Zobacz pełną wersję : Obiektyw AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G DX VR
c.
A tak poważnie, to sam niedawno chciałem założyć wątek na temat: co wybrać 18-200 VR, czy zestaw 18-70 DX + jakiś 70-300, ale byłem pewien, iż dyskusja rozbije się o moc; szkieł stałoogniskowych.
Problem w tym, iż zwykle (nie tylko na tym forum) otrzymujemy odpowiedzi po części nie na temat. Jeżeli pytam, który z obiektywów jest lepszy z zakresu 18-200 Sigma, czy Tamron, to w odpowiedzi dostanę listę dobrze jak tylko kilku-nastu szkieł stałoogniskowych w powalających cenach.
Tak obiektywy stałoogniskowe są lepsze, doskonalsze technicznie, jaśniejsze etc. etc. dlatego zazdroszczę tym, którzy mają skonkretyzowane upodobania ( lub zasobną kieszeń ). Dla fotografujących inaczej są super-zoomy.
Czesc .jestem nowy na tym forum ,przesiadam sie z KM 7D(zaginela w serwisie) na NIKONA D80.Pytanie jaki obiektyw wybrac czy 18-70 plus 70-300(nowy z VR, czy 18-200 VR. czy jakosc zdjec bedzie porownywalnaz tego dlugiego zooma czy lepiej kupic te dwa krotsze. Zgadzam sie z kolega ktorego cytuje . Jezeli rozmawiamy o zoomach to zostawmy stalki w spokoju i porownujmy je do stalek.
Czesc .jestem nowy na tym forum ,przesiadam sie z KM 7D(zaginela w serwisie) na NIKONA D80.Pytanie jaki obiektyw wybrac czy 18-70 plus 70-300(nowy z VR, czy 18-200 VR. czy jakosc zdjec bedzie porownywalnaz tego dlugiego zooma czy lepiej kupic te dwa krotsze. Zgadzam sie z kolega ktorego cytuje . Jezeli rozmawiamy o zoomach to zostawmy stalki w spokoju i porownujmy je do stalek.
Zdecydowanie bierz 18-200VR. Jakość zdjęć podobna. Na szerokim końcu ma wieksze zniekształcenia niż 18-70. Wprawdzie 200 to nie 300 ale z tych 300 często nie będziesz mógł skorzystać bez statywu (chyba że w słoneczny dzień). Z 18-200 bez problemu można robić zdjęcia z ręki przy czasach 1/30 s na 200mm. Jeżeli nie pociąga cię noszenie torby ze sprzętem i wymiana obiektywów to 18-200 jest bardzo dobrym wyborem.
Zdecydowanie bierz 18-200VR. Jakość zdjęć podobna. Na szerokim końcu ma wieksze zniekształcenia niż 18-70. Wprawdzie 200 to nie 300 ale z tych 300 często nie będziesz mógł skorzystać bez statywu (chyba że w słoneczny dzień). Z 18-200 bez problemu można robić zdjęcia z ręki przy czasach 1/30 s na 200mm. Jeżeli nie pociąga cię noszenie torby ze sprzętem i wymiana obiektywów to 18-200 jest bardzo dobrym wyborem.
Dzieki za odpowiedz.Prawie jestem przekonany do 18-200 VR, ale ten 70-300 tez jest z VR-em, (mysle ze to by pomoglo do urzycia go bez statywu nawet przy 300) ale jest na tyle nowy ze o jego jakosci jeszcze za wczesnie na jakies testy lub opinie uzytkownikow
Dzieki za odpowiedz.Prawie jestem przekonany do 18-200 VR, ale ten 70-300 tez jest z VR-em, (mysle ze to by pomoglo do urzycia go bez statywu nawet przy 300) ale jest na tyle nowy ze o jego jakosci jeszcze za wczesnie na jakies testy lub opinie uzytkownikow
Jak chodzi o 70-300 z VR to nie powinno być problemów z robieniem zdjęć z ręki, ale znowu musisz mieć ze sobą 18-70. Sądzę że jakościowo zestaw 18-70+70-300 VR powinien być trochę lepszy ale tracisz uniwersalność. Proponowałbym zakup 18-200VR, a w przyszłości dokupienie szkiełek ze światłem 2,8 jeżeli połkniesz bakcyla. Ja swojego 18-200 musiałem sprzedać żeby dołożyć do 70-200 VR, ale kiedyś pewnie kupię go jeszcze raz. Czasem taki uniwersalny obiektyw jest bardzo przydatny.
Jak chodzi o 70-300 z VR to nie powinno być problemów z robieniem zdjęć z ręki, ale znowu musisz mieć ze sobą 18-70. Sądzę że jakościowo zestaw 18-70+70-300 VR powinien być trochę lepszy ale tracisz uniwersalność. Proponowałbym zakup 18-200VR, a w przyszłości dokupienie szkiełek ze światłem 2,8 jeżeli połkniesz bakcyla. Ja swojego 18-200 musiałem sprzedać żeby dołożyć do 70-200 VR, ale kiedyś pewnie kupię go jeszcze raz. Czasem taki uniwersalny obiektyw jest bardzo przydatny.
Wlasnie ta uniwersalnosc mnie kusi ,ale dylemat dalej jest. Nie chce isc na kompromis jesli chodzi o OSTROSC, jestem gotow dzwigac te dwie puszki i miec pewnosc ze nie trace na ostrosci .Jezeli ten 18-200 jest tak dobry jak kit18-70 w tym zakresie to juz jestem w 50% zdecydowany, teraz pozostaje dalsze pytanie czy ten 18-200 jest tak dobry jak ten70-300 z VR a moze lepszy ?. Odpowiedzi na to drugie pytanie mi brakuje i chyba szybko jej nie bedzie bo jeszcze nikt nie porownywal tych dwoch szkiel
No i jest alternatywa :
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4911
Zobaczymy, jak konkurencja wpłynie na ceny?
No i jest alternatywa :
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4911
Zobaczymy, jak konkurencja wpłynie na ceny?
Trzeba być debilem do kwadratu, żeby nie dać HSM... Dają do 10-20 (gdzie jest potrzebny jak rybie rower), a tutaj nie dali...
Madziulek
03-10-2006, 14:50
Jak jest faktycznie teraz z zakupem tego obiektywu w rozsądnej cenie ?
Ktoś pisał w tym wątku że sytuacja z dostępnoscią ma się wyjaśnic we wrześniu i pazdziernku...
własnie dostałam informacje z prywatnego zródła....cytuje
"......w największym sklepie w Nowym Jorku, gdzie właściwie zawsze jest prawie wszystko od ręki tego obiektywu nie ma na półce, właśnie zerknąłem trzeba się chyba ustawić w kolejkę w nikonie, tzn złożyć zamówienie i czekać do skutku..."
Czy nikt na tym forum nie ma dokladnych i pelnych informacji, co sie wlasciwie dzieje,
i jakim cudem olbrzymia, Swiatowa korporacja, specjalizujaca sie od kilkudziesieciu lat
w produkcji obiektywow, nie jest w stanie przez rok zapewnic dostepnosci swego
popularnego produktu ?!
Czy KTOKOLWIEK na Swiecie WIE, kiedy ten obiektyw w koncu bedzie normalnie lezec
na polce w sklepie, a przestanie byc goraczkowo "polowany" jak papier toaletowy w PRL-u !
Za miesiac, za rok, NIGDY ?!
To fakt, Nikon Polska nawet do dzisiaj nic nie wie i milczy na temat 18-200VR, jego partnerzy handlowi też.
Chyba zaraziłem się tym szkłem, ale mam pytanie do tych którzy mają już jakiś (powyżej roku) czas 18-200VR jak on sie spisuje, czy były jakies serwisowe problemy (podobno żyroskop VR zasysa kurz i pył). Bo na forum na razie nikt za bardzo nie chce się takimi wiadomościami chwalić. Moze jeszcze zaden się nie popsuł..
Szczególnie ciekawi mnie porównanie z 18-135 pod względem mechaniki, odwzorowywania barw, szczegółowości, rysowania i ostrości.
To fakt, Nikon Polska nawet do dzisiaj nic nie wie i milczy na temat 18-200VR, jego partnerzy handlowi też.
Jak to milczy. Szkiełko jest w sprzedaży i dostępne.
No milczy... oficjalnie jest, ale fizycznie go nie ma w Nikonie i nie wiadomo kiedy bedzie. Obydwaj dystrybutorzy Nikonowi w Rzeszowie i w Wa-wce mają pustki w magazynach, a wieści gminne niosą, że jak bedą mieli to razem z "bodymi". W sklepach internetowych (tych które mają ceny w okolicach 2600-2700zł) też puchy... :-(
Chce kupić to szkło za około 2600zł nowe, pachnące fabryką, nie dotykane przez nikogo, z gwarancją Nikon Polska 12mcy :-)
A u mnie leży i nikt nie pyta :)
A u mnie leży i nikt nie pyta :)
Nie tylko u Ciebie ;-) Z dostepnością nie ma problemu. Trzeba tylko poszukać
>Cichy, co to znaczy u Ciebie? Masz sklep, allegro, prywatny import? Skąd to szkło i za jaką cenę? Przede wszystkim interesuje mnie też faktura na szkło, bo potrzebuję kosztów.
Jak nówka z polską gwarancją za 2600 to pakuj...
>Cichy, co to znaczy u Ciebie? Masz sklep, allegro, prywatny import? Skąd to szkło i za jaką cenę? Przede wszystkim interesuje mnie też faktura na szkło, bo potrzebuję kosztów.
http://www.allegro.pl/item149222487_negatyw_nikkor_18_200_vr_3_5_5_6_f_v at_poznan.html
Chyba zaraziłem się tym szkłem, ale mam pytanie do tych którzy mają już jakiś (powyżej roku) czas 18-200VR jak on sie spisuje, czy były jakies serwisowe problemy (podobno żyroskop VR zasysa kurz i pył). Bo na forum na razie nikt za bardzo nie chce się takimi wiadomościami chwalić. Moze jeszcze zaden się nie popsuł..
Szczególnie ciekawi mnie porównanie z 18-135 pod względem mechaniki, odwzorowywania barw, szczegółowości, rysowania i ostrości.
Focę tym szkłem od marca, zrobiłem ponad cztery tysiące fotek, działa ok. Warunki były różne, kurz, deszcz, ponad 40 stopni ciepła. W sumie używam go jako standart.
świetne, uniwersalne szkiełko !
18-200 VR ostatnio widziany w Katowicach w centrum handlowym Silesia w Saturnie. Jak ktoś potrzebuje:D Mnie na razie nie stać:/
Ktoś opiniując 18-200 napisał że 5.6 to nie 2x2.8 vczy tak jest rzeczywiście i dlaczego?
a co ten ktoś miał na myśli?
wg mojego kalkulatora 2x2,8=5,6 więc pewnie nie o to chodziło :)
Pewnie wszyscy kórzy chcieli ten obiektyw kupic to już go kupili ale może jeszcze ktoś błądzi i ma przy tym dużo kasy.....? W FJ ten obiektyw jest - i jest dostępny - cena chyba wysoka 2999 ale jak ktoś w desperacji...?;)
Aktualnie mają tez dobrą cene na 50mm/1,8:) - jakby ktoś potrzebował:)
Te obiektywy można kupic w dużo lepszej cenie, wystarczy poszukac. Trzeba byc mocno zdesperowanym aby dzis za niego zapłacic 2999 zł ;-)
Andrzej, dlaczego napisales :
"..Mozna by długo pisac o wadach (mydło!!!) i ciemności na końcu( pamiętaj że 5.6 to nie 2x2.8, tylko 4x ciemniej), jednak już to robiłem raz więc powtarzac się nie będę."
Zamierzam kupic TC-20EII do 70-200. Czy z 2.8 nie zrobi sie 5.6?
No rzeczywiście, 2x2,28 to nie jest 5,6:) .
Zamierzam kupic TC-20EII do 70-200. Czy z 2.8 nie zrobi sie 5.6?
Tak, jasnośc takiego układu optycznego się zmieni. Będzie 5,6 - co jednocześnie oznacza, że jest 4x ciemniej.
Rafał_Sz
12-01-2007, 13:30
>> Jacek_Z
Szanowny Jacku, dziś wieczorem jadę odebrać 18-200VR (2550zł nowy z gw.), na co zwrócić uwagę (typowe wady).
Rezygnuję z 18-70DX i 70-300G na rzecz w.w. Na pewno dobrze robię?? Nie chodzę na fotograficzne łowy w konkretnym celu, raczej szukam ciekawego "przypadku", przekładanie szkiełek w tym przypadku jest mało komfortowe, jednak nie chcę stracić ostrości. No i czy wystarczy dla 10 Mpikseli??
proszę o rady dla amatora.
pozdrawiam i z góry wielkie dzięki Rafał
czy na pewno dobrze robisz to się przekonasz po czasie. Jak nie potrzebowałeś zakresu 200-300 mm to chyba dobrze. VR to światna sprawa.
Obiektyw ma wadę - jak się skieruje obiektyw w dół albo w górę to zoom sam zmienia ogniskową pod wpywem grawitacji. W poziomie oczywiście jest OK. O dziwo gdy jest około 18 mm, albo około 200 mm to to nie występuje, ale gdy jest na srodku zakresów zooma - to sam sobie zmienia ogniskową. Z czasem niestety coraz mocniej, robi to się coraz luźniejsze.
Zoomik jest ostry, porównywalny do tego kita oraz 70-300G. Jasność też podobna, ma silnik czego ci brak w 70-300, więc to plus, ma VR, w tele to plus. Może jest słabszy w 18 mm od kita.
Rafał_Sz
12-01-2007, 14:56
Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam Rafał
Władca Pixeli
13-01-2007, 04:53
Obiektyw ma wadę - jak się skieruje obiektyw w dół albo w górę to zoom sam zmienia ogniskową pod wpywem grawitacji. W poziomie oczywiście jest OK. O dziwo gdy jest około 18 mm, albo około 200 mm to to nie występuje, ale gdy jest na srodku zakresów zooma - to sam sobie zmienia ogniskową. Z czasem niestety coraz mocniej, robi to się coraz luźniejsze.
http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=13918&p_created=1141852906&p_sid=eLuq9yri&p_accessibility=0&p_lva=13918&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MSZwX3Byb2RzPTgxJnBfY2F0cz0wJnBfcHY9MS4 4MSZwX2N2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX 25sJnBfcGFnZT0xJnBfc2VhcmNoX3RleHQ9MTM5MTg*&p_li=&p_topview=1
"Most of the creep occurs between 30mm and 130mm in the zoom range. This is normal and the zoom action can’t be tightened to eliminate creep."
To nie jest wada tylko normalne zachowanie. :mrgreen:
Kupując uzywane obiektywy sprawdza się czy sie sam nie rozciaga (pochylając obiektyw) bo to cos mówi o mechanice, czy sie nie pojawiaja luzy, czy nie jest obiektyw wyrobiony. To była wada.
Tak, ten obiektyw ma tak od nowego - producent nie umie tego wyeliminować i robi z tego normę. No cóż, kiedyś normalne oznaczało wyższy poziom konstrukcyjny.
Nie wiem, czy czytając ten temat nie było tego, czy też ja przez nieuwagę nie zauwazyłem tego czego szukam
a mianowicie chodzi linka do porównań rozdzielczości 18-70 DX z rozdzielczością 18-200 VR (oczywiście w zakresie 18-70)
Ciekaw jestem, czy wystepuja duze roznice miedzy poszczegolnymi egzemplarzami 18-200 VR ?
Czy ktos porownywal wczesne wersje, wyprodukowane w Japonii, z obecnymi - Thailandzkimi,
co do jakosci wykonania, ostrosci etc. ?!
Ta samorzutna zmiana ogniskowej wydaje sie byc spora niedogodnosca !
Czyli, ze nie moge sobie spokojnie fotografowac powierzchni wody z mostu,
ani zbytnio zadzierac obiektywu w gore, bo mi ogniskowa bedzie jezdzic ?!
Wydaje sie - okropne !
jezeli masz w zwyczaju trzymac aparat tylko za body... to wtedy jest okropnie ;) ale kto tak trzyma aparat? Zjawisko wystepuje tylko przy ostrym zwroceniu obiektywu do gory lub do dolu na statywie, kiedy go nie trzymasz reka, z reki Ci nie ucieknie ;)
jezeli masz w zwyczaju trzymac aparat tylko za body... to wtedy jest okropnie ;) ale kto tak trzyma aparat? ...
Ja mam tak w zwyczaju, gdy w drugiej ręce trzymam kufel z piwem. I dlatego takie zachowanie mechaniki obiektywu to zwyczajny szajs. Jest dokładnie tak, jak napisał Jacek_Z, z badziewia robi się normę...
Pozdrawiam
no cóż ja używam tego obiektywu od kwietnia nie jest to mechanicznie najlepszy obiektyw w mojej kolekcji ale to samowysuwanie sie nie przeszkadza mi zupełnie i niezbyt rozumiem w czym problem
Michal Puchacz
23-01-2007, 22:38
no cóż ja używam tego obiektywu od kwietnia nie jest to mechanicznie najlepszy obiektyw w mojej kolekcji ale to samowysuwanie sie nie przeszkadza mi zupełnie i niezbyt rozumiem w czym problem
A ja tegoż zjawiska nawet nie zauważyłem...
sprocket
24-01-2007, 02:54
Kiedy mialem sigme 70-300 i lazilem po lesie z aparatem na szyi to wtedy ta sigma sie rozsuwala i to bylo uciazliwe, ale chyba kazdy to powie ze do transportu czy po skonczonej fotce chowa zoom a nikkor 18-200VR nie rozsuwa sie kiedy jest skrecony na 18mm wiec ja nie widze problemu.
zibidaro
31-01-2007, 20:06
Witam szacowne grono firumowiczów.
Od dłuzszego czasu śledzę dyskusje na tematy związane ze sprzetem Nikona. Przymierzam się do jego zakupu i mam pytanie dotyczące obiektywu 18-200, a zwłaszcza jego VR-a. Otóż, gdy ulegnie on awarii czy obiektyw działa jak zwykły, bez VR-a, czy sie blokuje i nie można zrobić już żadnej fotki.
Będę wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Czyżbyś przewidywał rzucanie nim w dal?!
Przymierzam się do jego zakupu i mam pytanie dotyczące obiektywu 18-200, a zwłaszcza jego VR-a. Otóż, gdy ulegnie on awarii czy obiektyw działa jak zwykły, bez VR-a, czy sie blokuje i nie można zrobić już żadnej fotki.
Skoro można w każdej chwili wyłączyć VR to dlaczego miałby nie działać gdyby VR uległ awarii. Choć oczywiście wszystko jest możliwe - obiektyw bez VR też może ulec awarii i przestać działać ;) Tylko z drugiej strony po co się teraz nad tym zastanawiać. Kup obiektyw i rób zdjęcia.
pozdrawiam
tomek
zibidaro
31-01-2007, 23:36
Dzięki za szybką odpowiedź, Ale jak wiadomo w tym obiektywie jest też elektronika, która przy jakiejś awarii ( VR-a)może zablokować całkowicie obiektyw i wtedy co? Gdyby nie było takiego problemu to bez zastanowienia sprzedałbym 18-70 którego używam, a tak mam obawy, czy trzymać go jako awaryjny.
Dzięki. Pozdrawiam
Ja tez miałem 18-70 i już nie mam. Trzymanie go na ewentualny wypadek awarii na pewno nie ma sensu.