Zobacz pełną wersję : Wspomaganie AF w SB-600
autograf
25-01-2008, 20:37
Koledzy,
proste pytanko: czy zawsze SB-600 "miga na czerwono" wspomagajac AF?
Mam ja od niedawna, i dzis zauwazylem iz moja nie zawsze wspomaga AF.
I teraz nie wiem czy to usterka, we wszystkich trybach sie tak zachowuje, czy to np slabe bat?
Spotkaliscie sie z czyms takim?
1. Tryb ciągłego autofokusa
2. Autofokus zablokowany
3. Nie zapala się lampka gotowości (słabe baterie)
4. Ustawienie programów tematycznych: Sport, Krajobraz
autograf
25-01-2008, 23:31
Tryb ciaglego autofokusa mam wylaczony. Lampka READY pali sie, brak programu tematycznego. Nie za bardzo natomiast rozumiem punkt drugi autofokus zablokowany.
Acha, bo baterie faktycznie moglby byc slabe, wsadzilem je bo jakiejs godzinie od rozpoczecia ladowanie, zrobic pare strzalow. Aczkolwiek lampka READY tak jak napisalem wyzej palila sie.
Prosze o odpowiedz, bo lampke kupilem pare dni temu na Naszym forum i nie wiem czy ona przypadkiem jest niesprawna.
Autofokus zablokowany tzn.:
Przycisk AE/AF, jego naciśnięcie blokuje ustawienie ostrości i ekspozycji (chyba takie są ustawienie domyślne).
Aparat nie musi już nic "mierzyć" tylko czeka na naciśnięcie spustu.
Wobec tego nie musi się wspomagać "miganiem na czerwono".
W wizjerze jest wyświetlany wskaźnik "EL".
Jeżeli słabe baterie to lampka READY może się zaświecić, ale nie działa zoom lampy (wyraźnie go słychać, jeśli działa).
Sprawdź wskazania wyświetlacza lampy czy zmieniają się wraz ze zmianą ogniskowej obiektywu (nie pamiętam ale możliwe, że nie będzie nic wyświetlane - chodzi mi o ogniskowe).
Jeszcze jedna uwaga: nie zawsze musi migać na czerwono, jeżeli aparat może sam ustawić ostrość to nie potrzebuje wspomagania.
Zrób test:
Włącz światła w pokoju, wyceluj aparat, złap ostrość, czerwone nie miga.
Wyłącz światła ... aparat nie może złapać ostrości, czerwone miga.
O ile pamiętam, to lampa nie włącza wspomagania przy krótszych ogniskowych obiektywu i gdy są włączone skrajne punkty AF, no i gdy jest jasno w obiektywie. Szczegóły doczytasz w instrukcji.
autograf
26-01-2008, 01:08
Dzieki chlopaki, faktycznie tak z nia jest. Jak nie potrzebuje wspomagania to go nie potrzebuje i ostrzy na ostro :)
Jak sa gorsze warunki oswietleniowe to sobie dopalacze wlacza. Uff, no to w takim razie sprzet jest sprawny. To juz drugi dzien mocniejszych emocji, ekonet wie o czym mowie...
:P
"O ile pamiętam, to lampa nie włącza wspomagania przy krótszych ogniskowych obiektywu i gdy są włączone skrajne punkty AF, no i gdy jest jasno w obiektywie. Szczegóły doczytasz w instrukcji." POTWIERDZAM!
Milego weekendu!
Orkaniusz
26-01-2008, 08:51
Miałem ten sam problem:
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=47428