Zobacz pełną wersję : zmiennik oryginalnego gripa do d80
Jachu1974
26-01-2008, 14:24
Wielkie Cześć Wszystkim!Od jakiegoś czasu planuję zakup gripa do mojej osiemdziesiątki i zastanawiam sie nad zamiennikiem.Czy ktoś ma takowy,jakiej firmy i czy opłaca sie go kupić?Z góry dzięki za pomoc!
Ksiazkiewicz
26-01-2008, 14:32
Te nowe Delty są ciekawe (nowe tzn z tymi bajerami typu LCD), jednak one wszystkie potrzebują połączenia między gripem a body, aby mógł działać pionowy spust migawki. Dlatego polecam oryginalnego.
Jachu, przejrzyj ten dział:
http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=69
Dołóż do oryginału. Mam Deltę (podstawową) już kilka miesięcy i jak tylko będą wolne fundusze, to wymienię na oryginał.
tutaj
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43999
opisalem różnice. obecnie juz prawie nie przeszkadza mi ten grip. powoli przyzwyczajam sie do jego wielkosci i za bardzo schowanego tylnego kółka (chodziaz rozwazam zabawe z pilniczkiem by kolko bardziej wystwalo)
wiktor.bakiewicz
27-01-2008, 16:13
wszystko co jest zamiennikiem jest gorsze, w wykonaniu w działaniu i w wygladzie, lepiej dozbieraj sobie te 200pln i kup oryginal to napewno bedzie bardziej zadowolony po jakims tam okresie uzytkowania jego. Ja sam osobiscie mialem taki dylemat w przypadku kochanej pieknej d200-teczki, ale po namowach ludzi uzbieralem i jest happy :). A wracajac do tych zamiennikow delty i tych "wyswietlaczy lcd" to wedlug mnie wielka mega poracha, bo niby po co to?? zeby szybciej baterie uciekaly do ladowarki?? bez sensowny bajerek, grip ma dzialac, przedewszytskim!
Chociażby jedna z wielu wad zamiennika - wysiadające pokrętła, o której pisałem tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34659
wiktor.bakiewicz
27-01-2008, 22:12
a druga to gorzej wykonane styki łączące gripa z body, gdzie po paru mesiacach ostrego uzywania aparat moze tracic zasilanie.
KARLOS_vu
27-01-2008, 22:44
Wałkowaliśmy sporo na FORUM o gripach DELTY
sam od tygodnia jestem posiadaczem ale...... zdecydowałem się na oryginał
praktycznie za 400 zł można kupić nówkę na allegro sklep z Łodzi
DELTA PRO - interwał dobra rzecz, cena około 350 zł
jednak po testach bardziej mi do ręki pasuje oryginał
DELTA jak by trochę grubsza. Wybór miałem naprawdę ciężki
Ja kupiłem swój grip od kolegi z FORUM w idealnym stanie
za idealne pieniądze.....
Osobiście polecam oryginał
Ksiazkiewicz
28-01-2008, 02:23
NIKON to NIKON. Tak samo jest z zakupem SIGMY 18-50 2.8 a Nikkora 17-55 2.8...(przed takim wyborem teraz stoję) i jeśli uzbieram to kupię NIKONA. A jeśli nie, to kupię Sigmę a potem jak najszybciej NIKON.
wiktor.bakiewicz
28-01-2008, 18:15
NIKON to NIKON. Tak samo jest z zakupem SIGMY 18-50 2.8 a Nikkora 17-55 2.8...(przed takim wyborem teraz stoję) i jeśli uzbieram to kupię NIKONA. A jeśli nie, to kupię Sigmę a potem jak najszybciej NIKON.
hihihi lecz wielebny tu jest roznica okolo 200pln a w przypadku szkiel niewiem 2 tys?? czy wiecej??no ale wy wielebni hajs macie :)
pozdrawiam