sequence,s.159 manual ref.) ustawiona na off powoduje rozpoczęcie numeracji od 0001 w tym nowym folderze (lub gdy karta jest zformatowana).
Może zacząć od tego wyzerowania i fotki 0001, później zmiana jej nazwy na numer żądany, następnie zmiana parametru na On?
(nie sprawdzałem praktycznie - ale wyczytałem w manualu)
może w D300 będzie podobnie?
w D200 - gdy mamy na karcie nowy folder to opcja d6 (file Number Sequence,s.159 manual ref.) ustawiona na off powoduje rozpoczęcie numeracji od 0001 w tym nowym folderze (lub gdy karta jest zformatowana).
Może zacząć od tego wyzerowania i fotki 0001, później zmiana jej nazwy na numer żądany, następnie zmiana parametru na On?
(nie sprawdzałem praktycznie - ale wyczytałem w manualu)
może w D300 będzie podobnie?
nic z tego, u mnie teraz w D300 numeruje od 0001 podczas gdy w iexif numeruje zgodnie z prawdą czyli 10160
wasilewk
16-10-2010, 12:31
nic z tego, u mnie teraz w D300 numeruje od 0001 podczas gdy w iexif numeruje zgodnie z prawdą czyli 10160
Co innego Total Number a co innego numer zdjęcia w jego nazwie. U mnie po przekroczeniu 9999 następuje zmiana katalogu i numeracja od 1. Czyli jak mam katalog 104ND700, to wiem, że zaczęła sie czterdziestka tysięcy zdjęć, czyli Total Number pokaże np. "Shutter Count = 30001".
Pzdr.
Co innego Total Number a co innego numer zdjęcia w jego nazwie. U mnie po przekroczeniu 9999 następuje zmiana katalogu i numeracja od 1. Czyli jak mam katalog 104ND700, to wiem, że zaczęła sie czterdziestka tysięcy zdjęć, czyli Total Number pokaże np. "Shutter Count = 30001".
Pzdr.
ale dzieje się tak tylko jeśli korzystasz z jednego aparatu, jeśli masz dwa i przekładasz karty to już numeracja na kartach będzie kontynuacją i numerowanie folderów nie będzie zgodne z ilością klatek, poza tym nie wiem dokładnie jak to jest z zakładaniem folderów i tym bym się nie sugerował, u mnie 111 folder i 198 tyś klatek, w D100, ani D50 też nie miałem zgodności folderu i ilością klatek
wasilewk
16-10-2010, 13:17
ale dzieje się tak tylko jeśli korzystasz z jednego aparatu, jeśli masz dwa i przekładasz karty to już numeracja na kartach będzie ...
Jeśli przekładasz karty i za każdym włożeniem robisz "format" to nie.
Pzdr.
zaczęła sie czterdziestka tysięcy zdjęć, czyli Total Number pokaże np. "Shutter Count = 30001"
ustawiłem tak jak chciałem, ponieważ u mnie zaczęła się pierwsza dziesiątka tysięcy zdjęć i Opanda pokazuje
Total Number of Shutter Releases for Camera = 10164więc ustawiłem numerowanie zgodnie z prawdą
300_0164.JPG
niestety tez tak myslałem a nawet przez chwile byłem przkonany że zadziałało... ale nie. To juz "nieodwracalny" proces - ale da sie z nim żyć :)
A jednak da się.
Robi się to tak:
1. formatujemy kartę czyli czyścimy ze zbednych zdjęć zostawiając właściwy katalog.
2 .wyłączamy kontynuowanie numeracji
3. resetujemy numerację w puszce.
4. wsadzamy karte ze zdjęciem z numerem od którego chcemy zacząć numerację (minus jeden oczywiście)
5. przestawiamy w menu na numerację ciągłą
6. robimy zdjęcia i numeracja jest taka jaką chcieliśmy.
Mi tak wyszło więc na pewno działa...
Pzdr
ale dzieje się tak tylko jeśli korzystasz z jednego aparatu, jeśli masz dwa i przekładasz karty to już numeracja na kartach będzie kontynuacją i numerowanie folderów nie będzie zgodne z ilością klatek, poza tym nie wiem dokładnie jak to jest z zakładaniem folderów i tym bym się nie sugerował, u mnie 111 folder i 198 tyś klatek, w D100, ani D50 też nie miałem zgodności folderu i ilością klatek
A nie można w każdym aparacie nazwać inaczej folderów i dwa takie trzymać na karcie?
Pytam czysto teoretycznie...