Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : notebook a zewnętrzny LCD - gubienie synchro

ziuteczny
20-01-2008, 17:06
Panowie coś nie mogę dojść do ładu, duży komp ma awarię więc tymczasowo działam na notku podłączonym do LCD
Niestety notek ma tylko DSUB-a a nie ma DVI lub HDMI (na przyszłość będę na to zwracał uwagę).

I niestety gubi synchronizację, co jakiś czas 30min/1h (po włączeniu częściej) muszę robić auto adjusta bo się obraz na LCD rozjeżdża. Dodam, że LCD pracował z dużym kompem też tylko poprzez DSUB-a ale nie było konieczności ponownej sychronizacji częściej niż raz na rok.

Czy ktoś się spotkał i co może być przyczyna ?

ps. dodam, że w warunkach tymczasowych przewód monitora biegnie blisko sieciowego ale nie sądze, że to ten problem. Coś ktoś tu kiedyś pisał, że przyczyną jest podłączenia zasilacza notka i LCD do uziemionych gniazd i jakieś tu zakłócenia. Ja mam właśnie tak podłączone choć tam jest stara instalacja i tak o obawiam się, że po prostu LCD i notek mają wspólny uziom, który niekoniecnie jest uziemiony :( czyli chyba niefajnie

Tom01
21-01-2008, 11:53
Proszę poeksperymentować z różnymi częstotliwościami odświeżania.

ziuteczny
21-01-2008, 14:33
hmm dzięki Tom niestety grafa Intela nie pozwala ustawić 55Hz, są tylko 60 i potem od razu wartości większe min. 75Hz, co za złom jeden

generalnie wygląda mi na to, że grafa w notku długo się wygrzewa ? ponieważ szynchronizowany po jakimś czasie trzyma w miarę i a po uruchomieniu z czasem także "dochodzi" no ale nie jest to to co Nikko-maniacy lubią najbardziej :(

Tom01
21-01-2008, 14:36
Proszę spróbować z innym sterownikiem, ew pomóc sobie oprogramowaniem do łamania karty, np Power Stripem. 55Hz to raczej Panu monitor nie wystartuje, ale 72-75 można próbować.