Zobacz pełną wersję : Poradzicie co kupic do 4000zł ?:) dobry zestaw
Witajcie przymierzam sie do kupienia lustrzaneczki :) upragnionej od dawna ;). lecz gdy coraz wiecej czytam nei wiem co wybrac :( jaki obiektyw;/ no i body tez stoi pod znakiem zapytania ;/;/
Zastanawiam sie nad D80+ jakis fajny obiektyw tylko nie mam pojecia ktory;/ czy
1.) Tamron 28-75
2.) Sigma 17-70
3.) nikkor 17-70
4.) jakis inny ??
Zdjęcia jakie bede wykonywał to portrety, imprezy(koncerty, dyskoteki na tym mi najbardziej zalezy zeby sie nadawał), i krajobrazy czyli ogolnie to potrzebuje uniwersalne szkło ;) prosze o jakies rady ;) lub moze całkowicie inny zestaw do 4000 zł ;) moze troszeczke przekroczyc ta kwote ;) z gory dziekuje za wasze profesjonalne opinie ;)
kronos28
17-01-2008, 15:07
hmmm ja bym brał tego tamrona 28-70/2.8 no chyba że chcesz szerzej to sigmę 17-70. zaletą Tamtrona jest stałe 2.8 w pełnym zakresie ogniskowych czego nie ma sigma. N18-70 ciemnica wiec raczej go wykreśl i do imprez i koncertów raczej słabo z takim ciemnym szkłem. Jak chcesz szerzej ze stałym światłem 2.8 to jest jeszcze Tamron 17-50/2.8 i sigma 18-50/2.8 HSM (sigam ma silnik więc szybszy AF ale trudniej trafić dobrą sztukę bez BF/FF i innych ficzerów)
njght_84
17-01-2008, 20:10
wez zestaw kit lepiej z 135
Rafał_Sz
17-01-2008, 20:12
OT
Ufff, Forum się podniosło!:):):)
end OT
velaskez
17-01-2008, 21:26
zgodzę się z przedmówcą:)
dzieki wielkie za wasze opinie :) myslalem ze bedzei wiecej osob chetnych pomoc mi przy wyborze sprzetu do 4000zł :D hehe a czy mogł by mi ktos wysłac zdjecia z takich zestawow ??
D80+nikkor-18-135?? jak ktos posiada:) w pełnej rozdzielczosci ;) i
D80+Tamron 28-75:):)
musze sie zdecydowac na jakis zestaw do konca tego tygodnia ;):) bo pozniej juz kupuje ;) tzn chcial bym kupic ;D:D cos porzadnego co mi starczy na dłuzszy okres :D
Ja bym Ci polecil
Nikon D80
i teraz tak jesli glownie imprezy to
Tokina 16-50mm f/2.8
a jesli wszystko to 18-200 nikkora na poczatek
nie wiem jak z cena nikona D80, jesli sie nie zmiescisz to polecam albo uzywke, albo d50 albo d70 z malym przebiegiem i wiecej szkiel
pioter m
21-01-2008, 00:17
Nikon D80
i teraz tak jesli glownie imprezy to
Tokina 16-50mm f/2.8
a jesli wszystko to 18-200 nikkora na poczatek
Lepiej nie doradzaj.
Ta tokina to niewypal - mocno aberruje.
Cos do wszystkiego jest do niczego. Ten nikkor nadaje sie na wycieczki. O ambitniejszych fotkach mozna zapomniec.
Do pytajacego.
Podobnych watkow bylo na peczki. Poszukaj. Dowiedz sie takze, jakie ogniskowe, do czego sa uzywane.
Sampli do woli znajdziesz na www.pixel-peeper.com. Ta strona jest takze w wersji polskiej.
A ja niepolecam tego obiektywu z dwóch powodów:
1 - Przu ogniskowej 18mm i wbudowanej lampie dzieje się coś takiego
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img258.imageshack.us/img258/4270/aniaiololato094dd3.jpg)
cięń obiektywu
2 - Strasznie łapie kurz i poprochy które osiadają na matrycy
Jak miałbym kupować jeszcze raz to wziąbym z 18-70 albo z 50 1.8
Nowy D80 i Tamron 17-50/2.8 - wychodzi dokładnie 4 000 zł ;)
Vodafone
21-01-2008, 00:58
1 - Przu ogniskowej 18mm i wbudowanej lampie dzieje się coś takiego
To jest cień obiektywu który powstaje przez światło lampki AF . Efekt ten zniknie gdy zastosujesz zew, lampę błyskową :mrgreen:
Lampka wspomagania AF przy tym zdjęciu została zaklejona, cień jest nadal :(
źródło (http://img264.imageshack.us/img264/7121/dsc5821vp0.jpg)
Wcześniej napisałem 'przy wbudowanej lampie błyskowej' i myślę że w tym problem.
Odkąd mam Sabinke problemu nie ma.
To jest cien rzucany przez swiatlo glownej lampy (lampka wspomagajaca AF nie dziala podczas wykonywania zdjecia). Sciagnij oslone przeciwsloneczna z obiektywu albo przykrec ja odwrotnie.
...a może night_84 miał na myśli Nikkora 135 mm f/2.0 AF DC D ? :twisted:
a na poważnie - moja propozycja:
dla ambitnych d80 + S30/1.4 lub N35/2 + N50/1.8 lub N60/2.8
dla wygodnych d80 + T17-50/2.8 (ale czeka ciebie sporo testów)
trochę drożej....
dla sprytnych: d80+używany(ebay) N28-70/2.8
....ale i tak za parę miesięcy zrozumiesz, że zawsze chciałeś d300 + N24-70/2.8 :twisted:
ziuteczny
21-01-2008, 10:19
d3 a nie d300
Don_Pedro_123
21-01-2008, 10:42
Mam i używam D80 z Sigmą 17-70 i mogę śmiało polecić ten zestaw (może niekoniecznie do portretów, ale na imprezy jest OK).
..ja też polecę zestaw D80 + Tamron 17-50 f:2,8 i nic lepszego w tej cenie nie kupisz. Tokina odpada, bo droga i kiepska przy Tamronie, Sigma w tej samej cenie a f:2,8 nie trzyma nawet do 24mm choć przyznam, że odrobinę lepiej wykonana, sam Tamron 28-75 okaże się za ciasny przy landszafcie choć przy koncertach może się sprawdzić. Zrezygnuj z n18-70 i n18-135, one są ostre ale chłoną kurz jak odkurzacze, luzy mają już od nowości i nie są jasne, co do koncertów jest miarą podstawową. Jeśli pomyślisz o Tamronie, kupuj raczej w sklepie.. i to tam, gdzie mają przynajmniej kilka sztuk do wyboru, jeśli wybierzesz właściwy będziesz naprawdę zadowolony. Nie polecam "okazji" na Allegro, jeśli już net wybierz u chłopaków z forum (Cichy, Hesja.....)
Gacek80 pocieszę Cię, na 18-70 przy 18 mm + wbudowana lampa błyskowa, też ten efekt jest widoczny, może trochę mniej, ale widoczny.
Pozdrawiam
Sciagnij oslone przeciwsloneczna z obiektywu albo przykrec ja odwrotnie.
Osłona cały czas jest założona odwrotnie albo leży w szufladzie.
Vodafone
21-01-2008, 15:30
To typowe w tych modelach i nie tylko u mnie w D40X z obiektywem 18-200vr tez tak jest na 18 i nie płacze :mrgreen: Naprawdę nie masz się czym przejmować tym bardziej że masz zew.lampę która jest 1000 razy lepsza od tej w body !Ja od czasu gdy kupiłem SB800 zapomniałem juz ze w D40x jest w ogóle wbudowana lampa :mrgreen: Masz fajny sprzęcik a szukasz sobie powodów do zmartwień :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
..ja też polecę zestaw D80 + Tamron 17-50 f:2,8 i nic lepszego w tej cenie nie kupisz. Tokina odpada, bo droga i kiepska przy Tamronie, Sigma w tej samej cenie a f:2,8 nie trzyma nawet do 24mm choć przyznam, że odrobinę lepiej wykonana, sam Tamron 28-75 okaże się za ciasny przy landszafcie choć przy koncertach może się sprawdzić. Zrezygnuj z n18-70 i n18-135, one są ostre ale chłoną kurz jak odkurzacze, luzy mają już od nowości i nie są jasne, co do koncertów jest miarą podstawową. Jeśli pomyślisz o Tamronie, kupuj raczej w sklepie.. i to tam, gdzie mają przynajmniej kilka sztuk do wyboru, jeśli wybierzesz właściwy będziesz naprawdę zadowolony. Nie polecam "okazji" na Allegro, jeśli już net wybierz u chłopaków z forum (Cichy, Hesja.....)
A ja dodam jeszcze nowarta - pierwszy egzemplarz 17-50/2.8 jaki od niego dostałem i od razu dobry! No i made in Japan, w dodatku w naprawdę niskiej cenie (czy ja tu robię kryptoreklamę? ;)) Nie zachęcałbym gdybym nie był zadowolony :)
Nie szukam powodów do zmartwień, po prostu nie polecam tego szkała. Zanim kupiłem Sabinke dużo ciekawych zdjeć poszło się je..ć przez ten cień. Teraz z SB 600 problemu z cieniem nie ma. Problem łapania kurzu niestety zostanie aż nazbieram na coś lepszego. Myślę że gdybym wtedy wziął np. 50mm 1.8 byłbym bardziej zadowolony.
dzieki za opinie wasze ;) zastawiam sie teraz nad nikorrem :) 18-70 :)
ale kusi mnie szkiełko
Nikon AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200 f/3.5-5.6G IF :) coprawda cały zestawik wyszedł by mnie kolo 5000zł :/ ale moze warto ?? co sadzicie ? moze jakies inne propozycje ?:) pytam bo nie chcialbym kupic czegos zlego ;) powoluje sie na wasze doswiadczenie :):)
Vodafone
22-01-2008, 04:00
Bardzo fajny obiektyw - mam i polecam ;-)
A ja nie polecam tego obiektywu z dwóch powodów:
1 - Przu ogniskowej 18mm i wbudowanej lampie dzieje się coś takiego [...]
Jak miałbym kupować jeszcze raz, to wziąłbym z 18-70 albo z 50 1.8
Przy N18-70 będziesz miał to samo. I chyba nawet piszą o tym w instrukcji aparatu.
hmm nie rozumiem czyli ten cien jest pojawia sie na zdjeciach wtedy jak jest obiektyw Nikona18-70?? czy on jest za długi ? do wbudowanej lampy ?? czy to poprstu wada jednego body ?? czyli nie warto kupowac tego nikona ?? ehh naperawde sam teraz nie wiem :( co kupic :/ zeby bylo dobrze :(:( Tamrona odradzacie bo mozna trafic na zły :/ z FF/BF :( ehh nie wiem naprawde ;/
hmm nie rozumiem czyli ten cien jest pojawia sie na zdjeciach wtedy jak jest obiektyw Nikona18-70?? czy on jest za długi ? do wbudowanej lampy ?? czy to poprstu wada jednego body ?? czyli nie warto kupowac tego nikona ?? ehh naperawde sam teraz nie wiem :( co kupic :/ zeby bylo dobrze :(:( Tamrona odradzacie bo mozna trafic na zły :/ z FF/BF :( ehh nie wiem naprawde ;/
Cień pojawia się tym bardziej, in obiektyw jest dłuższy i ma większą średnicę, i im bardziej ma założoną osłonę przeciwsłoneczną. Nie ma to nic wspólnego z wadą korpusu. Taka jest po prostu właściwość fotografowania z lampą wbudowaną i trzeba być tych ograniczeń świadomym.
hmm nio to powiem szczeze sie sie pierwszy raz spotkalem z taka własnascia lamp wbudowanych :D wsumie to nei wiem czy wziasc D80+N17-70 plus lama SB-600 czy zestawik D80+N18-200 bez lapmy :/ sam nie wiem ;) ale cos bardziej sklaniam sie do pierwszego zestawu ;) choc sam nie wiem jeszcze rozwazam trzecia mozliwosc pierwszy zestawik i za miast lampy jakis inny obiektyw stałke wmiare tania a dobra i ostra :)
wsumie to nei wiem czy wziasc D80+N17-70 plus lama SB-600 czy zestawik D80+N18-200 bez lapmy
Weź zestaw nr 1, teleobiektyw dokupisz sobie potem jakiś konkretny.
tak tez wlasnie mysle ze D80+N17-70 bedzie najlepsza wersja i jeszcze troszke zostanie moze na jakies szkiełko ;) a ze tak spytam to nie masz problemow z ostroscia jak ci dziala AF ?:) ?? bo zauwazylem ze masz podobny zestawik jak ja chce kupic ;)
a ze tak spytam to nie masz problemow z ostroscia jak ci dziala AF ?:) ?? bo zauwazylem ze masz podobny zestawik jak ja chce kupic ;)
W Nikkorze 18-70 masz silnik AF-S, wiec szybkosc i sprawnosc AF jest wysoka... Generalnie 18-70 jest OK, choć niezbyt jasny...
Jak na poczatek przygody - 18-70 jest naprawdę niezły i mysle, ze bedziesz zadowolony :)
a jest dosyc ostry ?:) czy to poprostu kwestia umiejetnosci robienia zdj ?:)) odpowiednio dobrania przeslony ;)i czasu :D hehe czy przewaznie jest ostry na automacie ;) bo jestem chyba teraz bardziej przekonany do wlasnie tego nikkora :) a Twoje zdjecia na stronienie wykonywane byly jakim szklem ?? i pewnie obrobka w PS-ie:) bo sa bardzo fajne ;)
a jest dosyc ostry ?:) czy to poprostu kwestia umiejetnosci robienia zdj ?:)) odpowiednio dobrania przeslony ;)i czasu :D hehe czy przewaznie jest ostry na automacie ;) bo jestem chyba teraz bardziej przekonany do wlasnie tego nikkora :) a Twoje zdjecia na stronienie wykonywane byly jakim szklem ?? i pewnie obrobka w PS-ie:) bo sa bardzo fajne ;)
Jest całkiem ostry (pod warunkiem, ze nie bedzie miał zadnych wad typu bf/ff. Dosc czesto w tym szkle spotyka sie mały bf na 17mm).
Zdjęcia na mojej stronie są z różnych szkieł - N18-70, Sigma 55-200 4-5.6 (wszytskie z żużla), stałka 50mm oraz z ostatniego nabytku Sigmy 70-200 HSM (zdjecia koszykówki)...
Na tej stronie masz sporo zdjec z tego Nikkora:
http://www.pbase.com/cameras/nikon/18-70_35-45g_edif_afs_dx
Witam,
podbijam temat, gdyż mam podobny problem, im dłużej czytam, tym jeszcze bardziej nie wiem co wybrać.
do dyspozycji powinno być 4000zł
cele:
- zdjęcia rodzinne i z innych imprez na uniwerku czy u znajomych
- we październiku wyjeżdżam na Erasmus, i to chyba główny powód zakupu lustrzanki, więc zdjęcia architektury, muzea, dokumentowania codziennego życia czy chwytanie ciekawych sytuacji.
czyli to chyba będzie aparat do zadań specjalnych.
z już z góry dziękuję za rady :)
Alcatraz
23-06-2013, 12:25
To ma być sam aparat czy z obiektywem i/lub innymi gratami?
z obiektywem, później się ich dokupi więcej
zastanawiałem się nad D7000 (np. używanym)
Alcatraz
23-06-2013, 12:44
Używanego (szczególnie D7000) szczerze odradzam. Za 3400 zł można dostać nowy zestaw z N18-105mm. No ale to już zakup z pełną świadomością ewentualnego wystąpienia problemu z AF. Stąd m.in. taka atrakcyjna cena...
Dlatego się zwracam do Was z tym zapytaniem.
gdzieś czytałem byłem, że lepiej jest kupić osobno puszkę i szkoło niż w komplecie
Archibald6803
23-06-2013, 13:33
Widzę chłopie , że to Twoje początki w fotografii .... nie masz zatem jeszcze "zboczenia ergonomicznego z D90";
zatem jeżeli chcesz spać spokojnie po nocach , jeżeli chcesz mieć bardzo dobre jakościowo zdjęcia w formacie jpeg ( surowe , prosto z puchy) , jeżeli nie chcesz targać nadmiernego ciężaru , jeżeli chcesz zaoszczędzić parę złotych na dobre "piffko" podczas Erasmusa - ani się nie zastanawiaj tylko idź i kup następujący NOWY zestaw :
Nikon d5100 + Sigma 17-50/2,8 OS HSM (lub alternatywnie Sigma 17-70/ 2,8-4 OS HSM) + karta Sandisk Extreme 16 GB / 30MB/s + Filtr UV Kenko Pro1D.
Cena za powyższy komplet : max. 3500PLN .
Będziesz chwalił dzień w którym napisałeś tu post z zapytaniem i posłuchałeś mojej rady.
Alcatraz
23-06-2013, 14:05
Za chwile może być tutaj 50 postów i każdy poradzi coś innego. Tak więc moja rada jest następująca: sam odpowiedz sobie na kilka pytań z cyklu "czego potrzebuję w swojej lustrzance":
1. Czy ważna jest ergonomia tzn. odpowiednia wielkość body, ilość pokręteł i przycisków na obudowie, do których można przypisac różne funkcje?
2. Czy ważny jest wizjer - modele D3xxx oraz D5xxx posiadają znacznie słabsze wizjer lustrzane z mniejszym powiększeniem i polem widzenia.
3. Czy potrzebujesz mikroregulacji (głupie pytanie - prawie każdy potrzebuje) - szczególnie ważne kiedy planujesz używać szkieł niesystemowych (np. Sigma, Tamron itd.) ponieaż istnieje większe prawdopodobieństwo, że taki obiektyw będzie wykazywał back lub front focus. W przypadku braku mikroregulacji w body pozostaje wysyłka do serwisu.
4. Czy będziesz kręcił filmu Full HD - współczesne lustrzanki potrafią już wykonać filmy przewyższające jakością nawet bardzo drogie kamery półprofesjonalne.
5. Ważne jest też czym do tej pory robiłeś zdjęcia - jeśli jakimś superzoomem to przy ogniskowych 17-50 napewno będzie brakowało Tobie "przybliżenia".
6. Kupowanie szkła razem z body jest bardziej ekonomiczne - spokojnie możesz zacząć od Nikkora 18-105 a później jak sam zauważyłeś przyjdzie czas na kolejne obiektywy.
Po odpowiedzi na te pytania, będziesz już wiedział na jakie modele NIE patrzeć. Trzba to maksymalnie doprecyzować i zawęzić bop w przeciwnym wypadku znowu będziemy mięli wątek liczący 200 stron o "wyższości jednego nad drugim" - a Ty nadal nie będziesz wiedział co kupić:-))
Widzę chłopie , że to Twoje początki w fotografii
racja, z taką fotografią, to początki
nie masz zatem jeszcze "zboczenia ergonomicznego z D90"
czytałem o tym, ale to musi mieć jakieś podstawy :P
zatem jeżeli chcesz spać spokojnie po nocach , jeżeli chcesz mieć bardzo dobre jakościowo zdjęcia w formacie jpeg ( surowe , prosto z puchy) , jeżeli nie chcesz targać nadmiernego ciężaru , jeżeli chcesz zaoszczędzić parę złotych na dobre "piffko" podczas Erasmusa - ani się nie zastanawiaj tylko idź i kup następujący NOWY zestaw :
Nikon d5100 + Sigma 17-50/2,8 OS HSM (lub alternatywnie Sigma 17-70/ 2,8-4 OS HSM) + karta Sandisk Extreme 16 GB / 30MB/s + Filtr UV Kenko Pro1D.
Cena za powyższy komplet : max. 3500PLN .
Będziesz chwalił dzień w którym napisałeś tu post z zapytaniem i posłuchałeś mojej rady.
jest też d5200, ale nie wydaje się by za różnicę był wart zakupu
1. Czy ważna jest ergonomia tzn. odpowiednia wielkość body, ilość pokręteł i przycisków na obudowie, do których można przypisac różne funkcje?
raczej tak, bo to usprawnia pracę, ale nalegać chyba, nie będę albo później będę się wściekał na to.
2. Czy ważny jest wizjer - modele D3xxx oraz D5xxx posiadają znacznie słabsze wizjer lustrzane z mniejszym powiększeniem i polem widzenia.
nie mam porównania, by się wypowiedzieć ostatecznie.
3. Czy potrzebujesz mikroregulacji (głupie pytanie - prawie każdy potrzebuje) - szczególnie ważne kiedy planujesz używać szkieł niesystemowych (np. Sigma, Tamron itd.) ponieaż istnieje większe prawdopodobieństwo, że taki obiektyw będzie wykazywał back lub front focus. W przypadku braku mikroregulacji w body pozostaje wysyłka do serwisu.
jak każdy powiem, że potrzebuję.
4. Czy będziesz kręcił filmu Full HD - współczesne lustrzanki potrafią już wykonać filmy przewyższające jakością nawet bardzo drogie kamery półprofesjonalne.
nie jest to rzecz, którą zamierzam robić. Bedzie - ok, nie będzie HD - dam sobie radę.
5. Ważne jest też czym do tej pory robiłeś zdjęcia - jeśli jakimś superzoomem to przy ogniskowych 17-50 napewno będzie brakowało Tobie "przybliżenia".
wcześniej jakimś zwykłym coolpixem, ostatnio różnymi aparatami, ale to przy okazji różnych imprez, nie miałem ich długo w ręku.
6. Kupowanie szkła razem z body jest bardziej ekonomiczne - spokojnie możesz zacząć od Nikkora 18-105 a później jak sam zauważyłeś przyjdzie czas na kolejne obiektywy.
tylko pytanie o jakość takiego obiektywu w zestawie. Później będę chyba się szykował na coś z dużym "przybliżeniem" albo czegoś szerokokątnego.
Po odpowiedzi na te pytania, będziesz już wiedział na jakie modele NIE patrzeć. Trzba to maksymalnie doprecyzować i zawęzić bop w przeciwnym wypadku znowu będziemy mięli wątek liczący 200 stron o "wyższości jednego nad drugim" - a Ty nadal nie będziesz wiedział co kupić)
mam nadzieję, że to co napisałem chociaż trochę przybliży co chcę :)
Alcatraz
23-06-2013, 15:40
Zacznę od końca. Obiektyw Nikkor 18-105 najczęściej dołączany do body nie jest jakąś dziwną konstrukcją przeznaczoną tylko i wyłącznie do "dołączania do zestawu". To normalny, pełnowartościowy obiektyw, który normalnie można kupić osobno (w cenie ok. 800 zł). Jest trochę ciemny tzn. jego najniższa wartość przysłony wynosi f/3.5 ale dla kogoś kto wcześniej nie fotografował lustrzankami taki obiektyw jest bardzo dobrym wyborem. Zresztą wiele osób, które mają kilka innych "szkieł" ciągle używa 18-105 ze względu na jego uniwersalność.
Wszystkie lustrzanki, o których tutaj rozmawiamy filmują w Full HD jednak występują między nimi dosyć znaczne różnice w jakości i funkcjonalności tej opcji. Wyjątkiem jest starszy model D90, który był pierwszą filmującą lustrzanką na rynku - jego maksymalna rozdzielczość w filmach to 1280 x 720px.
Tutaj masz porównanie (w formie tabelarycznej) kilku modeli Nikona: http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=5&add0=764&add1=1373&add2=1656&add3=1250&add4=1729
W skrócie:
1. Najlepsza ergonomia, obecność mikroregulacji oraz najlepsze wizjery: D7000, D7100.
2. Najlepsza jakość filmów i funkcjonalność przy filmowaniu: D5200, D7000, D7100.
Jeśli jednak pominiesz filmy, mikroregulację, dodatkowe rzeczy związane z ergonomią, zgodzisz się na gorszy wizjer wtedy może być D5100. W zamian dostaniesz uchylny ekranik (podobnie jak w D5100). Ekranik oczywiście tylko do zdjęć w LV, filmów i przeglądania gotowych fotografii. Podstawowe "narzędzie optyczne" w lustrzance to wizjer!
D90 wtedy kiedy nie interesują Cię filmy i mikroregulacja - za to masz bardzo dobrą ergonomię i wizjer. W D90 jest też trochę starsza matryca 12Mpix, co oznacza przede wszystkim możliwość robienia "używalnych" zdjęć przy niższym iso niż w nowszych matrycach. Jednak starsza matryca nie jest od razu "gorsza". Ma też swoje zalety - mniejsze upakowanie pixelami pozwala zachować świetną jakość przy niższych czułościach iso, mniejsze rozmiary zdjecia (nie wymaga mega komputera do obróbki) itp.
Jest jeszcze coś takiego jak "śrubokręt" czyli napęd autofocusa w korpusie. Krótko mówiąc silnik wbudowany w body - jeśli będziesz miał obiektywy bez własnego napędu AF (są tańsze), taki śrubokręt się przyda. Mają go modele: D90, D7000 i D7100. Modele D5100 i D5200 śrubokręta nie posiadają z racji czego (ale nie tylko z tego powodu) bywają nazywane "kastratami":-)) Oczywiście to określenie żartobliwe, nie ma nikogo obrażać!
To na razie chyba tyle:-)) Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem.
w D7000 trochę się obawiam problemów z nim,
D7100 to nie moja półka, chyba, że będę fotografował samą puszką xD
z n-tej strony zaś opcją Archibald6803 jest ciekawa np. ze względu na cenę.
co do funkcji jaką pełni ekranik mam pełną świadomość ;)
Archibald6803
23-06-2013, 17:34
.......... opcja Archibald6803 jest ciekawa np. ze względu na cenę..............
Błąd myślowy studencie ....... ; moja propozycja jest ciekawa przede wszystkim ze względu na JAKOŚĆ optyczną SPRZĘTU który Ci zaproponowałem; ... a to że niejako przy okazji jest on stosunkowo niedrogi - tylko się cieszyć.
W zupełności wystarczy Ci ten zestaw na ładnych parę latek. Puszkę z czasem wymienisz na lepszą (jak Cię fotografia wciągnie), bardzo dobry obiektyw już Ci zostanie jako baza do kompletowania kolejnej optyki.
Tylko , jak widzę , aby kupić tą Sigmę 17-50 za "ludzkie" pieniądze(1800 zł) musisz ustawić się do kolejki lub wpisać na listę oczekujących .......
Błąd myślowy studencie ....... ; moja propozycja jest ciekawa przede wszystkim ze względu na JAKOŚĆ optyczną SPRZĘTU który Ci zaproponowałem; ... a to że niejako przy okazji jest on stosunkowo niedrogi - tylko się cieszyć.
W zupełności wystarczy Ci ten zestaw na ładnych parę latek. Puszkę z czasem wymienisz na lepszą (jak Cię fotografia wciągnie), bardzo dobry obiektyw już Ci zostanie jako baza do kompletowania kolejnej optyki.
nie błąd, tylko sposób myślenia studenta, cena ;P
a tak na serio, to miałem na myśli relację cena/jakość, skoro proponuje to ktoś kto się tam gdzieś zna na tym :)
Modele D5100 i D5200 śrubokręta nie posiadają z racji czego (ale nie tylko z tego powodu) bywają nazywane "kastratami")
to sugeruje, że im czegoś jeszcze brakuje, tylko czy te braki są bardzo istotne dla amatora?
Alcatraz
23-06-2013, 18:02
to sugeruje, że im czegoś jeszcze brakuje, tylko czy te braki są bardzo istotne dla amatora?
Brakuje im właśnie silniczka AF wbudowanego w korpus. Czy te braki są istotne? Sam musisz sobie odpowiedzieć. Jeśli nie kupisz obiektywów bez napędu AF to nie jest istotne, jeśli jednak trafisz coś fajnego bez wspomnianego własnego napędu - wtedy już tak. To zależy od Ciebie. I nie ma znaczenia czy jesteś amatorem czy zawodowcem.
Zasugerowałem raczej obiektyw 18-105 właśnie dlatego, że dopiero zaczynasz i od razu wiem, że 17-50 czy 70 będzie dla Ciebie zbyt mało a jasności tego obiektywu na razie i tak nie docenisz. Jeśli chwyci Cię pasja fotografowania, do 18-105 dokupisz 35mm lub 50mm i to f/1.8 a więc dużo jaśniejsze niż ta Sigma. No ale wybór należy do Ciebie.
Jeszcze jedna sprawa - wspominałeś, że nie oglądałeś różnicy między wizjerami, body itp. Błąd - podstawą jest zobaczenie i dotknięcie sprzętu samemu, opinie inny tylko jako wsparcie. Idź, popatrz, pokręć obiektywem, zobacz "jaki to zoom" 70mm a jaki 105mm, porównaj wizjery, wagę i ergonomię różnych modeli. Bez tego kiepsko się wybiera.
Jeszcze jedna sprawa - wspominałeś, że nie oglądałeś różnicy między wizjerami, body itp. Błąd - podstawą jest zobaczenie i dotknięcie sprzętu samemu, opinie inny tylko jako wsparcie. Idź, popatrz, pokręć obiektywem, zobacz "jaki to zoom" 70mm a jaki 105mm, porównaj wizjery, wagę i ergonomię różnych modeli. Bez tego kiepsko się wybiera.
prawda, bo miałem 3 aparaty przejściowo, do konkretnego zadania, porobić zdjęcia, co w zasadzie skończyło się na tym, że ten, nie mój aparat krążył po ludziach, więc nawet czasu nie miałem, a innym razem, najzwyczajniej nie było czasu albo nie było to miejsce do oglądania aparatu.
sam zakup sprzętu przewiduję na okres posesyjny, koniec lipca/sierpień, wtedy będę miał czas "pomacać" aparaty, szczególnie te, które mi przypadną do gustu.
Alcatraz
23-06-2013, 18:25
Jeśli w sierpniu to jest jeszcze jakaś szansa, że cena D7100 spadnie do Twojego, wyznaczonego poziomu i wtedy będziesz miał kolejny model do rozpatrywania. Jednak "macanie" obowiązkowo, popatrzeć przez wizjer, pobawić się ogniskową obiektywu itd. Zdjęć nie pozwolą robić ale to akurat nie jest istotne:-) To wszystko musi odpowiadać Tobie. D7000 faktycznie obarczony jest pewnym ryzykiem, chociaż cenę ma rewelacyjną - pewnie gdyby nie te problemy, cena byłaby wyższa. Myśl, oglądaj i czytaj, w końcu wybierzesz coś dobrego dla siebie:-)
Jeśli chodzi o brak śrubokręta, ten problem już nie istnieje, chyba że ktoś będzie używał starych obiektywów. Wszystkie nowe obiektywy są zaopatrzone w takowe silniczki.
A co do zakupów za 4000zł, masz naprawdę dużo opcji, ja zastanawiałbym się nad:
- Używanym D300s + 35 f/1.8 (dobre na teraz)
- Używanym D90 + 35 f/1.8 + 85 f/1.8 (dobre na potem)
- Nowym N5100 z Sigmą 17-50 (dobre na teraz)
- Nowym D3200 + 35 f/1.8 + 85 f/1.8 (z marzeniami o D600s za parę lat)
- Pentaxem K-5 II + 18-135 kit (linczujcie mnie, ale te Pentaxy są super) - trochę drożej
- Sony w systemie NEX, biorąc pod uwagę co oni tam kombinują
- Samsungiem w systemie 4:3, bo to bogata firma która jak w coś wchodzi to prędzej czy później dominuje, już wymyślili bezlusterkowca z Androidem
Jeśli w sierpniu to jest jeszcze jakaś szansa, że cena D7100 spadnie do Twojego, wyznaczonego poziomu i wtedy będziesz miał kolejny model do rozpatrywania.
nie znam się na rynku, ale nie sądzę, by spadł do 4000zł z chociaż jednym obiektywem.
D7000 faktycznie obarczony jest pewnym ryzykiem, chociaż cenę ma rewelacyjną - pewnie gdyby nie te problemy, cena byłaby wyższa.
będąc za granicą, średnio mi się widzi odsyłanie na gwarancje sprzętu, bo nie wiem po jakim czasie są widoczne problemy.
plan3s, co rozumiesz przez dobre na teraz i dobre na potem, bo nie mogę jednoznacznie tego zrozumieć.
jesteś też kolejnym, który nie wymienia d7000, czy to ze względu na problemy jakie z sobą może nieść czy z innego powodu?
nie znam się na rynku, ale nie sądzę, by spadł do 4000zł z chociaż jednym obiektywem.
będąc za granicą, średnio mi się widzi odsyłanie na gwarancje sprzętu, bo nie wiem po jakim czasie są widoczne problemy.
plan3s, co rozumiesz przez dobre na teraz i dobre na potem, bo nie mogę jednoznacznie tego zrozumieć.
jesteś też kolejnym, który nie wymienia d7000, czy to ze względu na problemy jakie z sobą może nieść czy z innego powodu?
Dobre na potem będzie zawsze kupić obiektywy, a body kupić tanio. Co więcej, dobrze jest zainwestować w obiektywy, które można używać na pełnej klatce.
Nikkor 35 f/1.8 i 85 f/1.8 to szkła które prawdopodobnie pokochasz, i które z czasem będziesz mógł podpiąć do nowej puszki która będzie miała te funkcje których nauczysz się potrzebować. Na początek potrzebujesz tylko czegoś co będzie robiło zdjęcia. D3200 jest takim body - robi zdjęcia i w sumie tyle. D90 natomiast, zrobi zdjęcia podobnej lub nieco gorszej jakości, natomiast będzie posiadał zestaw funkcji które być może przydadzą Ci się kiedy już zaczniesz ich potrzebować.
Zestaw D5100 + S17-50 da Ci natomiast szerszy kąt i większą uniwersalność, chociaż nie będziesz mógł używać (kiedyś) tego obiektywu na aparacie pełnoklatkowym (np D600). Co więcej, Sigma jest ciężka i ciemniejsza od tamtych dwóch stałek. Nie pozwoli Ci również uzyskać takiej głębi ostrości jaką miałbyś z tamtymi stałkami.
Jeśli chodzi o wybory typu Pentax K-5 II s czy D300s, tu inwestujesz w puszkę, ale prawdopodobnie utknąłbyś z nią na dłuższy czas. Ten wybór jest o tyle dobry, że te puszki są świetne i nie musiałbyś ich wymieniać w miarę nauki nowych rzeczy. Są też relatywnie 'pancerne' i zniosą znoje wieloletniego używania.
Co do Sony i Samsunga - to inwestycja w przyszłość. Obie firmy są bardz bogate i co rusz wymyślają nowe technologie. Wiążąc się z jakąś z nich, dostaniesz póki co małe aparaciki, które możesz wsadzić do kieszeni, a które pewnie za jakiś czas (w sumie już po trochu), będą równie dobre co duże lustrzanki. Natomiast nie jest to sprzęt na lata ani do użytku profesjonalnego.
Aaaa, a co do D7000, słyszałem o problemach więc go nie polecam, chociaż jeśli by ich nie było, to taki własnie z obiektywem 35 f/1.8 byłby najlepszym rozwiązaniem (przynajmniej na papierze)
Nikkor 35 f/1.8 i 85 f/1.8 to szkła które prawdopodobnie pokochasz, i które z czasem będziesz mógł podpiąć do nowej puszki która będzie miała te funkcje których nauczysz się potrzebować.
z tego co widzę dosyć drogie są
Na początek potrzebujesz tylko czegoś co będzie robiło zdjęcia. D3200 jest takim body - robi zdjęcia i w sumie tyle. D90 natomiast, zrobi zdjęcia podobnej lub nieco gorszej jakości, natomiast będzie posiadał zestaw funkcji które być może przydadzą Ci się kiedy już zaczniesz ich potrzebować.
niby potrzebne coś co robi te zdjęcia, ale i coś z czym można się rozwijać
Aaaa, a co do D7000, słyszałem o problemach więc go nie polecam, chociaż jeśli by ich nie było, to taki własnie z obiektywem 35 f/1.8 byłby najlepszym rozwiązaniem (przynajmniej na papierze)
no właśnie, bo to jest ruletka... sądzę, że zakup tego sprzętu za granicą ni nie zmieni w tej materii.
z tego co widzę dosyć drogie są
800zł za 35 f/1.8 to jak za darmo
85tka kosztuje już ciut więcej, ale wciąż nie jakoś przeogromnie dużo - 1900zł
zostaje Ci 1300 na body, które i tak wymienisz prędzej czy później. Za 1300 masz używanego D90, D5100 albo nowego D3100. Jedyne co Cie w puszcze będzie interesowało to ergonomia użytkowania, jakość zdjęcia, ilość szumów na wyższych ISO. Wyższe modele mają tylko takie rzeczy jak 5 klatek na sekundę, bracketing, synchro lampy z krótkimi czasami, wodoszczelność, itd. Nic co amatorowi nie jest niezbędne. Tu masz porównanie:
http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=nikon_d7000&products=nikon_d5100&products=nikon_d3100&products=nikon_d90
Jak kupisz drogą lustrzankę i weźmiesz sobie 18-105 zaraz będziesz marudził że nie ma małej głębi, że za ciemno, że wydałeś tyle kasy i musisz jeszcze kupować obiektyw. Mi osobiście zajęło 3 lata używania mojego D5000, zanim stwierdziłem, że przydałoby się coś czego on nie ma, i to dopiero kiedy zachciało mi się błyskać bezprzewodowo lampami. Póki nie jesteś profesjonalistą nie ma co dopłacać za dodatkowe bajery w body które Ci się do niczego na początku nie przydadzą.
Zobacz sobie na forum, jakie piękne zdjęcia można zrobić tymi obiektywami. Z dowolną puszką różnica byłaby minimalna.
Oczywiście można iść drogą, że kupi się wypasione body i potem tylko szkła do niego, ale problem jest taki że dopóki tych szkieł nie będziesz miał to nie będziesz zadowolony z tego co masz. I wspominasz o rozwoju, znam ludzi którzy posiadają cyfrową lustrzankę od dłuższego czasu i nadal nie potrafią pogodzić tego czemu muszą zrobić zdjęcie, a temu co ustawili w aparacie. Ba! Widuję fotografów profesjonalistów, którzy próbują odbijać światło z lampy od czarnego nocnego nieba. Nie zrozum mnie źle, ale nawet D3100 trzeba będzie się nauczyć używać. I jak już będziesz wiedział wszystko o robieniu zdjęć, wtedy, MOŻE, zaczniesz potrzebować pierdół jak bracketing.
Alcatraz
24-06-2013, 16:15
Jak kupisz drogą lustrzankę i weźmiesz sobie 18-105 zaraz będziesz marudził że nie ma małej głębi, że za ciemno, że wydałeś tyle kasy i musisz jeszcze kupować obiektyw.
Z tym się nie zgadzam. Jeśli nauczy się troszkę robić zdjęcia to uzyska zadowalającą małą GO. Nie znam kogoś kto kupił 18-105 i od razu na niego narzekał, Widzę, że Ty Plan3s również masz kitowego 18-55 (a więc gorszą odmianę 18-105mm).
Druga sprawa - nie kupuj używanego aparatu. To moje zdanie. Takie body może kupić ktoś doświadczony, kto ma możliwość sprawdzenia i kupuje od pewnej osoby. W przeciwnym razie masz loterię podobną do D7000 albo i lepszą. Z własnego doświadczenia odradzam używane rzeczy (z pewnymi wyjątkami, do których z pewnością nie należą aparaty fotograficzne). Ceny D90, D5100 są na tyle niskie, że nie musisz bawić się w starocie po kimś. Co do D7100, to w tej chwili do Twojego pułapu cenowego brakuje już tylko 680 zł.
Z tym się nie zgadzam. Jeśli nauczy się troszkę robić zdjęcia to uzyska zadowalającą małą GO. Nie znam kogoś kto kupił 18-105 i od razu na niego narzekał, Widzę, że Ty Plan3s również masz kitowego 18-55 (a więc gorszą odmianę 18-105mm).
Druga sprawa - nie kupuj używanego aparatu. To moje zdanie. Takie body może kupić ktoś doświadczony, kto ma możliwość sprawdzenia i kupuje od pewnej osoby. W przeciwnym razie masz loterię podobną do D7000 albo i lepszą. Z własnego doświadczenia odradzam używane rzeczy (z pewnymi wyjątkami, do których z pewnością nie należą aparaty fotograficzne). Ceny D90, D5100 są na tyle niskie, że nie musisz bawić się w starocie po kimś. Co do D7100, to w tej chwili do Twojego pułapu cenowego brakuje już tylko 680 zł.
Tak, mam go ale używam tylko z lampą w ciasnych pomieszczeniach i jak potrzebuję 18 mm. W każdym innym wypadku wolę 50tkę, mimo że czasem jest przyciasnawo to nie zamieniłbym jej na inny. Z tego powodu też zamówiłem sobie Sigmę, bo fajnie byłoby mieć ciut szerzej i ciut jaśniej.
Nie żeby 18-105 był zły, tylko to jest takie szkło które jak kupi coś ciekawszego to przestanie używać. A na szerokim końcu 18-55 jest od niego lepszy, o dziwo. Poza tym, jak się raz wejdzie w stałki to już potem ciężko wyjść. Kolory, ostrość i głębia, zupełnie inna rozmowa niż 18-105.
No i tak jak pisałem, po co mu lepsze body jak nie będzie używał połowy jego funkcji, nawet jak już się nauczy podstaw. Te wszystkie puszki robią prawie identyczne zdjęcia, różnią się trochę AF. ekranikiem, wizjerem i rzesztą bajerów. Jak będzie kiedyś coś z tego potrzebował to kupi sobie, a może będzie chciał FX to też sobie kupi. Nie będzie szkoda zmieniać tego co ma - to na pewno.
Jedyne czego może mu brakować - ale to później, to mikroregulacji AF, ale ten problem można wyeliminować kupując szkło z przymiarką.
EDIT: A co do sprawdzonego body - chyba po to jest to forum, żeby się umówić i pomóc kupić od nas z giełdy coś, czy nie?
Alcatraz
24-06-2013, 17:23
A Ty znasz wszystkich, którzy sprzedają na giełdzie z całej Polski? No chyba, ze sam coś sprzedajesz:-)) Zresztą pewnych rzeczy i tak nie sprawdzisz. Sam wiem jak kupowałem a później po tygodniu, dwóch zaczęło się... No ale kazdy decyduje za siebie.
18-55 lepszy na szerokim końcu od 18-105? W czym lepszy i na którym końcu, bo dla tego pierwszego koniec to 55mm a dla drugiego 105 - przy "tak różnych końcach" chyba trudne je porównać:-)
Wiesz, dla mnie wizjer czy lepsze AF to nie są bajery...
Wiadomo, ze "stałki" są lepsze optycznie ale ciągłe przepinanie trzech obiektywów to nie dla każdego. Większośc znanych mi fotografów najczęściej używaja jednak zoomua a stałoogniskowy posiadają w ilości sztuk 1. Zresztą nie można też bezkrytycznie napisać, zę stałki to ostrości, jakośc itd. Są różne stałki, na różnych przysłonach spisują się lepiej lub gorzej... 50 f/1.8D to razcej niezłe mydło a nie brzytwa w porównaniu do 18-105. Dlatego myślę, że ten ostatni jest mimo wszystko najbardziej uniwersalny, szczególnie dla kogoś kto wcześniej lustrzanki nie posiadał. Jeśli nawet później dokupi 35 czy 50 to i tak 18-105 będzie w użyciu,
18-55 lepszy na szerokim końcu od 18-105? W czym lepszy i na którym końcu, bo dla tego pierwszego koniec to 55mm a dla drugiego 105 - przy "tak różnych końcach" chyba trudne je porównać:-)
Na szerokim to chyba na 18mm? 18-55 ma tam lepszy obrazek. Z resztą, po co my rozmawiamy tu o kitach?
wizjer
D3100 ma lepsze pokrycie niż D5100 tak swoją drogą
I tak, moim zdaniem to są bajery które nie zastąpią pięknego obrazka z dobrego obiektywu. Kiedyś jakoś tych wszysktich pierdół nie było i ludzie robili zdjęcia. Dużo bardziej jarałbym się tym że mogę zrobić zdjęcie w ciemnym pokoju, na koncercie, albo super potret z płytką głębią niż to, że mam jakiś bracketing albo że mój wizjer ma 100% pokrycia. Jak będzie tego potrzebował to sobie kupi - kiedyś.
A co do przepinania - 35 i 85 w zupełności wystarczą i nie trzeba wcale się wiele męczyć. Z resztą te obiektywy razem wzięte byłyby tak ciężkie jak jedna sigma 17-50
Alcatraz
24-06-2013, 17:47
Oczywiście - moja pomyłka ale co do lepszego obrazka na 18mm to... trochę dyskusyjne moim zdaniem:-) To są różnice aptekarskie. O kitach rozmawiamy ponieważ większość osób je używa a wśród poczatkujących ten odsetek jest ogromny.
Kiedyś, kiedyś... Teraz jest 2013 rok przypominam:-)) Wizjer to zdecydowanie nie bajer (w lustrzance) - zresztą wystarczy popatrzeć przez jeden i drugi, żeby wiedzieć o co chodzi.
Stałki są fajne ale trzeba też trochę doświadczenia, z 85mm bywa sporo problemów z "trafianiem" i wtedy to tylko zniechęca delikwenta.
Stałki są fajne ale trzeba też trochę doświadczenia, z 85mm bywa sporo problemów z "trafianiem" i wtedy to tylko zniechęca delikwenta.
Nikkor 35mm f/1.8 tak chwalony przez większość użytkowników również jest kapryśny z korpusami które posiadają moduł AF MULTI-CAM 1000, dlatego sprzedałem ten obiektyw.
Andrzej1974
24-06-2013, 19:10
Nikkor 35mm f/1.8 tak chwalony przez większość użytkowników również jest kapryśny z korpusami które posiadają moduł AF MULTI-CAM 1000, dlatego sprzedałem ten obiektyw.
A ja jestem nim zafascynowany odkąd go kupiłem i praktycznie 95% zdjęć nim robię (puszka D5100).
Alcatraz
24-06-2013, 19:20
Andrzej, to akurat dobrze trafiłeś (tandem puszka + obiektyw), bo faktycznie 35mm jest kapryśna i często z modułem AF, o którym pisze Zgera (czyli również bez mikroregulacji) bywa różnie.
Andrzej1974
24-06-2013, 19:24
Andrzej, to akurat dobrze trafiłeś (tandem puszka + obiektyw), bo faktycznie 35mm jest kapryśna i często z modułem AF, o którym pisze Zgera (czyli również bez mikroregulacji) bywa różnie.
Widocznie sprzedawca w FJ, żeby nie stracić klienta, dał mi od razu dobrą sztukę na przetestowanie widząc, że jestem nią zainteresowany. :-)
Archibald6803
24-06-2013, 19:29
A ja jestem nim zafascynowany odkąd go kupiłem i praktycznie 95% zdjęć nim robię (puszka D5100).
z d5100 mojej córki trzydzistkapiątka też bardzo ładnie współpracuje ......
......Tylko po co chłopakowi wciskacie Panowie obiektywy stałoogniskowe ? hmmm ?
Wierzcie mi Sigma 17-50 OS HSM o której pisałem ZAŁATWIA sprawę zarówno N35 jak i N50; GO jest wprawdzie nieco mniejsza ale jakość i plastyka obrazu NIEGORSZA. A poza tym JAKA WYGODA. Student nie będzie miał czasu ani ochoty łazić po pubach i imprach z worem wyładowanym szkłami ; on ma dostać sprzęt UNIWERSALNY , możliwie najlepszej jakości , W JENYM KAWAŁKU ; jak go temat kiedyś wciągnie to se kupi coś lepszego - teraz ma być niedrogo , dobrze optycznie , lekko i poręcznie oraz tak aby nie było "siary" jak sprzęt wyciągnie przy koleżkach np. z Francji. Kumacie ?
I jeszcze jedno; nie bełtajcie chłopakowi w głowie Nikonem d7100 ; to body niech sobie kupują DOŚWIADCZENI i ZAPALENI fotoamatorzy.
Andrzej1974
24-06-2013, 19:46
Fakt Archi... zapomniałem o ostatnio jednym z "najgorętszych" obiektywów tegoż lata, czyli Sigmie 17-50, o której raczyłeś wspomnieć. Choć 35 też jest imo dość uniwersalna. :-)
Pozwolę sobie nie cytować, bo człowiek na moment opuścił pokój i mnóstwo nowych odpowiedzi, co cieszy.
Zasadniczo Archibald6803 ma rację, że przydałby się bardziej uniwersalny obiektyw niż stałoognistkowy, chociaż nie miałbym nic przeciw by chodzić z " worem wyładowanym szkłami" :) , kiedy będę to chodził i zwiedzał.
widzę, że zasadniczo się wszyscy zgadzają co do D5100
Alcatraz
24-06-2013, 21:53
Nie wszyscy... poza tym ja również jestem za uniersalnym szkłem na początek.
widzę, że zasadniczo się wszyscy zgadzają co do D5100
D5100 jeśli chcesz zooma (przy czym koniecznie z tą Sigmą 17-50 f/2.8 ) , jeśli zamiast tego się zdecydujesz na dwie stałki to albo nowy D3100 albo używany D90.
Jeśli chodzi o tą Sigmę, musisz liczyć się z tym, że trochę na nią sobie poczekasz, bo w tej chwili popyt znacznie przewyższa podaż. Polecam już teraz zarezerwować i być szybkim kiedy je dowiozą (pod koniec czerwca/na początku lipca) Co więcej, do tego czekania będziesz prawdopodobnie musiał dodać konieczność wysłania jej wraz z body do darmowej kalibracji. Koniecznie kup w Sigma-ProCentrum, omijaj sklepy jak Fotojoker, bo oni nie pomogą Ci za bardzo jak coś będzie nie tak.
Natomiast nie pchaj się w serię D7XXX, ja wcześniej nadmieniłem D300s i Pentaxa, ale dopiero potem docztałem, żeś początkujący więc już ich nie polecam. D5100 będzie aż nadto.
Alcatraz
24-06-2013, 22:11
Wg niektórych z Was jeśli ktoś chce kupić dobry samochód powinien najpierw zainwestować w furmankę, bo... jest początkujący. Nie można moim zdaniem kogoś traktowac jak ograniczonego, zamykając przed nim pewne rejony sprzętowe. Co do Sigmy to niech on lepiej jeszcze niczego nie zamawia tylko idzie do sklepu, tak jak mu radziłem i zobaczy na żywo co znaczy "zoom" 50mm na formacie APS-C - może się trochę zdziwić.
co do obiektywów to muszę jeszcze zobaczyć w co iść w zmienno czy stałoogniskowe, zasadniczo nie wiem jakich wielkościach "zoom" będzie mi potrzebny.
Wg niektórych z Was jeśli ktoś chce kupić dobry samochód powinien najpierw zainwestować w furmankę, bo... jest początkujący. Nie można moim zdaniem kogoś traktowac jak ograniczonego, zamykając przed nim pewne rejony sprzętowe
coś w tym jest, ale i z kolejnej strony, kupując coś prostszego/starszego mam więcej kasy na szklarnie
Wg niektórych z Was jeśli ktoś chce kupić dobry samochód powinien najpierw zainwestować w furmankę, bo... jest początkujący. Nie można moim zdaniem kogoś traktowac jak ograniczonego, zamykając przed nim pewne rejony sprzętowe. Co do Sigmy to niech on lepiej jeszcze niczego nie zamawia tylko idzie do sklepu, tak jak mu radziłem i zobaczy na żywo co znaczy "zoom" 50mm na formacie APS-C - może się trochę zdziwić.
Nikogo nie ograniczamy, ba!, przecież on tymi stałkami więcej się nauczy niż zoomem. I zrobi prawdopodobnie lepsze zdjęcia.
A co do chodzenia do sklepu, po każdy inny obiektyw tak, ale tej Sigmy nie ma nigdzie żeby ją przymierzyć. Z resztą musiałby mieć już body do tego.
Alcatraz
24-06-2013, 22:42
Nie chodziło mi o Sigmę konkretnie tylko o zobaczenie na własne oczy tych ogniskowych, o kórych mówimy. Z jednej strony nie ograniczamy a z drugie ograniczamy... Mniejsza z tym.
Kolego Rufus, kończąc powoli swoją aktywność w tym wątku jeszcze raz zachęcam Cię do wizyty w sklepach i zobaczenia na własne oczy: różnych wizjerów, ogniskowych obiektywów itd. Pozwoli to uniknąć wielu nerwów i rozczarowań. Są rzeczy, których teoretycznie się nie rozstrzygnie - każdy będzie bronił swojej wersji i namawiał do swoich rozwiązań a pracował na tym sprzęcie będziesz TY. Nie wiesz jeszcze jakich obiektywów będziesz potrzebował więc zaczynanie od "stałek" jest moim zdaniem gorszym wyborem. Nikkora polecam dlatego, że z systemowymi szkłami tego typu jest najmniej problemu (BF, FF) a lepiej, żebyś się nie zniechęcił już na samym początku. Bez mikroregulacji w razie problemów z AF pozostaje tylko serwis. Przy takim debiutanckim zakupie ważne jest wiele rzeczy - również święty spokój podczas robienia zdjęć:-)
Archibald6803
24-06-2013, 22:51
do postu #69
Co ty Alcatraz gadasz ...... weź się dobrze najpierw zastanów.
Jaka furmanka ? d5100 ? człowieku ...... Furmanka cyfrowa to D40 . D5100 to rasowy VW wśród DX - jak już używamy motoryzacyjnej nomenklatury..... Najchętniej to byś każdemu polecił d7100 - widzę. Trochę realizmu poproszę.
A co do zakresu 17-50 i samej Sigmy; co Ci nie pasuje w zakresie ? Masz szeroki , bardzo dobry jakościowo przód ; zrobisz nim i architekturę zewnątrz , wewnątrz , ciasne kadry w np. knajpie podczas posiadówy kumpelskiej albo rodzinnej.
Masz świetny jakościowo środek - zrobisz całkiem nieźle krajobraz i reportaż miejski. Masz też wyśmienity jakościowo tył którym zrobisz choćby całkiem niezły portret lub lekkie zbliżenie....
Potrzeba coś więcej na początek do ogólnych uniwersalnych zastosowań ? Powiesz że za krótko. Jak będzie brakowało ( a wyjdzie to w praniu ) to zawsze można jakieś budżetowe szkiełko dokupić - choćby całkiem przyzwoite 55-300VR za 1100 pln.
Proszę , zwróć uwagę , że nie doradzasz w tym wątku "staremu wyjadaczowi", który całe życie musiał mieć wszystko w puszce na wierzchu żeby się nie zagubić w swoim foceniu , tylko młodemu ambitnemu , nieskażonemu guzikologią , chłopakowi. Jeśli chodzi o puchę - bez stresu - młody opanuje obsługę błyskawicznie - i zapewniam że nie będzie marudził , że nie ma 2 pokręteł czy 8 guzików pod ręką . Widzę to po swojej córce. Obsługa d5100 to dla niej prawdziwa przyjemność i zero problemu - nie chce teraz wziąć do ręki nic innego. Szybciej ustawia swoje body niż ja swoje......
Ech , rozgadałem się ..... ale nie mogę zdzierżyć jak ktoś komuś doradza mierząc go swoją miarą......
Alcatraz
24-06-2013, 23:13
Archi - nie będę z Tobą wymieniał ciosów bo nie mam na to ochoty. Prosiłbym tylko, żebyś nie zwracał się do mnie w stylu "co Ty gadasz... weź się dobrze najpierw zastanów", OK? Dla Ciebie D5100 jest "rasowy" dla mnie nie. Z czyjej perspektywy mam doradzać? Ze swojej czy może z Twojej? Sam się zastanów...
Nie wiem gdzie Ty widzisz, że "najchętniej poleciłbym każdemu D7100" - coś Ci sie jednak przywidziało. Napisałem, że może RÓWNIEŻ brać go pod uwagę. Niektórzy doradzają w ten sposób, żeby ktoś czasami nie kupił czegoś lepszego niż sam doradzający posiada:-)
W zakresie 17-50 brakuje mi... 50 -105 na przykład. A komuś kto robił zwykłymi kompaktami będzie brakowało jeszcze bardziej, bo tam zoom często jest znacznie większy. I ot o mi chodziło. A że możena sobie znowu dokupić 55-300 to ja wiem, tylko w ten sposób do niczego nie dojdziemy. Dlatego osobiście uważam, że 18-105 nie jest złym wyborem szczególnie dla kogoś kto zaczyna (co tak często i gorliwie podkreślasz).
No ale tak jak obiecałem, oddalam się od tego wątku ponieważ rozmowa niestety schodzi już na tory, które dokładnie przewidziałem w swojej pierwszej odpowiedzi udzielonej Rufusowi. Swoje zdanie napisałem, poradziłem że najlepiej jest oglądac wszystko samemu a nie teoretycznie rozważać przy pomocy 10 doradców. Reszta należy do Kolegi Rufusa, któremu szczerze życzę jak najlepszych i najbardziej udanych zakupów!
Z jednej strony nie ograniczamy a z drugie ograniczamy... Mniejsza z tym.
Ująłbym to tak: nie można mieć wszystkiego od razu. Rufus może przeczytać w instrukcji co to jest bracketing albo synchro lampy z krótkimi czasami, pomyśleć jak dwa razy w życiu tego użyje, albo Rufus może złapać za aparat ustawić go na Auto i małymi kroczkami przechodzić przez programy tematyczne do literki M. Kiedy już dojdzie do literki M zobaczy, że jego kit jest ciemny jak Afryka nocą. Pewnie, będzie miał wypasionego D7100 na widok którego ślini się pół forum, ale co z tego, skoro jego zdjęcia będą potargane wysokim ISO albo zepsute używaniem wbudowanej lampy. Nie przyda mu się wtedy 51 polowy AF, 100% pokrycia wizjera, crop 1.5, bracketing, mikroregulacje AF, tysiąc klatek na sekundę, brak filtra AA który jest podobno a nikt różnicy nie zauważył po dziś dzień i wodoszczelność - tylko większy otwór względny. A jak przyjdzie kolejny kolega Rufusa amator z jakimś D3100 i 35 f/1.8 to Rufus pomyśli, co myśmy mu tu za szit wcisneli, skoro sprzęt kolegi robi dwa razy ładniejsze foty, o takie kolorowe i ostre. Ja bym się nie cieszył.
Z resztą nie cieszyłem się kiedy dałem się namówić na kupno D5000 kiedy zaczynałem swoją przygodę z DSLRami (a dałem za niego kupę kasy - 3000 za body+kit). Pierwsze co zrobiłem to dokupiłem 50 mm, które mimo nieużywalnego 1.8 z powodu BF i ogromnej wąskości używane jest 95% czasu. I zrobiłem nie jedną imprezę tym obiektywem, mimo tego że trochę kadrów musiałem sobie odpuścić bo było za wąsko. A z 35 pewnie bym tego problemu już nie miał.
Ten wywód oczywiście apropo 18-105 nadmiernie polecanego dla wszystkich amatorów na tym forum. Sigma jest oczywiście z nieco innej bajki, ale to cadillac jeśli chodzi o szkła do DX.
Natomiast masz 100% rację jeśli chodzi o to żeby poszedł do sklepu i sobie popróbował. Niech tylko nie da sobie wcisnąć niczego na miejscu, bo tak czasami bywa własnie.
Archibald6803
24-06-2013, 23:35
Alcatraz ;
wyłuszczyłes swoje racje , ja swoje ;wprawdzie nie zgadzam się z wieloma Twoimi sformułowaniami ale na tym poprzestańmy ; i bez urazy ....
Zainteresowany zakupem młody kolega na pewno dokona właściwego dla siebie wyboru , niezależnie od tego co my tu będziemy pisać ...
Polecam D5100 dobra puszka i do tego sigma 17-50/2.8 i jest miodzio:mrgreen:
cz4rnuch
25-06-2013, 11:43
Przez ponad rok miałem równolegle 18-105 i 17-50OS i mimo, że długo się zastanawiałem czy sobie nie zostawić tego pierwszego to jednak poleciał na forumową giełdę. Mimo to nadal uważam je za dobre i uniwersalne szkło i jeśli miałbym je polecić jako jedyne dla początkującego to zrobiłbym to bez wahania. Jest tanie i popularne więc można kupić nawet używkę w dobrym stanie i później odsprzedać bez dużej straty. Odwrotnie niż w przypadku body, tu niemal zawsze sprzedaje się za bezcen. Możliwe, że rufusowi wystarczy a gdy trochę liźnie tematu to sprzeda, zamieni, dokupi to czego potrzebuje lub rzuci to w diabły i zabierze się za inne hobby. Stałek na początek nie polecam, bo moim zdaniem teza o rzekomym szybszym uczeniu się za ich pomocą to mit. To kwestia zacięcia. Nikt nie zabroni mi zakleić pierścienia zoomowania taśmą na zadanej wartości ogniskowej i robienie sobie takich wprawek. Inna sprawa że pokryć zakres standardowego zooma jest niezmiernie ciężko za pomocą obiektywów stałoogniskowych, szczególnie szerokiego kąta. Przeczytałem pierwszy post Rufusa i sądzę, że na początek wystarczy jakikolwiek z zoomów standardowych, choćby śmiesznie tani 18-55. Gdy już będzie wiedział co z czym się je sam zdecyduje czego mu brakuje i zamiast prosić o rady dopyta o konkrety. Dla jasności Sigma też wydaje się dobrym wyborem o ile dysponuje się odpowiednią kwotą. Za jakiś czas mogą wypłynąć używki w śmiesznie niskich cenach biorąc pod uwagę obecną cenę katalogową. Mogą ale nie muszą. Sam niedawno chciałem sprzedać swoją, ale zrezygnowałem bo zbiegło się to z tą promocją i jakoś średnio mi się widzi sprzedawanie jej za 1200 plnów, skoro kupiłem 2 x drożej.
P.s Nie polecałbym każdemu bez wyjątku 35 na dxie. Ani to szeroko ani wąsko, po prostu standard. Obrazek miodny ale do uniwersalności trochę obiektywowi brakuje, AF powiedziałbym średni i trochę ślimak z niego w porónaniu np z Sigmą, trafiają się kapryśne sztuk i odnoszę wrażenie że nie tego potrzeba koledze. Z rok temu pożyczyłem je kumplowi do tej pory mi nie oddał, ale jakoś mi go nie brakuje.
Rufus zdradził, że woli architekturę, zatem nie pozostaje nic innego niż D5100 z Sigmą. I tak na wycieczce pewnie przez większość czasu będzie używał 17mm, a ostre 17 jest znacznie lepsze niż mydlane 18. A jak już będzie potrzebował na coś przyzoomować, to ustawi 50mm i potem sobie wykadruje co wolał. 105 mm przydałoby mu się pewnie tylko do przyrody. W razie co ładniejszy portret wyjdzie na 50 f/2.8 niż 105 f/5.6. Już lepiej żeby miał ostre 17-50. Przynajmniej ja bym z tych dwóch szkieł Sigmę zabrał na spacer.
Tak architektura, gdzieniegdzie może się zdarzyć coś z pogranicza reporterki, wiadomo świat jest nieprzewidywalny.
Nasi kochani architekci bywają kapryśni i ładne rzeczy lubią dawać tam gdzie nasze oko nie sięga, dlatego ten zoom jest przydatny, ale jak pisze kol. plan3s da się to zrobić też inaczej.
cz4rnuch
25-06-2013, 12:30
Rufus wymienił architekturę z nazwiska, ale wczytując się w jego wypowiedzi odnoszę wrażenie że obiektyw ma być do wszystkiego. Poza tym nie wiem o jakim mydle piszesz na 18. Miałem oba obiektywy a sigmę mam nadal i twierdzę, że ani 18-105 nie jest mydlany na 18 ani sigma nie jest taką żyletą na 17. To oczywiście na pełnej dziurze i na brzegu klatki, bo gdy się ma możliwość przymknięcia to oba szkła są bardzo ostre w centrum i więcej niż zadowalająco ostre na brzegach. Inna sprawa, że architektura to nie tylko szeroki kąt. Sam sporo podróżuję i głównie ze względu na wygodę zabieram ze sobą tylko sigmę. Często(edit: bardziej tu jednak pasuje słowo czasami) jednak żałuję że nie wziąłem tele bo od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na sfotografowanie jakiegoś szczegółu lub wyizolowania fragmentu budowli który zawiera jakąś ciekawą linię, łuk czy motyw układający się w jakiś wzór. Wtedy ekstra zasięg 18-105 może się przydać a niestety polecane przez Ciebie kadrowanie to tylko półśrodek. Z sigmą mogłem sobie jedynie pomarzyć o malowidłach na sufitach katedr, zdobieniach na wysoko umieszczonych łukach czy wysoko umieszczonych maszkaronach. Żebyśmy się dobrze zrozumieli, sigmę uważam za dużo lepszy obiektyw od omawianego nikkora, szczególnie przy fotografowaniu ludzi ale jest to lepszy obiektyw dla mnie i myślę że do takich wniosków każdy musi dojść sam. Żal mi nie ściska czterech liter, że ktoś będzie miał taki sam obiektyw bo przy obecnej cenie niedługo będzie miał go każdy niepełnoklatkowy Nikoniarz czy Canoniarz. Poza tym nawet wcześniej nie był to jakiś finansowy top. Nie w tym rzecz. Moim zdaniem najlepiej kupić coś taniego na próbę a potem zaopatrzyć się w to co się konkretnie potrzebuje. Na dobrą sprawę Rufus nie wie jakich potrzebuje ogniskowych(co nie powinno dziwić i jest normalne przy braku doświadczenia).
do postu #69
Co ty Alcatraz gadasz ...... weź się dobrze najpierw zastanów.
Jaka furmanka ? d5100 ? człowieku ...... Furmanka cyfrowa to D40 . D5100 to rasowy VW wśród DX
Co rasowego widzisz w D5100, to takie D40 tylko że wyprodukowane kilka lat później, postęp technologiczny sprawił że wsadzono nowszą matrycę i wiele innych gadżetów, nie mniej jednak to ta sama półka.
cz4rnuch
25-06-2013, 14:01
Ten sam postęp sprawił, że nasze pojazdy wprawiają w ruch np silniki spalinowe a nie konie pociągowe. Porównanie Alcatraza zrozumiałem, ale moim zdaniem jest nietrafione.
Może zaraz się przekonam czy mam zmieniać swojego D40 na D5100, czytam z uwagą :)
Andrzej1974
25-06-2013, 15:14
Polecam D5100 dobra puszka i do tego sigma 17-50/2.8 i jest miodzio:mrgreen:
Ja również polecam ten zestaw. 3 tys z małym haczykiem za zestaw 1. klasa. :-)
P.S. Gdybym ja dziś stał przed ponownym wyborem aparatu + obiektywu to wybrałbym właśnie D5100 + Sigmę 17-50 f/2.8.
więc chyba stanie na D5100
na wesołym portalu aukcyjnym z nikkorem 18-55 już od niecałych 2000zł.
pytanie czysto teoretyczne z punktu widzenia technicznego obiektywy 50-200 czy 18-250 sprawdzają się, szczególnie przy tych krańcowych wartościach?
pytanie czysto teoretyczne z punktu widzenia technicznego obiektywy 50-200 czy 18-250 sprawdzają się, szczególnie przy tych krańcowych wartościach?
Miałem 55-200 VR i na długim końcu było całkiem nieźle jak na tę klasę obiektywu, 18-250 to chyba sigma, tego nie miałem.
Kupuj d5100 z nikkorem 18/105 i będziesz zadowolony,ja miałem taki zestaw i słowa złego nie mogę powiedzieć
Miałem 55-200 VR i na długim końcu było całkiem nieźle jak na tę klasę obiektywu, 18-250 to chyba sigma, tego nie miałem.
tak, to sigma, nikkory to jedna jeszcze nie moja półka finansowa
Kupuj d5100 z nikkorem 18/105 i będziesz zadowolony,ja miałem taki zestaw i słowa złego nie mogę powiedzieć
właśnie chyba taki zestaw wybiorę, ale się jeszcze zastanawiam nad
Sigma 18-250 F3.5-6.3 DC OS HSM 1590zł
albo
Sigma 18-250 F3.5-6.3 DC OS HSM MACRO 1690zł
rzuciłem dziś okiem (taa sesja, jeszcze pozamiatam pustynię i mogę się uczyć) na te zakresy na symulatorze obiektywów, tyle że nikona
jak tylko będę miał kasę to udam się po moje dziecko :), bo jakoś nie jestem przekonany do allegro w takich sprawach.
Archibald6803
28-06-2013, 16:21
tylko ta Sigma :
jest warta zakupu .
MZ to dużo lepszy wybór niż N 18-105 VR ( pod względem uniwersalności ) ale dużo gorszy niż S 17-50 /2.8 (pod względem optycznym).
Mam ją , opisywałem na forum ;
to najlepszy MZ spacerzoom pod DX
tylko ta Sigma :
jest warta zakupu .
Tylko to światło na długim końcu - ciemno jak w d.... . Pamiętaj, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego !
Przeczytałem cały wątek :)
kupując S17-50 nie pożałujesz - tym bardziej, że teraz nowe w b.dobre cenie. Nie wiem czy nawet nie za dobre szkło jak na początek - ale ja jestem zdania, że lepiej zacząć z czymś lepszym niż potem tracić na sprzedaży tańszego szkła, kupując i tak droższe.
Jeśli chodzi o puszkę - to wszystko kwestia ergonomi. D7000 miałem - nie polacam - problemy z AF. na D7100 nie starczy. Jak chcesz, żeby dobrze siedziała w łapie - bierz D90/D300s (na D300s może trochę kasy braknąć). Jak nie zależy ci na klawiszologii to d5xxx. d3xxx są strasznie "malutkie" Wiadomo nowsze puszki - lepsze matryce (ale nieznacznie) Ja mam starego dziada D300s i w tej chwili bym go nie zamienił na nic co jest na rynku (oczywiście DX). Kwestia tego co się chce.
N18-105VR miałem - mogę polecić z czystym sumieniem.
I pamiętaj - nie ma jednego obiektywu do wszystkiego ! Zawsze trzeba od czegoś zacząć. Jak masz zamiat mieć tylko jedno szkło, kup kompakta !
Zerknąłem na alledrogo i nowe D90 z nową S17-50 można kupić za trochę ponad 3500 PLN (z D5100 nawet taniej) i taki zestaw bym Ci radził - zostanie Ci jeszce trochę PLN to dokupisz używaną SB600 i będziesz miał idealny set na początek - a nawet dłużej
Cytat:
Napisał Archibald6803 Zobacz post
tylko ta Sigma :
jest warta zakupu .
Tylko to światło na długim końcu - ciemno jak w d.... . Pamiętaj, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego !
nie wymagam od tego obiektywu bycia numero uno. Archibald6803 mi przesłał parę fotek z tego obiektywu i są spoko.
I pamiętaj - nie ma jednego obiektywu do wszystkiego ! Zawsze trzeba od czegoś zacząć. Jak masz zamiat mieć tylko jedno szkło, kup kompakta !
Owszem, że nie ma, jednak, na początek, uważam za przydatne dla mnie coś uniwersalnego, coś co mogę użyć i w domu, na wypadach ze znajomymi, ale i do pięknych szczegółów, które są zawsze bardzo wysoko i właśnie uważam, że to jest to od czego trzeba zacząć.
I nigdzie nie napisałem, że chce mieć jedno szkło, z czasem jak będę miał kasę, zacznę kupować inne, w zależności od potrzeb.
...Owszem, że nie ma, jednak, na początek, uważam za przydatne dla mnie coś uniwersalnego, coś co mogę użyć i w domu, na wypadach ze znajomymi, ale i do pięknych szczegółów, które są zawsze bardzo wysoko i właśnie uważam, że to jest to od czego trzeba zacząć...
Z tą uniwersalnością w domu to nie poszalejesz, obiektyw 18-250 lub 18-105 są ciemne, więc wysokie Iso lub lampa konieczna.
Ja bym brał na Twoim miejscu 17-50 /2,8 Sigmy i wbrew mniejsza uniwersalność, może okazać się większą :)
molier13
02-07-2013, 21:26
Od kilku lat wiernie przeglądam forum i czytam dokładnie rady mądrzejszych kolegów. Sam nie zdobywam się na odwagę, żeby udzialać rad, bo ciągle wydaje mi się, że nie mam takiego mandatu. Myślę jednak, że musisz mieć świadomość, że każdy z forumowiczów taką poradę traktuje jak wejście do sklepu i wyciągniecię ręki po sprzęt, jego dotyk, zapach i na koniec szelest banknotów. Jesteśmy nieco "zboczeni" sprzętowo a oczy jadłyby więcej niż może d...
Zaliczam się również do tego grona, a rozsądek zachowuję na emeryturę. Nic tak nie męczy jak brak decycji, ale przyjdzie taki moment, że poczujesz, że to ma być właśnie to... czego Ci serdecznie życzę... na koniec liczy się tylko zabawa :)
a dziś wybrałbym wygodę czyli D5100 + 18-105VR + 38 1,8 G. Zostaje nam około 1000 pln. Wiem, że to mało, że i tak proponuję wydac na kobiety :) Pozdrawiam
madnessmilo
02-07-2013, 21:46
Nie chcę zakładać kolejnego tematu a cenowo jest jak w temacie.
Mam cały czas dylemat jeżeli chodzi o wybór pomiędzy d7100 a d300s. Niby na różnych stronach ten pierwszy jest w większości aspektów lepszy, jednak nie wyciąga najlepiej cieni i wystąpić może efekt mory.
Z kolei w d300s nie można przesadzać zbytnio z wysokim ISO, ale ma większy bufor.
Praktycznie ten sam modół AF i możliwość mikrokalibracji.
Czy faktycznie d7100 jest dużo lepszą konstrukcją od d300s ?
Alcatraz
02-07-2013, 22:31
Efekt mory (jeśli gdzieś wystąpi) możesz przecież usuwac programowo. A wyciąganie z cieni w pewnych aspektach daje odrobinę gorsze efekty ale np. od D7000 a nie od D300s, który ma wyciąganie z cieni na poziomie D90 (może odrobinę lepsze z powodu 14 bitowy RAWów bez kompresji). Stwierdzenie, że D7100 jest lepszą czy gorszą konstrukcją jest moim zdaniem błędne - jest konstrukcją dużo nowszą. Nie wiem co dla Ciebie jest priorytetem - jeśli zdjęcia seryjne i bufor lub używanie kart CompactFlash to faktycznie można zastanawiać się nad D300s ale w pozostałych aspektach nowszy znaczy lepszy. Pamiętaj też, że filmy w D300 są tylko symbolicznie w przeciwieństwie do D7100.
Efekt mory (jeśli gdzieś wystąpi) możesz przecież usuwac programowo. A wyciąganie z cieni w pewnych aspektach daje odrobinę gorsze efekty ale np. od D7000 a nie od D300s, który ma wyciąganie z cieni na poziomie D90 (może odrobinę lepsze z powodu 14 bitowy RAWów bez kompresji). Stwierdzenie, że D7100 jest lepszą czy gorszą konstrukcją jest moim zdaniem błędne - jest konstrukcją dużo nowszą. Nie wiem co dla Ciebie jest priorytetem - jeśli zdjęcia seryjne i bufor lub używanie kart CompactFlash to faktycznie można zastanawiać się nad D300s ale w pozostałych aspektach nowszy znaczy lepszy. Pamiętaj też, że filmy w D300 są tylko symbolicznie w przeciwieństwie do D7100.
Jeśli masz kasę i chcesz kupić teraz aparat to bierz d7100 - matryca pozwala na trochę więcej niż ta w d300s. Największy minus moim zdaniem d7100 powinien dostać za bufor. Jeśi ma to być twoje pierwsze lustro to sam ocenisz czy ergonomia d7100 Ci pasuje - jak nie to go sprzedasz i kupisz za jakiś czas d400 :)
dj_tomek
03-07-2013, 11:11
Dlaczego ludzie dają rady w stylu; kup sobie aparat za 4000 zl a jak Ci nie przypasuje to wymienisz sobie na fikcyjny, nieistniejacy, niezapowiedziany model? .....
Alcatraz
03-07-2013, 12:08
Dlaczego ludzie dają rady w stylu; kup sobie aparat za 4000 zl a jak Ci nie przypasuje to wymienisz sobie na fikcyjny, nieistniejacy, niezapowiedziany model? .....
Nie chodzi o fikcyjny model, to tylko przykład. Chodzi o to, żeby kupić, robić zdjęcia i wybierać to co nam pasuje a nie siedzieć i myśleć nad tym co by tu kupić. Takie rady są wbrew pozorom bardzo praktyczne i mądre - z aparatem nie bierzesz ślubu, jak najbardziej możesz go sprzedać i kupić inny. Niektórzy jednak myślą, że jeśli pozastanawiają się trzy lata, rozważą wszelkie możliwe kombinacje to w końcu kupią aparat na 30 następnych lat. Tak nie jest, wszystko idzie do przodu i co jakiś czas (różny dla różnych osób) warto zmienić sprzęt. Podobnie jak warto go w miarę szybko kupić, używać, uczyć się robić zdjęcia a w razie potrzeby zmienić na inny, bardziej do nas dopasowany.
Nie chodzi o fikcyjny model, to tylko przykład. Chodzi o to, żeby kupić, robić zdjęcia i wybierać to co nam pasuje a nie siedzieć i myśleć nad tym co by tu kupić. Takie rady są wbrew pozorom bardzo praktyczne i mądre - z aparatem nie bierzesz ślubu, jak najbardziej możesz go sprzedać i kupić inny. Niektórzy jednak myślą, że jeśli pozastanawiają się trzy lata, rozważą wszelkie możliwe kombinacje to w końcu kupią aparat na 30 następnych lat. Tak nie jest, wszystko idzie do przodu i co jakiś czas (różny dla różnych osób) warto zmienić sprzęt. Podobnie jak warto go w miarę szybko kupić, używać, uczyć się robić zdjęcia a w razie potrzeby zmienić na inny, bardziej do nas dopasowany.
Amen :)
Dodałbym tylko że warto kupić szybko ale niekoniecznie od razu nowy model, czasem lepiej poszukac sprawdzoną używkę odpowiadającą potrzebom. Ale święte słowa KwaK410. Ten post powinien byc czytany przez każdego zakłądającego temat co kupić.
madnessmilo
03-07-2013, 13:10
To ja mam 3 pytania :-)
1. Czy d7100 wart jest 4167zl ?
2. Czy d300s wart jest 3880zl ?
3. Czy d7100 az tak bije d300s pod wzgledem jakosci obrazka ?
Wysłane za pomocą Tapatalk 2
Alcatraz
03-07-2013, 13:45
1. Tak.
2. Tak.
3. To można ocenić samemu oglądając sample z jednego i drugiego.
Nic tak nie męczy jak brak decycji, ale przyjdzie taki moment, że poczujesz, że to ma być właśnie to... czego Ci serdecznie życzę... na koniec liczy się tylko zabawa :)
no podejmowanie tej decyzji, bądź co bądź, dosyć dla mnie kosztownej jest ciężkie, szczególnie, jak człowiek w czymś zaczyna, nie zna się, a to co jedni doradzają inni odrzucają, ot taki nasz świat relatywistości :)
a co do tematu, mam nadzieję, że będzie mnie stać na jeszcze jeden obiektyw, to wtedy kupię jakąś stałkę albo coś o mniejszym zakresie :)
3. Czy d7100 az tak bije d300s pod wzgledem jakosci obrazka ?
Wysłane za pomocą Tapatalk 2
Ja bym powiedział tak:
1. Moim zdaniem nie - to nie jest body z "lini pro więc nie powinno być takie drogie
2. Nie - kosztuje tyle dlatego, że jeszcze nie ma następcy. Moim zdaniem jak na tak "stary model" nie powinnien być droższy niż 3500
3. Do ISO800 moim zdaniem nie zobaczysz różnicy w szumie. DR będzie też zbliżony. Od ISO1600 zdecydowanie TAK.
Alcatraz
03-07-2013, 15:43
ad.1 No tak ale to jest ciągle nowość więc to też należy brać pod uwagę przy ocenie "czy się opłaca". Pewna firma na C właśnie zaprezentowała model 70D więc może to spowoduje lekką obniżkę ceny D7100.
ad.3 A co pomiędzy 800 a 1600?:-) Bo skoro do 800 nie zobaczy różnicy a od 1600 zdecydowanie tak, to co zobaczy na iso od 800 do 1600?
Oczywiście znaczenie ma tez sposób oglądania - pomniejszenie, papier czy crop.
madnessmilo
03-07-2013, 16:57
Sporo tych topiców, stron przeczytałem i skłaniam się raczej do d7100, ale bez pośpiechu, maxing relaxing :)
Andrzej1974
03-07-2013, 19:19
Odpowiadam... 2 razy NIE.
Alcatraz
03-07-2013, 21:48
Odpowiadam... 2 razy NIE.
Malkontent finansowy:-)
Archibald6803
03-07-2013, 22:02
Raczej REALISTA.
Alcatraz
03-07-2013, 23:31
Wiadomo, że chcemy jak najwięcej za jak najmniej ale... bez przesady:-) O ile cena D300s trzyma się aż nadto dobrze (co jak twierdzą niektórzy świadczy dobitnie o jakości), to już D7100 jest moim zdaniem całkiem normalna jak na trochę ponad 3 miesiące od wejścia na rynek.
Andrzej1974
04-07-2013, 16:27
Raczej normalny... realista jak zauważył Archibald6803.
coraz bliżej zakupu i może jeszcze jakieś rady, dodatki, akcesoria (już na priv mi doradzono, ale może ktoś na coś jeszcze wpadnie co okupić) :)
na pewno będzie to Nikon D5100 + S 17-50
do tego torba/plecak, jeszcze nie wiem co dokładnie, ale coś na pewno, do plecaka mam wątpliwość co do bezpieczeństwa jak ma on dostęp do aparatu po boku;
do tego statyw;
do tego może jakiś filtr
jeszcze max 15 dni i zakupy :)
pewnie pojadę do Wroc tam kupię i wyślę do Sigmy do kalibracji, tylko chyba przydałoby się iść z kimś kto się zna ;/
Andrzej1974
31-07-2013, 17:03
Nikon D5100 + S 17-50... ciekawy zestaw, do który i ja również dążę. :-)
Co do torby/plecaka.... hmm... ja bym wybrał torbę ale nie typu colt tylko coś większego.
...pewnie pojadę do Wroc tam kupię i wyślę do Sigmy do kalibracji, tylko chyba przydałoby się iść z kimś kto się zna ;/
Dlaczego od razu zakładasz, że będziesz potrzebował kalibracji ?
Wcale tak nie musi być, wpierw to sprawdź, a potem wysyłaj, a nie wysyłaj bo tak trzeba :)
Tu na forum to kurczę już jakaś obsesja kalibracyjna jest, paranoja jakaś :roll:
Cytat:
Napisał Rufus92 Zobacz post
...pewnie pojadę do Wroc tam kupię i wyślę do Sigmy do kalibracji, tylko chyba przydałoby się iść z kimś kto się zna ;/
Dlaczego od razu zakładasz, że będziesz potrzebował kalibracji ?
Wcale tak nie musi być, wpierw to sprawdź, a potem wysyłaj, a nie wysyłaj bo tak trzeba
Tu na forum to kurczę już jakaś obsesja kalibracyjna jest, paranoja jakaś
zakładam, bo wieluuuuuuu odsyła :razz: a na zakupy będę szedł niestety sam, bo nie znam nikogo ode mnie kto mógłby mi pomóc, bo towarzyszka się znajdzie :P pierwszy raz będę taki sprzęt kupował to nie wiem czy dobrze to sprawdzę :razz:
Rafał_Sz
01-08-2013, 09:54
zakładam, bo wieluuuuuuu odsyła :razz: a na zakupy będę szedł niestety sam, bo nie znam nikogo ode mnie kto mógłby mi pomóc, bo towarzyszka się znajdzie :P pierwszy raz będę taki sprzęt kupował to nie wiem czy dobrze to sprawdzę :razz:
Uderz z prośbą do kogoś z grupy regionalnej GKJ mieszkającego we Wrocławiu. Może chłopaki pomogą, co im zależy. ;)
Cytat:
Napisał Rufus92 Zobacz post
zakładam, bo wieluuuuuuu odsyła a na zakupy będę szedł niestety sam, bo nie znam nikogo ode mnie kto mógłby mi pomóc, bo towarzyszka się znajdzie :P pierwszy raz będę taki sprzęt kupował to nie wiem czy dobrze to sprawdzę
Uderz z prośbą do kogoś z grupy regionalnej GKJ mieszkającego we Wrocławiu. Może chłopaki pomogą, co im zależy.
Tak myślałem i tak pewnie zorbię :) i chyba tak zrobię, bo iść z kimś kto się zna zawsze :) bo mi jako laikowi głupio by było prosić o kolejne obiektywy mając mgliste pojęcie o tym :razz:
już, ufff, kupione :)
Nikon D5100 + Tamron 17-50 mm f/2.8 (miała być sigma, ale jej nie było, a czasu już nie miałem na bieganie :(, mam nadzieję, że to też nie jest zły wybór, zawsze jeszcze można odstąpić od umowy do 14 dni, ale nie wiem czy na to mam jeszcze czas)
Dziękuję za każdą pomoc, którą od Was otrzymałem :)
Archibald6803
09-09-2013, 21:55
Tamron 17-50/2,8 hmmmm..... też piknie .....
Moje zdanie znasz - ja Tamrona nie polecam, ale jak już kupiłeś to trudno. Jak wrócisz to zawsze możesz sobie go sprzedać i kupisz Sigmę, najwyżej będziesz kilka stów w plecy. A jak ci się poszczęściło to może nawet AF Ci będzie trafiał.
A ja mam takie szybkie pytanie czy warto teraz wydać 1000zł więcej i kupić D7100 niż sprawdzone D90 w grę wchodzą tylko nowe puszki?
A ja mam takie szybkie pytanie czy warto teraz wydać 1000zł więcej i kupić D7100 niż sprawdzone D90 w grę wchodzą tylko nowe puszki?
Wszystko zależy od potrzeb.
D7100 to nowsza i bardziej zaawansowana konstrukcja, z lepszym AF, matrycą, filmowaniem itd.
Porównaj sobie specyfikacje obu aparatów i zastanów się czy te nowości są warte dla Ciebie dopłacania 1000zł.
D90 max 2000zł
D7100 4000zł
to jest 2000zł różnicy
D90 max 2000zł
D7100 4000zł
to jest 2000zł różnicy
tak najtańszy D7100-3700zł a D90 już kupi za 1600zł za bardzo się napaliłem na D7100 :-( wolę szkło kupić do D90.
To może D5200 warto rozważyć???
D90 to fajny aparat, sam go kiedyś miałem, ale na obecną chwilę to już staruszek :)
Ktoś kiedyś wymyślił taką teorię że jak tylko wejdzie nowa puszka to wszystkie starsze przestają automatycznie robić zdjęcia ;) (na całe szczęście takiej blokady nie wprowadzają producenci aparatów - istnieje jedynie w psychice;) W każdym bądź razie - może wystawię się na lincz ale uważam że D90 robi nadal zdjęcia i przy odpowiednich umiejętnościach operującego nim będą to udane kadry.. a 2tys. zawsze może przydać się na lepszą optykę (która pozostanie przy przyszłych zmianach body) albo za jakiś czas na D7200 czy tam D8000 ;)
To może D5200 warto rozważyć???
D90 to fajny aparat, sam go kiedyś miałem, ale na obecną chwilę to już staruszek :)
D5200 jest fajny, ale niewiele się różni od dużo tańszego D5100. Resztę pieniędzy można przeznaczyć na fajne szkło, na przykład N35 f/1.8
D5200 jest fajny, ale niewiele się różni od dużo tańszego D5100. Resztę pieniędzy można przeznaczyć na fajne szkło, na przykład N35 f/1.8
Niewiele się różni, trochę inna matryca, trochę inny AF, trochę inny czujnik pomiaru ekspozycji, trochę inny procesor....
Czymś jeszcze?
Ja mam d5100 + 35 f/1.8 :) Polecam i chwale sobie. Zastanawiałem się nad D90 ale wybrałem po prostu nowsze rozwiązanie (może trochę gorsze np. brak silnika w body). Gdybym miał kasę kupił bym d7100
Wymyśliłem takie coś:
D90 ~2000zł może trafi się używka w dobrej cenie.
Tamron 17-50mm 2,8
Sigma 10-20mm
Nikor 35mm 1,8 ~600zł
Obiektywy mogą być używane np. z forum
Co wy na to??
Robson_zg
16-09-2013, 23:22
Fajny zestaw, tylko zamiast Tamrona weź Sigme
Fajny zestaw, tylko zamiast Tamrona weź Sigme
...żeby mieć sporą szansę na pudłowanie AF na skrajnych punktach.
Niech sam podepnie pod D90 Tamrona i Sigmę i niech sam zadecyduje, oceni obrazek, kontrast i oddanie kolorów. Ja ostatnio podjąłem decyzję i kupiłem Tamrona po testach kilku szkieł na moim body (D300s). Tamron mi ostrzy na każdym polu AF (pierwsza sztuka ze sklepowej półki), a Sigma była...hmmm...zezowata jakaś i to nie jedna sztuka, żeby nie było. Nie po to kupuję nowe szkło w sklepie, żeby tego samego dnia odsyłać je razem z puszką na kalibrację, a tak niestety jest z Sigmami.
. Nie po to kupuję nowe szkło w sklepie, żeby tego samego dnia odsyłać je razem z puszką na kalibrację, a tak niestety jest z Sigmami.
No i cóź takiego się stanie, że będzie musiał ewentualnie wysłać do kalibracji tę sigmę? Poczeka 3-5 dni i będzie miał dobrze skalibrowane szkło, zwłaszcza jak wyśle z body.
u nas w firmie mają Tamrony zawsze będę mógł sobie podpiąć.
No i cóź takiego się stanie, że będzie musiał ewentualnie wysłać do kalibracji tę sigmę? Poczeka 3-5 dni i będzie miał dobrze skalibrowane szkło, zwłaszcza jak wyśle z body.
Hmmm... To tak jakbyś kupił nowy samochód i zanim weźmiesz rodzinę na przejażdżkę musiał go od razu oddać na kilka dni do serwisu. Jeśli komuś taki świat pasuje, to jego sprawa.
Co to się teraz porobiło. Ludzie świadomie kupują rzeczy, które zaraz po wyjęciu z pudełka wymagają kilkudniowej ingerencji serwisu. Dla mnie coś nowego ma działać jak nowe - nie wiem, może jestem już nieco starszej daty, ale mam takie podejście - jeśli coś nie działa, jak należy od nowości, to sobie to odpuszczam. Tym bardziej, że przed zakupem mam możliwość daną rzecz porządnie sprawdzić i podjąć decyzję. 330 funtów też piechotą nie chodzi.
Pomijam już fakt, że wygląda na to, iż kolega Robson_zg poleca szkło, którego sam nie ma (patrząc po stopce), a Tamrona pewnie nawet nie podpiął do swojego aparatu.
Hmmm... To tak jakbyś kupił nowy samochód i zanim weźmiesz rodzinę na przejażdżkę musiał go od razu oddać na kilka dni do serwisu. Jeśli komuś taki świat pasuje, to jego sprawa.
No dobrze, ale nadal nie wiem, co złego się wydarzy, jeśli będziesz musiał poczekać te 3-5 dni?
Dziwny świat bierzesz nowe i oddajesz do serwisu :-) Z nowymi autami też takie rzeczy się dzieją :-)
Co to się teraz porobiło. Ludzie świadomie kupują rzeczy, które zaraz po wyjęciu z pudełka wymagają kilkudniowej ingerencji serwisu. Dla mnie coś nowego ma działać jak nowe - nie wiem, może jestem już nieco starszej daty, ale mam takie podejście - jeśli coś nie działa, jak należy od nowości, to sobie to odpuszczam. Tym bardziej, że przed zakupem mam możliwość daną rzecz porządnie sprawdzić i podjąć decyzję. 330 funtów też piechotą nie chodzi.
Pomijam już fakt, że wygląda na to, iż kolega Robson_zg poleca szkło, którego sam nie ma (patrząc po stopce), a Tamrona pewnie nawet nie podpiął do swojego aparatu.
Z tym samochodem to chybione porównanie. Niesystemowe szkła mogą mieć rozbieżności jeśli chodzi o AF bo przecież Nikon nie udostępnia pełnej dokumentacji odnośnie AF w swoich szkłach. I stąd czasem trzeba szkło podregulować pod konkretne body. Był już gdzieś o tym wątek. To, że Tobie Tamron zagadał od razu nie znaczy, że u każdego będzie działał. Mam dwie Sigmy i u mnie działają prawidłowo, nie musiałem kalibrować, robię zdjęcia i te obiektywy mi w tym nie przeszkadzają (w sumie nie przeszkadzały, bo teraz mogłyby kryć pełną klatkę i bym nie narzekał).
A czy taka wielka jest różnica w tych dwóch szkłach?
Myślę, że Tamron 17-50/2.8 może być porównywany z Sigmą 18-50/2.8. Sigma 17-50/2.8 to raczej już inna półka.
Myślę, że Tamron 17-50/2.8 może być porównywany z Sigmą 18-50/2.8. Sigma 17-50/2.8 to raczej już inna półka.
Widziałem w paru wątkach sample prosto z puszki z tej sigmy i sam też ją testowałem. Mam nieco inne zdanie odnośnie tej "raczej innej półki" w porównaiu z T17-50.
Zresztą sam wyraźnie napisałem, niech autor wątku sam sprawdzi oba szkła i podejmie decyzję. Nasze wypociny i spory na temat obu szkieł nic mu nie pomogą.
Ale nie o tym temat. Koniec OT z mojej strony :)
Z tą "inną półką" to miałem na myśli, że docelowo ten obiektyw miał być "wyższej klasy" niż Tampon i starsza Sigma. Część użytkowników porównuje jakość obrazka (chyba na wyrost) do Nikkora 17-55.
Z tą "inną półką" to miałem na myśli, że docelowo ten obiektyw miał być "wyższej klasy" niż Tampon i starsza Sigma. Część użytkowników porównuje jakość obrazka (chyba na wyrost) do Nikkora 17-55.
Wcale nie na wyrost. Jedyne co N17-55 ma lepsze to obudowe i brzegi kardu. W centrum Sigma wypada lepiej. A kupowanie plastkiowego tamrona ktorego jedyna zaleta jest to ze go akurat w sklepie maja - to dopiero nieporozumienie. To szklo to inna polka, ale ludzie juz o tym zapomnieli chyba od kiedy Sigma staniala. Teraz nagle N jest znowu wspanialy, a Sigma rowna Tamponowi. Popatrzcie co z wami te ceny robia.
Archibald6803
18-09-2013, 11:50
Dobrze skalibrowana z puchą Sigma 17-50/2.8 jest obiektywem dającym rewelacyjny pod względem optycznym obrazek. Tamronowi bardzo daleko do takiej jakości , choć to jest również całkiem przyzwoity obiektyw. Nikkor 17-55/2.8 wypada lepiej od Sigmy tylko na ogniskowych 17-24 przy f 2.8 i 3,2 i tylko na bokach. Piszę te słowa z całą odpowiedzialnością , a moje w tej materii zdanie opieram na gruntownych i wszechstronnych testach rzeczonych szklanek , które to testy swego czasu na własne potrzeby przedzakupowe sobie wykonałem. W efekcie bezdyskusyjnie kupiłem Sigmę ; każdorazowo gdy robię zdjęcia tym obiektywem - jestem oczarowany świetną jakością fot.
Poniżej mała próbka - nic specjalnego pod względem kompozycji - ale dobrze pokazuje jakość rysowania obiektywu.
D5100 + Sigma 17-50/2.8 OS , 3200 ISO , czas 1/15 fota z ręki , jpeg z puchy symbolicznie podostrzony po zmniejszeniu w PhotoScape
źródło (http://imageshack.us/a/img208/9785/khp9.jpg)
Żeby nie było - nic nie mam do tej Sigmy - sam posiadam starą S18-50/2.8D uchodzącą za mydlaną, choć ja tego mydła nie widzę. Podejrzewam, że nowa Sigma nie jest gorsza optycznie od mojej. A że trzeba skalibrować? Jak to robią bezpłatnie i szybko to czemu nie?