Zobacz pełną wersję : D80 jakie obiektywy
adam1277
25-01-2008, 15:54
Witam,
W tej chwili ma jeszcze d40 ale już niedługo.Lada dzień będzie d80 no ,właśnie teraz mam pytanie.Jakie obiektywy możecie polecić do tego body
1.obiektyw do makro
2.obiektyw do krajobrazów
Co sądzicie o tym obiektywie nikon AF-S DX VR 55-200 , chciałbym go kupić jako pierwszy.A może coś fajniejszego polecicie
wlasiukk
25-01-2008, 16:01
makro to Tamron 90 2.8 (1300 używka,czasem nawet taniej)
Krajobraz to chyba wybór pomiędzy tokiną 12-24 a Sigmą 10-20 HSM - różne opinie
Oczywiście są to wg mnie optima cenowo/jakościowe - zawsze można makro 105Vr zapodać i coś nikonowego z szerokich ale to duzo drożej wyjdzie.
Rafał_Sz
25-01-2008, 16:06
Polecam dział optyka i opinie o szkłach. Do D80 możesz brać co chcesz (z małymi wyjątkami), kwestia kasy...
Krzysztof-KP
25-01-2008, 16:09
Co sądzicie o tym obiektywie nikon AF-S DX VR 55-200 , chciałbym go kupić jako pierwszy.A może coś fajniejszego polecicie
Jako pierwszy i jedyny (pewnie przez jakiś czas) ten obiektyw będzie zdecydowanie zbyt wąski.
W pomieszczeniach możesz mieć problem z uchwyceniem właściwego kadru.
Dlatego też na początek jako pierwszy obiektyw polecam coś szerszego i może bardziej uniwersalnego np. Tamron 17-50 f/2.8 lub jakąś stałkę np. Sigma 30 f/1.4
Ja odradzam absolutnie zakup 55-200... Ten obiektyw niestety jest dość mydlany, nie mówiąc już o innych jego wadach, takich jak jasność (a raczej ciemność). Z takim światłem, bez statywu i VR często będziesz miał poruszone zdjęcia.
Wracajac do Twoich wymagań.
Makro:
Wersja ekonomiczna:
Tokina 100mm f/2.8 - jakieś 1350zł - świetne szkło - ostre i nieźle sprawujące się pod światło
Tamron 90mm f/2.8 - również okolice 1350zł - nieco krótsza ogniskowa, ale równie ostry
Wersja wysokojakościowa:
Nikkor 105mm f/2.8 VR - tu masz to co powyżej + VR + niekręcący się dziubek obiektywu. Szkło bdb!
Krajobrazy:
Tu bym polecał albo wspomniane wcześniej Sigmo - Tokiny, zaczynające się w okolicach 10mm (cena w okolicach 2000zł), albo zoom ekonomiczny Tamron 17-50 f/2.8 (cena ok. 1300zł)
Wersja wysokojakościowa to niestety przegięcie pod względem ceny:
Nikon AF-S 14-24 f/2.8G ED FX (prawie 6000zł)
Mam nadzieję że coś pomogłem. Pozdr.
Ja odradzam absolutnie zakup 55-200... Ten obiektyw niestety jest dość mydlany, nie mówiąc już o innych jego wadach, takich jak jasność (a raczej ciemność). Z takim światłem, bez statywu i VR często będziesz miał poruszone zdjęcia.[...]
[...]Mam nadzieję że coś pomogłem.
Poza tym, że pytanie dotyczyło właśnie wersji z VR, to na pewno tak :p
A co do odpowiedzi na pytanie pytającego, lenistwo to rzecz zgubna. Fotki też będą robili za Ciebie? Nie, to bądź łaskaw przejrzeć dział Optyka. Nie dość, że znajdziesz osobne działy dla szerokich szkieł, standardów oraz tele to jako bonus dostaniesz informację o filtrach i różnych innych pierdółkach :twisted:
Faktycznie, sorry :)
Niemniej nawet z VR to mydełko i raczej bym się za to nie brał. Lepiej odłożyć pieniążki na coś lepszego, naprawdę.
Tu dla kolegi jeszcze 2 niezbędne w moim przekonaniu linki:
TESTY obiektywów na Optyczne.pl
KLIK! (http://www.optyczne.pl/Testy_aparatów_Testy_obiektywów_Testy_lornetek_I nne_testy.html)
SAMPLE w różnych konfiguracjach BODY/SZKŁO:
KLIK! (http://www.pixel-peeper.com/adv/?lens=100&camera=14&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3)
adam1277
25-01-2008, 16:59
Dzięki za pomoc