swiatlo
18-01-2008, 20:09
Mam domowe studio, a w nim trzy szmaty - biała, czarna i pstrokata czerwono-zielona, oraz dwa arkusze papieru - szary i biały. Żadnego z własnej woli nie kupowałem, to wszystko przyszło jako dodatki w kicie z lampami. No i z żadnego nie jestem zadowolony. Najbardziej lubię szare, ale jest zbyt monotonne i nudne. Tak więc nie mam pojęcia jak zrobić atrakcyjne tło dla portretów.
Wypracowałem sobie taką amatorską technikę:
1. Focę na jednostajnym tle
2. Na zdjęciu robię nową warstwę którą sobie wypełniam wzorkiem z galerii Paterns która jest przy Fill Bucket (wiaderko).
3. Warstwę tą rozciągam i mocno bluruję
4. Robię jej blending mode na Multiply albo Overlay, zależnie czy chcę tło rozjaśnić czy ściemnić oraz zmniejszam przezroczystość do pożądanego efektu
5. Na koniec maskuję z tej warstwy modelkę. Nie muszę nawet używać dokładnej maski, wystarczy tylko jak maznę po modelce z grubsza, bo Multiply pozwala na ładne mieszanie.
No i jakoś nawet wychodzi. No tak tak na trójkę z małym plusem. Problemem jest jednak wybór owego wzorku do tła. Szukam nadaremnie jakiś darmowych teł (tłów?) na internecie, bo takie geometryczne wzorki jakie są w galerii Patterns photoshopa to jednak można sobie o tyłek potłuc.
Czy są jakieś ciekawe tła dostępne za darmo na necie?
Wypracowałem sobie taką amatorską technikę:
1. Focę na jednostajnym tle
2. Na zdjęciu robię nową warstwę którą sobie wypełniam wzorkiem z galerii Paterns która jest przy Fill Bucket (wiaderko).
3. Warstwę tą rozciągam i mocno bluruję
4. Robię jej blending mode na Multiply albo Overlay, zależnie czy chcę tło rozjaśnić czy ściemnić oraz zmniejszam przezroczystość do pożądanego efektu
5. Na koniec maskuję z tej warstwy modelkę. Nie muszę nawet używać dokładnej maski, wystarczy tylko jak maznę po modelce z grubsza, bo Multiply pozwala na ładne mieszanie.
No i jakoś nawet wychodzi. No tak tak na trójkę z małym plusem. Problemem jest jednak wybór owego wzorku do tła. Szukam nadaremnie jakiś darmowych teł (tłów?) na internecie, bo takie geometryczne wzorki jakie są w galerii Patterns photoshopa to jednak można sobie o tyłek potłuc.
Czy są jakieś ciekawe tła dostępne za darmo na necie?