Zobacz pełną wersję : Adapter Nikon>M42
Trochę ostatnio kombinuję z wyborem manuala i mam do Szanownych Kolegów pytanko, czy istnieją adaptery pozwalające montować szkła Nikona do Body z M42...?
Liczę na Waszą pomoc :)
Ano właśnie WIni... buszuje po Necie i nijak nie mogę tego przypadku odnaleźć...
Wszak świetnie byłoby podłączyć do przyzwoitej Fujici, czy Praktici... ;)
to pewnie nierealne, bo gdyby było możlwe to już dawno Wania by to skonstruował
Wini... jednak chyba nie ma... obszukałem wszycho, co można ogooglać... a szkoda, bo ciekawie by było :)
miron19j
23-01-2008, 22:33
Wini... jednak chyba nie ma... obszukałem wszycho, co można ogooglać... a szkoda, bo ciekawie by było :)
a jednak jest, był nawet jeden na Alledrogo. Sam się zastanawiałem nad zakupem.
Tylko to nie nazywa się adapter M42/Nikon tylko M42/Kijew. Bodajże Kijew 66. Ma takie samo mocowanie co nasz Nikoś.
Wiecie co... powiedzenie "nigdy nie mów nigdy się" sprawdza... znalazłem coś takiego i na czuja, bo krzaczków nie czytam, to będzie ten adapter Nikon len for M42body ....
http://www3.yomogi.or.jp/gadsaito/adapterm42-ni.html
gdyby ktoś to rozczytał ... to może nieco jaśniej by się zrobiło... :)
Tak, ale bagnet Nikona ma większą średnicę niż M42. Obiektyw jest odsunięty od body, więc z tej przejściówki bardziej jest pierścień makro niż przejściówka.
miron19j
23-01-2008, 23:23
Tak, ale bagnet Nikona ma większą średnicę niż M42. Obiektyw jest odsunięty od body, więc z tej przejściówki bardziej jest pierścień makro niż przejściówka.
ale w drugą stronę stosujemy soczewki w adapterze, żeby optycznie "dosunąć" obiektyw do kliszy (matrycy).
Więc może jednak to odsunięcie obiektywu od gwintu zda egzamin.
nie jestem pewien, ale czy czasem szkła Nikona nie mają dłuższej "dupki" niz M42? Bo jeśli tak, to oddalenie jest uzasadnione, żeby obiektyw kliszy nie dotykał ... ?
ale w drugą stronę stosujemy soczewki w adapterze, żeby optycznie "dosunąć" obiektyw do kliszy (matrycy).
Więc może jednak to odsunięcie obiektywu od gwintu zda egzamin.
Tylko pytanie, dlaczego trzeba go optycznie "dosunąć"?
Czy nie dlatego, że pierścień ma klika milimetrów grubości i fizycznie odsuwa obiektyw?
Chyba nie da się za bardzo zrobić samego bagnetu nakręcanego na gwint. Nawet jeśli by się dało to trochę trudno by się wyciągało takie coś z gniazda bagnetu.
miron19j
26-01-2008, 00:03
Tylko pytanie, dlaczego trzeba go optycznie "dosunąć"?
Czy nie dlatego, że pierścień ma klika milimetrów grubości i fizycznie odsuwa obiektyw?
Chyba nie da się za bardzo zrobić samego bagnetu nakręcanego na gwint. Nawet jeśli by się dało to trochę trudno by się wyciągało takie coś z gniazda bagnetu.
"...Przecież problem z M42 w Nikonie polega na tym, że mocowanie obiektywu w nikonie jest dalej od płaszczyzny filmu (czy matrycy) niż w M42. Ponieważ fizycznie nie da się wcisnąć obiektywu M42 w body Nikona głębiej, to aby to skorygować stosuje się dodatkową soczewkę - tylko i wyłącznie po to!!! ..."
już kilkukrotnie spotkałem sie z taką opinią. Więc chyba coś w tym musi być
Jeśli interesuje was wersja adaptera bez soczewki a z nieskończonością to prosze http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49116
a3i ... niestety to inna bajka :)
nie M42 do body NIkona, ale Nikon lens do body M42 ... zabawa w drugą stronę :)
sorki
ech
wydaje mi sie ze w drugą strone to problem gniazdo m42 mniejsze niz złącze nikona