PDA

Zobacz pełną wersję : Maksymalny rozmiar karty SD do D80.

efesjan
18-01-2008, 15:14
Witam.

Jaka jest maksymalna pojemność karty, która będzie prawidłowo obsługiwana w D80-tce?
W serwisie nikona znalazłem tylko jakieś przestarzałe info o kartach do 2GB i kilku do 4GB.

Jakie jest zatem ograniczenie co do pojemności karty? Czy może prawidłowo obsłużona zostanie każda karta sformatowana w FAT32?
Czy ładowanie większych kart do aparatu jest z jakiegoś powodu odradzane?

Pozdrawiam!

Rafał_Sz
18-01-2008, 15:16
Mi działała 8 GB Sandisk SDHC.

wasilewk
18-01-2008, 15:23
Witam.

Jaka jest maksymalna pojemność karty, która będzie prawidłowo obsługiwana w D80-tce?

Nie mam pojęcia !
W instrukcji pisze o 4GB i tyle.

Ja używam 4GB SDHC i działa super.

Dla mnie odwrotnie: jest polecane.
Wybieram się wolną sobotą na popstrykanie i nie będę się martwił, czy mi jeszcze karty starczy. Tym bardziej, że akumulator obsługuje akurat tyle zdjęć, ile do 4GB się mieści (RAW + L).

Pzdr.

Schlag
18-01-2008, 16:11
Witam,

...Czy ładowanie większych kart do aparatu jest z jakiegoś powodu odradzane?...
Tylko z jednego. W wypadku uszkodzenia karty o większej pojemności, stracie ulega więcej materiału.
Moim zdaniem optymalną pojemnością jest 2Gb +- 160 zdjęć w RAW.
Ilość kart zależna od intensywności "sesji".

pozdrawiam Schlag

bombel
18-01-2008, 16:12

Jeśli puszka obsłuży, to technicznych przeciwwskazań chyba nie ma. Ale ja wolałbym mieć dwie 4 gigowe, niż jedną 8 gigową - nie daj boże niech w terenie padnie i nie masz nic, a jak padnie jedna z dwóch, to masz jeszcze 4 giga w zapasie.

W ogóle zawsze dobrze mieć zapas, więc może trzeba się zastanowić nad dwoma i to dwoma ósemkami? :)

[edit]

uff, minutę później byłem, i taka sama odpowiedź już się pojawiła...

Seeker
19-01-2008, 02:58
"W ogóle zawsze dobrze mieć zapas, więc może trzeba się zastanowić nad dwoma i to dwoma ósemkami?"

Swietna podpowiedz. Jak zwykle zreszta.
Przydalby sie jeszcze i aku w zapasie.
Ba, czasami i puszka ;) (pieknie sie kolejna klatka
panoramy naswietla, a tu nagle dziczyzna zza roga...)

Valwit
19-01-2008, 03:59
do 32 GB pojdzie, tyle ile standard SDHC daje. ale imo lepiej sie 2 GB tryzmac. te dzialaja wszedzie, i nie zal jak padna. pozatym 2 GB to ponad 130 nefow, jakby nie patrzec

efesjan
24-01-2008, 12:20
W kilku odpowiedziach pojawiły się stwierdzenia dotyczące ewentualnych awarii kart i co za tym idzie większa zasadność nabycia np. 2x4GB niż 1x8GB.

Osobiście nigdy nie miałem żadnych problemów z kartami SD (czy to fizyczne uszkodzenie karty, czy uszkodzenie systemu plików przy zapisie) ale chciałem zapytać, czy faktycznie miał ktoś z was kiedyś taki przypadek?

Valwit
24-01-2008, 12:41
aparat pociagnie do 32 GB, bo tyle przewiduje standard.
a fizyczne pady kart juz miewalem. szczegolnie goraco pozdrawiam w tym miejscu firme kingston :)

bombel
24-01-2008, 13:27
Osobiście nigdy nie miałem żadnych problemów z kartami SD (czy to fizyczne uszkodzenie karty, czy uszkodzenie systemu plików przy zapisie) ale chciałem zapytać, czy faktycznie miał ktoś z was kiedyś taki przypadek?

Ja też nie miałem, ale wszędzie czytam, że to tylko kwestia czasu. Myślę zresztą, że fizyczne uszkodzić dobrą kartę - np. SanDiska Extreme III - nie jest łatwo (mówię o normalnym użytkowaniu, nie o tasakach :)). Za to błędy softowe pojawiają się od czasu do czasu na forum - a to ktoś nie może czegoś odczytać, a to coś z plikami, a to się przenosić nie chcą - słowem jakieś problemy ludzie mają...

CodeBoy
24-01-2008, 13:54

Ja kiedys miałem z Kingstonem SD w czasach pojemnosci 128MB , no i potem z Kingstonami CF 512 i 1024 niebieskimi , po padzie niebieskiej 1024 przeszedlem na SanDisk'i i narazie nie żałuje.

autograf
27-01-2008, 19:15
Ja mam SanDisk Ultra II (odczyt10MB/zapis9MB/sek) i w zapasie zwykly Kingston.
W sprzedazy juz sa Ultra IV (odczyt/zapis40MB/sek)

flyski
27-01-2008, 19:46
Niestety zaliczyłem już pad karty 4GB SDHC UltraII Sandiska, kupiona we wrześniu 2007 padła zdajesię w listopadzie (eksploatowana więcej jako pendrive), dodam że SD 2GB UltraII Sandiska mi chodzi bez problemu.

autograf
27-01-2008, 23:51
kupiona we wrześniu 2007 padła zdajesię w listopadzie
Reklamowales ja? Byly jakies problemy z wymiana na nowa?
Ja uzywam takiej tylko 1GB

flyski
28-01-2008, 18:34
Żadnych problemów nie było, miła pani z Foto Jokera wymieniła mi kartę na nową od ręki (samą kartę bez czytnika),
sama też była zdziwiona że się uszkodziła bo nie miała jeszcze reklamacji tej karty.

loopa
07-02-2008, 23:21
Od 10.2007 używam 2x SDHC 4Gb Ultra II i jestem zadowolony :)

Zbychu67
08-02-2008, 23:03
Od 10.2006. 1GB SunDisk Extereme III, 2GB SunDisk Ultra II, 2GB SunDisk Extereme III (w kolejności kupna, ostatnia ma około roku). Wszystkie działają i nie mam z nimi żadnych problemów :-D
Polecam

madsurfer
09-02-2008, 02:19
W kilku odpowiedziach pojawiły się stwierdzenia dotyczące ewentualnych awarii kart i co za tym idzie większa zasadność nabycia np. 2x4GB niż 1x8GB.

Jakiś czas temu ( byłem wtedy na kupnie karty) pojawiały się odpowiedzi, że lepiej kupić 2x2GB niż 1x4GB.
Myślę, że tendencja będzie nadal zwyżkowa ;-).
p.s. z powodzeniem używam 2+4 GB