PDA

Zobacz pełną wersję : zasilanie do SB-600

KARLOS_vu
23-01-2008, 23:43
Witam
mam pytanie odnośnie zasilania lampy SB-600
ostatnio byłem na imprezie w przedszkolu córy
i fotograf z którym nie udało mi sie porozmawiać
miał do lampy Canona wpakowane jakieś cudo
wystające z boku - coś w rodzaju mini gripa do lampy
Jest coś takiego ??

Sporo robię zdjęć przy użyciu sabinki więc odczuwam spory brak żywotnych akumulatroków
na długich imprezach.

yenox
23-01-2008, 23:52
Nie wiem czy jest coś takiego do Nikona, ale co do tego czegoś to mogło to być to
http://allegro.pl/item301836748_canon_cp_e3_dopalka_540ez_550ex_580e x_580ex_ii.html

Piotr_
23-01-2008, 23:54
Do SB600 chyba nic nie ma. SB800 może mieć dodatkowy pojemnik na piątą baterię i wtedy szybciej ładuje. Jest też dodatkowe źródło zasilania na 6 baterii http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/623/overview.html

who
24-01-2008, 08:52
Do SB600 chyba nic nie ma. SB800 może mieć dodatkowy pojemnik na piątą baterię i wtedy szybciej ładuje. Jest też dodatkowe źródło zasilania na 6 baterii http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/623/overview.html

To dodatkowe źródło to się zwie Power Bracket SK-6(A), ale jest przeznaczony tylko do sb-800 (z tych nowych lamp, bo współgra też ze sporą ilością starszych).

KARLOS_vu
24-01-2008, 08:58
czyli co do SB-600 zostają mi tylko dobre "paluszki"
2 dwóch kompletach - obecnie tak mam
jednymi pstrykam drugie się ładują........

życie, życie

Piotr_
24-01-2008, 10:45
czyli co do SB-600 zostają mi tylko dobre "paluszki"
2 dwóch kompletach - obecnie tak mam
jednymi pstrykam drugie się ładują........

życie, życie

Dokup trzeci komplet akumulatorków i będzie dobrze.

KARLOS_vu
24-01-2008, 11:01
Tylko naprawdę dobrych akumulatorów :) na których zrobisz z 500 zdjęc
jakieś typy ??

piwkoo
24-01-2008, 11:43
Ja obecnie testuje ENELOOPY i póki co lepszych nie miałem. Mowa o Energizer, Duracell, Forever, Camelion i innych tego typu wynalazkach.

who
24-01-2008, 13:04
Ja obecnie testuje ENELOOPY i póki co lepszych nie miałem.

Dokładnie :) z resztą był o nich temat i kto miał to przekonał się że są najlepsze. A na jakich ty teraz błyskasz??
Mi spokojnie wystarczają na jakieś 500 zdjęć, no i nie mam obawy że jak wsadzę nowy komplet, który leżał w torbie przez 2-3 tygodnie że będzie słabszy.

KARLOS_vu
24-01-2008, 13:45
SANYO 2700mAh
dokładnie te
http://www.allegro.pl/item300377068_extra_akumulator_sanyo_r6_aa_nimh_27 00mah_4szt.html

ENELOP znaczy coś takiego radzicie
http://www.allegro.pl/item298286067_extra_4_x_akumulator_sanyo_eneloop_a a_2000_mah.html
Jaka jest przynich max jeśli chodzi o mAh ??

rogue1
24-01-2008, 15:16
Ja obecnie testuje ENELOOPY i póki co lepszych nie miałem. Mowa o Energizer, Duracell, Forever, Camelion i innych tego typu wynalazkach.

Ja do mojej sabinki używam GP Recyko 2100 mAh. Nie porównywałem ich z Enloopami ani innymi ogniwami nowego typu, ale zwykłe akumulatorki przy nich wymiękają. Trzymają znacznie dłużej, nawet nieużywane przez dłuższy czas od naładowania zachowują się praktycznie jakby były wyjęte z ładowarki.

piwkoo
24-01-2008, 16:07
SANYO 2700mAh
dokładnie te
http://www.allegro.pl/item300377068_extra_akumulator_sanyo_r6_aa_nimh_27 00mah_4szt.html

Tego nie używałem wiec się nie wypowiem :) Ale firma Sanyo, czyli ta sama co Eneloopy

ENELOP znaczy coś takiego radzicie
http://www.allegro.pl/item298286067_extra_4_x_akumulator_sanyo_eneloop_a a_2000_mah.html
Jaka jest przynich max jeśli chodzi o mAh ??

Właśnie tych używam. Można kupić w Fotojoker po 9,99 za sztukę tak więc z allegro chyba nie ma sensu brać. Odchodzą koszty wysyłki.
Co do pojemności, 2000mAh jest realną pojemnością, którą akumulatorki trzymają, a nie sztucznie podwyższaną do 2500-3000mAh, która notabene utrzymuje się przez 5 minut po odłączeniu od ładowania.
Ale tu nawet nie o to chodzi. Zwykłe akumulatorki wszystkich "znanych" firm po dłuższym okresie leżenia w torbie tracą bardzo dużo swojej pojemności i jak zajdzie nagła potrzeba ich użycia to niestety ale trzeba je doładowywać. Z Eneloopami póki co takich krzaczków nie miałem i dlatego je polecam.
Większej pojemności póki co nie ma.

Ja do mojej sabinki używam GP Recyko 2100 mAh. Nie porównywałem ich z Enloopami ani innymi ogniwami nowego typu, ale zwykłe akumulatorki przy nich wymiękają. Trzymają znacznie dłużej, nawet nieużywane przez dłuższy czas od naładowania zachowują się praktycznie jakby były wyjęte z ładowarki.

Nie twierdzę że te akumulatorki są złe, poprostu nie miałem okazji ich używać dlatego się nie wypowiadam. Również słyszałem o nich dobrą opinię, ale jak czegoś samemu nie przetestuję staram się w tej kwestii nie wypowiadać :D

yaqb
24-01-2008, 22:35
Dokładnie :) z resztą był o nich temat i kto miał to przekonał się że są najlepsze. A na jakich ty teraz błyskasz??
Mi spokojnie wystarczają na jakieś 500 zdjęć, no i nie mam obawy że jak wsadzę nowy komplet, który leżał w torbie przez 2-3 tygodnie że będzie słabszy.

Ojjjj było sporo pisane o Eneloopach :D wystarczy poszukać i przeczytać opinie forumowiczów na temat tych baterii :) sam mam z 9 kompletów tych baterii :)

KARLOS_vu
25-01-2008, 09:46
Ojjjj było sporo pisane o Eneloopach :D wystarczy poszukać i przeczytać opinie forumowiczów na temat tych baterii :) sam mam z 9 kompletów tych baterii :)
kolego sorry za OT
ale zakładając ten temat nie pytałem co sądzicie na temat FLOOP
więc odpuść sobie moderowanie

Ale skoro i Ty używasz tych aku znaczy że faktycznie są dobre

Miden
25-01-2008, 11:08
a ja sie zastanawiam czy jest sens kupowania tych nowoczesnych szybkich ladowarek procesorowych, które naladuja baterie w godzine czy dwie :O, czy lepiej zdac sie na te starsze, chyba mniej katujące baterie - ale wtedy czas wydluza sie do 4-6godzin... Z tego co wiem, czym dluzszy proces ladowania - tym mniej zużywa sie ogniwo

obecnie mam taka 14godzinną, laduje wyśmienicie;) ale to troche za długo :P i nadszedł czas, zeby kupic cos nowego:D:)

pio2w
25-01-2008, 13:28
Polecam SANYO 2700mAh ta sama technologia co w SANYO Eneloopy a cena nisza .
Niskie samo rozładowanie wysoka pojemność nie oszukana w testach wychodzą 2500-2600 mecze z SB 800 i powiem ze warte 10zł spokojnie starczą na 400-500 klepnięć
GP to szmelc padają po 2-3 latach !!!

marszull
25-01-2008, 13:37
SANYO 2700mAh to nie jest ta sam technologia co eneloopy nie wprowadzaj ludzi w blad
(mam i te i te baterie plus jeszcze recyko)
Sanyo zwykle sa ok jak sie duzo uzywa lampy, baterie nie leza i czekaja, ja troche leza to w takim wypadku lepsze sa eneloopy i recyko
(sanyo zwykle dosc duzo traca podczas lezenia)

Polsar74
11-02-2008, 01:09
a ja sie zastanawiam czy jest sens kupowania tych nowoczesnych szybkich ladowarek procesorowych, które naladuja baterie w godzine czy dwie :O, czy lepiej zdac sie na te starsze, chyba mniej katujące baterie - ale wtedy czas wydluza sie do 4-6godzin... Z tego co wiem, czym dluzszy proces ladowania - tym mniej zużywa sie ogniwo

obecnie mam taka 14godzinną, laduje wyśmienicie;) ale to troche za długo :P i nadszedł czas, zeby kupic cos nowego:D:)

krótkie ładowanie skraca życie accusa - nic mnie nie przekona ze jest inaczej (kiedyś nawet pracę w techikum pisałem na ten temat). Ale biorąc pod uwagę to że przeciętnie da się accu naładować jakieś 1000x to przy szybkim ładowaniu niech będzie nawet te 40% straty cykli - to i tak jakieś 600 cykli zostaje :-)
Więc wnioski sobie sami dopowiedzcie....
:-)

pzdrw
Paweł

PS
sam korzystam z 3 kpl accu ładowanych standardowo po kilkanaście godzin (oj nieraz szlag człeka trafia)

rxb
17-02-2008, 19:47
Tez korzystam z akumulatorów, których ładowanie trwa po 12-14h i nie narzekam - kwestia przyzwyczajenia ;)

prz3mo
17-02-2008, 21:35
A ja kupiłem szybką ładowarkę (GP), smaży aku w pół godziny :) Wiadomo, ze skraca się żywotnośc ogniw, ale biorąc pod uwagę niewielką ich cenę, wolę takie rozwiązanie niż czekanie 12h...

mihow
21-03-2008, 14:49
No własnie - a jakie ładowarki proponujecie do tych Sanyo ENELOOP?
Podajcie jakieś sprawdzone typy. Chcę kupić 2 komplety aku i nie wiem którą ładowarkę wybrać...