PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Początki...

Quim
18-01-2008, 15:30
Witam,
Na początku chciałbym się przywitać z członkami Klubu Nikon Polska, jest to mój pierwszy post i po tygodniowym zapoznaniu się ze swoją lustrzanką (zdaję sobie sprawę, że przez tydzien ot ja jedynie mogłem sobie uszczypnąć techniki jaka się z nią tyczy) zrobiłem kilka set zdjęć ucząc się technik i zasad, chce zamieścić moją ostatnia pracę z której jestem osobiście zadowolony, prosił bym o szczerą i masakryczną krytykę , ciągle się ucze i wyobrażam sobie jak mało jeszcze umiem.

http://lh3.google.pl/Quim76/R5CeIBrqDbI/AAAAAAAAAIE/Nq7SxT4QZW0/Drzewo-two.jpg?imgmax=640

ekonet
18-01-2008, 15:36
Powiedz, na czy mamy się skupić, bo zastosowane środki przekazu nie są jasne. "Przyroda" z tematu działu to ma być drzewo czy zbliżający się do niego ptak?

Quim
18-01-2008, 15:40
masz racje, toche n ie wyraziłem się za jasno, chodziło mi o ptaka, widziałem z daleka że na dlatuje i miałem nadzieje uchwycic go blisko tego drzewa.

lechupe
18-01-2008, 15:42
Nie wiem co, ale w tej surrealistycznej fotce, jest cos, co mnie zaciekawia...Chyba w życiu nie widzialem czegos podobnego ...;-)

markB
18-01-2008, 15:49
Oj, chyba nie powinieneś być zadowolony, jeśli to ptak miał być głównym motywem! Ptak wielkości pchły, nawet nie da się odgadnąć co to za gatunek. Do ptaków potrzebne byołby znacznie dłuższe tele. Chyba najpierw powinieneś pooglądać jak tego typu zdjęcia robią fachowcy lub doświadczeni fotoamatorzy i przynajmniej na wstępie trochę sie na nich wzorować. Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu do focenia ptaków to lepiej skupić się na innych motywach.

Quim
18-01-2008, 15:55
Własnie i tutaj pojawia się mój brak wiedzy, chciałem by ptak był blisko drzewa i jednocześnie chodziło mi po głowie że chciałbym mieć ptaka i drzewo na pierwszym planie tyle że, ptak jest dużo dalej i pewnie "głębiej" od drzewa. Teraz rozumiem swój błąd, dzięki

piotrek007
19-01-2008, 02:37
Zdjęcie dziwne, ale rzeczywiście coś w sobie ma, jest fajne. Ja bym trochę przyciął z prawej strony, żeby drzewo nie było na środku. Nie wzoruj się na "doświadczonych fotoamatorach" tylko rób swoje oryginalne wykręcone fotki, jakich nikt inny nie robi, aloha.

jurgen
21-01-2008, 13:48
masz racje, toche n ie wyraziłem się za jasno, chodziło mi o ptaka, widziałem z daleka że na dlatuje i miałem nadzieje uchwycic go blisko tego drzewa.

i udało się :mrgreen:

pozdrawiam

Seeker
22-01-2008, 11:30
To ja ci jeszcze bardziej namieszam.

"Nie wzoruj się na "doświadczonych fotoamatorach" tylko rób swoje oryginalne wykręcone fotki,"

Nie sluchaj tego ;).

Wzoruj się na "doświadczonych fotoamatorach" (w samej technice warsztatowej) i rób swoje oryginalne, wykręcone fotki.

jchyra
25-01-2008, 14:45
Nie przyznawaj się, że miało to być zdjęcie ornitologiczne. Podkreślaj, że Twoim celem była fotografia artystyczna. I moim zdaniem (bez cienia złośliwości) powiem, że praca ta wyczerpuje wszelkie znamiona fotografii artystyczne. Jest surowa i symboliczna. Jak dla mnie to krajobraz po katastrofie.
PS
Błagam, nie mów, że chodziło ci o ptaka :-D

ekonet
25-01-2008, 15:04
Błagam, nie mów, że chodziło ci o ptaka :-D
...cokolwiek to znaczy... ;)