Zobacz pełną wersję : zdjecia czarno-biale Nikon D80
Hey!Mam takie pytanie co do Nikona D80 chcialabym sie dowiedziec jak w nim mozna (jesli mozna) robic zdjecia zcarno -biale?Przy czym nie chodzi mi o funkcje zmiany na zdjecia zcarno biale po zrobieniu zdjecia ale odrazu wykonywanie takowych zdjec.Znalazlam taka funkcje gdzie teoretycznie powinno sie zmieniac ale wyskakuje wtedy ,że funkcja nie dostępna przy aktualnych ustawieniach..nie wiem co musze zmienić zeby funkcja byla odstepna..ma ktoś jakieś pomysly?wykonywal ktos z was takie zdjecia ntym modelem?
Przemek Paśnik
17-01-2008, 21:32
Instrukcja obsługi się kłania :) a tak na serio, daj sobie spokój z B&W z body, rób kolor, potem konwertuj w sofcie, dużo lepsze efekty uzyskasz, uwierz mi.
Mam d70, u mnie sie nie da, w d80 chyba tez nie ale łba nie daje, jeśli zrobisz B&W w body, to zdjęcie będzie szaro białe a nie czarno białe
hmm wiec lepiej przerabiac potem? kurcze moze i racja ale mimo wszytsko chciałabym chociaż sprobowac jak te zdjecia wygladaja .. a instrukcje czytalam tylko cos sie doczytac nie moge;) no a tak sero wiem gdzie sie to zmienia itd ale jak mowilam pisze ze przy biezacych ustawieniach funkcja nie dostepna:( wiec nie wiem co powinnam zmienic..ma ktos jakis pomysl?:)
no pewnie Paint shopie , photoshopie itd
jordancity
17-01-2008, 21:41
W menu (chyba w optymalizacji zdjecia) jest opcja ustawien kolorow. Do wyobru sa normalne, żywe, portretowe itd i tam do wyboru sa zdjecia czarno-biale. Jak do tej pory zawsze robilem konwersje w sofcie, wiec mozesz dac znac jak wychodzi fotki BW z puszki,
Pozdrawiam
kronos28
17-01-2008, 21:43
Menu zdjęcia --> optymalizacja zdjęcia --> na samym dole jest opcja Czarno-białe podswietlasz i wciskasz OK
Instrukcja się kłania
i za frodem - lepsze efekty o niebo uzyskasz w programie graficznym np. darmowym gimpie
jordancity
17-01-2008, 21:44
Dostepnosc niektorch funkcji zalezy od trybu fotografowania
(...)nie wiem co musze zmienić zeby funkcja byla odstepna..ma ktoś jakieś pomysly?wykonywal ktos z was takie zdjecia ntym modelem?
1. Wykrecić obiektyw.
2. Wcisnać klatke cz/b filmu.
3. Przykręcić obiektyw.
:twisted:
ps.
Konwertuj w sofcie :D
Piotr_ek
17-01-2008, 21:52
1. Wykrecić obiektyw.
2. Wcisnać klatke cz/b filmu.
3. Przykręcić obiektyw.
Maciek zapomniałeś o najważniejszym... a jak sie syf na matrycę dostanie... wklej od razu instrukcję syfologiczną :)
Dostepnosc niektorch funkcji zalezy od trybu fotografowania
Sprecyzuj o co chodzi z tym trybem fotografowania.
Swietne efekty konwersji daje Nikon Capture NX
Padło pytanie. Odpowiedź również i nawet pozytywna. Temat wyczerpany. Dziękuję za uwagę.