PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop regeneracja baterii Wawa

Patio
26-01-2008, 00:38
Kupilem sobie on znajomego starego laptopa mało znanej firmy actina za grosze
problem polega na tym ze kiedyś laptop upadł i pękł plastik na baterii samemu laptopowi nic się nie stało ale od tego momentu bateria nie działa wydaje mi się że nie łączy gdzieś.
I stąd moje pytanie co mam zrobić kupić nową, zregenerować czy oddać do naprawy ???
Może zna sie ktoś na tym z wawy i pomógł by ??

drhardware
26-01-2008, 14:26
Zobacz, czy nie masz kogoś znajomego z podobnym/takim samym laptopem i wykonaj test krzyzowy. Tzn zamien baterie - będziesz wiedział, czy uszkodzona jest bateria czy gniazdo w laptopie. Mówisz, że uszkodzenie powstało w momencie uderzenia, może to byc urwany kabelek czy peknięta blacha. Ja ma della Cpx, laptop jest w pełni rozbieralny (przez mnie, bateria nie - jest sklejona. Jezeli nie masz narzędzi, multimetru i umiejętności, to sugeruję oddanie gdzieś do warsztatu. Ja niestety jesetm z łodzi. Czy bateria ma napięcie na stykach?

Patio
27-01-2008, 00:40
Niestety nie mam możliwość sprawdzenia na innym. Co do baterii nie posiadam voltomierza wiec też odpada :(
Może jakieś inne pomysły ??

amirez
27-01-2008, 11:13
Najprostszy miernik wielozakresowy kosztuje na bazarze 12-15 zł.
Przed oddaniem do naprawy warto sprawdzić czy to bateria czy komputer - możesz zapłacić jak za zboże, bo wetną tobie kit.
Naprawa komputera to koszty od 150 zł w górę. Jak bateria to możesz brzeszczotem do metalu ją rozciąć. Może to tylko urwany drucik - przylutować i już. Jak coś więcej to raczej do naprawy. Oryginału nie kupuj bo to strasznie drogie.

Patio
27-01-2008, 16:05
Oby był to tylko urwany drucik ... napisałem parę maili może odpowiedzą serwisy ile sobie cenią taka usługę samego sprawdzenia.

marszull
27-01-2008, 23:40
jaka to dokladnie actina odezwij sie na pw ja tez ma takiego staruszka ;-)
wiec moze bede mogl jakos pomoc

Patio
28-01-2008, 21:53
podziękowania dla marszull za dobre chęci.

Dominiq
29-01-2008, 17:57
odezwij sie do serwisu Actiny najlepiej, nie wcisną Ci kitu a przynajmniej bedziesz wiedział co jest nie halo (jest w Warszawie).
BTW można prawie darmo zregenerować prawie każdą baterie, rozłóż ja na czesci pierwsze i wymień same ogniwa (znajdziesz napewno np na allegro)

Patio
31-01-2008, 16:57
Dziwna sprawa ale wziąłem ze sobą laptopa do szkoły i ku mojemu zdziwieniu działał ma samej baterii. pracowałem ponad 3 godziny na nim az bateria padła. Wszystko było by już super ale ... przez cały czas laptop krzyczy ze bateria jest na wyczerpaniu. Kiedy podłączam pod zasilacz laptop wskazuje podłączenie ale nie ładuje baterii ?? (ikonka wtyczki). Wiec może coś z elektronika padło ??

Dominiq actina niestety strasznie sobie ceni naprawy, co do regeneracji to myślę ze zrobiłbym to bez trudu, ale bateria jest zgrzewana wiec nawet jeśli uda mi sie ja roztworzyć to nie mam czym jej zamknąć na koniec. Jeśli zmienię pojemność akumulatorków to trzeba również pogrzebać przy elektronice chyba ze dam te same pojemności.

krzysztofisko
01-02-2008, 15:17
W Warszawie na Wolumenie ( ta giełda elektroniczna ) w niedzielę jest bodajże w środkowym rzędzie facet z takim białym busem który ma bardzo dużo wszelkiego rodzaju baterii i akumulatorów. Możesz również dać jemu baterię do regeneracji, wymieni co trzeba i bedzie chodzić. Facet zresztą ma zakład w Warszawie, ale gdzie nie pamiętam mozna wtedy odebrać baterię od niego w tygodniu. Poza tym sprawdzi Tobie baterię. Niedziela już tuz tuż i myslę, że jak nie u niego to pod koniec Wolumenu jest drugie stoisko z bateriami i akumulatorami. Pojedź, popytaj myslę, że temat załatwisz prawie "od ręki". Ja regenerowałem na Wolumenie baterie do radiotelefonów i kosztowało mnie to około 20% ceny nowych.

Patio
01-02-2008, 15:37
Mam studniówkę w ten weekend wiec nie bede :(
Mozę ktoś będzie i zapyta :)