PDA

Zobacz pełną wersję : Gateway 24 LCD SPVA 2485 pivot DVI PIP HD FULL HD srutypierduty

leon28
24-01-2008, 20:50
witam wszystkich przymierzalem sie do zakupu 2go monitora 24 cale, bo nie chce mi sie skrecac wracajac z biura do domu (pracuje na notebooku). w biurze fakt, ze do tekstu, ale i w razie potrzeby do zdjec uzywam sobie della 2405FPW i jest git, jednak jak to ja, myslalem, ze zaoszczedze troche i sprobuje kupic Gateway 24 LCD SPVA 2485 pivot DVI PIP HD FULL HD. niby matryca spva samsunga, chyba to samo co w dellu, niby 24 cale itd, no i cena o polowe mniejsza. przed zakupem czytalem troche o gateway i niestety zle wiesci tylko sie potwierdzily. po prostu monitor padaczka, abstrahujac od 3 czy 4 subpixeli, ktore na dzien dobry pojawiaja sie na niby nowym lcd - choc z tym nowym to tez bym uwazal, bo wiele jest monitorow tej firmy jest po prostu odnawianych i sprzedawanych w naszym pieknym kraju jako nowe. do wielu wg mnie wad zaliczylbym przede wszystkim:

- b. slaba jakosc wyswietlanego tekstu i grafiki - brak zyletowatosci znanej z innych lcd mimo stosowania wejsc dvi-d
- jasniejsze boki matrycy - czy tez inaczej piszac nierownomierne podswietlenie calego ekranu
- podobno smuzenie i to mocne (nie probowalem, bo ani do gier ani do filmow monitora nie wykorzystuje)
- fatalne menu dotykowe - jak dla mnie 0 intuicyjnosci
- brak jakiegos sensownego uchwytu do ewentualnego przenoszenia sprzetu.

+ cena

wiem, ze okazji nie ma i cena odzwierciedla jakosc, ale po zakupie pozostal bardzo duzy niedosyt do monitora, ktory zdaje sie miec wszystko czego potrzeba i do tanca i do rozanca (nie pisze o zawodowcach, dla ktorych i eizo nie wystarczy ;-) ale smiertelnikach, ktorzy za niewielka kaske chca miec w miare dobry sprzet.
na szczescie mialem mozliwosc zwrocenia tego monitora, za ktory normalnie wolaja na rynku ok. 1900 pln. ja osobiscie ta firme i jej monitory na razie bede omijal szerokim lukiem, dokladajac jeszcze troszke kaski na niezawodnego wg mnie della

Tom01
25-01-2008, 01:54
- b. slaba jakosc wyswietlanego tekstu i grafiki - brak zyletowatosci znanej z innych lcd mimo stosowania wejsc dvi-d

Wynika to pośrednio z "FullHD", czyli akceptowania przez monitor sygnałów zgodnych z telewizyjnym standardem HD. Punkty obrazu niekoniecznie muszą odpowiadać pikselom ekranu, przeciwnie do wymagań "monitorowych".

ktorzy za niewielka kaske chca miec w miare dobry sprzet.

Odróżniajmy, na litość, "w miarę dobry, za niewielką kaskę" od skrajnego chłamu. Ten pierwszy to 1,5-2 tys zł za 19", a nie 24"!

leon28
25-01-2008, 09:03
Wynika to pośrednio z "FullHD", czyli akceptowania przez monitor sygnałów zgodnych z telewizyjnym standardem HD. Punkty obrazu niekoniecznie muszą odpowiadać pikselom ekranu, przeciwnie do wymagań "monitorowych".

Odróżniajmy, na litość, "w miarę dobry, za niewielką kaskę" od skrajnego chłamu. Ten pierwszy to 1,5-2 tys zł za 19", a nie 24"! no nie chcialem pisac tego w tak dosadny, jak ty sposob ;-) poza tym nie wszyscy maja wysokie aspiracje/mozliwosci i taki monitor moglby byc b. atrakcyjny za taka cene. po prostu celem mojego postu bylo ostrzezenie, ze z tymi monitorami nalezy uwazac i to bardzo, nie twierdze, ze nie znajdzie sie w miare akceptowalnego monitora tej firmy i w tej kasie, ale ostroznosci nie zawadzi.

Tom01
25-01-2008, 12:03
no nie chcialem pisac tego w tak dosadny, jak ty sposob ;-)

No tak, mnie można. :-)

poza tym nie wszyscy maja wysokie aspiracje/mozliwosci i taki monitor moglby byc b. atrakcyjny za taka cene.

Jestem zwolennikiem wyraźnego klasyfikowania. Jeśli to jest najtańszy/jeden z najtańszych monitorów w rozmiarze 24". Nie widzę uzasadnienia, dlaczego najtańsza wersja jakiegoś produktu miałaby reprezentować rozsądną jakość. Żadne przykłady z życia tego nie potwierdzają.

Cena ważna rzecz, ale twierdzę, że ważniejsza jest satysfakcja z zakupu. Świadomość dobrze/optymalnie wydanych pieniędzy. A z tym może być problem, jeśli nowy nabytek nie spełnia, lub źle spełnia swoją podstawową funkcję.

leon28
25-01-2008, 14:04
No tak, mnie można. :-)

Jestem zwolennikiem wyraźnego klasyfikowania. Jeśli to jest najtańszy/jeden z najtańszych monitorów w rozmiarze 24". Nie widzę uzasadnienia, dlaczego najtańsza wersja jakiegoś produktu miałaby reprezentować rozsądną jakość. Żadne przykłady z życia tego nie potwierdzają.

Cena ważna rzecz, ale twierdzę, że ważniejsza jest satysfakcja z zakupu. Świadomość dobrze/optymalnie wydanych pieniędzy. A z tym może być problem, jeśli nowy nabytek nie spełnia, lub źle spełnia swoją podstawową funkcję.

no nie wiem dlaczego myslalem, ze moze cos z tego monitora bedzie. w koncu matryca nie jest gateway, a samsunga pva, ktora o ile sie nie myle jest rowniez w dellu. wiem, ze fajnie jest miec topowy sprzet, ale zawsze jest cos takiego jak stosunek jakosci do ceny, co dla osob o powiedzmy lekko obnizonych wymaganiach, co do jakosci jest nie do przecenienia.

mi akurat ten monitor nie dopasowal i chcialem podzielic sie uwagami na forum.

segl
26-01-2008, 20:05
ja mam ten monitor ale w wersji 21 cali, jak dla mnie za tą cene to jest rewelacja. Nie zauważyłem żadnej z usterek o których wspomniałeś w pierwszym poście. Powiem więcej, jak daje coś do druku to sprawdzam tylko na tym monitorze, chociaż w pracy mam IBM'a CRT z podłączeniem na każdy kanał RGB, a tak jak wspomniałeś matryca jest ta sama co w samsungach które kosztują 2x tyle

Tom01
26-01-2008, 22:35
ja mam ten monitor ale w wersji 21 cali, jak dla mnie za tą cene to jest rewelacja.

Godne podkreślenia jest "dla mnie".

Nie zauważyłem żadnej z usterek o których wspomniałeś w pierwszym poście.

Co nie znaczy że ich nie ma.

Powiem więcej, jak daje coś do druku to sprawdzam tylko na tym monitorze, chociaż w pracy mam IBM'a CRT z podłączeniem na każdy kanał RGB,

Monitor ten, podobnie jak wiele pokrewnych, ma potworne wady ekranu i jeśli normalnie Pan na nim pracuje, to świadczy dobrze o Pana doświadczeniu.

matryca jest ta sama co w samsungach które kosztują 2x tyle

Mógłby Pan rozwinąć tą myśl?

noktoto
26-01-2008, 23:45
Monitor ten, podobnie jak wiele pokrewnych, ma potworne wady ekranu

Można konkretniej?

Tom01
26-01-2008, 23:56
Można konkretniej?

Proponuję spróbować oprofilować, a potem wyświetlić gradient szarości 0-255. Link do takiego testowego zamieszczałem wielokrotnie. Proszę zwrócić uwagę na kształt krzywych korekcji, utratę detali w światłach i cieniach, oraz przebarwienia w szarościach. Następnie wyświetlić mikrowzory, w celu oceny stopnia ingerencji FRC w obraz. Na koniec można sprawdzić zakres regulacji jasności. Dla uproszczenia dodam, że wyniki ww badania nie nastrajają optymistycznie. Monitor wybija się z średniej słabej masówki w stronę skrajnie słabej masówki.

segl
27-01-2008, 23:29
Ranking monitorów LCD reviews.cnet.com. z 2007.07.10

1 miejsce: Eizo FlexScan L997 - 8.3/10
2 miejsce: LaCie 321 - 8.0/10
3 miejsce: Planar PX212M - 8.0/10
4 miejsce: HP F2105 - 7.9/10
5 miejsce: GATEWAY 2185W - 7.5/10 :)

więcej mi nie trzeba

noktoto
27-01-2008, 23:48
Proponuję spróbować oprofilować, a potem wyświetlić gradient szarości 0-255. Link do takiego testowego zamieszczałem wielokrotnie. Proszę zwrócić uwagę na kształt krzywych korekcji, utratę detali w światłach i cieniach, oraz przebarwienia w szarościach. Następnie wyświetlić mikrowzory, w celu oceny stopnia ingerencji FRC w obraz. Na koniec można sprawdzić zakres regulacji jasności. Dla uproszczenia dodam, że wyniki ww badania nie nastrajają optymistycznie. Monitor wybija się z średniej słabej masówki w stronę skrajnie słabej masówki.

To mogę potwierdzić, że obraz faktycznie odbiega od ideału, po kalibracji według przepisu z twojej strony gradient szarości zlewa 12 najciemniejszych odcieni, a dalej kilka razy zlewają się po dwa paski. Na kilku widać też dithering. Mikrowzory chyba migoczą, ale trudno mi to ocenić nie mam z czym tego porównać (może do CRT przy 60Hz). Niemniej do filmów, gier, www czy nawet przeglądania amatorskich fotek moim zdaniem ten monitor w zupełności wystarcza. Na pewno nie smuży. Kolory są intensywne, kąty widzenia prawie jak w CRT. Menu faktycznie tragiczne, ale korzysta się od święta (przynajmniej w moim przypadku). Brak uchwytu? To przecież nie walizka :) Jest natomiast hub USB.

leon28
27-01-2008, 23:56
To mogę potwierdzić, że obraz faktycznie odbiega od ideału, po kalibracji według przepisu z twojej strony gradient szarości zlewa 12 najciemniejszych odcieni, a dalej kilka razy zlewają się po dwa paski. Na kilku widać też dithering. Mikrowzory chyba migoczą, ale trudno mi to ocenić nie mam z czym tego porównać (może do CRT przy 60Hz). Niemniej do filmów, gier, www czy nawet przeglądania amatorskich fotek moim zdaniem ten monitor w zupełności wystarcza. Na pewno nie smuży. Kolory są intensywne, kąty widzenia prawie jak w CRT. Menu faktycznie tragiczne, ale korzysta się od święta (przynajmniej w moim przypadku). Brak uchwytu? To przecież nie walizka :) Jest natomiast hub USB.

o obrazie nie bede sie juz wypowiadal, bo powiedzialem co widzialem, natomiast jak dla mnie i dla wygody uzywania monitora sensowny uchwyt takiego draba przydaje sie, w pierwszej chwili, kiedy probowalem monitor gateway przeniesc na stol myslalem, ze mi wypadnie z rak. za kolumne go nie chwycisz, a chwytajac za rame jest szansa, ze pobrudzisz paluchami ekran. przynajmniej mi jakos ciezko mi sie go transportowalo (nie mowie o wadze ;-)) hub jest to fakt.

Tom01
28-01-2008, 14:30
Ranking monitorów LCD reviews.cnet.com. z 2007.07.10

Bzdury na resorach.

Widziałem mnóstwo "testów" i "rankingów", z "ciekawymi" wynikami. Rekordem wszechczasów był top 10 modemów, gdzie winmodemy Zoltrix były na 1 miejscu przed USR.