Zobacz pełną wersję : zasilanie do SB-600
KARLOS_vu
23-01-2008, 23:43
Witam
mam pytanie odnośnie zasilania lampy SB-600
ostatnio byłem na imprezie w przedszkolu córy
i fotograf z którym nie udało mi sie porozmawiać
miał do lampy Canona wpakowane jakieś cudo
wystające z boku - coś w rodzaju mini gripa do lampy
Jest coś takiego ??
Sporo robię zdjęć przy użyciu sabinki więc odczuwam spory brak żywotnych akumulatroków
na długich imprezach.
Nie wiem czy jest coś takiego do Nikona, ale co do tego czegoś to mogło to być to
http://allegro.pl/item301836748_canon_cp_e3_dopalka_540ez_550ex_580e x_580ex_ii.html
Do SB600 chyba nic nie ma. SB800 może mieć dodatkowy pojemnik na piątą baterię i wtedy szybciej ładuje. Jest też dodatkowe źródło zasilania na 6 baterii http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/623/overview.html
Do SB600 chyba nic nie ma. SB800 może mieć dodatkowy pojemnik na piątą baterię i wtedy szybciej ładuje. Jest też dodatkowe źródło zasilania na 6 baterii http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/623/overview.html
To dodatkowe źródło to się zwie Power Bracket SK-6(A), ale jest przeznaczony tylko do sb-800 (z tych nowych lamp, bo współgra też ze sporą ilością starszych).
KARLOS_vu
24-01-2008, 08:58
czyli co do SB-600 zostają mi tylko dobre "paluszki"
2 dwóch kompletach - obecnie tak mam
jednymi pstrykam drugie się ładują........
życie, życie
czyli co do SB-600 zostają mi tylko dobre "paluszki"
2 dwóch kompletach - obecnie tak mam
jednymi pstrykam drugie się ładują........
życie, życie
Dokup trzeci komplet akumulatorków i będzie dobrze.
KARLOS_vu
24-01-2008, 11:01
Tylko naprawdę dobrych akumulatorów :) na których zrobisz z 500 zdjęc
jakieś typy ??
Ja obecnie testuje ENELOOPY i póki co lepszych nie miałem. Mowa o Energizer, Duracell, Forever, Camelion i innych tego typu wynalazkach.
Ja obecnie testuje ENELOOPY i póki co lepszych nie miałem.
Dokładnie :) z resztą był o nich temat i kto miał to przekonał się że są najlepsze. A na jakich ty teraz błyskasz??
Mi spokojnie wystarczają na jakieś 500 zdjęć, no i nie mam obawy że jak wsadzę nowy komplet, który leżał w torbie przez 2-3 tygodnie że będzie słabszy.
KARLOS_vu
24-01-2008, 13:45
SANYO 2700mAh
dokładnie te
http://www.allegro.pl/item300377068_extra_akumulator_sanyo_r6_aa_nimh_27 00mah_4szt.html
ENELOP znaczy coś takiego radzicie
http://www.allegro.pl/item298286067_extra_4_x_akumulator_sanyo_eneloop_a a_2000_mah.html
Jaka jest przynich max jeśli chodzi o mAh ??
Ja obecnie testuje ENELOOPY i póki co lepszych nie miałem. Mowa o Energizer, Duracell, Forever, Camelion i innych tego typu wynalazkach.
Ja do mojej sabinki używam GP Recyko 2100 mAh. Nie porównywałem ich z Enloopami ani innymi ogniwami nowego typu, ale zwykłe akumulatorki przy nich wymiękają. Trzymają znacznie dłużej, nawet nieużywane przez dłuższy czas od naładowania zachowują się praktycznie jakby były wyjęte z ładowarki.
SANYO 2700mAh
dokładnie te
http://www.allegro.pl/item300377068_extra_akumulator_sanyo_r6_aa_nimh_27 00mah_4szt.html
Tego nie używałem wiec się nie wypowiem :) Ale firma Sanyo, czyli ta sama co Eneloopy
ENELOP znaczy coś takiego radzicie
http://www.allegro.pl/item298286067_extra_4_x_akumulator_sanyo_eneloop_a a_2000_mah.html
Jaka jest przynich max jeśli chodzi o mAh ??
Właśnie tych używam. Można kupić w Fotojoker po 9,99 za sztukę tak więc z allegro chyba nie ma sensu brać. Odchodzą koszty wysyłki.
Co do pojemności, 2000mAh jest realną pojemnością, którą akumulatorki trzymają, a nie sztucznie podwyższaną do 2500-3000mAh, która notabene utrzymuje się przez 5 minut po odłączeniu od ładowania.
Ale tu nawet nie o to chodzi. Zwykłe akumulatorki wszystkich "znanych" firm po dłuższym okresie leżenia w torbie tracą bardzo dużo swojej pojemności i jak zajdzie nagła potrzeba ich użycia to niestety ale trzeba je doładowywać. Z Eneloopami póki co takich krzaczków nie miałem i dlatego je polecam.
Większej pojemności póki co nie ma.
Ja do mojej sabinki używam GP Recyko 2100 mAh. Nie porównywałem ich z Enloopami ani innymi ogniwami nowego typu, ale zwykłe akumulatorki przy nich wymiękają. Trzymają znacznie dłużej, nawet nieużywane przez dłuższy czas od naładowania zachowują się praktycznie jakby były wyjęte z ładowarki.
Nie twierdzę że te akumulatorki są złe, poprostu nie miałem okazji ich używać dlatego się nie wypowiadam. Również słyszałem o nich dobrą opinię, ale jak czegoś samemu nie przetestuję staram się w tej kwestii nie wypowiadać :D
Dokładnie :) z resztą był o nich temat i kto miał to przekonał się że są najlepsze. A na jakich ty teraz błyskasz??
Mi spokojnie wystarczają na jakieś 500 zdjęć, no i nie mam obawy że jak wsadzę nowy komplet, który leżał w torbie przez 2-3 tygodnie że będzie słabszy.
Ojjjj było sporo pisane o Eneloopach :D wystarczy poszukać i przeczytać opinie forumowiczów na temat tych baterii :) sam mam z 9 kompletów tych baterii :)
KARLOS_vu
25-01-2008, 09:46
Ojjjj było sporo pisane o Eneloopach :D wystarczy poszukać i przeczytać opinie forumowiczów na temat tych baterii :) sam mam z 9 kompletów tych baterii :)
kolego sorry za OT
ale zakładając ten temat nie pytałem co sądzicie na temat FLOOP
więc odpuść sobie moderowanie
Ale skoro i Ty używasz tych aku znaczy że faktycznie są dobre
a ja sie zastanawiam czy jest sens kupowania tych nowoczesnych szybkich ladowarek procesorowych, które naladuja baterie w godzine czy dwie :O, czy lepiej zdac sie na te starsze, chyba mniej katujące baterie - ale wtedy czas wydluza sie do 4-6godzin... Z tego co wiem, czym dluzszy proces ladowania - tym mniej zużywa sie ogniwo
obecnie mam taka 14godzinną, laduje wyśmienicie;) ale to troche za długo :P i nadszedł czas, zeby kupic cos nowego:D:)
Polecam SANYO 2700mAh ta sama technologia co w SANYO Eneloopy a cena nisza .
Niskie samo rozładowanie wysoka pojemność nie oszukana w testach wychodzą 2500-2600 mecze z SB 800 i powiem ze warte 10zł spokojnie starczą na 400-500 klepnięć
GP to szmelc padają po 2-3 latach !!!
marszull
25-01-2008, 13:37
SANYO 2700mAh to nie jest ta sam technologia co eneloopy nie wprowadzaj ludzi w blad
(mam i te i te baterie plus jeszcze recyko)
Sanyo zwykle sa ok jak sie duzo uzywa lampy, baterie nie leza i czekaja, ja troche leza to w takim wypadku lepsze sa eneloopy i recyko
(sanyo zwykle dosc duzo traca podczas lezenia)
Polsar74
11-02-2008, 01:09
a ja sie zastanawiam czy jest sens kupowania tych nowoczesnych szybkich ladowarek procesorowych, które naladuja baterie w godzine czy dwie :O, czy lepiej zdac sie na te starsze, chyba mniej katujące baterie - ale wtedy czas wydluza sie do 4-6godzin... Z tego co wiem, czym dluzszy proces ladowania - tym mniej zużywa sie ogniwo
obecnie mam taka 14godzinną, laduje wyśmienicie;) ale to troche za długo :P i nadszedł czas, zeby kupic cos nowego:D:)
krótkie ładowanie skraca życie accusa - nic mnie nie przekona ze jest inaczej (kiedyś nawet pracę w techikum pisałem na ten temat). Ale biorąc pod uwagę to że przeciętnie da się accu naładować jakieś 1000x to przy szybkim ładowaniu niech będzie nawet te 40% straty cykli - to i tak jakieś 600 cykli zostaje :-)
Więc wnioski sobie sami dopowiedzcie....
:-)
pzdrw
Paweł
PS
sam korzystam z 3 kpl accu ładowanych standardowo po kilkanaście godzin (oj nieraz szlag człeka trafia)
Tez korzystam z akumulatorów, których ładowanie trwa po 12-14h i nie narzekam - kwestia przyzwyczajenia ;)
A ja kupiłem szybką ładowarkę (GP), smaży aku w pół godziny :) Wiadomo, ze skraca się żywotnośc ogniw, ale biorąc pod uwagę niewielką ich cenę, wolę takie rozwiązanie niż czekanie 12h...
No własnie - a jakie ładowarki proponujecie do tych Sanyo ENELOOP?
Podajcie jakieś sprawdzone typy. Chcę kupić 2 komplety aku i nie wiem którą ładowarkę wybrać...