Zobacz pełną wersję : ustawienie WB w D70s do zdjec przy oświetleniu halogenowym
Marcin U.
18-02-2006, 09:19
mam kłopot i sadze,ze wynika on z mojej niewuedzy oparametrach WB w aparacie cyfrowych. fotogrfauje w pomieszczeniu a do oświetlenia używam dwóch halogenów 500W (przesłonietych kalką) mam takie pytanie : dlaczego czasmi zdjęcia są prawidłowe w odcieniach kolorytsycznych ,a dlaczego czasmi warjuje coś w tym aparacie i robi z poświatą żółto-czerwoną ( taki efekt jak przy sztucznym słąbym świetle na negatywie) .może miał ktośzWas podobny kłopot ?? ustawienia zgodnie z pomiarem ze światłomierza a odległośc zmienia sie w zakresie ok 1-1,5m .proszeo wskazówki
ja mam zawsze na AUTO bo robie NEFy
potem kombinuje w PC
najlepiej ustaw WB recznie na bialej kartce jak robisz JPG
Marcin U.
18-02-2006, 09:54
sądzisz ,żejest zasadnicza różnica pomiedzy NEF a JPG przy ustawieniach i pozniejszych możliwosciach obróbki ? z tą białą kartką spróbuje
sądzisz ,żejest zasadnicza różnica pomiedzy NEF a JPG przy ustawieniach i pozniejszych możliwosciach obróbki ? z tą białą kartką spróbuje
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=1540
Marcin U.
18-02-2006, 13:09
dziekuje biadzi za link do dyskusji o nef . czyli takiej samej co jest lepsze nikon czy canon ,a totak naprwde zalezy od potrezb użytkowanika i oczekiwań .co z tego ,ze przestawie aparat na NEF tak teżzrobiłem ,efekty przy wietle halogenowym sa takie same,moje pytanie dotyczy ustawień WB i korekcji np czy nalezy porawiac ja przed kazdym zdjeciem ?
robiac w NEFie mozesz zapomniec o WB - ustawisz sobie w kompie
Marcin U.
18-02-2006, 13:50
ucziwie przyznam,ze mój PS nie widzi NEF . widze,że koniecznie musze mieć program do niego oddzielnie
ucziwie przyznam,ze mój PS nie widzi NEF
Jaka wersja?
Marcin U.
18-02-2006, 13:54
PS 7,0 PL niestety
Do NEFow to minimum CS.
W CS2 dodano duzo dodatkowych mozliwosci obrobki RAWow.
Moze pomysl o Nikon Capture?
NowyModel
19-02-2006, 13:42
może mi się tylko wydaje ...ale przy takich halogenach WB wariuje mi z kitowym 18-70 i w ogóle nie moge osiągnąć zadowalających efektów na żadnym ustawieniu balansu bieli. Ale kiedy podpinam np. starego Biometara automatyczny balans bieli sprawuje się wyśmienicie po prostu. Zagadka to dla mnie :)
Marcin U.
20-02-2006, 14:42
poszukam tego photoshop'a lub programu nikona . dziekuje za wskazówki
Marcin U., sciagnij instalke NikonCapture ze stronki NIkona. Zainstalujesz ja jako 30 dniowy trial i pobawisz sie w ustawienia WB. Halogeny sa dosc wrednym zrodlem swiatla i na pewno nameczysz sie z uzyskaniem zadowalajacej kolorystyki, ale potem bedziesz mial z gorki, bo gotowymi ustawieniami mozesz skonwertowac wieksza ilosc fotek.