Zobacz pełną wersję : Szopki z netem.
Mam 2 kompy spiete LANem przez switcha z wyjsciem
na swiat przez router.
Jeden komp bez problemu wychodzi na zewnatrz, a drugi juz nie. Sytuacja niby banalna, ale nie do konca.
Na pierwszym kompie stoi ftp, z drugiego (bez wyjscia na zewnatrz) moga na niego spokojnie wlazic i wszystko smiga...
w jedna strone.
Z ftp-a moge ciegnac pliki, lecz nie moge pchac.
Jak widac, zadania do serwera wychodza, gorzej z transferem innych danych. Wyglada mi to na jakis duperel programowy.
Ma ktos jakies ciekawe pomysly?
P.S.
Prosze nie pytac, czy podlaczylem kabelek ;)
szkoda fatygi.
Masz tu kilka problemów nie związanych ze sobą:
1. Problem z wyjściem na świat - może na routerze jest jakiś firewall (na ip lub mac-adress) ? Może masz źle skonfigurowane ip (brak default gatewaya) na kompie który nie może wyjść na świat...
2. Problem z ftp - jak się połączyłeś i coś ściągnęłeś to znaczy że pakiety lecą w obie strony - bo klient mówi "daj mi ten plik", a serwer mu odpowiada. Więc najwyżej jakiś problem z konfiguracją ftp-a.
Może nie masz praw zapisu jeśli nie możesz nic wgrać na serwer? Napisz coś więcej - jakie oprogramowanie, jakie błędy wywala jak chcesz coś wgrać na serwer?
"1. Problem z wyjściem na świat - może na routerze jest jakiś firewall (na ip lub mac-adress) ?"
Nie, ciagnac pliki moge prze adres zewnetrzny i wewnetrzny.
"Może masz źle skonfigurowane ip (brak default gatewaya) na kompie który nie może wyjść na świat..."
Obawiam sie raczej sytuacji rzadziej spotykanej.
Minimum socjalne dawno poustawiane.
"2. Problem z ftp - jak się połączyłeś i coś ściągnęłeś to znaczy że pakiety lecą w obie strony - bo klient mówi "daj mi ten plik", a serwer mu odpowiada. Więc najwyżej jakiś problem z konfiguracją ftp-a."
Sam wczesniej napisalem:
"Jak widac, zadania do serwera wychodza, gorzej z transferem innych danych."
wiec zdaje sobie sprawe z niektorych mozliwosci.
Z innego kompa (w innej miejscowowsci) wlaze na ftp identycznym softem, i na identycznych ustawieniach zupelnie bezproblemowo.
"Może nie masz praw zapisu jeśli nie możesz nic wgrać na serwer?
Sam ustawiam...
"Napisz coś więcej - jakie oprogramowanie,"
rcftpd, ale przeciez zla konfiguracja ftpa nie moze wplywac na brak wyjscia na zewnatrz.
"jakie błędy wywala jak chcesz coś wgrać na serwer?"
zadnych. Nieby sie wgrywa, tylko transfer zanika (na pasku tez) i tak sobie stoi, jak zrzut ekranu.
Z PASV (po obydwu stronach jednoczesnie) i bez PASV eynik jest ten sam.
Mowie wam, ze to w samym kompie (kliencie) cos nie teges.
Gdyby sytuacja byla z gatunku standardowych, to dawno bym pewnie ten problem sam rozwiazal, ale tak nie jest.
Moze jakies stery do karty, ale bez neta nie moge poszukac nowych. Serwer stoi na amidze, wiec z niego nie poszukam na pale, bo zadna automatyka wyszukiwania mi nie zadziala.
Dzieki za proby, lecz nadal musze cos z tym dzialac.
Jednak czasami nawet tyle pomocy sie przydaje, bo sie czlowiek zaczyna w nieco inny sposob nad czyms zastanawiac. I bywa, ze cos wymysli. Moze przy tej durnej siesiowce cos podlubie.... ;)
Router odpowiada z adresu zewnętrzebgo na ping z komputera, który nie widzi sieci? Jeśli tak, to na 90% nieustawiona/źle ustawiona domyślna brama, albo DNS-y.
tumiwisizm
20-01-2008, 17:06
czytalem kilka razy, zeby dobrze cieie zrozumiec.
rozumiem ze problem tkwi w tym ze komputer 1 moze robic download z komptera 2(serwer ftp) ale nie moze robic upload.
tak ?
jesli o to chodzi to tylko kwestia koniguracji ftp - udostepniajac katalogi okresla sie prawa dla kazdego z nich i czy uprawnienia przechodza na podkatalogi.
aha no i 1 pytanie - dlaczego na komputerze-2 nie mam internetu, tak ?
powodow moze byc kilka.
obawiam sie tylko ze moglem ciebie nie zrozumiec. wiec nie bede sie rozwodzic na temat o ktory byc moce chodzilo.
pzdr
edit -
prostsze slownictwo bardziej jednoznaczne byloby wygodniejsze. bo samo takie stwierdzenie - komputer wychodzi na swiat - czyli albo 'ma interenet' albo 'wychodzi na swiat, wiec swiat go widzi - czyli jest widziany z zewnatrz'
to sa zupelnie rozne kwestie.
uproscic, ponumerowac proste pytania i moze dojdziemy do ladu.
"Router odpowiada z adresu zewnętrzebgo na ping z komputera, który nie widzi sieci?"
Tak. pingi chodza we wszystkich kierunkach.
"Jeśli tak, to na 90% nieustawiona/źle ustawiona domyślna brama, albo DNS-y."
Teoretycznie racja, tylko GATE i DNS sa ustawione w obydwu kompach identycznie.
Mocno zastanawiajace. A czy jest mozliwa sytuacja, ze sieciowka w "niepelnosprawnym" kompie radzi sobie z downloadem, a upload ja przerasta z powodu jakiejs usterki (w tym sterownika) powodujacej bardzo drastyczne ograniczenie transferu w jednym z kierunkow (jednoczesnie umiemozliwiajac prawidlowa obsluge HTTP)?
Bo taki wlasnie wariant wydaje mi sie najbardziej prawdopodobny.
"rozumiem ze problem tkwi w tym ze komputer 1 moze robic download z komptera 2(serwer ftp) ale nie moze robic upload.
tak ?"
Tak.
"jesli o to chodzi to tylko kwestia koniguracji ftp - udostepniajac katalogi okresla sie prawa dla kazdego z nich i czy uprawnienia przechodza na podkatalogi."
Uprawnienia przechodza. Z innego kompa na zewnatrz wszystko dziala normalnie.
"aha no i 1 pytanie - dlaczego na komputerze-2 nie mam internetu, tak ?"
Owswzem, to tez ;)
"powodow moze byc kilka."
co doskonale widac na zalaczonym obrazku.
Ciagle mam wrazenie, ze przyczyna znajduje sie na "walnietym" kompie, jakakolwiek by ona nie byla.
tumiwisizm
20-01-2008, 17:52
obstawiam trzepniety sprzet albo mniej prawdopodobne zlosliwe oprogramowanie.
lopatologicznie, zamiana kabli, zamiana sieciowek - nic nie kosztuja, a juz mozna zrobic rozpoznanie. na tym etapie to chyba najlepsze rozwiazanie.
mialem juz rozne przygody z sieciowkami - lacznie z kompromitujaca wolna praca.
jesli pingi chodza w sieci we wszystkich kierunkach to znaczy ze powinno byc dobrze. badalbym sprzet.
ps. dla leniwch jest jeszcze live cd, ktory moglby wykluczyc error w oprogramowaniu i knfiguracji
Dzieki. Tez mam podobne odczucia.
Czasem różne szopki potrafi antywirus (zwłaszcza Norton) lub firewall odwalać. Czasem trzeba odinstalować.
Cos w tym jest, ale ZWLASZCZA NORTONA bym sobie nie zainstalowal. Istnieje jakis wiekszy zamulacz kompa ? ;)
Cos w tym jest, ale ZWLASZCZA NORTONA bym sobie nie zainstalowal. Istnieje jakis wiekszy zamulacz kompa ? ;)
Ta. Kaspersky ;-)