Zobacz pełną wersję : D200 czy D300
Witam,
Mam obecnie D70s , kupilem go 2 lata temu bo nie bylo mnie stac na D200. Powiem szczerze ze z D70s wyrosłem i za bardzo dla mnie szumi na wysokim iso. Moze sie myle ale pamietam ze D200 szumial mniej :)
Nastepna wada mojego D70s to Auto fokus a dokladniej brak wiekszej ilosci pol AF. Obecnie D200 mocno stanial i moge powiedziec ze mnie na niego stac ;) Ale mysle tez o D300, narazie w sklepie go nie widzialem i ciezko mi powiedziec czy jest dla mnie oki. Ale bardzo sie zastanawiam czy warto wydac 2k zl wiecej na D300, bo moze narazie kupic D200 i za rok - 2 kupic D300 jak wyjdzie D400 ?
Co myslicie o tym dylemacie ?
Nie chce tutaj opini ze D300 bo nowszy lepszy i wogole super hiper bo to wiem, ale bardziej czy odczuje roznice w jakosci zdjec miedzy D70s a D200. I nie pytam o marketing :)
Nie zarabiam aparatem, wiec jest to dla mnie bardziej ambitne hobby :)
FalconPL
17-01-2008, 00:00
jak to kwestia finansowa to nikt za ciebie nie zdecyduje, jeśli tobie trudno przeliczyć wartość nowości na pieniądze to kto inny będzie miał ciężej
no bo skoro to hobby to tylko od ciebie zależy ile na nie wydajesz - to nieco przypomina zakup samochodu. Niby każdy wie, że wyjeżdżając
z salonu tracisz 20% a jednak ludzie kupują nowe samochody :)
No masz racje, ale bardziej mnie interesuje opinia ludzi, ktorzy moze kiedys przesiedli sie z D70s na D200 i poczuli roznice lub nie poczuli a ze juz ochloneli po zakupie to napisza tak od serca czy warto (maly skok) czy lepiej odrazu na D300. Co do finansow to tak 200 bede mogl kupic za gotowke, D300 tylko na raty, ale bede mogl je wziasc. Wiec jesli jest sens to moge skoczyc na D300. Ale moze D200 jest juz zupelnie inna jakoscia ?
Wiem ze jest inaczej pozycjonowany i jest zawansowanna lustrzanka a D70s amatorska :)
Marcin T
17-01-2008, 00:42
CodeBoy (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2947), kiedy staniesz sie posiadaczem D200 to za rok-2 kiedy będziesz chciał zmienić na D300, będzie być może nowy D400 i zadasz sobie ponownie to samo pytanie. Czy warto dołożyć 2 k do D400 czy może narazie D300 a za rok lub dwa D400?....i tak w nieskończoność ;)
A tak na poważnie to sam jestem w identycznej sytuacji jak Ty, z tym, że samemu sobie na to pytanie muszę odpowiedzieć. D70 to dobra pucha (podobno niedoświetla:mrgreen: )ale jeżeli zmieniać to tylko z powodu tej szumofobii, wizjera niczym w drzwiach wejściowych z mieszkania i wyświetlacza wielkości znaczka pocztowego.
Mogę Ci podesłac fotki zrobione w FJ D70 na iso 1600 i D300 na iso 3200, będzie Ci łatwiej może?
piotrnas
17-01-2008, 00:46
odpowiedz jest prosta lepiej kup za to lepsze obiektywy niz te co masz... bedzie wieksza roznica niz jak zmienisz body...
CodeBoy, jeśli Cię to pocieszy to też mam taką zagwozdkę :) A jak widzę jest nas więcej :)
Decyzje o zmianie podjąłem min na podstawie tego, co piszecie wizjer w D70 to spory minus. Już ten w D80 jest OK. A i wyświetlacz daje mocne zagadki czy trafione czy powtarzać dane ujęcie :?
To czy D200 czy 300 zdecyduje jak będę mógł na spokojnie wziąć w łapy oba korpusy w sklepie podumać nad każdym chwilkę. Pstryknąć kilka zdjęć i wybrać. Ale jako ze pstrykam głównie sport i reportaże (a te często w pomieszczeniach) To wychodzi mi na to ze D300 sensowniejszy. Nie robie RAW, więc znowu ponoć JPG też D300 lepsze wypluwa. Gripa pewnie nie kupie a D300 mniej prądu pochłania. Zresztą szkieł wymieniać nie zamierzam (od ery zenita chcę jasny teleobiektyw, ale się już przyzwyczaiłem i tak będę chciał chyba zawsze :mrgreen:) zatem odpada mi niezbity punkt ze nie ma sensu wymieniać korpusu ;)
Ale jak na złość ludzie D300 kupują i miejscowy FotoHurt nie ma korpusu, aby oglądnąć. No chyba ze ktoś potrafi przełożyć do D70 matryce, wizjer, AF i LCD z D300 to zapraszam na PW.
No ale ja się nie znam.
Marcin T, ja bym poprosił te zdjęcia na:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://kni.prz.edu.pl/fd/turbo/mail.gif), uprzejmie dziękuję. Aha najfajniej JPG, RAWa nie umiem :)
pozdrawiam!
robin102
17-01-2008, 08:37
Zamiana D70 na D300 jest jak najbardziej sensowna- milowy krok w dobra stronę :) Zamiana D70 na D200 też jest sensowna- wielki krok, ale to wszystko zależy od możliwosci twojego portfela. Na dziś różnica w cenie tych aparatów to około 2500 zł. Raczej nie rozwiążemy za Ciebie tego dylematu. Każdy doradzi Ci coś bardzo subiektywnie. Ja np tą różnice spożytkowałbym na jakieś oświatlenie, ewentualnie na szkła, bo tak naprawdę nie ma takich tematów i sytuacji fotograficznych które można pokonać D300, a D200 już się nie da :)
odpowiedz jest prosta lepiej kup za to lepsze obiektywy niz te co masz... bedzie wieksza roznica niz jak zmienisz body...
No niby szkolo jest najwazniejsze, ale ja czuje niedostatki puszki i nie idzie mi o ostrosc zdjec bo to mi w zupelnosci wystarcza. A bardziej maly wyswietlacz, ciemy wizjer i tego typu bolaczki, dodatkowym motorem jest to ze mam teraz kupca na stara puszke.
Szklarnie ktora mam w zupelnosci mi wystarcza do moich zastosowan, jakos nigdy nie mialem zboczenia na jasne szkla. Pewnie kiedys sie to zmieni :)
CodeBoy (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2947), ale jeżeli zmieniać to tylko z powodu tej szumofobii, wizjera niczym w drzwiach wejściowych z mieszkania i wyświetlacza wielkości znaczka pocztowego.
Mogę Ci podesłac fotki zrobione w FJ D70 na iso 1600 i D300 na iso 3200, będzie Ci łatwiej może?
To jest wlasnie glowny powod, zdjecia bardzo chetnie bym zobaczyl.
[email protected]
A mam pytanie ile zdjec normalnych (bez wbudowanej lampy) zrobisz na D200 na jednym akku ? bo dla mnie jest to dosc wazne co moze przewazyc na + D300
Marcin T
17-01-2008, 10:13
To jest wlasnie glowny powod, zdjecia bardzo chetnie bym zobaczyl.
[email protected]
A mam pytanie ile zdjec normalnych (bez wbudowanej lampy) zrobisz na D200 na jednym akku ? bo dla mnie jest to dosc wazne co moze przewazyc na + D300
Nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć na to pytanie gdyż mam D70:neutral:
W zaleznosci od warunkow okolo 400-800 zdjec na jednym akku.
Promachos
17-01-2008, 13:17
jak strzelasz serie bez VR to i ponad 1k zrobisz ) przynajmniej mi sie udało kiedys
spokojnie ponad 1k. Pod warunkiem, ze jest to jedna sesja i bez lampy wbudowanej, jesli bedziesz codziennie robił po kilkanaście zdjęć to okaże się, że na jednym akku wyjdzie tylko 300-400
Oki kupilem D200, na D300 narazie mnie nie stać a chce poczuc wygodniejsze body :)
D70s kupilem 2 lata temu w tym samym sklepie i dzis sie smialem ze sprzedawczynia (ta sama co wtedy) ze za 2 lata czas na D3 :) jesli zachowam taka prawidlowosc :)
Bo jak kupowalem D70s to D200 byl nowoscia na PL rynku za 7777 zl :)
No wiec jestem zadowolony , wizjer to przepasc miedzy D70s a D200 :)
ciekawe co jest w D300 bo w D3 to juz wogole kosmos, mialem dzis w reku (300 nie mieli )
Ja miałem podobny dylemat miedzy D300 a D200, kupiłem D200 a za zaoszczędzone 2000zł kupiłem szkła N85/1.8 i S30/1.4, i nie żałuję swojej decyzji, dla mnie D200 to już jest masakra w klasie ergonomii tym bardziej, ze zajmuj sie fotografią jako hobby. D300 może za rok :)
robin102
17-01-2008, 21:29
Ja miałem podobny dylemat miedzy D300 a D200, kupiłem D200 a za zaoszczędzone 2000zł kupiłem szkła N85/1.8 i S30/1.4, ..... D300 może za rok :)
Dobry chytry plan. Gratuluje zakupu.
Dobry chytry plan. Gratuluje zakupu.
Dzięki, czasem nie trzeba pytać o wszystko na forum tylko po prostu wiedzieć co się potrzebuje, ale do takich decyzji trzeba "dorosnąć" i nabrać doświadczenia. :)
:)
Terminux
17-01-2008, 21:51
Jeżeli można CodeBoy - ile dałeś za D200?
Maras1971
17-01-2008, 22:15
Ja jeszcze polecam, dla tych co nie dokonali wyboru D200, D300, że warto rozważyć Canona 40d. Po D70s kupiłem D80 i byłaby głupota ładować się w D200
Obrazowanie w 40d o niebo lepsze nie wspomne o wysokim iso,!!!!!! 40d do D300 jakością foty dorównuje. Dzisiaj już to wiem !!!!!- nie ważna jest stajnia, tylko jakość foty, którą pucha wypluwa. Na D300 nie było mnie stać i po D80 zmieniłem system - na 40d warto, myślę że w drodzę rozwoju nie kupię D300 tylko 5d lub jego następce.
Niestety po 5d znowu zmiana systemu na 3D.
Taka jest kolejność !!!!! nigdy inna.
Pozdrawiam
lupus771
17-01-2008, 22:20
Ja jeszcze polecam, dla tych co nie dokonali wyboru D200, D300, że warto rozważyć Canona 40d. Po D70s kupiłem D80 i byłaby głupota ładować się w D200
Obrazowanie w 40d o niebo lepsze nie wspomne o wysokim iso,!!!!!! 40d do D300 jakością foty dorównuje. Dzisiaj już to wiem !!!!!- nie ważna jest stajnia, tylko jakość foty, którą pucha wypluwa. Na D300 nie było mnie stać i po D80 zmieniłem system - na 40d warto, myślę że w drodzę rozwoju nie kupię D300 tylko 5d lub jego następce.
Pozdrawiam
A ile kasy straciłeś wyprzedając cały sprzęt Nikona??
Na D300 nie było mnie stać ......... po D80 zmieniłem system - na 40d warto, myślę że w drodzę rozwoju .... kupię .......... 5d lub jego następce.
a jest ciebie stać na kilkukrotną zminę systemu? Co z gromadzoną optyką, lampami systemowymi itp?
Sądzę, że inni w większości wybiorą inną drogę ewolucji.
CodeBoy przesiada się z D70 na D200 i to ma sens. U ciebie przesiadka z D80 na d200 to inna sprawa - niewiele daje, ta sama matryca.
Może jestem zacofany ale ja poprostu "czuję" puchę Nikona i nie zmienił bym na nic innego. :)
Jeżeli można CodeBoy - ile dałeś za D200?
4277 zl
Pozdrawiam
Czy ja wiem znajomy ma 400D czyli odpowiednik mojego starego D70s, i jak zobaczylem co ta puszka wypluwa to podziekuje Canonowi. Po 2 Nikon dla mnie zawsze robił aparaty a Canon robi prawie jak Philips - wszystko, a ja takich firm nie lubie.
Nie mowiac juz o ergonomi :) ktora w Canonie nie jest taka prosta, choc bez instrukcji znajomemu wszystko ustawilem, to po ciemku moze byc problem :)
Mi się nasuwa taki podział :
Nikony - reporterka, akcja, ogólnie szybkość z ergonomią
Canony - bardziej coś spokojnego, studio, przyroda...,
choć żaden z tych podziałów nie dyskwalifikuje innych, tylko daje "pierszeństwo" w niektórych rodzajach fotografii dla Nikona i Canona.To moje subiektywne spojrzenie:-) i mi także w reku jakoś lepiej "leży" Nikon, czyje go "pełną gęba";-))
Co do coraz nowszych aparatów i ich coraz większego "naładowania" elektroniką i oprogramowaniem czuję pewne obawy - wystarczy spojrzeć co się dzieje z np.telefonami Nokii - oniegdyś przodującego jakością producenta telefonów komórkowych...Ja bym z D70(S) przesiadł się na D200 (i to nie dlatego za sam taki mam), mam wrażenie że może pochodzić długo, długo bez kłopotów,a dalsze "szybko" wprowadzane, z bajerami(i pewnie niedoprojektowane)aparaty mogą wg. mnie nawalać w różnoraki sposób.A że pobiera więcej prądu niż D300?To niestety świadczy jaka solidna elektronika tkwi w D200 a jaka w D300...Dobre wzmacniacze audio grające porządnym dźwiękiem też pobierają więcej prądu i inaczej nie będzie....A tak poza tym ile jeszcze można chcieć od aparatu więcej?Po co kolejne ileś tam pól autofokusa itp., niedługo będzie to nie aparat tylko kamera. Funkcji ułatwiających i nie tylko fotografowanie jest dość myślę już z naddatkiem, jedynym dla mnie argumentem by zmienić puchę to pełen format matrycy.I oby taki aparat działał mi z 10 lat a byłbym szczęśliwy.:-)
Pozdrawiam:-)
Moim zdaniem jest to bardzo trafiony podział :)
Uważasz, że Canonami serii 1Dmk x to nawet żółwia trudno ustrzelić ?
no może pijanego ;-)))
No chyba, że tak. Jak się nachleje do dostaje takiego speeda że szok :mrgreen:
autor wątku juz kupił body, temat wyczerpany.