Zobacz pełną wersję : badpixel/paproch? - wizjer [d50]
szerszen
19-02-2006, 11:09
witam
wczoraj bedac na imprezce i robiac fotki rodzinie, zauwazylem w wizjerze czarny punkcik, w pierwszej chwili pomyslalem ze na obiektywie cos jest, ale czysty, zlozylem drugi to samo, potem ze do srodka sie cos dostalo ale na testowym zdjeciu nic nie ma, wiec pozostal wizjer
nie znam budowy wiec trudno mi ocenic co to tak naprawd jest, ale efekt jest taki, ze ten punkt widoczny jest przy wlozonej bateri, jesli sie ja wyjmie i aparat pozbawiony jest zasilania, "paproch"? znika
aparat jest na gwarancji, wiec nie wiem czy moze najpierw sprobowac go jakos przeczyscic, jesli tak, to jak to mozna zrobic, gdzie ten syf moze siedziec,
natomiast jesli to jest naprawde padniety pixel to czy gwarancja to juz obejmuje?
adrian_c
19-02-2006, 12:06
paproch na matówce jak od spodu od lustra to wydmuchasz jak z góry to zaostaje tylko rozkrecanie korpusu... ale po co?? :D
Dziwne że paproch znika. Ja mam kilka takich w moim d70, ale jest to chyba normalne. Chyba w każda lustrzanka łapie syfy na matówke. Moje analogi też tak miały.
Martwe piksele sa tylko i wyłącznie na matrycy, czyli w wizjerze tego nie zobaczysz.
A czy D50 nie ma czasem wyświetlania ostrzeżenia o słabej baterii itp na matówce? Skoro znika przy wyjęciu baterii, może coś nie gra w przezroczystym wyświetlaczu na matówce?
szerszen
19-02-2006, 17:20
A czy D50 nie ma czasem wyświetlania ostrzeżenia o słabej baterii itp na matówce? Skoro znika przy wyjęciu baterii, może coś nie gra w przezroczystym wyświetlaczu na matówce?
wlasnie o ten przezroczysty wyswietlacz mi chodzi, wyswietla on ramki "punktu ostrzenia" ktore rowniez znikaja po wyjeciu baterii, razem z nimi znika "paproch", stad moje przypuszczenie ze moze to byc martwy pixel
Pytaj serwis Nikona, jeśli aparat masz na gwarancji powinni się tym zająć
wlasnie o ten przezroczysty wyswietlacz mi chodzi, wyswietla on ramki "punktu ostrzenia" ktore rowniez znikaja po wyjeciu baterii, razem z nimi znika "paproch", stad moje przypuszczenie ze moze to byc martwy pixel
Kolego. Jesli martwy piksel, to moze tak na matrycy a nie na wyswietlaczu podklejonym do matowki. Dwa, moze jest tak, ze po wyjeciu bakteryjki matowka staje sie troche bardziej rozmyta i moze ten paproch znika w rozmyciu - wniosek nie przejmowac sie, albo gruszka w dlon i czyszczenie matowki.
Ale to jest normalna sprawa ze matowki lapia paprochy. NIe przejmowalbym sie.
szerszen
22-02-2006, 08:04
Kolego. Jesli martwy piksel, to moze tak na matrycy a nie na wyswietlaczu podklejonym do matowki.
a czy nie jest tak, ze jakby byl na matrycy to by sie przenosil na zjdecia??
Dwa, moze jest tak, ze po wyjeciu bakteryjki matowka staje sie troche bardziej rozmyta i moze ten paproch znika w rozmyciu
nie, tak samo jak nierozmywaja sie ramki, tylko znikaja, jest on wyraznie widoczny i czarny, po wyjeciu zasilania po prostu znika
Ale to jest normalna sprawa ze matowki lapia paprochy. NIe przejmowalbym sie.
to wiem, a niepokoi mnie fakt znikania
unknown_man
22-02-2006, 13:19
niepokoi mnie fakt znikania
Spróbuj przedmuchać matówkę gruchą.
Jeśli pomoże, to i niepokój minie :)
Jeśli nie pomoże, to może ten "paproch" jest, tak jak napisał Jonny, jakimś defektem tego wyświetlacza na matówce.
Wtedy skontaktuj się z serwisem i spytaj co można z tym zrobić.
Innych pomysłów nie mam