Zobacz pełną wersję : Problem z HDD ATA z podłączeniem do SATA
Valdek_Tychy
19-01-2008, 17:23
Złożyłem nowego kompa m.in. z płytą GIGABYTE GA-P35-DS3L oprócz HDD na SATA chcę wykorzystać dysk z poprzedniego komputera na ATA.Kupiłem przejściówkę (na zdjęciu) i niestety komputer za cholerę nie chce widzieć tego dysku (Seagate 160Gb 2partycje 60 i 100Gb) Nie wiem czy zasilanie dysku mam podłączyć normalnie tak jak poprzednio tą szeroką wtyczką 4 pin,czy do przejściówki podłączyć również zasilanie do białego gniazda (włączają się wówczas czerwone ledy na przejściówce ) jak ustawić dysk ? master czy slave,jaki może być problem,że nie jest widziany. ???
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img167.imageshack.us/img167/1724/s6300035hg6.jpg)
Mysle, ze dysk mozna podpiac do zasilania tradycyjnie.
Odnosnie przejsciowki - nie wiem, "co autor (konstruktor)
mial na mysli". Kiedy jednak nadal sie przygladam, to mysle, ze tez.
Zaczekaj moze jednak Waldku na opinie innych osob. Nie chce cie wprowadzic w blad, a jesli opinie sie potwierdza, to co innego.
Swoja droga w Ami bylo wszystko wiadomo ;)
obstawialbym ze dysk musi byc master, ale jesli nie chce chodzic przez przejsciowke to czemu nie podpiac przez ata normalnie ? masz dwa napedy optyczne ?
"a czy dysk zasilisz z przejściówki czy z zasilacza to nieważne"
Chyba jednak z zasilacza bedzie w dluzszej perwspektywie nieco stabilniej...
maly_glod
19-01-2008, 19:44
Dzisiaj walczyłem z podobna przejściówka w wlepka gigabyte;-). Dysk trzeba ustawić na master, i zasilanie do przejściówki też trzeba podpiąć. Przy ustawieniu dysku na slave bios go nie zobaczy.
DMQuadro
19-01-2008, 20:34
Czytałem że nie każda płyta macierzysta taką przejściówkę zobaczy, radzili żeby podłączyć przez adapter HDD na PCI (znowu teraz nie każda płyta macierzysta ma takową). Jak masz możliwość wymiany na płytę z SATA i ATA to zrób to.
Czegoś tu nie rozumiem. Po co w ogóle kupiłeś przejściówkę? Przecież do tej płyty można normalnie podłączyć dysk na ATA.
A może, na przykład, takie coś:
http://www.icintracom.com/poland/product_info.php?cPath=10_101_1010&products_id=5505&osCsid=6895494f44584c8f0a288cab390e61f7.
Będziesz miał cztery dodatkowe urządzenia ATA - jeśli tylko zasilacz wydoli.
Valdek_Tychy
20-01-2008, 00:49
Czegoś tu nie rozumiem. Po co w ogóle kupiłeś przejściówkę? Przecież do tej płyty można normalnie podłączyć dysk na ATA.
Tak,można podłączyć dwa urządzenia na ATA ale, ja mam dwa napędy nagrywarkę dvd i nagrywarkę cd-rw i na dysk już jest trochę ciasno. a poza tym podłączenie dysku na jednym porcie z napędem optycznym spowolni ten dysk do prędkości tego napędu.
Na razie tak podłączyłem bo nie mam innego wyjścia ale docelowo będę chciał jednak aby ten dysk pracował osobno bo wygodniej mi jest posiadanie dwóch osobnych nagrywarek.
Czy aby do przejściówki nie powinny być dostarczone sterowniki? Płyta główna powinna "wiedzieć", że ma do obsłużenia kolejny kontroler.
Czy aby do przejściówki nie powinny być dostarczone sterowniki? Płyta główna powinna "wiedzieć", że ma do obsłużenia kolejny kontroler.
Jaki kontroler? Taka przejściówka to nie kontroler. Rolą tego procka, który widać na przejściówce, jest zasymulowanie urządzenia SATA. Ten procek "udaje" dysk SATA, a reszta (obsługa ATA, albo czegoś innego) jest po jego stronie. Płyta główna nie musi wiedzieć, co podłączono do przejściówki. Ona wie tylko tyle, że ma podłączone urządzenie zgodne z dyskiem SATA.
też ostatnio walczyłem z takim czymś:)
nie podpinaj dysku razem z napędem optycznym
pewnie jest problem z podłączeniem samej przejściówki- do dysku musi być podłączona odwrotnie niż na zdjęciu w pierwszym poście (przepraszam za laicki jezyk- musi stać do góry, a nie zwisać w dół :) )
Valdek_Tychy
20-01-2008, 14:18
też ostatnio walczyłem z takim czymś:)
nie podpinaj dysku razem z napędem optycznym
pewnie jest problem z podłączeniem samej przejściówki- do dysku musi być podłączona odwrotnie niż na zdjęciu w pierwszym poście (przepraszam za laicki jezyk- musi stać do góry, a nie zwisać w dół :) )
Hm a ja podłączam ją,że wisi w dół :( i może dla tego jest problem - zaraz sprawdzę
Sprawdziłem - nie działa,komp w dalszym ciągu nie widzi tego dysku
Narazie pozostaję przy takiej konfiguracji jak mam czyli jeden HDD na SATA z zainstalowanym systemem i resztą oprogramowania a drugi jako master wspólnie z nagrywarką DVD na jednym kanale będzie służył jako magazyn różnego badziewia.Rozejrzę się gdzieś za kontrolerem na PCI podobno te chodzą bez problemów.
ja bym jeszcze przyjrzał się tej przejściówce- spróbuj podłączyć przesuwając ją o jeden pin w lewo/prawo... może pomoże:)
irek6311
20-01-2008, 15:27
ja bym jeszcze przyjrzał się tej przejściówce- spróbuj podłączyć przesuwając ją o jeden pin w lewo/prawo... może pomoże:)Celująca rada .. uszodzi dysk/kontroler to problem zniknie .
niekoniecznie... u mnie przejsciowka miala jeden rządek na piny więcej... wystarczylo przesunąć o jeden rządek pinów i zaczęlo dzialać. U mnie nic sie nie zepsuło. CHoć zawsze istnieje takie ryzyko, przy samoróbach.
Valdek_Tychy
20-01-2008, 18:54
niekoniecznie... u mnie przejsciowka miala jeden rządek na piny więcej... wystarczylo przesunąć o jeden rządek pinów i zaczęlo dzialać. U mnie nic sie nie zepsuło. CHoć zawsze istnieje takie ryzyko, przy samoróbach.
Tu nie ma takiej możliwości bo wtyk przejściówki pasuje dokładnie do gniazda HDD i nie ma możliwości przesunięcia.
irek6311
20-01-2008, 19:31
Po namyśle zapytam ?
na 100% to przejściówka ATA na SATA
z opakowania na fotce to wynika że SATA dysk przez to podepniesz do płyty nieobsługującej SATA ,
więc podpinając ATA dysk do przejściówki nici z konwersacji !
Valdek_Tychy
20-01-2008, 20:10
Po namyśle zapytam ?
na 100% to przejściówka ATA na SATA
z opakowania na fotce to wynika że SATA dysk przez to podepniesz do płyty nieobsługującej SATA ,
więc podpinając ATA dysk do przejściówki nici z konwersacji !
Goście w sklepie uchodzący za ekspertów ;) sprzedali mi takie coś wiedząc,że chcę podłączyć dysk ATA do złącza SATA. Jutro gnam do sklepu i po uprzednim wybiciu dwóch zębów (przednich) sprzedawcy zażądam zwrotu kasy.
a poza tym podłączenie dysku na jednym porcie z napędem optycznym spowolni ten dysk do prędkości tego napędu.
ciekawa teoria.
szczerze mowiac to jak masz dwie nagrywary i obie zostawiasz to bym wzial sprzedal ten dysk. a za kase z dysku i kase z przejsciowki kupil nowy na sata .. dolozyl z 50 i wzial 100GB wiecej nawet..
Valdek_Tychy
22-01-2008, 16:24
ciekawa teoria.
nie tylko teoria ale i praktyka
szczerze mowiac to jak masz dwie nagrywary i obie zostawiasz to bym wzial sprzedal ten dysk.
No problem - ile proponujesz ??
a za kase z dysku i kase z przejsciowki kupil nowy na sata .. dolozyl z 50 i wzial 100GB wiecej nawet..
a na poważnie to dysk na ATA jest dyskiem nowym,kupionym ledwie miesiąc więc jest całkiem dobrym dyskiem a przynajmniej jak na moje potrzeby.Nie widzę sensu sprzedawania i kupowania kolejnego.
Problem już rozwiązałem - poszedłem do sklepu i wymieniłem przejściówkę na kontroler na PCI i dysk hula.
jakbys byl w lodzi to bym Ci po prostu zalatwil taka podmiane. ale juz masz dzialajace wiec z bani.
a co do teorii i praktyki to zgadza sie ze dwa urzadzenia dzialajace na jednej tasmie beda dzialaly wolniej. ale dysk nagle nie zacznie chodzic w PIO4 tylko dlatego ze jest na tasmie z napedem cd. chyba ze plyta glowna ma kontroler do d.. to moze. no chyba ze na jakims pentium mmx, ale juz nie pamietam jak to bylo.
wazne ze smiga!
...a co do teorii i praktyki to zgadza sie ze dwa urzadzenia dzialajace na jednej tasmie beda dzialaly wolniej. ale dysk nagle nie zacznie chodzic w PIO4 tylko dlatego ze jest na tasmie z napedem cd. chyba ze plyta glowna ma kontroler do d.. to moze. no chyba ze na jakims pentium mmx, ale juz nie pamietam jak to bylo.
Własnie że zacznie :) A dokładnie na ATA 33. I tu kolega Valdek_Tychy ma całkowitą rację. Urządzenia podpiete na jednej tasmie ATA determinuje prędkość wolniejszego z nich.
Pozdrawiam DJS
Własnie że zacznie :) A dokładnie na ATA 33. I tu kolega Valdek_Tychy ma całkowitą rację. Urządzenia podpiete na jednej tasmie ATA determinuje prędkość wolniejszego z nich.
no no .. z pewnoscia. tzn moze na pentium 200mmx tak
ata jest asynchroniczne i ata33 to w ogole nie wiem skad wziales.
az sprawdzilem na drugim kompie. jak wytlumaczysz predkosc przegrywania miedzy dyskami na poziomie 38000kb/s
miedzy dyskami, skoro jeden jest na tasmie z cd podlaczony w tej chwili ? bo udma33 to to nie jest ;-)
heh ...
wiec proponuję abys zrobił taki test :
Szybkość zapisu danych zrzucanych z CDROM na dysk który jest z rzeczonym cdromem na jednej taśmie.
A nastepnie szybkość zrzucania danych z CDROM na dysk który jest podpięty na drugim kanale.
Pozdrawiam DJS
Ps : A okreslenie ATA/33 jak również ATA/66 czy ATA/100 lub ATA/133 używa się do dzis. Cyfra oznacza przepustowość interfejsu. Podobnie jak UDMA ;)
heh ...
wiec proponuję abys zrobił taki test :
Szybkość zapisu danych zrzucanych z CDROM na dysk który jest z rzeczonym cdromem na jednej taśmie.
A nastepnie szybkość zrzucania danych z CDROM na dysk który jest podpięty na drugim kanale.
Pozdrawiam DJS
Ps : A okreslenie ATA/33 jak również ATA/66 czy ATA/100 lub ATA/133 używa się do dzis. Cyfra oznacza przepustowość interfejsu. Podobnie jak UDMA ;)
ta tlumacz ojcu jak sie dzieci robi..
chodzilo mi nie o to co sie jak nazywa, tylko skad niby wziales ze jak sie podepnie dysk z napedem na jednej tasmie to dysk zwalnia do ata 33 ? ? bo to jakies voodoo normalnie
a co do testow: to wez sobie dwa dyski ata 133 podepnij na jednej tasmie i zrzucaj dane z jednego na drugi. rownie swietny test ;-) przeciez wiadomo ze jak sa dwa urzadzenia podpiete na jednej tasmie to zapychaja kontroler. ale to akurat wina kontrolerow IDE - technologii ktora ma pare latek. jak chcesz zeby sie nie zapychal kontroler to scsi mozesz sobie podpiac..
i taki to tescik. tylko ze Twoj dowodzi tego, ze dwa urzadzenia na jednej tasmie ATA zapychaja kontroler bardziej niz na oddzielnych tasmach, a nie tego ze dysk podpiety na jednej tasmie z napedem optycznym zwalnia swoj transfer do predkosci jaka ma cedek. nie mowiac juz o - nie wiem skad wzietej - ata 33 (czy udma33 - dowolnie).
a jak powiedzmy mam 2 nagrywarki i 6 dyskow, to co ? mam sobie dokupic 6 kontrolerow zeby mi wszystko ladnie chodzilo ? pewnie jeszcze cachowalnych - jesli wiesz co to takiego.
widze ze cos slyszales, ktos cos mowil, a pan w sklepie powiedzial ze lepiej na oddzielnej kicie. no to swietnie ;-)
eot
ta tlumacz ojcu jak sie dzieci robi..
bez komentarza
chodzilo mi nie o to co sie jak nazywa, tylko skad niby wziales ze jak sie podepnie dysk z napedem na jednej tasmie to dysk zwalnia do ata 33 ? ? bo to jakies voodoo normalnie
cóż może zastosowałem za duzy skrót myslowy. Wiec już tłumaczę :
Chodziło mi o to transfer danych w konrolerach IDE odbywa się naprzemiennie pomiędzy kontrolerem, a jednym z podłączonych do niego urządzeń. Oznacza to że gdy jedno urządzenie przesyła dane drugie musi poczekać aż pierwsze (z predkoscia jaka moze przesłac) prześle swoją porcje danych. I dlatego obniża to znacząco transfer danych. W zwiazku z tym nie zaleca się podpinania na jednej taśmie dwóch urządzeń z których jedno będzie źródłem danych dla drugiego. Przypominam że mowa była o nagrywarce.
a tak btw nie znam sie na voodoo
a co do testow: to wez sobie dwa dyski ata 133 podepnij na jednej tasmie i zrzucaj dane z jednego na drugi. rownie swietny test ;-) przeciez wiadomo ze jak sa dwa urzadzenia podpiete na jednej tasmie to zapychaja kontroler. ale to akurat wina kontrolerow IDE - technologii ktora ma pare latek.
racja
jak chcesz zeby sie nie zapychal kontroler to scsi mozesz sobie podpiac..
no tyle że musisz posiadać badź nabyć dysk scsi ... chyba że potrafisz podpiac dysk ide do kontrolera scsi (oczywiscie bez stosowania przejsciówek). Tylko pamietaj o terminacji.
a jak powiedzmy mam 2 nagrywarki i 6 dyskow, to co ? mam sobie dokupic 6 kontrolerow zeby mi wszystko ladnie chodzilo ? pewnie jeszcze cachowalnych - jesli wiesz co to takiego.
zależy jakie standarty interfejsów tych urządzeń - musiałbys podac więcej danych. Poza tym różne mb mają rózna ilość slotów IDE wiec musiałbys podać też typ mb.
widze ze cos slyszales, ktos cos mowil, a pan w sklepie powiedzial ze lepiej na oddzielnej kicie. no to swietnie ;-)
eot
Hmm ... zapewne jesteś jasnowidzem skoro widzisz co ja słyszałem :mrgreen:
Pozdrawiam DJS
Ps : Jak dla mnie również EOT
napisales cos takiego:
a w ostatnim poscie sie z tego zgrabnie wycofales i przyznajesz mi de facto racje. to mile :-) dziekuje :-)
widze ze poczytales co nieco w necie. slusznie. trzeba sie doksztalcac. ;-)
...a w ostatnim poscie sie z tego zgrabnie wycofales
mógłbym polemizować tylko po co ? Po prostu doprecyzowałem o co mi chodziło. I nadal uwazam ze wolniejsze urządzenie determinuje szybsze.Do prędkości wolniejszego (gdyz naturą rzeczy nie da rady przesłac danych szybciej niz ma standart interfejsu, przynajmniej teoretycznie). Oczywiście chodzi o urządzenia podpiete na jednym kanale IDE. Jezeli się ze mna nie zgadzasz mozemy polemizować w nieskończoność.
i przyznajesz mi de facto racje. to mile :-) dziekuje :-)
Rację przyznałem Ci w tym że dwa urządzenia podpiete na jednej tasmie zapychaja kontroler. I ze to jest wina kontrolerów IDE. Oraz w tym że ta technologia ma pare latek.
Cieszę się że mogłem Ci sprawić przyjemność takim stwierdzeniem.
widze ze poczytales co nieco w necie. slusznie. trzeba sie doksztalcac. ;-)
Chyba się zacznę rozgladać czy Ciebie obok nie ma :mrgreen: Bo znów widzisz :mrgreen: tym razem co czytam.
A co do potrzeby dokształcania to popieram w całej rozciagłosci. A Internet jest świetnym medium do zdobywania informacji. Dlatego tu też przyznaję Ci rację.
Pozdrawiam DJS
Ps : a w ogóle to zrobiliśmy koledze offtop z watku wiec jezeli chcesz dalej polemizowac to mozesz do mnie napisać na PW
koledze juz chodzi, a offtopy to piekna sprawa tutaj :-)
ja po prostu stwierdzam ze trzeba rozroznic determinowanie predkosci napedu do jakiejs wartosci od mozliwosci transferu danych na jednym kanale wolnego jakby nie patrzec napedu cd na szybki dysk (zreszta naped cd i tak nie zapcha kontrolera bo jest za wolny..). moga sie zapchac dwa szybkie dyski. no chyba ze masz przedpotopowa plyte.
ja nie mam w swoich kompach po jednym dysku. i nic mi nie determinuje. smigaja az milo. a wedlug Twojej teorii moj zdeterminowany do ata33 dysk nie powienien przekroczyc maxymalnego chwilowego transferu 33MB ? to jakim cudem osiagaja chwilowe ponad 50mb ? oddeterminowywuje sie na chwile ?
po prostu nie lubie jak ktos dziwne rzeczy opowiada. pozniej ludzie sobie powtarzaja takie rzeczy. a jeszcze pozniej zmuszony jestem miec kontakt z ludziem ktory mi zaslyszane cuda probuje uskuteczniac.
no ale rozumiem ze Ty masz swoja wiedze poparta wieloletnim doswiadczeniem, masz kontakt ze stacjami roboczymi, serwerami i czasem jestes zmuszony rozwiazywac problemy konfiguracyjne, wiec mozesz sie ta wiedza dzieki temu podzielic ?
Długo jeszcze będziecie bić pianę? Valdek już dawno opanował swój problem i pewnie zdążył o wątku zapomnieć.
Valdek_Tychy
25-01-2008, 13:07
Długo jeszcze będziecie bić pianę? Valdek już dawno opanował swój problem i pewnie zdążył o wątku zapomnieć.
Ja im tam nie żałuję, niech mają :D
w sumie to już straciłem ochote, zresztą zasugerowałem to w poprzednim swoim poscie.
A słowo Moderatora rzecz święta - trzeba je stosować bezposrednio. Wiec obiecuje ze nawet nie zajaknę sie juz słówkiem w tej dyskusji i przepraszam iż szanowny Mod musiał się az osobiscie pofatygować :mrgreen:
Pozdrawiam DJS