PDA

Zobacz pełną wersję : jakie ustawienia w d80 ??

rupi
18-01-2008, 20:03
Witam:) Jestem nowym posiadaczem D80. Mam pytanka:
1. jakie ustawienia aparatu(kontrast, kolor,itp) z menu- by zdjęcia były jak najlepsze- ostrość, kolor, balans bieli??
2. jaki program do szybkiej obróbki zdjęć i konwerski NEF do JPEG ??

Dzięki za pomoc, będę wdzięczny za każda cenną uwagę :-)

szymony
18-01-2008, 20:12
Witam:) Jestem nowym posiadaczem D80. Mam pytanka:
1. jakie ustawienia aparatu(kontrast, kolor,itp) z menu- by zdjęcia były jak najlepsze- ostrość, kolor, balans bieli??
2. jaki program do szybkiej obróbki zdjęć i konwerski NEF do JPEG ??

Dzięki za pomoc, będę wdzięczny za każda cenną uwagę :-)

I liczysz na odpowiedź w dwóch punktach? Prosze bardzo:
Ad1. Gdyby istniało jedno optymalne ustawienie, to z pewnością, resztę by już usunięto.
Ad2. Od softu mamy odpowiedni dział.

Piotr_ek
18-01-2008, 20:53
Ja to chyba wyciągnę z piwnicy swój kochany powiekszalnik, zegar, filtry itp... bo od opowieści o NEFach to niedługo na zawał zejdę :)

bombel
18-01-2008, 20:53
Ad 1 i 2 - po co pytasz o ustawienia kolorów, kontrastu, ostrości, balansu bieli - skoro zaraz pytasz o wywoływanie Nefów? Przecież na Nefy to nie ma żadnego wpływu...

I co, nie jest to pocieszające, że nie musisz się tym wszystkim przejmować? :)

Piotr_ek
18-01-2008, 20:58
I co, nie jest to pocieszające, że nie musisz się tym wszystkim przejmować?

Jeszcze raz mówię - nie ma to jak chemia fotograficzna :) żaden soft temu nie dorówna :)

Seeker
19-01-2008, 00:57
"Jeszcze raz mówię - nie ma to jak chemia fotograficzna żaden soft temu nie dorówna"

A duzo tego trzeba polknac, zeby dobrze mozg trzepalo?

Piotr_ek
19-01-2008, 10:21

o stary... strasznie drogie to ustrojstwo dlatego też kupiłem lustrzankę cyfrową :)

arturherda
19-01-2008, 15:22
"Jeszcze raz mówię - nie ma to jak chemia fotograficzna żaden soft temu nie dorówna"

A ja juz wilele razy pisalem, jak nie masz do napisania nic sensownego to po jakiego w ogole piszesz

biniubak
19-01-2008, 18:49

Ludzie litości. Zważajcie co piszecie, bo czasem czytam forum trzymając synka na rękach i prawie mi spadł.

przepraszam za OT ale się popłakałem.

Miden
19-01-2008, 18:55
dobrze ze takie pytania nie pojawiaja sie w dziale d200/d300 :P

tomajk
19-01-2008, 20:09
dobrze ze takie pytania nie pojawiaja sie w dziale d200/d300 :P
No wiesz nie jest to takie złe, na te pytanie są właściwe odpowiedzi, a po nich okazja do wytarcia monitora z kurzu i śliny :mrgreen:

PS. ja dzięki temu mogłem usunąć z subskrypcji dział HUMOR ;)

mmmak
19-01-2008, 21:55
a mnie sie wydaje ze warto jednak czasem przeczytac instrukcje w której duzo jest zawarte, a funkcja "szukaj" nie gryzie i nie jest tak skomplikowana aby nie dało sie znaleźć tak podstawowych wiadomosci.

cos mi sie wydaje ze to poprostu czyste lenistwo, przynajmniej widze takowa tendencję na róznych forach

pozdrawiam

Seeker
19-01-2008, 22:49
"cos mi sie wydaje ze to poprostu czyste lenistwo,"

Niestety tak wlasnie czesto bywa. Istnieje tez alternatywa w postaci sklerozy ;).

Instrukcja do Nikosia, to wprawdzie nie encyklopedia, ale faktycznie wiele rzeczy bywa tam wystarczajaco dokladnie opisanych.

"A ja juz wilele razy pisalem, jak nie masz do napisania nic sensownego to po jakiego w ogole piszesz"

A ja kolejny raz napisze, ze poza informacjami, przy TYM forum trzyma mnie wlasnie klimat i swego wyboru nigdy nie zalowalem.

Mozna byc powaznym nie bedac jednoczesnie sztywniakiem.
Tym sie rozni forum od szkolnego podrecznika, ktorego nie sposob czytac z zainteresowaniem.

pykacz
28-01-2008, 21:33
Tu masz stronkę, niestety inglisz. Gość ma obcykane pewne sprawy, a ustawienia Nikona podane jak na tacy. Oczywiście to tylko sugestie na początek, z czasem sam sobie poeksperymentujesz. Ogólnie warto przetrzepać cały serwis, bo bardzo ciekawy (www.kenrockwell.com). Stronka: http://kenrockwell.com/nikon/d80/users-guide/index.htm. A tutaj gotowy pdf do druku: http://kenrockwell.com/nikon/d80/users-guide/d80-users-guide.pdf. Pozdrowienia!

stachmuszel
30-01-2008, 10:01
Witam serdecznie!
Przeczytałem w miarę dokładnie to co pisze Ken Rockwell. Można powiedzieć, że w większości przypadków zgadzam się z nim. Ale zwróciłem uwagę na fragmenty tekstu, które traktują o ustawieniach jakości zdjęcia. Pierwszy dotyczy D80:

"QUALity:

I use Large, JPG, BASIC.

Reset brings you to NORMAL JPG. Once I've reset I'll immediately change to my preferred QUAL setting: BASIC"
oraz d70s:

"QUAL:
I shoot JPG NORMAL. This is called NORM and L on the top LCD, which stands for NORMal JPG compression and Large (3,008 x 2,000) image size.

I've made 12 x 18" prints of the same shot made in BASIC, NORMAL, FINE and raw. I saw NO difference! Seriously, if you saw these prints you wouldn't be able to sort them out either. I can see only the slightest differences on my monitor enlarged to 100%, which is similar to a 20 x 30" print, and my digital LCD monitor has 100% MTF pixel-to-pixel, which prints don't. Don't worry: if you need space, shoot BASIC and no one will see the difference. The only way to tell is by looking at the file size. "

Jestem ciekaw, czy ktoś z szanownych forumowiczów robił takie porównania. Bo przyznam się, że na wydrukach 30x45 cm, jak twierdzi Ken, wg mnie powinniśmy dostrzec jakąś różnicę. Chyba, że się mylę.
Napewno duże grono z nas uznaje tylko format surowego pliku RAW. Ale są często takie sytuacje, w których możemy sobie pozwolić na pewne ograniczenie jakości, na rzecz możliwie dużej ilości wykonanych zdjęć. Choć we fragmencie dotyczącym D70 Ken twierdzi, że nie dostrzega różnicy nawet między RAW-JPG. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam!

123jan
30-01-2008, 11:36
czytam te posty i czasami mnie dziwi postawa wielu kolegów może w ramach oszczędności energii na puste posty lepiej napisać tutka podobnie jak Ken Rockwell i będzie pożytek dla ogółu. Może jak być belfrem to wyrozumiałym.

Seeker
30-01-2008, 12:12
To napisz ;)
Nie ma przeciwwskazan. Nie umiesz?
Naucz sie i napisz.

Najlepiej wpasc na gotowe i jeczec...

Ustawienia puszki sa sprawa indywidualna i zaleza
od wielu czynnikow zewnetrznych.
Poza tym, prawie wszystko bylo juz opisane.
Tak samo, jak inni, mozesz poszukac na forum ipodac
koledze linka.
Lepiej chyba znac zasade dzialania, niz jedno gotowe,
tylko w jednej sytuacji przydatne ustawienie...?

Wiele razy sie zdarzalo, ze ktos otrzymal na PM
dokladny opis i nawet sie nie pofatygowal powiadomic,
czy otrzymal odpowiedz (raczyl przeczytac).
I nie chodzi mi tu bynajmniej o jakies podziekowania,
mam to w nosie. Dialog polega jednak na wypowiadaniu
sie OBYDWU stron.

Witam na forum.

stachmuszel
30-01-2008, 14:47
Witam serdecznie!
Przeczytałem w miarę dokładnie to co pisze Ken Rockwell. Można powiedzieć, że w większości przypadków zgadzam się z nim. Ale zwróciłem uwagę na fragmenty tekstu, które traktują o ustawieniach jakości zdjęcia. Pierwszy dotyczy D80:

"QUALity:

I use Large, JPG, BASIC.

Reset brings you to NORMAL JPG. Once I've reset I'll immediately change to my preferred QUAL setting: BASIC"

oraz d70s:

"QUAL:
I shoot JPG NORMAL. This is called NORM and L on the top LCD, which stands for NORMal JPG compression and Large (3,008 x 2,000) image size.

I've made 12 x 18" prints of the same shot made in BASIC, NORMAL, FINE and raw. I saw NO difference! Seriously, if you saw these prints you wouldn't be able to sort them out either. I can see only the slightest differences on my monitor enlarged to 100%, which is similar to a 20 x 30" print, and my digital LCD monitor has 100% MTF pixel-to-pixel, which prints don't. Don't worry: if you need space, shoot BASIC and no one will see the difference. The only way to tell is by looking at the file size. "

Jestem ciekaw, czy ktoś z szanownych forumowiczów robił takie porównania. Bo przyznam się, że na wydrukach 30x45 cm, jak twierdzi Ken, wg mnie powinniśmy dostrzec jakąś różnicę. Chyba, że się mylę.
Napewno duże grono z nas uznaje tylko format surowego pliku RAW. Ale są często takie sytuacje, w których możemy sobie pozwolić na pewne ograniczenie jakości, na rzecz możliwie dużej ilości wykonanych zdjęć. Choć we fragmencie dotyczącym D70 Ken twierdzi, że nie dostrzega różnicy nawet między RAW-JPG. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam!
Myślałem, że napiszecie coś rzeczowego, a tu jakieś spory.
Pozdr.

who
30-01-2008, 15:34
stachumuszel (http://nikon.org.pl/member.php?u=8119) tu masz porównanie, jeżeli jeszcze go nie znalazłeś, zrobione też przez Rockwell'a dla zdjęć z D200
http://kenrockwell.com/nikon/d200/quality-settings.htm

stachmuszel
30-01-2008, 15:52
Dzięki wielkie who!
Porównanie to potwierdza tylko poprzednie wypowiedzi Rockwell'a. Ken znany jest z kontrowersyjnych wniosków, dlatego zadałem to pytanie na forum, aby wypowiedzieli się też forumowicze.
Dzięki i pozdrawiam!