Zobacz pełną wersję : widoczność przy podniesionym lustrze D40
czajnik7
25-01-2008, 22:45
Witam.
Być może moje pytanie jest banalne ale doświadczenie też niewielkie. Posiadam D40 i przy długim czasie naświetlania w momencie wciśnięcia migawki mechanizm zasłania widoczność przez wizjer. Czy jest to normalne we wszystkich lustrzankach? A może tylko w tym modelu?
I co gdybym chciał śledzić poruszający się obiekt w przypadku dłuższego czasu?
Z góry dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość w przypadku zadawania "głupich" pytań.
jacek.gold
25-01-2008, 22:56
No mądre to ono nie jest :)
Wszystkie tak mają i nie śledzi się obiektu przy tak długich czasach bo nic nie wyjdzie:)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lustrzanka#Lustrzanka_jednoobiektywowa
to jakaś podpucha jest :p
czajnik7
25-01-2008, 23:22
No faktycznie, wyszedłem na idiotę.
Jednak multimedialne kursy fotografowania wraz z symulatorami potrafią wypaczyć umysł.
Przepraszam za zawracanie gitary...
biniubak
26-01-2008, 00:03
To jest chyba hit tego roku pomimo tego, że dopiero styczeń. Proponuję podwiesić albo chociaż dodać do najczęściej zadawanych pytań.
Ale nie ma się co śmiać....
Ksiazkiewicz
26-01-2008, 00:11
Nikona D40 kupują WSZYSCY więc nie ma się co dziwić...a kto pyta nie błądzi...
ps. przypomniało mi się kilka rozmów w MM....powód do śmiechu na kilka dni
copywriter2000
26-01-2008, 00:41
Może nie WSZYSCY, ale Ci świadomi, że z czasem będą wymagać od siebie i swoich zdjęć ciut więcej niż wujek Zenek i ciocia Irenka na wycieczce w Krynicy Morskiej:D
Ksiazkiewicz
26-01-2008, 01:07
Przepraszam, za OT, dlaczego Krynica Morska? a nie Kołobrzeg? Byłem rok temu w Piaskach k.Krynicy Morskiej przecież tam wogóle nie ma ludzi. Wychodzisz na plażę o 13 a tu raptem ok. 200 osób, i pas ok. 30m2 jest Twój :) jeśli chodzi o spokój to świetna sprawa, oprócz dziczków które buszują wszędzie gdzie się da...
copywriter2000
26-01-2008, 01:09
Bo taka ładna nazwa - uzdrowiskowo brzmi! :D
Ksiazkiewicz
26-01-2008, 01:14
Już bardziej Krynica Zdrój, przecież to tutaj jest najwięcej dziadków i babci (wujków i cioci) na senatoryjnych wczasach... :)
Co jak co ale Krynica to pełna jest ludzi w każdym wieku i w każdym stopniu upierdliwości ;p odkąd tam pracuję to luibię tylko Jaworzynę ;p
autograf
26-01-2008, 01:19
Och Wy! Mi tez czasem (albo czesciej niz czasem) zdarzylo sie glupote walnac!
Teraz zanim napisze watek przeszperam net. Na bledach czlowiek sie uczy. Wazne zeby drugi raz nie popelnic tego samego.
Pozdrawiam nowicjuszy i starych wyjadaczy
:P
Ksiazkiewicz
26-01-2008, 01:24
Co jak co ale Krynica to pełna jest ludzi w każdym wieku i w każdym stopniu upierdliwości
Ale np. marcu czy kwietniu, lub październiku czy listopadzie to przeważają starsi :)
Koniec OT
A co do głupot, to nikt tu nikomu tego nie powiedział.
velaskez
26-01-2008, 09:36
o Matter Dei:)
foto-facecik
01-02-2008, 02:23
No faktycznie, wyszedłem na idiotę.
Jednak multimedialne kursy fotografowania wraz z symulatorami potrafią wypaczyć umysł.
Przepraszam za zawracanie gitary...
to forum jest dla wszystkich zainteresowanych i po to jest aby pytać i wymieniać informacje
autograf
02-02-2008, 20:55
to forum jest dla wszystkich zainteresowanych i po to jest aby pytać i wymieniać informacje
Owszem, ale dobrze jest najpierw zajrzec tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=17494)
velaskez
02-02-2008, 21:08
takie pytania tylko potwierdzają to, że te najtańsze lustrzanki zaczynają wypierać kompakty
autograf
02-02-2008, 21:14
Cieszyc sie czy plakac?
Ja widze plusik! Duze zainterosawnie, wypieranie kompaktow powinno sprawic ze dla uzytkownikow bedzie taniej - wplyw konkurencji, etc.
velaskez
02-02-2008, 21:18
ja widze drugą stronę medalu...przeistaczanie nowych modeli w tzw. Idioten Kamera:(
autograf
02-02-2008, 22:26
ja widze drugą stronę medalu...przeistaczanie nowych modeli w tzw. Idioten Kamera:(
Poprosze jasniej :P
Nie badz takim pesymista :P
velaskez
02-02-2008, 22:45
fakt, może nie powinienem. Czasy się zmieniają i musze do tego przywyknąć. Byle ceny wyższych modeli szły w dół:)
ok - z tym się zdecydowanie zgadzam (tym bardziej, że sam jestem amatorem i czasem potrzebuję zapytać "starszych" o radę) ale z drugiej strony istnienie forum nie zwalnia żadnego z nas z myślenia i zastanowienia się nad sensem swoich pytań, a moim zdaniem posiadanie lustrzanki (jakiejkolwiek) zobowiązuje do poznania choć podstawowych zasad jej działania (a chyba każdy się ze mną zgodzi, że to pytanie dotyczyło podstawy podstaw)
moim zdaniem właśnie tego typu pytania rzutują na wszystkich użytkowników D40(X) i stąd bierze się fakt, że jesteśmy (sam focę D40X) postrzegani jak totalni ignoranci w temacie foto, z jednej strony więc denerwuje mnie jak ktoś traktuje z góry wszystkich używających D40, a z drugiej denerwują mnie użytkownicy D40, którzy sami wyrabiają nam taką opinię
taka mnie naszła refleksja - nic osobistego do autora pytania, który sam już zdał sobie sprawę ze swojego "błędu" i mam szczerą nadzieję, że jeszcze zaskoczy nas ciekawymi fotami
bo w końcu o to nam wszystkim chodzi - żeby robić dobre zdjęcia - czyż nie ?
autograf
02-02-2008, 23:24
Bardzo dobra refleksja!
I wcale nie mowie tego z ironia jako byly uzytkownik czterdziestki
Już bardziej Krynica Zdrój, przecież to tutaj jest najwięcej dziadków i babci (wujków i cioci) na senatoryjnych wczasach... :)
Wielebny nie jeden dziadek i babcia by Cię przeskoczyła w każdej dziedzinie .Nie rozumiem dlaczego w Polsce nie ma szacunku dla starszych zawsze się uważa ze starsi to moherowe berety itp .A przecież wiele sie można od nich nauczyć także w fotografii .
a moim zdaniem posiadanie lustrzanki (jakiejkolwiek) zobowiązuje do poznania choć podstawowych zasad jej działania (a chyba każdy się ze mną zgodzi, że to pytanie dotyczyło podstawy podstaw)
Absolutnie sie z tym nie zgodze, posiadania lustrzanki nie zobowiazuje do niczego. W UK D40 + kit kosztuje mniej niz nowe zawansowane superzoomy, tak wiec idac do sklepu ktos kupi sobie D40 bo mu powiedza ze to lustro i ze lepsze pokaza zielony kwadracik i pozniej ten czlowiek przyjdzie na forum i takie wlasnie zada pytanie. Posiadanie czegokolwiek nie zobowiazuje do niczego! Posiadanie to pewna forma luksusu, a z tego co mi wiadomo luksus nie jest po to by bym zobowiazanym wobec czegos/kogos lecz dla wygody.
Yanluk - ale chcesz przez to powiedzieć, że uznajesz coś takiego jak posiadanie dla samego posiadania? wątpię... dla mnie takie podejście to ignorancja, mam nieco inną "filozofię życiową" i dlatego ciężko mi takie podejście zrozumieć...
głównie jednak chodziło mi o to żeby z jednej strony zwrócić uwagę użytkownikom "segmentu D40", że sami sobie przez takie pytania tworzymy stereotyp ignorantów i amatorów (w złym tego słowa znaczeniu), a z drugiej strony zwrócić uwagę wszystkim innym, żeby nie wrzucali wszystkich użytkowników D40 do jednego worka - jak to czasem ma miejsce
jak tak dalej pójdzie to kiedyś pojawi się tu pytanie w stylu: jak założyć film do D40? :-)
pozdrawiam
czy uzytkownicy D40 zawsze musza zadawac pytania z kosmosu. jak ktos chce robic zdjecia okazjonalnie to polecam kompakt i pozegna sie z problemami dot. lustra i doboru obiektywow. nie mowie ze jestem profesjonalista ale wiem co nie co i ucze sie dalej a uwierz mi nie jest mile dla mnie i dla uzytkownika elix(ktory widac ze tak jak ja chce isc caly czas dalej) mowic ze mam tpen sam aparat co czlowiek ktory nie wie czy lustro sie podnosi bo musi czy to jest blad fabryczny. Przemysl zakup. Pozdrawiam
W UK D40 + kit kosztuje mniej niz nowe zawansowane superzoomy
W Polsce też;)
pieczarek
09-02-2008, 20:35
.... zawsze się uważa ze starsi to moherowe berety itp .....
To jeszcze pół biedy, że starszych uważa się za moherowe berety. Gorsze jest to, że bycie starszym moherem traktowane jest przez niektórych jako coś gorszego, niż np. bycie młodym POmunistą.
Mam pytanie do autora wątku.
Skoro nie wiedziałeś czym się różni lustrzanka od kompaktu (o czym dobitnie świadczy Twoje pytanie), to co było powodem, który skłonił Cię do zakupu lustrzanki? Rada kolegi lub sprzedawcy? Czysty przypadek? Reklama w gazecie?