Zobacz pełną wersję : mbr - brak partycji
kacperek
18-01-2008, 09:11
Witam
Mam prośbę, jakiego można użyć narzędzia do odzyskania partycji albo naprawy mbr ?
Na dysku 250GB z partycjami NTFS z systemem Windows XP uruchomiono z poziomu dosu opcje "clean mbr" i po tym wszystkim zniknęły partycję.
Czy najpierw odzyskać dane a potem próbować partycje?
Próbowałem odzyskać dane programem Active@ UNERASER który znajduje partycję i teraz jest problem, bo program chce tworzyć image - czy dobrze rozumiem, że najpierw tworze image a potem korzystając z tego obrazu odzyskuje partycje i dane?
Nie kombinuj z odzyskiwaniem. Jeśli wyczyściłeś mbr (sektor rozruchowy dysku) to nic takiego się nie stało. Partycje na dysku dalej są nienaruszone. Użyj jakiegokolwiek programu do edycji mbr i ustaw c: jako partycję aktywną (czyli taką z której komputer próbuje załadować system operacyjny).
Jeśli takowego programu nie masz, użyj dysku instalacyjnego Windows i opcji napraw.
Ja bym dodał, do tego co napisał yans, że możesz użyć fdisk'a. O ile pamiętam w windowsie to było fdisk /mbr
Możesz komputer zabootować nawet z flopa, byleby był tam fdisk do którego się możesz dobrać.
Jeśli chodzi o naprawę MBR to spokojne naprawiasz narzędziami dostarczonymi na płycie z XP. Włączasz instalator i kiedy jest opcja, aby przystąpić do naprawy istniejącego systemu wybierasz. Jak juz Ci sie konsola odzyskiwania otworzy to następnie komenda FIXMBR i ewentualnie FIXBOOT
Pozdrawiam DJS
tak jak piszą powyżej:) Przerabiałem to setki razy zwłaszcza po zabawach z linuksem i bsd:)
kacperek
18-01-2008, 17:49
fdisk /mbr nie pomaga, fixmbr również.
Uruchomiłem program testdisk który znajduje partycje, z tego co przeczytałem w internecie to mam problem z uszodzoną tablicą partycji.
Tylko nie wiem co zrobić, bo mogę zapisać w programie testdisk od nowa tablicę partycji, skoro je znalazł tylko co wtedy z danymi.
W internecie są różne opinie, a dane mam jednak ważne, nie wszystkie są na backupie.
To tak jest jak człowiek nie myśli, ktoś wie ile kosztuje odzyskanie danych w ontrack albo innej firmie?
Płacisz za pliki. Za 250 GB to chyba koszt jakiegoś samochodu się zamknie.
Taniej za diagnozę, ułamek końcowej kwoty :-)
Jeżeli masz padniete tablice partycji a miałeś spójne partycje (mało pofragmentowane) to jest szansa na b. wysoki % odzyskanych danych.
Zbyt mocno jednak na nim nie eksperymentuj tylko poczytaj jak działają odpowiednie narzędzia bo nie będzie co potem odzyskiwać :-)
Masz na wszelki wypadek trochę darmówek
http://www.download.net.pl/c96/Odzyskiwanie-danych/
Pamiętaj tylko ze instaluj je na innym dysku i jak wszystko będziesz miał gotowe (programy i miejsce na dane) dopiero podłacz padlinę.
kacperek
18-01-2008, 18:05
RAMA w sumie to zależy mi na jednym katalogu, resztę mam na płytach. Na razie nie zapisuje żadnych zmian.
No to zapuść jeden z tych programów i zobacz co pokażą po skanowaniu. :-)
kacperek
18-01-2008, 19:08
Udało się naprawić testdiskiem, właśnie robię backup.
Grunt to zachować zimną krew i nie przejmować się przez co najmniej dwie doby :-)
Po około 5 padach dysku i teoretycznej utracie danych nabiera się doświadczenia. Ostatnio jak po nieprzemyślanej instalacji VISTY w wersji beta na dołączonym dysku miałem problem z bootloaderem, wyłączyłem kompa i poszedłem zjeść obiad, i spotkać się ze znajomymi. Potem wieczorkiem wróciłem, przemyślałem sytuacje, przeszukałem grupy na necie i odtworzyłem stan sprzed awarii :-)
Z usług firmy Ontrack tez nie skorzystałem ponieważ koszt odtworzenia był o wiele wyższy niż faktyczna ilość pracy jaka została włożona w stworzenie utraconych dokumentów. Było to potem bodźcem do stworzenia lepszych wersji utraconych dokumentów i arkuszy kalkulacyjnych oraz pośrednio przeforsowania działań służących ochronie danych (archiwizacja, nagrywarki itp)
Tak wiec nie ma złego.....
poszukaj programu "testdisk" - freeware. odpal z jakiejs dyskietki lub z innego dysku i zapusc ten programik. przeskanuje dysk i odtworzy mbr.
http://en.wikipedia.org/wiki/TestDisk
Ostatnio przerobiłem uszkodzenie tablicy partycji... i wyjścia są 2.
1. Czasochłonne i mozolne czyli odzyskiwanie danych jakims programikiem. w 99% przypadków bezproblemowo da sie odzyskać. Przy 250GB może potrwać.
2. W sumie jeden z niewielu jeśli nie jedyny programik który potrafi naprawić zjechaną tablice partycji i zwie się on: PTDD Partition Table Doctor. trwa to dosłownie sekunde.
Dodatkowo zauważyłem jedną rzecz. Mianowicie zdażyło mi się kilka razy że winda wywalała uszkodzenie tablicy i partycji brak. Odziwo pod linuksem partycje były widoczne i nie zgłaszał uszkodzenia tablicy partycji więc można sprobować jakiegoś linucha.