PDA

Zobacz pełną wersję : Kompatybilności wewnątrz statywowe

Mrozu
23-01-2008, 02:40
Witajcie

sorry że ja tak tylko o tych statywach ale muszę się wreszcie dowiedzieć konkretnie wszystkiego. a najpewniejsze informacje dostane właśnie tutaj.

Jak jest z kompatybilnością statywów i głowic różnych marek?
słyszałem że Velbon działa z MF bez problemów, choć czasami trzeba mieć przejściówke.
GoldPhoto jest wierną podróbką więc działa bez żadnego problemu z MF. prawda?

a jak wygląda połączenie nóg Silka i głowicy kulkowej MF? duży problem? czy awykonalne?
i co wogóle myślicie o takim połączeniu?

Pozdrawiam
Mrozu

Mrozu
25-01-2008, 12:13
ale cisza. jak makiem zasiał:)

to zadam bardziej konkretne pytania, które najbardziej mnie nurtują:

1.czy nogi Slika skręce z głowicą Manfrotto?
2.czy nogi Velbon skręce z głowicą Manfrotto?

z tego co wiem, przy Velbon trzeba jakieś przejściówki. a co ze Slikiem?

Pozdrawiam
Mrozu

markB
25-01-2008, 17:55
MF to Manfrotto? Połączenie głowicy z nogami zależy tylko i wyłącznie od średnicy gwintu, a średnica ta jest znormalizowana: duży gwint statywowy 3/8 cala, mały gwint statywowy 1/4 cala. Zwykle statywy lub monopody są dostarczane z obiema możliwościami, np. w Gitzo śruba do mocowania głowicy jest zaopatrzona w oba gwinty, w zależności od potrzeby wkręca się ją jedną lub drugą stroną. Slik powinien z całą pewnością skręcić się z głowicą Manfrotto, tak samo Velbon.

Grzybu
25-01-2008, 20:58
Slik 300 DX ma głowicę skręcaną gwintem 1/4" Jeśli chodzi o 700DX to raczej ma gwint 3/8" ale co z 500 DX i 330 to nie wiem. Przed zakupem trzeba to po prostu sprawdzić. Z tego co się orientuje to popularne głowice MF (jak nie wszystkie) są na gwint 3/8"

markB
28-01-2008, 17:24
W razie potrzeby można zresztą dokupić u Manfrotto adapter 1/4 na 3/8 cala.