PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić ładne tło do portretu

swiatlo
18-01-2008, 20:09
Mam domowe studio, a w nim trzy szmaty - biała, czarna i pstrokata czerwono-zielona, oraz dwa arkusze papieru - szary i biały. Żadnego z własnej woli nie kupowałem, to wszystko przyszło jako dodatki w kicie z lampami. No i z żadnego nie jestem zadowolony. Najbardziej lubię szare, ale jest zbyt monotonne i nudne. Tak więc nie mam pojęcia jak zrobić atrakcyjne tło dla portretów.
Wypracowałem sobie taką amatorską technikę:
1. Focę na jednostajnym tle
2. Na zdjęciu robię nową warstwę którą sobie wypełniam wzorkiem z galerii Paterns która jest przy Fill Bucket (wiaderko).
3. Warstwę tą rozciągam i mocno bluruję
4. Robię jej blending mode na Multiply albo Overlay, zależnie czy chcę tło rozjaśnić czy ściemnić oraz zmniejszam przezroczystość do pożądanego efektu
5. Na koniec maskuję z tej warstwy modelkę. Nie muszę nawet używać dokładnej maski, wystarczy tylko jak maznę po modelce z grubsza, bo Multiply pozwala na ładne mieszanie.

No i jakoś nawet wychodzi. No tak tak na trójkę z małym plusem. Problemem jest jednak wybór owego wzorku do tła. Szukam nadaremnie jakiś darmowych teł (tłów?) na internecie, bo takie geometryczne wzorki jakie są w galerii Patterns photoshopa to jednak można sobie o tyłek potłuc.
Czy są jakieś ciekawe tła dostępne za darmo na necie?

Bonzo
18-01-2008, 23:14
swiatlo sklep z tapetami ;) z materiałami dla krawców ;) i masz fajne tła naturalne nie cyfrowe ;) :)

Kazzam
19-01-2008, 14:53
Za Bonzo - sklep krawiecki i za niewielkie pieniądze (50-150zł) masz zupełnie odjechane tła, w dodatku takie jakie sobie wybierzesz, obmacasz i oblukasz na nakżdy możliwy sposób ;)

swiatlo
20-01-2008, 19:25
Jest napisane - szukaj a znajdziesz. Szukałem, pytałem, nikt nic nie wiedział albo odpowiadał nie na temat, w końcu znalazłem sam. Dzielę się wiadomością bo może komu innemu się przyda.
Digital backdrops action: http://www.atncentral.com/download.htm#Digital_Backdrops

Bonzo
20-01-2008, 19:48
swiatlo napisałem to dlatego że ja wole tła naturalne jak cyfrowe :) a nie dlatego że chciałem napisać nie na temat :) ale widać ty wolisz cyfrowe :)

swiatlo
20-01-2008, 20:01
swiatlo napisałem to dlatego że ja wole tła naturalne jak cyfrowe :) a nie dlatego że chciałem napisać nie na temat :) ale widać ty wolisz cyfrowe :)

Problem z naturalnymi jest taki że go masz i nic już nie możesz z nim zrobić. Ja też mam ich już cztery - białe, czarne, szare i pstrokate. Ale chciałby mieć możliwość ich urozmaicania. Pstrokate to poza zdjęciami małych dzieci chyba się nie nadaje, przyszło w kicie z lampami więc jest, przecież nie wyrzucę. A te pozostałe są jednolite. Tak więc jak chcę mieć jakiej urozmaicenie w tle to muszę naturalne jednolite nakładać z cyfrowym.
Zresztą może kiedyś się dorobię kolekcji naturalnych szmat, ale na razie szukam darmowych cyfrówek... :)

Bonzo
20-01-2008, 22:47
no nic zobaczymy w praktyce te twoje próby :) bo zawsze oglądam twoje posty i fotki ;)

swiatlo
21-01-2008, 00:04
no nic zobaczymy w praktyce te twoje próby :) bo zawsze oglądam twoje posty i fotki ;)

Dzięki, jest mi miło, ale na razie to nic specjalnego - nauka, nauka i nauka. W mojej opinii fotografia studyjna jest sto razy trudniejsza niż wszystkie inne formy fotografii razem wzięte.. :)

Bonzo
21-01-2008, 01:42
nauczysz sie jak każdy inny sie uczył ;) wbrew pozorom to chyba nie jest trudne :) modelke masz boską (czyt.córka) to dasz rade ;)