Zobacz pełną wersję : D200 uszczelniony...
Moim pytaniem jest co oznacza bo wyczytałem że D200 jest uszczelniony, a biorąc pod uwagę iż mieszkam w Anglii taka opcja chyba była by bardzo odpowiednia do zakupu.
Wszystkich co mogę szerzej mi wyjaśnić to pojęcie to zapraszam do wypowiedzi.
Pozdrawiam Michał
Karl Johansson
21-01-2008, 01:21
Oznacza to, iż wszelkie szpary, otwory i dziurki w korpusie zostały zaopatrzone w uszczelki zapobiegające dostawaniu się do środka wody i kurzu.
Oczywiście, te i tak mogą się dostać przez otwór bagnetu, ale ryzyko jest nieco mniejsze.
Ot, i cała filozofia.
Oznacza to, iż wszelkie szpary, otwory i dziurki w korpusie zostały zaopatrzone w uszczelki zapobiegające dostawaniu się do środka wody i kurzu.
Oczywiście, te i tak mogą się dostać przez otwór bagnetu, ale ryzyko jest nieco mniejsze.
Ot, i cała filozofia.
A jak to wygląda w przypadku przycisków i pokręteł zmian trybu ?? też są jakoś uszczelnione ?? i czy w deszczu można robić foty czy lepiej nie ??
BTW co lepsze na angielski klimat?? D80 czy D200 ??
(...)
BTW co lepsze na angielski klimat?? D80 czy D200 ??
Jeśli martwisz sie o wilgoć to - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/ikelite-obudowa-dla-nikona-d200.html
ewentualnie ... http://www.ikelite.com/web_pages/nikonos.html
;)
A tak poważnie - bierz D200 i to nie dlatego, że klimat angielski przetrzyma tylko dlatego, że to świetna pucha.
Jeśli martwisz sie o wilgoć to - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/ikelite-obudowa-dla-nikona-d200.html heh wypas ale i dobrze wiedzieć ze coś takiego dostępne jest do D200 bo po aparacie chcę iść na kurs nurkowania ;-) także może kiedyś coś takiego będę miał a i fotki wtedy też będą ciekawe :D
A tak poważnie - bierz D200 i to nie dlatego, że klimat angielski przetrzyma tylko dlatego, że to świetna pucha. czyli jak zacznie padać mały deszczyk to mam się w przypadku D200 nie bać i pstrykać dalej fotki ??
Bo wiesz w Anglii czasem gdzieś idziesz i jest wypas pogoda a za 30min sa przelotne deszcze albo lepiej miejscowe oberwania chmury :D
wampirek
21-01-2008, 06:56
Ile ty czasu jestes w tej Anglii?
5 postow i w kazdym o Anglii. W jednym nawet psioczysz na cala Polske, a spojrzalbys w stopki kolegow z forum i moze zauwazyl, ze maja wypasione, dobre i drozsze sprzety niz te, ktore ty masz zamiar nabyc i wiekszosc z nich w tym ja nie musiala wcale emigrowac do Anglii. Poradzilismy sobie w kraju.
Sadze facet, ze mlody jestes i ci palma z ta Anglia bije. Pod avatarem wpisales B-gham i wystarczy :))
Jakby ci przyszlo do glowy sie ze mna tu klocic to szkoda czasu, ja tylko zwrocilem ci uwage na to, ze juz wiem, ze wyemigrowales, ze tam jest lepiej i ze nie wrocisz przynajmniej przez 3 lata do Polski bo tu place sa jak napisales w innym swoim poscie - "daremne".
I jeszcze jedno - jedni liza cukierki przez szybe, drudzy opychaja sie nimi calymi garsciami - i tak jest i w Polsce
i pomysl... w Anglii tez.
pozdrawiam
irek
Biorąc pod uwagę że ja robiłem D70s w morzu (oczywiście aparat był nad wodą) i nic mu się nie stało to myślę że D200 patrząc na jego budowe ma dużo wieksze szanse aby przeżyć nawet wpadnięcie do morza ;)
Ja robiłem D70s w deszcz, snieg i na mrozie -10. I aparacik chodzi non stop idealnie :)
Moim zdaniem nie ma się co martwić na zapas, ale trochę zdrowego rozsądku trzeba zachować :)
W Bieszczadach najpierw we mgle, potem w deszczu z wiatrem (i to takim, że musiałem wycofać sie z Bukowego Berda) robiłem D50. Obiektyw nie wytrzymał, a aparat po zmianie obiektywu robił dalej. Nie myślę, żeby D200 był gorzej wykonany.
Ciekawy jestem jak sprawdzi się D300. Jakoś boję się poddawać go takiej samej próbie. :)
Nostromo
21-01-2008, 21:27
Chłopie nie mów o tym głośno że w Anglii jest wilgotno czy coś w tym stylu. Jak się Nikon o tym dowie, to w warunkach gwarancyjnych pojawi sie zapis że nie wolno
focić w miejscach o dużej wilgotności analogicznie do "zakazu" focenia w ujemnych temperaturach (biedni Kanadyjvzycy i Skandynawowie). I co wtedy poczniesz przecie tam wilgoć jak jasna ch.... .:-D