PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 135-400 + telekonwerter (jaki)

Godlike
24-01-2008, 01:20
Witam, obecnie posiadam Sigme 135-400/4.5-5.6 ale troche to dla mnie jeszcze za krodkie wiec przymierzam sie do jakiegos konwertera. Na eBayu wyszperalem trzy jakies, niewiem czy dobre czy zle ale napewno na nie mnie stac. Sa to KENKO Teleplus Pro 300 DG 3X (http://cgi.ebay.com/KENKO-Teleplus-Pro-300-DG-3X-Conversion-Lens-for-Nikon_W0QQitemZ160112191149QQihZ006QQcategoryZ3005 9QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQtrksidZp1638.m118.l1247Q QcmdZViewItem),
Kenko Teleplus PRO 300 DG 2x (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=180208352908&_trksid=p3984.cWAT.m240.lVI) i Kenko Teleplus PRO 300 DG 1.4x (http://cgi.ebay.com/Kenko-Teleplus-PRO-300-DG-Conversion-Lens-1-4x-New_W0QQitemZ180208287739QQihZ008QQcategoryZ30059Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem). Przyznam ze z calej trojki najbardziej podoba mi sie ten 3X ale tak z drugiej strony pierwszy raz slysze o czyms az tak mocnym i boje sie ze efekt zamontowania takiego wynalazq bedzie marny. Jesli nie ten to moga byc takze obydwa 2X+1.4X, widzialem zdjecia ksiezyca (robione co prawda canonem) z takim zestawem + szklo dwa razy dluzsze od mojego i bardzo mi sie podobalo.
Nie znam sie na tych konwerterach wiec bede wdzieczny jesli ktos powie mi czy beda one w ogole dzialaly z moim szkielkiem a jesli tak to co lepiej wybrac?

scorses
24-01-2008, 16:10
za leży do jakich zdjęć będziesz używać te telekonwertery. Ja mam wprawdzie Tokinę 80-400 ale światło mam takie jak Twój obiektyw. Przy tak ciemnym obiektywie juz przy konwerterze x2 możesz zapomnieć o autofokusie. Zyskujesz x2 na ogniskowej ale śwaitło leci w dół. Z tego co się orientuję to żeby wykorzystać w pełni obiektyw z autofokusem z konwerterem x1,4 może on mieć maksymalnie światło f4.0 przy maksymalnej ogniskowej, a z konwerterem x2 swiatło f2.8 lub jasniejszy. Ja moją Tokinę ćwiczyłem z telekonwertrem x2 Soligor PRO i wierz mi to była porażka. Jeśli chcesz robić zdjęcia księżyca to wtedy autofokus nie jest ci potrzebny i raczej te telekonwertery nie będą przeszkodą, może nawet x3 ale takich doświadczeń osobiście nie mam.

Godlike
24-01-2008, 18:16
Ooo dziekuje bardzo za odpowiedz, czyli widze ze jednak potwierdziles to co juz dzisiaj uslyszalem chociaz mialem nadzieje ze jednak bedzie to troche lepiej wygladalo. Zeczywiscie do lysego AFa nie trzeba ale chyba bede sie staral zeby w dzien dalo sie go uzyc wiec mysle ze zaopatrze sie w TKx2 na noc i cos jakies najlepiej x1,5 na dzien, moze z czyms takim AF zadziala a i ja bede juz w stanie odczytac nazwe ulicy ktora mnie ciekawi ;-)

ulv
24-01-2008, 18:42
W Nikonach AF działa w zasadzie do 5,6 i raczej nie ma tu co liczyć na cud. Więc z konwerterem tylko MF. Swoją drogą przy 2x to z tego szkła co posiadasz to się ciemnica robi straszna i o jakimkolwiek komforcie pracy zapomnij.

Pozdrawiam
Ulv

pioter m
24-01-2008, 19:28
Bedzie dzialal AF z telekonwerterem (bardzo wolno, ale lysego spokojnie zlowi - bawilem sie kiedys), bo szklo to sigma.
Zastanawiales sie moze, jak beda wygladaly zdjecia z takiego zestawu? Jakosc tego obiektywu bez konwertera jest kiepska. Z konwerterem, szczegolnie x2, bedzie zupelnie do du.y. Nie polecam. Szkoda kasy.
Telekonwerter warto miec, ale do lepszych szkiel. Szczegolnie stalek, ale nie do takich obiektywow. Obawiam sie, ze nie bedziesz zadowolony.

Godlike
24-01-2008, 19:44
Przyznam ze za malo sie znam zeby oceniac czy on dobry czy niedobry, w jakis starych postach z tego forum ludzie jednak czesciej pisali o nim dobrze. Jak narazie wiekszosc zdjec ktore zrobilem w dzien jak i w nocy raczej mi sie podobala, a niektorymi bylem nawet bardzo pozytywnie zaskoczony. W jednym przypadku rzeczywiscie mial problemy ale nie che o tym mowic ;-) Moze najpierw lepiej poczekam na jakies mniej chmurzaste niebo i zobacze jak wychodzi lysek bez konwerterow a pozniej pomysle. Wiecie czy jest w warszawie jakis sklep w ktorym mozna by wypozyczyc te konwertery Kenko i sobie je kilka dni potestowac?

krzysztofisko
25-01-2008, 21:55
Używałem Kenko 1.4 z taką Sigma i było dobrze. Przy Kenko 2x daje jednak mydełko, nie takie znowu straszne ale jednak. Z Nikkorem 300/f4 Kenko 2x dawało sobie dość dobrze radę. Artystycznych zdjęć nie da się tym robić, ale w charakterze dokumentacji jak się trzeba ratować to się te telekonwertery sprawdzają. W moim przypadku również przy 2x AF łapał, czasem nie za każdym razem, czasem przejechał po całym zakresie ale łapał. Z praktyki te 5.6 to nie jest wartość graniczna. Posługuję się Sigma 170-500, która ma na długim końcu bodajże 6.3 i nie mam problemu z AF.

ulv
25-01-2008, 22:35
Wyraziłem się nieprecyzyjnie ;-) Powyżej 5,6 Nikon nie gwarantuje, że AF zadziała, ale to oczywiście generalizacja, bo zależy od wielu czynników w tym jakości samego AF (np. w D50 przy słabym świetle różnie to bywa w D2h póki widać coś przez wizjer to i AF trafia w punkt).

Pozdrawiam
Ulv

tomajk
25-01-2008, 22:52
D80 łapał bezproblemowo ostrość w zestawie szkło f4 i konwerter x1,7 dawało to f6,7 Oczywiście dopóki było coś widać w wizjerze.
Ale do 400mm f 5,6 to chyba będzie TC1,4 a da przysłonę prawdopodobnie coś około f8 no to już może być bardzo ciężko, choć przy dobrym świetle nie wykluczone, że AF zadziała.

Godlike
25-01-2008, 22:56
Dzisiaj z rana mialem w koncu troche czasu wiec porobilem zdjec ta Sigma i jednak widze ze pomimo swojego wieku faktycznie nie jest taka zla. AF dziala mi calkiem sparwnie chociaz i tak wlasciwie potrzebny jest tylko przy pierwszym zdjeciu, pozniej nawet sie zastanawialem czy on aby na pewnio dziala ale to moje pierwsze tele wiec prosze sie nie smiac :-)
Jeszcze jedno mnie ciekawi, czy zwykle przymkniecie przyslony moze w pewien sposob zasymulowac zalozenie konwertera i sprawdzenie jak bedzie dzialal AF z mniejsza iloscia swiatla, czy moze konwerter powoduje jeszcze dodatkowe utrudnienia ktore trzeba brac pod uwage?

tomajk
25-01-2008, 23:54
Niestety przymkniecie przysłony nie zasymuluje ilości światła które będzie z TC bo do ostrzenia przysłona jest otwarta na maksa z dopiero w momencie naciśnięcia spustu domyka się do zadanej wartości ale już po złapaniu ostrości, jedynie przycisk podglądu GO da tylko wgląd co będzie widać w wizjerze jak będzie mniejsza dziura.

Godlike
26-01-2008, 00:36
Szkoda, juz mialem nadzieeje ze nie bedzie tak zle a nawet calkiem dobrze. Jedyne co pozostaje to ukrasc dziewczynie czarna ponczoche i naciagnac na obiektyw :-D

tomajk
26-01-2008, 12:08
Pewnie mocne szare, lub polaryzacyjne filtry zrobią podobny efekt, tylko jak tu zmierzyć na ile jest ciemniej ?

JK
26-01-2008, 12:21
Szkoda, juz mialem nadzieeje ze nie bedzie tak zle a nawet calkiem dobrze. Jedyne co pozostaje to ukrasc dziewczynie czarna ponczoche i naciagnac na obiektyw :-D

Przecież to banalnie proste. Weź dowolny obiektyw, ustaw sobie puszkę na M, przymknij przysłonę:

- dla 1.4 do f/8
- dla 2.0 do f/11
- dla 3.0 do f/16

popatrz w wizjer (podgląd głebi ostrości) i spróbuj zrobić zdjęcie. Będziesz miał odpowiedź, czy się da.

tomajk
26-01-2008, 13:10
HAAA no tak :) ależ to proste.
To forum jest cudowne.

Zaraz zaraz, a jak nie ma pierścienia, obiektywy typu "G" na szczęście 600ta ma ale gdyby nie to.

PS. właśnie próbowałem tak dla ciekawości, i nie bardzo to wychodzi, zresztą jak jest blokada wyłączona, pokazuje Err chyba lepszym rozwiązaniem będą dla sprawdzenia jednak filtry.
A w właśnie chodzi oto by sprawdzić do jakiego światła poradzi sobie AF.

jjj
26-01-2008, 13:34
A co ma pierścień przysłon do podglądu głębi ostrości...? Od tego jest taki przycisk przy mocowaniu obiektywu;)

tomajk
26-01-2008, 13:48
A co ma pierścień przysłon do podglądu głębi ostrości...? Od tego jest taki przycisk przy mocowaniu obiektywu;)
No tak ale w dalszym ciągu nie ma jak sprawdzić, czy AF zadziała, bo przy włączeniu M jednak nici z tego, jedynie można zobaczyć jak ciemno się zrobi.
Wiem gdzie przycisk, często używam nawet do modelowania ze spawarką SB800 ;) a d D300 to nawet są dwa jak komu wygodniej albo na dole albo u góry. :)

jjj
26-01-2008, 14:08
No tak ale w dalszym ciągu nie ma jak sprawdzić, czy AF zadziała, bo przy włączeniu M jednak nici z tego, jedynie można zobaczyć jak ciemno się zrobi.
Wiem gdzie przycisk, często używam nawet do modelowania ze spawarką SB800 ;) a d D300 to nawet są dwa jak komu wygodniej albo na dole albo u góry. :)
Nic tylko podpiąc szkło z TC tak aby było więcej niż 5.6... (np w jakimś sklepie lub komisie). Nawet nie zakładałem tomajk, że Ty nie wiesz gdzie jest ten przycisk;)

tomajk
26-01-2008, 14:44
To jednak nici z tego, a może sposób z filtrami ? czy są informacje na ile filtr zmniejsza światło, bo zauważyłem, że polar B+W cir-pol MRC to tak na oko działkę zabiera, ale to tak na oko. ;)

Godlike
26-01-2008, 21:09
Filtry to rzeczywiscie jakies rozwiazanie ale trzeba je najpierw miec. Na szczescie wypatrzylem u siebie sklep w ktorym podobno maja te konwertery wiec moze dadza przymierzyc i potestowac.