Zobacz pełną wersję : Problem z AF w D50
Cześć wszystkim. Pomimo przeszukania forum nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie więc muszę zadać je sam.
Mianowicie od jakiegoś czasu kiedy foce małe obiekty na jednolitym tle (ptaki, samoloty z dużej odległości) to AF zaczyna wariować i nie może ustawić ostrości, szczególnie na na dużych ogniskowych. Używam Nikkora 70-300mm f/4,5-5,6 ED VR, ale obiektyw jest w porządku bo na body kumpla (D40x) działa bez najmniejszego problemu. Próbowałem przeczyścić matryce i lustro, ale nic to nie dało. Będę wdzięczny za każdą sugestię.
przeczytać instrukcję - dział ustawienie ostrości
Autofocus ustawia ostrość na zasadzie kontrastu, warto o tym wiedzieć, bo jak ktoś ostrzy kierując obiektyw w jednolite niebo albo ścianę to z góry skazuje się na porażkę. Zrób sobie nawet taki test: ustaw centralne pole ostrości i spróbuj ustawić ostrość na białej kartce papieru, nie wyostrzy, weź potem długopis, napisz coś i ustaw ostrość na miejsce gdzie pisałeś długopisem... ostrość ustawiona poprawnie.
Instrukcje przewertowałem nie raz. Gdyby to była jakaś pierdoła to bym sie do Was nie zgłaszał. Cały problem polega na tym, że właśnie nie łapie ostrości przy takich drobnych szczegółach jak pojedyncze linie albo np. cienkie gałązki krzaków. Kiedyś nie miałem tego problemu dlatego właśnie sie głowie jak sobie z tym poradzić.
instrukcja srtona nr 88
a dokładniej tryb w jakim pracuje Autofocus.
ustaw AF-S i daj znać
Pozdrawiam!
Tych ustawień i wielu innych próbowałem już wcześniej i dalej d**a. :( Jak już pisałem wyżej instrukcje przewertowałem bardzo dokładnie.
w takim razie pozostaje tobe podpiąć te szkiełko pod inne d50 jeśli bedzie to samo to znaczy że ten typ tak ma a jeśli nie to... no własnie nic już nie zrobisz... no zawsze morzna zobaczyć jak inne 70-300 dziła czy jest tak samo.
Pozdrawiam.
Nostromo
19-01-2008, 16:24
Ten typ tak nie ma . Miałem taki objaw po ca. 6 miesiącach focenia D70s. Z małymi ogniskowymi i z jasnym swiatłem ok. Przy długich obiektywach fokus jeżdził tam i z powrotem - masakra. Skończyło się w serwisie bo body na gwarancji. Pan powiedział że fokus się rozjechał i trzeba go było justować. Po regulacji jest wsio ok.
No to widzę, że zostaje tylko serwis bo jak już wcześniej pisałem szkło podpinałem pod inne body i wszystko było ok. Najbardziej mnie martwi to ze będę pewnie kilka miechów bez aparatu bo serwis nikona to jest po prostu masakra.
Dzięki za pomoc.
Nostromo
20-01-2008, 17:20
To body jest na gwarancji czy już po?
"Próbowałem przeczyścić matryce i lustro, ale nic to nie dało."
A czujnik AF? Poza tym czujnik niekoniecznie idealnie sie pokrywa z polem "narysowanym" w wizjerze. Im dluzsza lufa, tym trudniej wyostrzyc, ze wzgledu na mniejszy kontrast. Dochodzi do tego ilosc swiatla i takie tam...
No i sprawdz jeszcze koniecznie inne szklo na swojej maszynce.
btw:
Czujnik AF miesci sie pod lustrem, "na dolnej sciance" puszki.
To body jest na gwarancji czy już po?
Niestety gwarancja się już skończyła.
No i sprawdz jeszcze koniecznie inne szklo na swojej maszynce.
Sprawdzałem różne szkła na swoim body i efekt był ten sam. Moje szkła na sprzęcie kumpli działy idealnie. Spróbuje jeszcze z tym czujnikiem.
Nostromo
20-01-2008, 23:46
Może cos to da co napisał Seeker ale to raczej jakieś 25% szansa. Raczej serwis Cię czeka. Wyrazy w-cucia.
Dzięki bardzo. Niestety wiem już co to znaczy oddać Nikona do serwisu. MASAKRA!!!