Zobacz pełną wersję : Lenovo-ukryta partycja!
Witam
niedawno nabyłem notebooka Lenovo 3000 N200 do którego sprzedawca dołączył Windowsa XP HE. Zainstalowałem system, urządzenia komputera nia działały więc sprzedawca zalecił ściągnięcie sterowników z internetu.Nie wszystkie dało się ściągnąć.Ze względu na przebytą operację siatkówki oka nie byłem w stanie zapoznać się z instrukcją ,z której wynika, iż sterowniki były zainstalowane na ukrytej partycji.I tu pytanie jak ją odzyskać albo co innego zrobić? Zaznaczam,że HDD jest po partycji.Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
hedgehog
25-01-2008, 20:11
Jeśli dysk był sformatowany, to pewnie można jakoś te dane odzyskać, ale mija się to z celem; lepiej dossać sterowniki z ibm.com. Sam miałem identyczny problem; zainstalowałem Windę XP z jakiejś "dowolnej" płytki (liczy się numer licencyjny na naklejce przytwierdzonej do spodu notebooka), a sterowniki sobie doinstalowałem... Jeśli Chcesz, to mogę jutro poświęcić chwilkę, zassać je wszystkie dla ciebie i wystawić Ci w jednym pliku do ściągnięcia - może to zaoszczędzi ci szukania i grzebania, jeśli chwilowo nie możesz.
Jeżeli lenovo robi tak jak poprzednio w laptopach IBM/Lenovo, to ta partycja jest nie do użycia dla użytkowników.
Mozna tylko odpalić w biosie przywracanie systemu i wtedy tylko użyte będą pliki z tej partycji.
Ale coś mi tu nie pasuje, bo kupując laptopa w takiej konfiguracji,
to system już powinien być wgrany (ja tak miałem) i nie ma żadnych płytek instalacyjnych.
Powinieneś tylko dostać małą karteczkę z info że jest to legalna kopia i naklejkę OEM pod spodem laptopa.
Poza tym sterowniki instaluje się za pomocą specjalnego narzędzia (software installer), które powinno zassać z internetu wszystkie sterowniki (tylko musisz mieć net), polecam to wygodne narzędzie, bo działa podobnie jak windosw update, tylko niestety trzeba je raz w miesiącu ręcznie odpalać.
Jeżeli jednak masz czysty dysk i samemu musisz zainstalowac software, to bym się mocno zastanawiał nad zwrotem do sklepu.
Oprogamowanie OEM powinno juz być preinstalowane przez sprzedawce i powinno dobrze działać (mieć wszytskie sterowniki).
Dodam tylko, że mam doświadczenie z lenovo sprzed 1,5 roku, może teraz już zeszli na psy jak ich IBM nie pilnuje.
Pierwsze przerobione thinkpady były naprawdę dobre, tych sprzedawanych teraz, nie jestem pewien.
Jeśli dysk był sformatowany, to pewnie można jakoś te dane odzyskać, ale mija się to z celem;
Jeżeli była tam oryginalna partycja ukryta przed systemem (jak ja miałem), to nie tak łatwo ją usunąć.
Windows jej nie widzi, a format c: to nie to samo co format ukrytej drugiej partycji.
Nie wiem jak teraz, ale poprzednio wystarczyło nacisnąć przycisk access IBM (podczas bootowania) i można było bezproblemowo odtworzyć sobie system. Jest to dużo lepsze niż instalacja Windowsa z dowolnej płyty, z wykorzystaniem numerów licencji, które masz na naklejce.
hedgehog
25-01-2008, 20:22
Ale coś mi tu nie pasuje, bo kupując laptopa w takiej konfiguracji,
to system już powinien być wgrany (ja tak miałem) i nie ma żadnych płytek instalacyjnych.
...chyba, że kolega kupił takiego "data-wiped" laptopa, jak ja, to znaczy poleasingowego. Wtedy tej partycji nie ma i już :)
hedgehog
25-01-2008, 20:23
...Jest to dużo lepsze niż instalacja Windowsa z dowolnej płyty, z wykorzystaniem numerów licencji, które masz na naklejce.
Nie jest, bo instaluje masę niepotrzebnego soft-spamu (jakieś wynalazki do nagrywania płyt, aplikacje-helpery itepe) i stare wersje sterowników. Ale w sumie co komu miło :)
Nie jest, bo instaluje masę niepotrzebnego soft-spamu (jakieś wynalazki do nagrywania płyt, aplikacje-helpery itepe) i stare wersje sterowników. Ale w sumie co komu miło :)
Moglibyśmy tu teraz prowadzić spór co był pierwsze, kura czy jajko, ale nie o to chodzi.
Jeżeli system jest preinstalowany przez takie firmy jak IBM (bo od nich lenovo odkupiło linię thinkpadów),
to:
- jest on najlepiej skonfigurowany do sprzętu na którym pracuje (stabilnej pracy),
- nie zawiera śmieci po instalacji typu rozpoznano nieznane urządzanie,
- posiada zainstalowany soft przez producenta, zalecany do pracy ze sprzętem,
który daje między innymi możliwość automatycznego pobrania najnowszych sterowników z internetu
- (legalne) wynalazki do nagrywania płyt, jak ktoś ma kasę to sobie kupi lepsze i zainstaluje (zależy co komu miło)
- stare wersje sterowników są taż po instalacji innego Windowsa, i powinny sie pojawiac na dysku w miarę aktualizacji sterowników (ja robię to raz na miesiąc)
- pozostałe rzeczy które też będziemy mieli po instalacji z innej płytki
Jak z tego wynika, opłaca się odtworzyć, jeżeli to możliwe, oryginalną partycję z preinstalowanym systemem.
Jeżeli jest to sprzęt poleasingowy, z usuniętą preinstalowaną wersją systemu, to mam nadzieję, że przynajmniej cena rekompensuje problemy z instalacja systemu.
hedgehog
25-01-2008, 21:46
Może racja: co komu potrzebne, wedle uznania. Napisałem tak, a nie inaczej, bo naprawdę na każdym laptopie którego miałem, a miałem już kilka (IBM, Acery i Sony) usuwałem cały badziew i instalowałem sobie wszystko sam, doprowadzając układ partycji do swoich wymogów. Oprogramowanie dołączane do tych maszyn było kupą szmelcu, którą idealnie zastępowały rozwiązania opensource'owe (jeśli w ogóle było trzeba coś zastępować).
Ale może faktycznie komuś te "cudowne, małe programy" potrzebne. Tak czy inaczej, mogę pomóc ze ściągnięciem i przygotowaniem sterowników, jeśli kolega ma problem.
Notebook jest nowy.Sprzedawca chyba nie wiedział o funkcji (przycisku) "Rescue and Recovery" przy pomocy którego należało uruchomić komputer. Ja ze względu na stan wzroku za póżno się doczytałem (po wgraniu legalnego XP HE i po partycji dysku).No i przycisk nie działa.Serwis Lenovo w Warszawie (ja mieszkam w Gdyni) nie bardzo może pomóc. W Polsce jest nadal tak, że klient jest szanowany tylko do momentu zakupu. Nie jestem informatykiem a ni biegłym w języku angielskim i zdołałem ściągnąć tylko niektóre sterowniki.Wdzięczny będę za przesłanie sterowników. Notebook Lenovo 3000 N200, model 0769-B8G, part number TY2B8PB, serial number L3F7288.Dzięki i pozdrawiam.
hedgehog
25-01-2008, 22:05
Ups. :)
Ok, popatrze co moge splodzic :) Dam znac!
Tu (http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/MIGR-67855.html) masz stronę.
Sciągasz to, co potrzebujesz (tylko pod win XP).
Jak, nie jesteś informatykiem, i nie znasz angielskiego, to odpuść sobie lepeij pierwszy punkt - BIOS.
Najlepiej jak nie chcesz mieć problemów, i cieszyć się,że to własnie IBM/Lenovo, to zainstaluj to (http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/TVSU-UPDATE.html) i potem na kompie podłączonym do netu uruchom. Resztę zrobi ten spamerski tool.
hedgehog
25-01-2008, 22:24
No to ja już nie będę się produkował. Załatw automatem, będzie najwygodniej :)
Jeśli nie działa Ci niebieski przycisk Rescue i nie miałeś zainstalowanych sterów po wyjsciu ze sklepu to znaczy, że ktoś Cię oszukał.
Kolega rfryca dobrze radzi.
tu poszperaj, dużo już było na ten temat pisane: http://forum.karen.com.pl/viewforum.php?f=18&sid=1c3a28ea68605a7f3ce04089b8eb9118