PDA

Zobacz pełną wersję : Ciekawostka - zdjęcie szachownicy zawiesza D50?

axior
19-02-2006, 21:30
Cześc!

Zanabyłem niedawno D50-tke, która jest moją pierwszą cyfrówką / lustrzanką zresztą też :)
A jako że ze mnie dusza eksperymentatora, postanowiłem popstrykac najróżniejsze, dziwaczne dla niejednego, obiekty 8) Otóż cały ten złożony proces pstrykania :P zatrzymal się na szczególnym modelu - obrazie wyświetlonym na ekranie monitora LCD. "Zatzymał się" spytacie? Dosłownie - ponieważ ten mój uparty aparacik nie potrafi zrobic tego zdjęcia! :shock: Wszystkie inne tak, jednak ten jeden - jedyny zawieszał mój sprzęt przy takich parametrach zbliżenia jakie sobie akurat wybrałem :) Cóż takiego przedstawia ten obraz? Sami spójrzcie (ważne jest to by wyświetlał go LCD z racji duużego kontrastu) - szachownica złożona z czarnych i białych pikseli:
wektor testowy (http://img393.imageshack.us/img393/6783/kostka33lb.png)
(Widoczne znaczniki mają pomóc supportowi Nikona zreprodukowac zgłoszony problem).

Po zrobieniu zdjęcia w dowolnym trybie, z manualnym ustawieniem ostrości (bo autofocus głupieje), na statywie oraz z takim zoomem by czerwone znaczniki pokryły się z tymi w wizjerze, dioda aktywności karty pamięci nie gaśnie ,automatyka aparatu działa i można robi następne zdjęcia aż wypełnienia wewnetrznego bufora aparatu, dalej nic. Wyłączenie i ponowne włączenie sprzętu nie pomaga - jedynym wyjściem z sytuacji jest przycisk Reset na spodzie body (na szczęście kasuje tylko datownik :D ). Po przywróceniu normalnego działania okazuje się że zdjęcie nie zostało zapisane na karcie.

Jestem ciekaw czy podobną przypadłośc mają też inne egzemplarze D50-tek a może nawet może wyższe modele ? Mam pewne podejrzenia co do przyczyny takiego działania - byc może jakiś adaptacyjny algorytm inter/ekstrapolacji kolorów pikseli, gdy zapoda mu się taki patologiczny wzór, zapętla się.. Wadliwą kompresję jpeg można wykluczyc - w trybie RAW podobnie.
Zauwazyłem także że aparat poprawnie zapisuje zdjęcie jeżeli wzór wypełnia mniej niż 75% kadru.

Ciekaw jestem waszych wyników :)

PS. Nie jest moim celem rozdmuchanie tej sprawy tak jak się stało dla D200 przy bandingu - opisany efekt, jeżeli okaże się wbudowanym ficzerem aparatu, na pewno nie wpływa na codzienną użytecznośc sprzętu - jest to raczej przypadek graniczny, jest wręcz pewną ciekawostką.

Pozdrawiam!

sirdoniu
19-02-2006, 23:29
Ten Twój wektor testowy to mnie niemal w oczoplons jakiś wprawił. Rzeczywiście może sprawiać problemy dla automatyki puszki ale żeby od razu zawieszać?

pozdr.
sirdoniu

MzMarcin
20-02-2006, 01:41
axior,
Heh suport Nikona? ;) chcesz za to odkrycie Nobla dostać? Na co jak na co, ale na takie rzeczy to życia wręcz szkoda.

axior
20-02-2006, 10:01
Widzisz Marcinie, z racji zawodu który wykonuję, potrafię spojrzeć na to trochę szerzej. Otóż jak pewnie się domyślasz producenci sprzętu korzystają przy tworzeniu firmware'u ze swoich gotowych bibliotek, ulepszając je w miarę potrzeby (dla przykładu aby obsłużyć nowe funkcje w nastepnych modelach). Taki błąd, jeżeli nie wykryty przez producenta, potrafi się prześlizgnąć przez całą linię produktu niezauważony. O ile nie zmodyfikowany nie wyrabia wielkiej szkody, to nic wielkiego. W bardziej pechowym przypadku, po jakiejś modyfikacji być może ujawni się w następnym modelu w warunkach które mogą być bliższe zwykłemu użytkownikowi, jednak i tak może przejść w testach producenta.
Kto wie, może błąd ten istniał już w innej formie na D70 i wcześniejszych, ale ujawnił się dopiero w D50, zaś w nastepnym powodowałby zawieszanie się oprogramowania w przypadku fotografii np wielkomiejskiego bloku z wieloma oknami lub tłumu ludzi ?
Jak widzisz nie chodzi tu o jakieś nagrody, robię to z sympatii do marki, a najlepszą nagrodą dla mnie jest zainteresowanie jakim obdarzył tą historię support, bo świadczyć to może o wadze problemu (ale niekoniecznie, być może testują to tylko z czystej ciekawości). Jak widzisz taki już jestem że nie szkoda mi paru minut czasu na meila w tak błahej dla Ciebie sprawie.

Pozdrawiam!

MzMarcin
20-02-2006, 10:42
Hehe axior spoko nie chciałem Ci nic wypominać absolutnie. Poprostu nudzą mnie strasznie takie rzeczy..., ale teraz gdy wiem już że to twój "zawodowy konik" spoglądam na to innym okiem.
W końcu ktoś te błedy techniczne musi wyłapywać ;)

mcc
20-02-2006, 17:39
Ciekaw jestem bardzo jak sie sprawa rozwiaze. Wyglada to na blad w sofcie - ale kto wie.

Krycha
20-02-2006, 21:51
Hee zainteresowaleś mnie haxior tym postem - mam d70s, zrobiłem ten test co Ty, u mnie jest właściwie ok, lekko zmieszany AF wkoncu ostrzy na te piksele, natomiast bardzo szybko na ten środek z czerwonymi prostokątami - i tak jest na dlugim koncu mojego zooma 24-85AF-S, natomiast na krótkim końcu za cholere nie ustawi ostrości na same piksele, i bardzo sprawnie radzi sobie z prostokatami, a ostrość ustawiałem na AF-C z aktywnym polem w różnych miejscach. Samo zapisywanie bez najmniejszego problemu.
Pozdrawiam.

Seeker
21-02-2006, 00:24
A instrukcje obslugi panowie czytali? ;)
Bylo tam cos wspomniane, ze na wzorkach o duzej powtarzalnosci AF moze sie gubic.
A co do wieszania, to faktycznie niezly zonk ;)

[ Dodano: Pon 20 Lut, 2006 ]
BTW: Coolpix poprawnie ustawil ostrosc i sie nie powiesil ;)
za to F60 pogubil sie czesciowo, czyli na samym wzorku, a na centralnym
rysunku lapie poprawnie.

Chyba jednak roznice wynikaja ze sposobow pomiaru.

Cos mi tez podpowiada, ze lustrzanka moglaby sobie z tym poradzic
po odpowiedniej ingerencji sprzetowej, ale to juz na etapie producenta.

sadki
21-02-2006, 21:08
U mnie to samo. Strzelałem z ręki, może dlatego nie każde zdjęcie zawieszało. Parametry ekspozycji nie mają znaczenia.
Ciekawe, właśnie znalazłeś wirusa groźnego dla D50 :)
aha, w odwieszaniu pomaga wyciągnięcie baterii.

axior
21-02-2006, 21:19
Tak naprawdę to ten obrazek zawiera specjalny przekaz podprogowy : Im ktoś jest bardziej nikonowy, tym mocniej się zaraża / zawiesza :twisted: Ninony są bardziej nikonowe od właścicieli, dlatego one cierpią najmocniej :D

Ten Twój wektor testowy to mnie niemal w oczoplons jakiś wprawił. No comment ;)

darsedz
23-02-2006, 10:02
Ten Twój wektor testowy to mnie niemal w oczoplons jakiś wprawił. Rzeczywiście może sprawiać problemy dla automatyki puszki ale żeby od razu zawieszać?

U mnie nawet monitor zaczyna przy jego wyświetlaniu wariować :D

mcc
23-02-2006, 12:03
U mnie nawet monitor zaczyna przy jego wyświetlaniu wariować :D

U mnie monitor OK, a nawet C995 "lyka bez mrugniecia okiem" :-)

LeonArek
23-02-2006, 16:57
Moja D50-ka przy manualnym ustawieniu ostrości działa poprawnie, wiesza się tylko przy robieniu zdjęcia z autofokusem.
Tzn. autofokus łapie ostrość, lustro klapie ale potem aparat robi freez. Ciekawe.

--
Leon

mcc
14-03-2006, 15:48
I jak to Nikon rozwiazal (jesli w ogole)?

axior
06-04-2006, 18:32
Support Nikona odpowiedział że nie potrafią powtórzyc eksperymentu, więc zachęcają bym się udał do nich lub wysłał aparat kurierem by spróbowali na moim - ponieważ przypadłośc jest raczej marginalna - więc olewam i żyję w spokoju ;-)

sadki
06-04-2006, 19:08
Normalne, wypięli się na klienta.

GreenToad
07-04-2006, 12:37
Chyba mi sie nudzi bo sie uparłem to zreprodukować na moim d50, na wydruku na drukarce laserowej tego twojego wektora testowego nie dało sie za cholere, zrobilem z 20 zdjec i nic. Potem postanowilem sprawdzic na LCD i przy mniej wiecej 5 próbie wyswietlacz z tyłu aparatu zrobił się czarny i zamarzł, diodka zapisu nie gasnie, nie pomaga wyjecie karty, dopero wyjecie baterii.

Ciekaw jestem z czego to wynika, możliwe ze algorytm kompresji do JPG sie wywala, na NEF nie sprawdzałem. Może odszumianie głupieje? moze aparat próbuje sobie wczytać histogram tego zdjecia i wariuje? Ciezko powiedziec.. ale nawet mi zal zawracać nikonowi głowe takim czymś - naprawde ciezko to zreprodukowac, wydaje mi sie nawet ze szachownica musi zajmowac 100% kadru (wtedy zawiesiło u mnie) wiec takie zdjecie nie byłoby specjalnie ciekawe :) Ja tam to olewam.

Jakby ktoś też sie nudził i chciał sprawdzic, użylem kita 18-55, ustawiajac ostrosc recznie na najbliżej jak sie da, na ogniskowej 18, i zrobilem zdjecie lewego gornego rogu wektora (tam gdzie nei ma tych czerwonych oznaczeń).

Piotr_T
25-04-2006, 14:03
hehe, moj tez sie zawiesza, jakosc zdjecia chyba nie ma znaczenia, zawisl na JPG, zawisl na NEF - nie zawisa zawsze, ale zdarza sie, niezly bug ;)