Zobacz pełną wersję : Przełącznik KVM - 1 monitor na 2 kompy
Witam,
Zanabyłem własnie taki przełącznik:
http://www.allegro.pl/item292809486_przelacznik_kvm_ps_2_x2_obsluga_audi o_kable.html
i po podpięciu pojawił problem:
obraz na monitorze jest wyraźnie mniej ostry niż przedtem po bezpośrednim połączeniu do kompa i litery oraz ikonki dają dziwny cień..
Czy ktoś korzysta/ł z takiego ustrojstwa?
Proszę o jakieś uwagi. Dziękuję z góry.
Witam,
Zanabyłem własnie taki przełącznik:
http://www.allegro.pl/item292809486_przelacznik_kvm_ps_2_x2_obsluga_audi o_kable.html
i po podpięciu pojawił problem:
obraz na monitorze jest wyraźnie mniej ostry niż przedtem po bezpośrednim połączeniu do kompa i litery oraz ikonki dają dziwny cień..
Czy ktoś korzysta/ł z takiego ustrojstwa?
Typowe niestety. Sam przełącznik może powodować zakłócenia. Do tego jeszcze problemem mogą być kable.
Jeśli są kiepsko ekranowane i bez tłumików to jeszcze gorzej (powinny być 2 tłumiki a tu widzę 1). Przekrój przewodu też nie jest imponujący... Szkoda, że nie ma możliwości podłączenia innych kabli (są na stałe).
Raczej sugeruję zakup samej skrzynki z gniazdami do podpięcia przewodów. Ewentualnie wymianę istniejących kabli na lepsze (jest trochę zabawy). Nie widzę też przełącznika źródeł sygnału. Podejrzewam, że odpięcie nieużywanego (aktualnie) kompa może trochę poprawić sygnał.
Jeszcze małe uzupełnienie. Można spróbować założyć dodatkowe tłumiki (do nabycia w internecie), parametry trzeba obliczyć. Ewentualnie inaczej umieścić urządzenie i przewody, coś może zakłócać.
Oddać i zakupić normalny. Niestety to jest dość drogie. Ewentualnie zastosować monitor z dwoma wejściami a przełącznik zastosować tylko do przełączania klawiatur i myszy.
Oddać i zakupić normalny. Niestety to jest dość drogie. Ewentualnie zastosować monitor z dwoma wejściami a przełącznik zastosować tylko do przełączania klawiatur i myszy.
Co to znaczy normalny? Ten jest do kitu?
Na co się powołać przy oddawaniu produktów, zapomniałem... (10 dni od daty dostawy?)
hedgehog
17-01-2008, 11:59
Jak widać po "jakości" obrazu, jest ;)
Lepiej naprawdę kupić sobie monitor z dwoma wejściami DVI. Zresztą w ogóle złącza starego standardu i zwykłe kable dołączane do monitorów to lipa...
Tak, ten jest do kitu. Normalny to znaczy nie tyle przełącznik dwupozycyjny, co urządzenie z kompensacją przesunięć fazy i wysokiej jakości torem. Niestety tanio się nie da zrobić transmisji analogowej na długim kablu i jeszcze z przerwami w postaci elementu przełączającego. Normalne, tzn działające, robi Kramer, Top One.
Na co się powołać przy oddawaniu produktów, zapomniałem... (10 dni od daty dostawy?)
Na przykład.
złącza starego standardu i zwykłe kable dołączane do monitorów to lipa...
Niekoniecznie. Przesył analogowy ma poważną zaletę w postaci lepszej rozdzielczości tonalnej niż 8bitowy DVI. Jednak musi to być wysokiej jakości tor video, a nie okołochińskie karty, cienkie kabelki i monitory w którym analog potraktowano po macoszemu.
Ile może kosztować taki monitor z dwoma wejściami?
Pracuję od 6 lat na LG Flatron F900B i jestem bardzo zadowolony, moze nawet przyzwyczajony. 85 Hz mi wystarcza.
Ile może kosztować taki monitor z dwoma wejściami?
Pracuję od 6 lat na LG Flatron F900B i jestem bardzo zadowolony, moze nawet przyzwyczajony. 85 Hz mi wystarcza.
Większość współczesnych przyzwoitych monitorów LCD ma dwa wejścia.
hedgehog
17-01-2008, 12:40
Niekoniecznie. Przesył analogowy ma poważną zaletę w postaci lepszej rozdzielczości tonalnej niż 8bitowy DVI. Jednak musi to być wysokiej jakości tor video, a nie okołochińskie karty, cienkie kabelki i monitory w którym analog potraktowano po macoszemu.
O, zawsze to się człowiek czegoś nowego nauczy :) Dzięki! Moje doświadczenie niestety oparte jest na tych okołochińskich kartach i kabelkach, a od tego jednak moje DVI na w miarę porządnej karcie działa lepiej. Stąd moja wypowiedź poparta latami boleści :)
Większość współczesnych przyzwoitych monitorów LCD ma dwa wejścia.
czyli minimum 2k zeta? Na razie niestety tyle kaski nie mam, trza zbierać na 70-200 z ameryki...
Dziękuję za porady :)
Dostałem emaila od sprzedawcy:
"Witam!
Odnośnie linku do dyskusji nt przełączników KVM to może poza paroma technicznymi terminami to jeden wielki bełkot nt grubości kabla i dławików...
Sprzedałem kilkaset przełączników KVM i wiem z praktyki, iż najtańsze rozwiązanie to nie zawsze najlepszy wybór - ale to w końcu Pan podjął decyzję o zakupie tego modelu przełącznika - zawsze można było zapytać o porade przed zakupem :-)
Powiem tak ja akurat klientowi który dzwoni czy pisze maila i prosi o pomóc wyborze przełączniki firm EDIMAX czy D-LINK oferuję w ostateczności ponieważ to producenci którzy produkują wszystko jeśli chodzi o akcesoria komputerowe i słowem nie są to producenci specjalizujący się w tego typu przełącznikach. I niestety sporadycznie ale zdarzają się sytuacje jak w Pana przypadku (na pewno na to wpływ może też mieć określona konfiguracja karta - monitor).
W naszej ofercie posiadamy szeroką gamę przełączników firmy ATEN (patrz http://www.akcesoriapc.pl/advanced_search_result.php?keywords=ATEN) i to jest akurat producent specjalizujący się wyłącznie w produkcji przełączników KVM i podobnych. Co więcej żaden z ich przełączników ATEN'a jakie miałem w rękach nie ma kabla grubszego niż przeciętny kabel monitorowy, i żaden nie ma filtrów (tłumików) bo przy odpowiednim wykonaniu kabla nie są one potrzebne.
Reasumując powtórzę to co wyżej: najtańsze rozwiązanie to nie zawsze najlepszy wybór. Oczywiście może Pan u nas zareklamować przełącznik w szczególności jeśli są problemy z obrazem jak opisane poniżej. Przy ewentualnej wymianie pokryjemy koszty wysyłki drugiego urządzenia.
Przy odsyłaniu przesyłki do nas proszę postępować zgodnie z zasadami reklamacji / zwrotów podanymi na stronie O mnie http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=16100#gwar"
Mogę mu przecież oddać to co kupiłem?
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=31
Mogę mu przecież oddać to co kupiłem?
Przy zawarciu umowy na odległość (wysyłkowo), ma Pan na to 10 dni jeśli został Pan poinformowany pisemnie przez sprzedawcę o takiej możliwości, lub 3 miesiące, jeśli nie był Pan poinformowany. Podstawa prawna: Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny
nie wiedziałem o 3 miesiącach! luxusowo, dziękuję
Niestety w przypadku sprzedawców na Allegro.pl zdażają się takie niedouczone, impertynenckie, aroganckie typy.
Ten typ niech się poduczy trochę podstaw fizyki zamiast ogłupiać ludzi i wciskać takie "przełączniki"...:)
Ale do rzeczy. Przykład przewodu (też z Allegro) dość renomowanej firmy:
Przewód połączeniowy SVGA/SVGA (DSub/DSub) firmy Bandridge model CL 10102x o długości 2m.
Zbudowany z miedzi beztlenowej OFC. Przeznaczony do łaczenia np. karty graficznej komputera z monitorem LCD/odbiornikiem TV LCD/plazmą/projektorem w celu przesłania sygnału video wysokiej rozdzielczości (HD).
Ogólna charakterystyka produktu:
solidne i precyzyjne wykonanie
metalowe, pokryte 24-karatowym złotem wtyki
przewód wykonany z kabla sygnałowego, z miedzi beztlenowej (OFC) o wysokim stopniu czystości - 99,96% - zapewnia praktycznie bezstratne przesłanie oryginalnego materiału video
podwójnie ekranowane żyły sygnałowe w celu maksymalnej ochrony przed zakłóceniami radiowymi
posiada dławiki ferrytowe niwelujące szkodliwy wpływ zakłóceń elektromagnetycznych (EMI)Myślę, że komentarz zbędny.
Zbudowany z miedzi beztlenowej OFC. (...) metalowe, pokryte 24-karatowym złotem wtyki (...) wysokim stopniu czystości - 99,96% - zapewnia praktycznie bezstratne przesłanie oryginalnego materiału video (...) podwójnie ekranowane żyły sygnałowe w celu maksymalnej ochrony przed zakłóceniami radiowymi (...) posiada dławiki ferrytowe
Znam co najmniej kilka urządzeń wykonanych bez użycia wyżej wymienionych "niesamowitych technologii i materiałów", które radzą sobie z długim torem video, praktycznie bez żadnych zakłóceń.
Znam co najmniej kilka urządzeń wykonanych bez użycia wyżej wymienionych "niesamowitych technologii i materiałów", które radzą sobie z długim torem video, praktycznie bez żadnych zakłóceń.
To nie są żadne niesamowite technologie ani materiały. Jest to norma. Kabli (nie tylko d-sub) nie spełniających pewnych norm jakościowych nigdy nie brałem pod uwagę. Chyba, że ktoś lubi uzyskiwać "efekty specjalne". Kończy się to jak w przypadku tego przełącznika.
To nie są żadne niesamowite technologie ani materiały. Jest to norma.
E tam, bez przesady. W przełącznikach Kramera, TopOne gniazda są normalne badziewiaste, stalowe, kable jak nitki, żadnych ferrytów, a zakłóceń nie ma. Podobnie w monitorach Nec'a serii 90, które taki przełącznik maja wbudowany i obsługują kable do 100m.
Problem nie tkwi w super małej impedancji kabla czy gniazda, a w przesunięciu fazy, która występuje przy długich kablach, oraz zjawisk falowych, które determinują ściśle określone długości w przypadku sygnałów o konkretnych częstotliwościach. Za cholerę nie prześle Pan poprawnie sygnału zmiennego o dużej i wielkiej częstotliwości, niedobranym kablem, lub nie kompensując tego elektronicznie.
Kup porzadniejszy przelacznik.
http://www.meditronik.com.pl/quick_search2.php?wzorzec=kvm&gdzie=sym
Pawel
ja tylko dodam z doswiadczenia ze jak sa takie cienkie - nedzne - najtansze kabelki przy przelaczniku to jesli nie siedzimy na 15" w 800x600 max (i to tez na wyrost pewnie) to obraz robi sie kichowaty. mozliwe ze sa od tego odstepstwa, ale niestety aktualnie kable sygnalowe najczesciej sa po niskich kosztach. dobry sygnalowy niestety tez kosztuje pare zlotych wiecej.
W pełni się zgadzam. Widziałem kiedyś ciekawy objaw kiepskiego kabla sygnałowego na CRT Philips P4 Brillance.
Wyglądało to tak, że np. czcionka na białym tle (word) rzucała cień w prawą stronę, trochę jak odbicie obrazu w TV. Po zmianie przewodu problem zniknął. Zresztą o znaczeniu jakości przewodów przekonałem się dawno, dawno temu. Był to mój pierwszy kontakt z Monster Cable (audio). Od tego czasu mam wyrobione zdanie w tej materii
i żadnych problemów :)
ppleswad
14-09-2008, 13:52
Chciałbym zakupić przełącznik KVM jednak zupełnie nie znam się na tej technologii a z tego co wiem mogą występować różne problemy. Dlatego pisze z prośbą o polecenie mi odpowiedniego dla mnie produktu.
Mój monitor to :
http://sklep.komputerowy.pl/products/19_belinea__1905_s1/4788.html
Moja mysz i klawiatura:
http://www.capslock.pl/produkty/a4tech_(kbs-2348rp)_+_mysz_optyczna_(zestaw_radiowy)_ps2/3103
Mam dwa komputery PC:
pierwszy starszy na systemie Windows 98 (pierwsza edycja)
drugi nowy na systemie Windows XP
Ponadto chciałbym aby przełącznik miał możliwość przełączania audio.
Wiem że mogą wystąpić problemy z funkcjonowaniem myszy i klawiatury oraz pogorszenie obrazu. Czy posiadacie urządzenie tego typu na 2 lub 4 PC w którym problemy nie wystąpią. Z góry dziękuje za odpowiedz.