Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kalibracja w serwisie Sigmy

kabanos
16-01-2008, 15:54
Witam.
Kupiłem ostatnio Sigme 70-200/2.8D HSM APO i na moim D200 zaobserwowałem BF który rośnie gdy zwiekszam ogniskową i odległosc od fotogradowanego obiektu. Przy ogniskowej 200mm F2.8 i odległości 15m jest przynajmniej metrowy tzn. nie da sie trafic z ostrością w obiekt. Do 3m BF jest nie zauważalny.
I teraz moje pytanie ile by mnie kosztowala mniej wiecej kalibracja szkła pod puche w serwisie sigmy moze ktos juz taką justował i ile kosztuje naprawa zacinającego sie AF który w tych starszych wersjach jest normą.
Pomózcie chłopaki ;)

njght_84
16-01-2008, 15:56
ale jaja

waldek
16-01-2008, 16:01
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36

Nie wiem ale podsyłam namiary.

kabanos
16-01-2008, 16:06
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36

Nie wiem ale podsyłam namiary.
to wiem ale chce sie dowiedziec czy ktos juz to robil i z jakim efektem.
Wiem ze moge zadzwonic podadza mi cene a przy odbiorze sie okarze ze cena jest wieksza

lucki
16-01-2008, 17:20
Też mam ten problem z tym obiektywem, ale na D70s, z tą różnicą, że mam FFa i jest na tyle mały że odpuściłem sobie kalibrację. Jak będę kupował D300 to chyba z poziomu aparatu będzie można sobie to ustawić (przynajmniej tak pisze w specyfikacji D300).

kabanos
16-01-2008, 17:52
własnie po konsultacji z serwisem sigmy dowiedziałem sie że nie da się skalibrowac tego szkła bez wymiany płyty a koszt wymiany wynosi 480PLN brutto a sprowadzaja ją z Japoni więc czas oczekiwania mi podali 4-6tyg :(
dodatkowo za naprawe zacinajacego sie Af kolejne 300PLN to już zdzierstwo jest
edit:
ciężko bez body bedzie wytrzymac tak długo

Martini
16-01-2008, 18:41
Bez body ciężko będzie wytrzymać, ale jaki koszt w sumie szkło + płyta + zacinający się AF = ok.2400!!!
Nowa Sigma 2900-3200.

kabanos
16-01-2008, 19:00
Martini teraz juz rozumiesz moje zdenerwowanie bo nie opłaca mi sie naprawiac. Chce zwrotu pieniędzy od sprzedającego ale on nie logował sie od wczoraj rano więc nie wie nic o sytuacji. Chyba że postanowi pokryc połowe kosztów serwisu wtedy sigma zostanie u mnie.

Martini
16-01-2008, 19:15
Coraz bardziej odchodzi mi ochota na kupno takiej sigmy 70-200 f2.8 (chyba że będę miał możliwość przetestowania jej przed kupnem), i kupię jednak nowego nikkora 70-300 VR. Wiem że ciemne szkło (chciałem jasne) ale jest gwarancja i możliwość sprawdzenia w sklepie przed kupnem. Nie stać mnie na nową sigmę więc chyba nie ma co na siłę kupować używanej, a później się denerwować i myśleć co z nią zrobić.

Adam Trzcionka
16-01-2008, 19:20
kalibrowałem 30/1.4. serwis sigmy wspominam jak najczarniejszy sen - słaby kontakt, spier* kalibracja - szklo wróciło wykazując indentyczny BF jak wczesniej. a cała przyjemnosc kosztuje ok 300 pln. serdecznie odradzam

kabanos
16-01-2008, 19:22
ja nie rozumiem jak to jest tamrona mam wybranego ale kupowalem go jak mialem d80 teraz mam d200 i ostrzy tak samo był tez podpinany do innej puszki i dobrze było.
A u sigmy na jednej super a na drugiej BF taki ze głowa mała a na kolejnej pewnie by był FF.

Artur25
16-01-2008, 19:29
rozumiem ze ta sigma to starsza wersja bez macro??

dinus
16-01-2008, 19:29
i czym to jest spowodowade?

kabanos
16-01-2008, 19:30
rozumiem ze ta sigma to starsza wersja bez macro??
tak to jest wersja bez Macro i DG

Artur25
16-01-2008, 19:38
bo mam wersje macro no i jest maly bf ale minimalny i nie przeszkadza:) z rozmow z uzytkownikami wersji macro wnioskuje ze niema az tak zle i jest solidniejszy od poprzednika:) no a kalibracja bez gwarancji niestety szarpie po kieszeni:( a w nowa sigme za 2900 bym sie nie pchal porozgladal bym sie raczej za uzywka 80-200 af-s:)

kabanos
16-01-2008, 20:07
kalibrowałem 30/1.4. serwis sigmy wspominam jak najczarniejszy sen - słaby kontakt, spier* kalibracja - szklo wróciło wykazując indentyczny BF jak wczesniej. a cała przyjemnosc kosztuje ok 300 pln. serdecznie odradzam
tak Ciebie kosztowała tyle bo nie musieli Ci zmieniac płyty w obiektywie a ze moja sigma to starsza wersja to powiedzieli mi ze bez zmiany płyty nie ma możliwości kalibrowania

prz3mo
16-01-2008, 20:32
Moim zdaniem przy zakupie za niemałe przeciez pieniądze warto ZAWSZE starac sie przetestowac szkło przed zakupem... I nie ma tu znaczenia czy to Tamron, Sigma czy nawet Nikkor (wbrew pozorom nawet w drogich szkłach N tez mozna trafić na taki, nie do konca bedzie jakościowo bardzo dobry).

lucki
17-01-2008, 14:12
A kto z was kalibrował już w D300 pod konkretny obiektyw, który ma FF lub BF? Jak w ogóle wygląda ta kalibracja w D300? Czytałem, że mozna zapisać sobie kilka ustawień różnych obiektywów, które nie trafiają w punkt??

kabanos
17-01-2008, 15:07
A kto z was kalibrował już w D300 pod konkretny obiektyw, który ma FF lub BF? Jak w ogóle wygląda ta kalibracja w D300? Czytałem, że mozna zapisać sobie kilka ustawień różnych obiektywów, które nie trafiają w punkt??
Fatman kalibrował D3 pod sigme 70-200/2.8HSM macro i wyniki rewelacyjne:
http://212.51.209.43/~fatman/D3/justowanie/sigma_70_200_2_8-pj.jpg przed justowaniem
http://212.51.209.43/~fatman/D3/justowanie/sigma_70_200_2_8.jpg po justowaniu
lukaj obrazek w 100% i patrz na klamke od drzwi lub koło

Musashi_Miyamoto
17-01-2008, 20:23
zadzwoń do sewisu w Krakowie ul. Czapskich 1, tel. 012 4291028, w Gdyni mają straszne ceny, bylem u nich z sigmą i wysłałem do Krakowa, kiedyś to byl oficjalny serwis Sigmy, również wszystkie części sprowadzają i zero ściemy. Pozdrawiam Jaca

suomi
17-01-2008, 20:50
zadzwoń do sewisu w Krakowie ul. Czapskich 1, tel. 012 4291028, w Gdyni mają straszne ceny, bylem u nich z sigmą i wysłałem do Krakowa, kiedyś to byl oficjalny serwis Sigmy, również wszystkie części sprowadzają i zero ściemy. Pozdrawiam Jaca

Kurcze... a mnie Panowie z Czapskich odesłali do serwisu Sigmy :(

RBT
17-01-2008, 22:02
Jeśli chodzi o "zacinanie się" AF w starych Sigmach 70-200 HSM EX to wina leży po stronie lustrzanek cyfrowych. Użytkowałem takową z Nikonem F90 oraz F5 i działała świetnie. Wówczas to jeszcze Nikon nie produkował żadnego DSLR'a. Ale kiedy nastała nowa era to AF tejże Sigmy nie pracował właściwie ani z D70, ani Kodakiem DCS 14n pro, ani z D200. Ostrość ustawiał prawidłowo i bezbłędnie, ale co kilkanaście do kilkudziesięciu ostrzeń blokował aparat uniemożliwiając wykonanie zdjęcia. W każdym przypadku restart aparatu pomagał, ale zjawisko było tak uciążliwe, że wymagało naprawy. Serwis w Gdyni naprawił i dalej pracuje świetnie. Kilkukrotnie słyszałem o tym problemie ze starszymi obiektywami, nie wiem czy dotyczył wszystkich obiektywów tego rodzaju, czy też może Sigma dokonała w międzyczasie modernizacji szkła. Tak więc nie jest winą Sigmy obecna niekompatybilność, bo w czasie kiedy była projektowana nie było lustrzanek cyfrowych Nikona i chyba żadnych innych (poza Kodakiem).
Niemniej jednak zakup takiego szkła bez wcześniejszej możliwości sprawdzenia jest ryzykowny.

TMB
23-06-2010, 19:42
Witam
Znacie jakiś inny sklep naprawczy niż Sigma w NE części Polski, gdzie będą mogli mi skalibrować szkło (sigma)?
I ile mniej więcej w prywatnym "serwisie" może to kosztować. Oraz czy zrobią mi to od ręki?

Pz
Ps. Oczywiscie mowa o jakims znanym i polecanym serwisie, a nie wygooglowanym ;)

morzon
24-06-2010, 08:26
Obawiam się, że kalibracja to tylko w serwisie Sigmy, w Gdyni.

Galen
31-03-2011, 09:12
Mam pytanko czysto techniczne. Jak wygląda ta kalibracja Sigmy w serwisie? Kalibrując obiektyw z body dłubią coś w body? Od ponad 2 tyg. walczę z kalibracją 50-150 z moim D5000 i jest dramat totalny. Przed kalibracją był ff ale była żyleta, a teraz nie dość że ff nadal występuje, to jest straszne mydło, tak jak by nigdzie nie było ostrości. Dla testu podpiąłem też kita 18-55 i mam wrażenie, że też nie jest ostro. Czekam na pomoc, bo już nie wyrabiam psychicznie...

eskimos
31-03-2011, 12:05
Kalibruja obiektyw, nie ruszaja body, przynajmniej u nie tak robia . No i najdziwniejsze, pomiary BF/FF nie wykonuja pod karem 45 tylko rownolegle do miarki.

prz3mo
31-03-2011, 13:13
No i najdziwniejsze, pomiary BF/FF nie wykonuja pod karem 45 tylko rownolegle do miarki.

Dlaczego najdziwniejsze? Wszystkie swoje szkła jakie testowałem na obecność BF/FF testowałem bez użycia tablicy i tych magicznych 45 stopni. Jest wiele innych sposobów by szkło sprawdzić.

eskimos
31-03-2011, 13:52
Prz3mo, ano dziwne, bo na forum jedynie slusznym i "tru" sposobem sa wlasnie te 45 stopni i jakiekolwiek odchylki w czasie tesow byly wytykane jako blad i niemiarodajne.

Dla mnie to ludzie moga robic nawet i w kolku, ot dziele sie tym co widzialem w serwisie i to co zauwazylem na forum .

Galen
31-03-2011, 14:02
To jak mierzą ff/bf to już detal. Problem w tym, że nie mierzą tego chyba zbyt dokładnie, bo u mnie nadal jest kiszka. Na dodatek ustawili mi odległość referencyjną 40X, co oznacza że ostrość łapie dobrze dla ogniskowej 50mm dopiero od 2m i w górę, a dla 150mm od 6m w górę! Jak dla mnie to idiotyzm, bo przy takich ogniskowych i takiej odległości nie ma opcji żeby wypełnić klatkę np. postacią. Portrety odpadają, bo postać jest wielkości znaczka pocztowego! Zrobili mi z tele obiektyw chyba do lanszaftów! Na dodatek na odp. na każdego maila trzeba czekać 2-3 dni. Moja "kalibracja" trwa już od 15-go marca i póki co końca nie widać...

eskimos
31-03-2011, 14:28
Mialem podobnie jak Ty, kupilem szklo, szybkie testy w sklepie pokazaly ze dziala dobrze, kilka tygodni pozniej jak mozna bylo wyjsc z domu okazalo sie ze na dluzszych dystansach byl spory FF, zawiozlem do serwisu wyjasnilem o co chodzi i skalibrowali idealnie, klopot byl taki ze wczesniej sam probowalem ustawic mikroregulacje i zostawilem na -20 a menu mialem w D700 ustawione po Polsku no i norwedzy nie dali rady przebic sie przez nie i skalibrowali mi szklo na -20, nie bede mowil jak szklo dzialalo z innymi puszkami :mrgreen: Za drugim razem zrobili szklo od reki i dziala idealnie. Wystarczylo tylko wyjasnic w czym problem, gdzie jest FF i ze szklo ma byc skalibrowane pod puche a nie zrobiona mikroregulacja. Kupa smiechu byla w serwisie po pierwszym razie :)

p.s Awatar kalibrowal szkla w serwisie Sigmy w Polsce, bardzo sobie chwali, szkla spoza unii, zrobione na gwarancji w ekspresowym terminie .

Galen
31-03-2011, 14:38
No w moim przypadku kalibrowane było pod puchę - dostali cały komplet. Nie che nikomu robić kolo d... , bo wpadki zdarzają się każdemu i to jest jak najbardziej normalne. Wiadomo, że w serwisie siedzi człowiek, który jest pewnie na maxa zawalony robotą, a każdy klient chce być traktowany jak Pan i Władca :] Mam tylko nadzieję, że kolejne podejście zakończy się sukcesem i już niedługo będę mógł cieszyć się w pełni sprawnym sprzętem i skupiać się na kadrach a nie kombinować gdzie tu przyłożyć af, żeby oczy wyszły ostre :]