PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić takie zdjęcia

martin204
20-01-2008, 12:11
Witam
Proszę o info jak zrobić takie fotki w warunkach domowych i czy jest to możliwe
http://plfoto.com/749368/zdjecie.html
http://plfoto.com/1255402/zdjecie.html
Pozdrawiam i proszę o poradę.

jacek.gold
20-01-2008, 12:17
po pierwsze trzeba mieć broń!!! a to niebezpieczne jest

martin204
20-01-2008, 12:22
A do tego już nie trzeba :)
http://plfoto.com/551727/zdjecie.html
A teraz już poważnie jak zrobić podobne fotki ( nie niszcząc tira piwa:)

jacek.gold
20-01-2008, 12:29
takie ujęcia to niestety ale kilka prób wykonanych zanim się dojdzie do efektu końcowego a do tego coś szybkostrzelnego i duużo światła. D200 masz ale tylko jedną sabinkę a to może być mało do ładnego efektu. No i z drugiej strony d50 który ma krótkie czasy z lampami ale jest wolniejszy. Próbować a zamiast piwa to można wody nalać :)

mmost
20-01-2008, 13:01
ja to widze tak: czujnik ruchu, lub reagujacy na dzwiek wyzwala blysk a migawka caly czas otwarta. Ale nigdy takich nie robilem wiec gdybam :wink:

JK
20-01-2008, 13:05
Zaraz czujnik ruchu, czy dźwięku. Kilka szybkich serii i nieco wprawy w zupełności wystarczy.

donkiszot
20-01-2008, 13:17
Odie83 robil to tak:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=267367&postcount=77

aby wygrac pojedynek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22837

martin204
20-01-2008, 13:49
No tak ale on strzelał śrutem a tam jest pocisk który ma większą prędkość początkową....
Może ktoś z forumowiczów robił podobne zdjęcia i może podzielić się szczegółami
Pozdrawiam

eldritch
20-01-2008, 13:57
Może by spróbować czymś takim:

http://www.swiatobrazu.pl/casio__exilim_ex__f1__rewolwerowiec_wsrod_aparatow .html

martin204
20-01-2008, 14:10
Może by spróbować czymś takim:

http://www.swiatobrazu.pl/casio__exilim_ex__f1__rewolwerowiec_wsrod_aparatow .html
W portfolio autora tych zdjęć widziałem Konike Minolte lustrzankę wiec domniemam ze to chyba tym systemem robione
A z całym szacunkem to Casio to raczej kamera a nie aparat fot. a mi chodzi o zdjęcie a nie o film i wyciąganie po klatce
Pozdrawiam

rabijki
20-01-2008, 14:10
wejdz na strone firmy mumford
oni robia cos takiego jak time machine i ultraszybkie lampy.
nie wiem czemu akurat dzis maja awarie strony, ale jak sie naprawi to wlasnie tam szukaj
www.bmumford.com chyba

olo

eldritch
20-01-2008, 20:12
W portfolio autora tych zdjęć widziałem Konike Minolte lustrzankę wiec domniemam ze to chyba tym systemem robione
A z całym szacunkem to Casio to raczej kamera a nie aparat fot. a mi chodzi o zdjęcie a nie o film i wyciąganie po klatce
Pozdrawiam

TO JEST APARAT!!!

NIC TU NIE WYCIĄGASZ, ROBI 60 ZDJĘĆ NA SEK.

Hektor
20-01-2008, 20:14
Proszę o info jak zrobić takie fotki w warunkach domowych i czy jest to możliwe
http://plfoto.com/749368/zdjecie.html
http://plfoto.com/1255402/zdjecie.html
Pozdrawiam i proszę o poradę.

Takie fotki nie robi się operując czasami migawki. Ustawia się się cały układ (kilka lamp błyskowych, ale nie studyjnych bo za długi błysk) robi kilka prób bez akcji, a potem w całkowitej ciemności otwiera migawkę i wyzwala w odpowiednim czasie lampy. Ciężko tutaj o wprawę, bo to są naprawdę krótkie opóźnienia, ale po wielu próbach coś tam się uda. Są wyzwalacze (na impulsy świetlne lub dźwiękowe) które mają regulację opóźnienia. Sprzęt mało spotykany bo raczej laboratoryjny.

Hektor
20-01-2008, 20:15
TO JEST APARAT!!!

Niewiele to da przy prędkości kuli pistoletowej.

rAku*
21-01-2008, 01:39
W jaki sposob ustawic migawke na naotwarta ? mam d70s

Co do tych fot to niezle i pewnie jakies sposoby sa bo czasy sa tytaj naprawde male, ale wiem ze strzelajac w ciemno tez sie wkoncu by trafilo jakies dobre ujecie, podobnie jest z kropla wody, choc tutaj duzo latwiej to zrobic.

pozdrawiam.

żółto-czarny
21-01-2008, 20:12
TO JEST APARAT!!!

CASIO na stadiony! :lol:
A co jakby dokupić Sabinę 800 i odpalić stroboskop?

mmpl
21-01-2008, 21:25
ja to widze tak: czujnik ruchu, lub reagujacy na dzwiek wyzwala blysk a migawka caly czas otwarta. Ale nigdy takich nie robilem wiec gdybam :wink:

Podpisuję się pod powyższym, jak i pod tym:

Takie fotki nie robi się operując czasami migawki. Ustawia się się cały układ (kilka lamp błyskowych, ale nie studyjnych bo za długi błysk) robi kilka prób bez akcji, a potem w całkowitej ciemności otwiera migawkę i wyzwala w odpowiednim czasie lampy. Ciężko tutaj o wprawę, bo to są naprawdę krótkie opóźnienia, ale po wielu próbach coś tam się uda. Są wyzwalacze (na impulsy świetlne lub dźwiękowe) które mają regulację opóźnienia. Sprzęt mało spotykany bo raczej laboratoryjny.

Jednocześnie szacuneczek dla Oddie za efekt. Jednak sam stwierdza w swoim opisie, że zniszczył sporo kieliszków, co zdaje się chyba świadczyć o tym, że "domowe" warunki nie pozwalają uzyskać powtarzalności wyników.

System: pomieszczenie bez światła, czujnik ruchu/dźwięku, zestaw szybkich i bardzo mocnych lamp błyskowych, aparat z otwartą migawką, opóźniacz wyzwolenia lamp.

Taki zestaw pozwoli na uzyskanie powtarzalnych wyników, gdyż aparat będzie rejestrował tak krótko zdjęcie jak długo będzie trwał błysk.
Błysk natomiast pojawi się w określonym przez opóźniacz czasie po uruchomieniu czujnika (dźwięku - reaguje na wystrzał / ruchu - reaguje na pojawienie się poruszającego się pocisku w obszarze który obserwuje czujnik).

Teraz wykonanie zdjęcia sprowadza się do naciśnięcia spustu, najpierw na aparacie, a następnie na broni :D
Pozostałe akcje wykonują się automatycznie.
Regulując opóźnienie błysku lamp, możemy uzyskać różny efekt, np. pocisku dotykającego jabłka, pocisku rozrywającego jabłko, czy pocisku po rozerwaniu jabłka (jeśli strzelaliśmy do jabłka).
Takiej precyzji zdjęć i powtarzalności wyników przy ograniczeniu straconych ujęć i przedmiotów domową metodą sobie nie wyobrażam, choć może znajdzie się ktoś kto mnie zaskoczy.
Nie pamiętam konkretnych liczb, ale dla dociekliwych zwracam uwagę na prędkość pocisku w momencie opuszczania lufy broni palnej (w metrach na sekundę), a teraz policzcie jaką drogę przebędzie pocisk w ciągu - powiedzmy 1/1000 sekundy, czy widzicie że nierealne jest uzyskać efekt ostrego jak brzytwa obrazu pocisku przy takiej prędkości techniką domową?

W sieci można znaleźć mimo tak drogiego i wąsko wyspecjalizowanego sprzętu niezbędnego do zdjęć, sporo różnorodnych ujęć: pociski przecinające karty do gry, owoce, itd.

Podane na początku wątku zdjęcie ze strzałami, zmienia trochę rozważania, trzeba by sprawdzić jaka jest prędkość takiej strzały (czy po pierwsze da się ją w warunkach domowych "zamrozić" na zdjęciu). Jeśli nawet się da, to pozostaje kwestia powtarzalności wyników (ręczne wyzwalanie lamp, na widok wystrzelonej strzały jest mało precyzyjnym sposobem regulowania opóźnienia).

Wszystkie informacje pochodzą z wiedzy zasięgniętej w sieci, gdyż nie robiłem osobiście takich zdjęć.

Pozdrawiam
Michał

mpwt
22-01-2008, 11:59
W jaki sposob ustawic migawke na naotwarta ? mam d70s

Hmmmm, ustawiasz czas na Bulb? :)

krzysztof_kli
01-02-2008, 13:04
aparatem foto nie da się.

vASQ
02-02-2008, 22:36
Po mojemu to ustawiasz takiego d3 na seryjne zdjecia i walisz z giwery metoda prob i bledow. Oczywiscie czas naswietlania i swiatlo tutaj odgrywa duze znaczenie by zamrozic ruch...

freefly
03-02-2008, 02:01
Wyzwalacz akustyczny, czyli mikrofon i odpowiedni układ programowalny PLC. Do tego dochodzi trochę obliczeń związanych z prędkością rozchodzenia się dźwięku i prędkością kuli wystrzelonej z pistoletu.

sailor
03-02-2008, 02:47
powiedzmy 1/1000 sekundy, czy widzicie że nierealne jest uzyskać efekt ostrego jak brzytwa obrazu pocisku przy takiej prędkości techniką domową?

nie widzimy .. tzn ja nie widze

trzeba by sprawdzić jaka jest prędkość takiej strzały (czy po pierwsze da się ją w warunkach domowych "zamrozić" na zdjęciu). Jeśli nawet się da, to pozostaje kwestia powtarzalności wyników (ręczne wyzwalanie lamp, na widok wystrzelonej strzały jest mało precyzyjnym sposobem regulowania opóźnienia).

da sie, biorac pod uwage ze czas trwania blysku DOBRYCH lamp to ok 1/2000s

Wszystkie informacje pochodzą z wiedzy zasięgniętej w sieci, gdyż nie robiłem osobiście takich zdjęć.

to chyba wyjasnia sprawe. nie uwazasz ze lepiej byloby sprawdzic, przed pisaniem elaboratu? :D

fotojacek
03-02-2008, 04:31
nie widzimy .. tzn ja nie widze

da sie, biorac pod uwage ze czas trwania blysku DOBRYCH lamp to ok 1/2000s

to chyba wyjasnia sprawe. nie uwazasz ze lepiej byloby sprawdzic, przed pisaniem elaboratu? :D

Tak Sailor "lepiej byłoby sprawdzić" ;) czas trwania błysku jest duzo, dużo krótszy niz podajesz, nawet 10x , wszystko zalezy od odleglości i ilosci "wyemitowanego światłą" :)

sailor
04-02-2008, 00:57
Tak Sailor "lepiej byłoby sprawdzić" ;) czas trwania błysku jest duzo, dużo krótszy niz podajesz, nawet 10x , wszystko zalezy od odleglości i ilosci "wyemitowanego światłą" :)

opierasz to tweirdzenie na danych producenta czy na wlasnych badaniach?
bo ja osobiscie nie pogniewalbym sie za lampy z 10ciokrotnie krotszym blyskiem. jelsi na jakis swoich badaniach powiedz w takim razie czemu na duzej czesci lapm tak trudno "zamrozic" ruch np rozrzuconych wlosow?
wg producenta:
bowens gemini 500 - 1/700s
gemini 750+ - 1/2380s
elfo z tego to wiem tez nie schodzi ponizej 1/1000
jest kilka profoto z blyskami 1/7000s .. jesli cie stac

dlatego tez powtorze pytanie - na czym opierasz swoje tweirdzenie i czy masz jeszcze jakies rownie ciekawe bajki

fotojacek
04-02-2008, 13:57
Dane techniczne:
Liczba przewodnia: GN - 20m (ISO 100) Reflektor odchylany do góry: 0°-90° Kąt oświetlenia: 40°/60° (pion/poziom) Zakres automatyki: 1m - 5m przy f4; 1m - 10m przy f2 Czas trwania błysku: 1/2000s - 1/40000s Czas

Podlinkuje
http://www.funsports.pl/product_info.php?cPath=23&products_id=215

Jak mówiłem wszystko zalezy od ilosci , odległości i mocy wyemitowanego swiatła

Pozatym
Jaki czas błysku ma SB w synchronizacji z ultra krótkimi czasami? Można ustawić synchro z 1/4000 ? Można
Co więcej lampa błyska wtedy kilka razy po to zeby wyemitować dostateczną ilość swiatła. Kilka znaczy minimum 2 czyli licząc dla 2 ultra krótkich błysków zeby się zmieścic w czasie otwarcia musi błysnąc conajmniej z 1/8000

żółto-czarny
04-02-2008, 16:38
Moja Sabina sprowadzona manualnie do 1/64 mocy też daje podobno 1/25.000 s, ale nie wiem, czy to cokolwiek da w tego typu sytuacjach.

freefly
05-02-2008, 13:44
Moja Sabina sprowadzona manualnie do 1/64 mocy też daje podobno 1/25.000 s, ale nie wiem, czy to cokolwiek da w tego typu sytuacjach.

10 cm od wylotu lufu. Może ci trochę osmolić palnik:-D

rolic
05-02-2008, 14:13
heh
akurat widziałem jak powstają zdjęcia tego autora. ciemny garaż, czujnik dzwieku domowej produkcji połaczony z lampą błyskową reporterską, reszta lamp reaguje na błysk tej pierwszej reporterskiej. czas otwarcia migawki rzędu 2-3 sekund, aparat na statywie. kolejność jest następująca: ustawiamy wszystkie światła na sucho tj bez strzału, kilka prób czy czujnik dzwięku zadziała, potem własciwa jedyna próba. wciskamy spust migawki potem w miarę szybko strzał, w momencie zbijania się butelki czy innego dzwięku czujnik dzwięku wyzwala lampę reporterską która uruchamia fotocele w lampach studyjnych. sprzet funsport + sunbox. czas naswietlania = czas błysku

eldritch
05-02-2008, 18:22
heh
...wciskamy spust migawki potem w miarę szybko strzał, w momencie zbijania się butelki czy innego dzwięku czujnik dzwięku wyzwala lampę reporterską która uruchamia fotocele w lampach studyjnych.

czujnik dźwięku zadziałałby w chwili huku wystrzału z pistoletu i w chwili przebicia butelki byłoby już po odpaleniu lamp...