Zobacz pełną wersję : Maksymalny rozmiar karty SD do D80.
Witam.
Jaka jest maksymalna pojemność karty, która będzie prawidłowo obsługiwana w D80-tce?
W serwisie nikona znalazłem tylko jakieś przestarzałe info o kartach do 2GB i kilku do 4GB.
Jakie jest zatem ograniczenie co do pojemności karty? Czy może prawidłowo obsłużona zostanie każda karta sformatowana w FAT32?
Czy ładowanie większych kart do aparatu jest z jakiegoś powodu odradzane?
Pozdrawiam!
Rafał_Sz
18-01-2008, 15:16
Mi działała 8 GB Sandisk SDHC.
wasilewk
18-01-2008, 15:23
Witam.
Jaka jest maksymalna pojemność karty, która będzie prawidłowo obsługiwana w D80-tce?
Nie mam pojęcia !
W instrukcji pisze o 4GB i tyle.
Ja używam 4GB SDHC i działa super.
Dla mnie odwrotnie: jest polecane.
Wybieram się wolną sobotą na popstrykanie i nie będę się martwił, czy mi jeszcze karty starczy. Tym bardziej, że akumulator obsługuje akurat tyle zdjęć, ile do 4GB się mieści (RAW + L).
Pzdr.
Witam,
...Czy ładowanie większych kart do aparatu jest z jakiegoś powodu odradzane?...
Tylko z jednego. W wypadku uszkodzenia karty o większej pojemności, stracie ulega więcej materiału.
Moim zdaniem optymalną pojemnością jest 2Gb +- 160 zdjęć w RAW.
Ilość kart zależna od intensywności "sesji".
pozdrawiam Schlag
Jeśli puszka obsłuży, to technicznych przeciwwskazań chyba nie ma. Ale ja wolałbym mieć dwie 4 gigowe, niż jedną 8 gigową - nie daj boże niech w terenie padnie i nie masz nic, a jak padnie jedna z dwóch, to masz jeszcze 4 giga w zapasie.
W ogóle zawsze dobrze mieć zapas, więc może trzeba się zastanowić nad dwoma i to dwoma ósemkami? :)
[edit]
uff, minutę później byłem, i taka sama odpowiedź już się pojawiła...
"W ogóle zawsze dobrze mieć zapas, więc może trzeba się zastanowić nad dwoma i to dwoma ósemkami?"
Swietna podpowiedz. Jak zwykle zreszta.
Przydalby sie jeszcze i aku w zapasie.
Ba, czasami i puszka ;) (pieknie sie kolejna klatka
panoramy naswietla, a tu nagle dziczyzna zza roga...)
do 32 GB pojdzie, tyle ile standard SDHC daje. ale imo lepiej sie 2 GB tryzmac. te dzialaja wszedzie, i nie zal jak padna. pozatym 2 GB to ponad 130 nefow, jakby nie patrzec
W kilku odpowiedziach pojawiły się stwierdzenia dotyczące ewentualnych awarii kart i co za tym idzie większa zasadność nabycia np. 2x4GB niż 1x8GB.
Osobiście nigdy nie miałem żadnych problemów z kartami SD (czy to fizyczne uszkodzenie karty, czy uszkodzenie systemu plików przy zapisie) ale chciałem zapytać, czy faktycznie miał ktoś z was kiedyś taki przypadek?
aparat pociagnie do 32 GB, bo tyle przewiduje standard.
a fizyczne pady kart juz miewalem. szczegolnie goraco pozdrawiam w tym miejscu firme kingston :)
Osobiście nigdy nie miałem żadnych problemów z kartami SD (czy to fizyczne uszkodzenie karty, czy uszkodzenie systemu plików przy zapisie) ale chciałem zapytać, czy faktycznie miał ktoś z was kiedyś taki przypadek?
Ja też nie miałem, ale wszędzie czytam, że to tylko kwestia czasu. Myślę zresztą, że fizyczne uszkodzić dobrą kartę - np. SanDiska Extreme III - nie jest łatwo (mówię o normalnym użytkowaniu, nie o tasakach :)). Za to błędy softowe pojawiają się od czasu do czasu na forum - a to ktoś nie może czegoś odczytać, a to coś z plikami, a to się przenosić nie chcą - słowem jakieś problemy ludzie mają...
Ja kiedys miałem z Kingstonem SD w czasach pojemnosci 128MB , no i potem z Kingstonami CF 512 i 1024 niebieskimi , po padzie niebieskiej 1024 przeszedlem na SanDisk'i i narazie nie żałuje.
autograf
27-01-2008, 19:15
Ja mam SanDisk Ultra II (odczyt10MB/zapis9MB/sek) i w zapasie zwykly Kingston.
W sprzedazy juz sa Ultra IV (odczyt/zapis40MB/sek)
Niestety zaliczyłem już pad karty 4GB SDHC UltraII Sandiska, kupiona we wrześniu 2007 padła zdajesię w listopadzie (eksploatowana więcej jako pendrive), dodam że SD 2GB UltraII Sandiska mi chodzi bez problemu.
autograf
27-01-2008, 23:51
kupiona we wrześniu 2007 padła zdajesię w listopadzie
Reklamowales ja? Byly jakies problemy z wymiana na nowa?
Ja uzywam takiej tylko 1GB
Żadnych problemów nie było, miła pani z Foto Jokera wymieniła mi kartę na nową od ręki (samą kartę bez czytnika),
sama też była zdziwiona że się uszkodziła bo nie miała jeszcze reklamacji tej karty.
Od 10.2007 używam 2x SDHC 4Gb Ultra II i jestem zadowolony :)
Zbychu67
08-02-2008, 23:03
Od 10.2006. 1GB SunDisk Extereme III, 2GB SunDisk Ultra II, 2GB SunDisk Extereme III (w kolejności kupna, ostatnia ma około roku). Wszystkie działają i nie mam z nimi żadnych problemów :-D
Polecam
madsurfer
09-02-2008, 02:19
W kilku odpowiedziach pojawiły się stwierdzenia dotyczące ewentualnych awarii kart i co za tym idzie większa zasadność nabycia np. 2x4GB niż 1x8GB.
Jakiś czas temu ( byłem wtedy na kupnie karty) pojawiały się odpowiedzi, że lepiej kupić 2x2GB niż 1x4GB.
Myślę, że tendencja będzie nadal zwyżkowa ;-).
p.s. z powodzeniem używam 2+4 GB