PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon F80 a portret

BYNIEK
20-02-2006, 21:20
Witam serdecznie wszystkich uzytkownków. W związku z przeniesieniem się na Forum Nikon chciałbym zadać bardzo "lamerskie" pytanie. Czy zestaw Nikon F80 + 50 /1,8 wystarczy na wakacje z 10 m-cznym brzdącem :) (chodzi oczywiście o portret warunki oświetlenia nadmorskie LIPIEC) czy kombinować z zoomem???. Proszę o wyrozumiałość, mimo przeżytych 33 lat wiem że musZĘ SIĘ DUUUŻO UCZYĆ :) . Czy mogę prosić o propozycje filmów jakie należy zastosować w tych warunkach ?? Dziękuję i jeszcz eraz przepraszam za swoje LAMOWATE :) pytanie

radekg
20-02-2006, 21:48
Wystarczy. Choc mozliwe, ze dostaniesz odpowiedzi, ze do portretu to bys wzial cos z zakresu 70-135 to 50tka spelnia swoja role bardzo dobrze. W dodatku to ekonomiczny wybor.

Z filmow amatorskich polecam negatywy Fuji Reale 100 - drozsza, ew. Fuji Superie 100 - tansza.
Z profesjonalnych to negatyw Fuji Pro 160S, Pro 400H (ale na lipiec to chyba za czule :/ ), oraz slajd Astia 100F do portretow oraz Velvia 100F do portretow i krajobrazow (niektorzy do krajobrazow preferuja Velvie 50 lub Velvie 100 - ja ich nie lubie).

Tak, jestem fanem fuji i nic mnie nie uleczy.. :)

Zdrówka,
Radek.

BYNIEK
20-02-2006, 22:31
Dziekuję za wyrozumiałość :) Jeszcze jedno lamerskie" pytanie. Kupowac nowy czy używany? Jeżeli używany to gdzi e???

radekg
20-02-2006, 22:36
Aparat tylko uzywany. :) Obiektyw w sumie też można ale tu już jak chcesz. Dużo ludzi żałuje zakupu nowego sprzętu foto patrząc na to, że można kupić sprzęt używany dużo taniej w dobrym stanie.

Jeśłi nie masz aparatu to może rozważysz inny model?

Pozdrawiam,
Radek.

[ Dodano: Pon 20 Lut, 2006 ]
Aha.. A gdzie to oczywiście w komisach i/lub allegro..

BYNIEK
21-02-2006, 09:06
Czy mogę prosi c o propozycję innego modelu?? Rozumiem że w grę wchodzi F90 lub F100 ??

jarek76
21-02-2006, 09:12
Jeśli masz kasę na F100 to nawet się nie zastanawiaj
To świetny aparat :D

radekg
21-02-2006, 09:56
Tak, za relatwynie niewiele większe pieniądze kupisz F90x używane w niezłym stanie.
F100 to już zupełny wypas.. :D Polecam. Ceny tez padly na leb.

F80 to dobry aparat. Przynajmniej takie opinie krążą na tym forum (opcja szukaj) ale ma problem ze wspolpracą z wszystkimi obiektywami.

Pozdrawiam,
Radek.

zgredek
21-02-2006, 09:58
Czy mogę prosi c o propozycję innego modelu?? Rozumiem że w grę wchodzi F90 lub F100 ??
Witaj BYNIEK,
F80 to świetny aparat [mnie wystarcza :mrgreen: ] i z oświetleniem "nadmorskim" nie będzie miał żadnych problemów. Oczywiście pamiętaj o korekcie EV zależnie od ilości piachu, jaką wrzucisz w kadr...
ALE
jeśli masz w perspektywie najbliższych lat focenie głównie portretów brzdąca, to polecam zdecydowanie F100. Ma o niebo szybszy AF od F80, co może być najważniejszym kryterium dla Ciebie przy wyborze aparatu - z doświadczenia wiem, że Maleństwo będzie coraz szybsze i coraz mniej przewidywalne w kwestii kierunku ruchu...

Nad 50mm do portretu poważnie bym się zastanowił. To świetne szkiełko, ale w moim odczuciu dość znacznie zniekształca jednak kształt twarzy. Dla mnie absolutne minimum to 70mm. Oczywiście wszystko jest subiektywne.
Rozważ może 85/1.8 - bardzo dobre szkło za rozsądne pieniądze. Idealne na portret i bodaj z najszybszym ostrzeniem z jakim się spotkałem. Do niego śmiało możesz podpiąć i F80 :mrgreen:

Co do filmów nad morze, polecałbym raczej klisze "podciągające" kolor, np. Agfa Ultra 100. Ale w tej kwestii, najlepiej zaufać po prostu własnym gustom.

Jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z fotografią, to pamiętaj też o namierzeniu dobrego LABu. Nawet idealnie naświetlone zdjęcia popełnione najlepszym sprzętem z powodzeniem można zepsuć w "sprawnych" rękach niektórych fachowców i starej chemii.

lamP.Art
21-02-2006, 10:52
A ja polecam standardowy wakacyjny zestaw, który mi się wiele razy sprawdził na wyjazdach:

F80s z gripem
Nikon AF Zoom-Nikkor 28-105 f/3.5-4.5D IF (uzywany do kupienia w naprawdę rozsądnej cenie) + polarek

Co do filmów to ja zawsze robiłem na kodaku portra 400 uc ale że juz nie robią ... :( O ile ktoś lubi posterowe kolory na zdjęciach z wakacji :)

[ Dodano: Wto Lut 21, 2006 9:53 am ]
Mogę też dorzucić że całkiem niezła jest tokina 24-70 ale za to ze światłem 2.8 na całej długości

zgredek
21-02-2006, 11:10
Mogę też dorzucić że całkiem niezła jest tokina 24-70 ale za to ze światłem 2.8 na całej długości
... to chyba Sigma...
jakościowo OK, ale to straszna kolubryna - używanie z F80 bez grip'a będzie co najmniej nieporęczne.
Sam około roku używałem jako podstawowe szkło tokine 28-70/f.2.8 SV. Niezłe optycznie i świetne mechanicznie szkiełko, ale zrezygnowałem z niego właśnie przez gabaryty :cry:

BYNIEK
21-02-2006, 23:38
Dziekuję za propozycje. jestem wdzięczny szacownym gremium za propozycję. Dzięki Wam i waszej cierpliwości rozszerzyły sie moje horyzonty:) Czy ktos na forum nikona zajmuje sie sprzedażą sprzetu ???

radekg
22-02-2006, 10:05
Jest dział Giełdy. A jeśli nowe to na górze masz baner.

Pozdrawiam,
Radek.

Marcin U.
22-02-2006, 12:03
idealnie wybrałeś zestaw F80+50 da Ci niesamowite efkety i nie pakuj sie w zaden zoom jakoś jaka uzyskas z 50 nie da zaden, zaden zoom . a ze skanó można potem robić czego tylko dusza zapragnie z czasem jesli tylko porttet pomyśl o 85mm