Morfeusz
17-01-2008, 12:54
Witam. Jestem początkującym fotoamatorem. Niedawno wymieniłem kieszonkowy aparacik na taki zestaw: D80, 18-200 3.5-5.6 vr, SB-800, jeszcze nie do końca go rozpracowałem. Mój kuzyn tańczy breakdance i poprosił mnie żebym w niedziele zrobił mu kilka zdjęć podczas treningu. Problem w tym, że trening jest w słabo oświetlonej sali. Dlatego też obawiam się tej "sesji" i proszę Was o jakieś porady. Z tego co wyczytałem to ustawienia powinny być następujące:
- AF-C
- punkt mierzenia ostrości na środku
- przysłona max 5,6
- czas na początek 1/400 (jeżeli światło na to pozwoli to krótszy)
- iso - max 640 (nie chciałbym używać zbyt wysokiego żeby nie było za dużo szumów)
Ponieważ będzie to trening to mogę podejść bardzo blisko do tańczących, dzięki temu mogę używać lampy błyskowej.
Niestety jeszcze nie opanowałem obsługi tej lampy i niektóry informacje podane na wyświetlaczu są dla mnie zagadką. Dlatego chyba ustawię ją w trybie TTL BL i będę się modlił żeby dobrze wyszło. No chyba że mi coś doradzicie albo podacie jakiś link. Byłbym wdzięczny za wszystkie porady co do ustawień.
Pozdrawiam
- AF-C
- punkt mierzenia ostrości na środku
- przysłona max 5,6
- czas na początek 1/400 (jeżeli światło na to pozwoli to krótszy)
- iso - max 640 (nie chciałbym używać zbyt wysokiego żeby nie było za dużo szumów)
Ponieważ będzie to trening to mogę podejść bardzo blisko do tańczących, dzięki temu mogę używać lampy błyskowej.
Niestety jeszcze nie opanowałem obsługi tej lampy i niektóry informacje podane na wyświetlaczu są dla mnie zagadką. Dlatego chyba ustawię ją w trybie TTL BL i będę się modlił żeby dobrze wyszło. No chyba że mi coś doradzicie albo podacie jakiś link. Byłbym wdzięczny za wszystkie porady co do ustawień.
Pozdrawiam