Zobacz pełną wersję : Długie czasy wNikon D4o
Hall9000
24-01-2008, 08:41
Witam. Kupiłem niedawno Nikona D40, mam zamiar wykożystywać go między innymi do astrofotografii. Czy ktoś z was już to robił ? Czy morze mi na ten temat coś napisać ?
Pozdrawiam
Szkoda, że nie z matrycą CMOS ona lepiej nadaje sie do astrofoto, ale nie załamujmy rąk wejdź www.astro-forum.org albo na www.astro4u.net/yabbse/ tam są działy astrofotografia i można wiele ale to bardzo wiele sie dowiedzieć są profesjonaliści i amatorzy którzy czasami zwykłymi kompaktami potrafią wyczyniać cuda...
D40 świetnie radzi sobie z długimi czasami. Strzał w 10!
D40 świetnie radzi sobie z długimi czasami
Napisz (jeśli możesz) co masz na myśli pisząć "świetnie" Masz na mysli tak samo lub lepiej jak D80??
Porównuje ponieważ widze że pstrykasz 80'ką
D80 przy dłuższych czasach wytwarza jakieś dodatkowe szumidła. W D40 tego nie ma, obraz jest czyściejszy. Może to sprawka odszumiania, i przy okazji uciekają gdzieś detale - ale "na oko" w D40 wygląda to zdecydowanie lepiej. Jeśli się mylę i ktoś ma jakieś sensowne zestawienia tych szumów - to proszę się nie krępować tylko poprawiać mnie ;)
Pozdrawiam
EDIT: Jak chcesz to mogę uraczyć Cię samplem z D40 :)
to fakt. Robilem foty D40 przy 30sek i do ISO 800 wlacznie jest dosc czysto. Przy 1600 zaczyna sie kaszka. Ale z drugiej strony 30sek i ISO 800 to dosc ciemno jak na zdjecia nieba :-/. A do dluszczych czasow to z tego co rozumiem nniezbedny jest pilot, bulb i duzo cierpliwosci. I do tego przy dlugich czasach zapisanie zdjecia zajmuje drugie tyle co naswietlenie foty. Znajomy spekulowal, ze matryca jest "naswietlana" na zamknietej migawce dla wylapania szumow i usunieciu ich z wlasciwego zdjecia, ale tego potwierdzic nie potrafie.
To twój znajomy zapewne miał racje, ponieważ po zrobieniu zdjęcia np 20 sekund, robi sie drugie również 20 sek. przy zamkniętej migawce aparat zapewne nakłada zdjęcia porównując szumy i usuwa je z prawidłowego zdjęcia jeśli sie mylę proszę o wyrozumiałość