Zobacz pełną wersję : Kalibracja w serwisie Sigmy
Witam.
Kupiłem ostatnio Sigme 70-200/2.8D HSM APO i na moim D200 zaobserwowałem BF który rośnie gdy zwiekszam ogniskową i odległosc od fotogradowanego obiektu. Przy ogniskowej 200mm F2.8 i odległości 15m jest przynajmniej metrowy tzn. nie da sie trafic z ostrością w obiekt. Do 3m BF jest nie zauważalny.
I teraz moje pytanie ile by mnie kosztowala mniej wiecej kalibracja szkła pod puche w serwisie sigmy moze ktos juz taką justował i ile kosztuje naprawa zacinającego sie AF który w tych starszych wersjach jest normą.
Pomózcie chłopaki ;)
njght_84
16-01-2008, 15:56
ale jaja
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36
Nie wiem ale podsyłam namiary.
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36
Nie wiem ale podsyłam namiary.
to wiem ale chce sie dowiedziec czy ktos juz to robil i z jakim efektem.
Wiem ze moge zadzwonic podadza mi cene a przy odbiorze sie okarze ze cena jest wieksza
Też mam ten problem z tym obiektywem, ale na D70s, z tą różnicą, że mam FFa i jest na tyle mały że odpuściłem sobie kalibrację. Jak będę kupował D300 to chyba z poziomu aparatu będzie można sobie to ustawić (przynajmniej tak pisze w specyfikacji D300).
własnie po konsultacji z serwisem sigmy dowiedziałem sie że nie da się skalibrowac tego szkła bez wymiany płyty a koszt wymiany wynosi 480PLN brutto a sprowadzaja ją z Japoni więc czas oczekiwania mi podali 4-6tyg :(
dodatkowo za naprawe zacinajacego sie Af kolejne 300PLN to już zdzierstwo jest
edit:
ciężko bez body bedzie wytrzymac tak długo
Bez body ciężko będzie wytrzymać, ale jaki koszt w sumie szkło + płyta + zacinający się AF = ok.2400!!!
Nowa Sigma 2900-3200.
Martini teraz juz rozumiesz moje zdenerwowanie bo nie opłaca mi sie naprawiac. Chce zwrotu pieniędzy od sprzedającego ale on nie logował sie od wczoraj rano więc nie wie nic o sytuacji. Chyba że postanowi pokryc połowe kosztów serwisu wtedy sigma zostanie u mnie.
Coraz bardziej odchodzi mi ochota na kupno takiej sigmy 70-200 f2.8 (chyba że będę miał możliwość przetestowania jej przed kupnem), i kupię jednak nowego nikkora 70-300 VR. Wiem że ciemne szkło (chciałem jasne) ale jest gwarancja i możliwość sprawdzenia w sklepie przed kupnem. Nie stać mnie na nową sigmę więc chyba nie ma co na siłę kupować używanej, a później się denerwować i myśleć co z nią zrobić.
Adam Trzcionka
16-01-2008, 19:20
kalibrowałem 30/1.4. serwis sigmy wspominam jak najczarniejszy sen - słaby kontakt, spier* kalibracja - szklo wróciło wykazując indentyczny BF jak wczesniej. a cała przyjemnosc kosztuje ok 300 pln. serdecznie odradzam
ja nie rozumiem jak to jest tamrona mam wybranego ale kupowalem go jak mialem d80 teraz mam d200 i ostrzy tak samo był tez podpinany do innej puszki i dobrze było.
A u sigmy na jednej super a na drugiej BF taki ze głowa mała a na kolejnej pewnie by był FF.
rozumiem ze ta sigma to starsza wersja bez macro??
i czym to jest spowodowade?
rozumiem ze ta sigma to starsza wersja bez macro??
tak to jest wersja bez Macro i DG
bo mam wersje macro no i jest maly bf ale minimalny i nie przeszkadza:) z rozmow z uzytkownikami wersji macro wnioskuje ze niema az tak zle i jest solidniejszy od poprzednika:) no a kalibracja bez gwarancji niestety szarpie po kieszeni:( a w nowa sigme za 2900 bym sie nie pchal porozgladal bym sie raczej za uzywka 80-200 af-s:)
kalibrowałem 30/1.4. serwis sigmy wspominam jak najczarniejszy sen - słaby kontakt, spier* kalibracja - szklo wróciło wykazując indentyczny BF jak wczesniej. a cała przyjemnosc kosztuje ok 300 pln. serdecznie odradzam
tak Ciebie kosztowała tyle bo nie musieli Ci zmieniac płyty w obiektywie a ze moja sigma to starsza wersja to powiedzieli mi ze bez zmiany płyty nie ma możliwości kalibrowania
Moim zdaniem przy zakupie za niemałe przeciez pieniądze warto ZAWSZE starac sie przetestowac szkło przed zakupem... I nie ma tu znaczenia czy to Tamron, Sigma czy nawet Nikkor (wbrew pozorom nawet w drogich szkłach N tez mozna trafić na taki, nie do konca bedzie jakościowo bardzo dobry).
A kto z was kalibrował już w D300 pod konkretny obiektyw, który ma FF lub BF? Jak w ogóle wygląda ta kalibracja w D300? Czytałem, że mozna zapisać sobie kilka ustawień różnych obiektywów, które nie trafiają w punkt??
A kto z was kalibrował już w D300 pod konkretny obiektyw, który ma FF lub BF? Jak w ogóle wygląda ta kalibracja w D300? Czytałem, że mozna zapisać sobie kilka ustawień różnych obiektywów, które nie trafiają w punkt??
Fatman kalibrował D3 pod sigme 70-200/2.8HSM macro i wyniki rewelacyjne:
http://212.51.209.43/~fatman/D3/justowanie/sigma_70_200_2_8-pj.jpg przed justowaniem
http://212.51.209.43/~fatman/D3/justowanie/sigma_70_200_2_8.jpg po justowaniu
lukaj obrazek w 100% i patrz na klamke od drzwi lub koło
Musashi_Miyamoto
17-01-2008, 20:23
zadzwoń do sewisu w Krakowie ul. Czapskich 1, tel. 012 4291028, w Gdyni mają straszne ceny, bylem u nich z sigmą i wysłałem do Krakowa, kiedyś to byl oficjalny serwis Sigmy, również wszystkie części sprowadzają i zero ściemy. Pozdrawiam Jaca
zadzwoń do sewisu w Krakowie ul. Czapskich 1, tel. 012 4291028, w Gdyni mają straszne ceny, bylem u nich z sigmą i wysłałem do Krakowa, kiedyś to byl oficjalny serwis Sigmy, również wszystkie części sprowadzają i zero ściemy. Pozdrawiam Jaca
Kurcze... a mnie Panowie z Czapskich odesłali do serwisu Sigmy :(
Jeśli chodzi o "zacinanie się" AF w starych Sigmach 70-200 HSM EX to wina leży po stronie lustrzanek cyfrowych. Użytkowałem takową z Nikonem F90 oraz F5 i działała świetnie. Wówczas to jeszcze Nikon nie produkował żadnego DSLR'a. Ale kiedy nastała nowa era to AF tejże Sigmy nie pracował właściwie ani z D70, ani Kodakiem DCS 14n pro, ani z D200. Ostrość ustawiał prawidłowo i bezbłędnie, ale co kilkanaście do kilkudziesięciu ostrzeń blokował aparat uniemożliwiając wykonanie zdjęcia. W każdym przypadku restart aparatu pomagał, ale zjawisko było tak uciążliwe, że wymagało naprawy. Serwis w Gdyni naprawił i dalej pracuje świetnie. Kilkukrotnie słyszałem o tym problemie ze starszymi obiektywami, nie wiem czy dotyczył wszystkich obiektywów tego rodzaju, czy też może Sigma dokonała w międzyczasie modernizacji szkła. Tak więc nie jest winą Sigmy obecna niekompatybilność, bo w czasie kiedy była projektowana nie było lustrzanek cyfrowych Nikona i chyba żadnych innych (poza Kodakiem).
Niemniej jednak zakup takiego szkła bez wcześniejszej możliwości sprawdzenia jest ryzykowny.
Witam
Znacie jakiś inny sklep naprawczy niż Sigma w NE części Polski, gdzie będą mogli mi skalibrować szkło (sigma)?
I ile mniej więcej w prywatnym "serwisie" może to kosztować. Oraz czy zrobią mi to od ręki?
Pz
Ps. Oczywiscie mowa o jakims znanym i polecanym serwisie, a nie wygooglowanym ;)
Obawiam się, że kalibracja to tylko w serwisie Sigmy, w Gdyni.
Mam pytanko czysto techniczne. Jak wygląda ta kalibracja Sigmy w serwisie? Kalibrując obiektyw z body dłubią coś w body? Od ponad 2 tyg. walczę z kalibracją 50-150 z moim D5000 i jest dramat totalny. Przed kalibracją był ff ale była żyleta, a teraz nie dość że ff nadal występuje, to jest straszne mydło, tak jak by nigdzie nie było ostrości. Dla testu podpiąłem też kita 18-55 i mam wrażenie, że też nie jest ostro. Czekam na pomoc, bo już nie wyrabiam psychicznie...
Kalibruja obiektyw, nie ruszaja body, przynajmniej u nie tak robia . No i najdziwniejsze, pomiary BF/FF nie wykonuja pod karem 45 tylko rownolegle do miarki.
No i najdziwniejsze, pomiary BF/FF nie wykonuja pod karem 45 tylko rownolegle do miarki.
Dlaczego najdziwniejsze? Wszystkie swoje szkła jakie testowałem na obecność BF/FF testowałem bez użycia tablicy i tych magicznych 45 stopni. Jest wiele innych sposobów by szkło sprawdzić.
Prz3mo, ano dziwne, bo na forum jedynie slusznym i "tru" sposobem sa wlasnie te 45 stopni i jakiekolwiek odchylki w czasie tesow byly wytykane jako blad i niemiarodajne.
Dla mnie to ludzie moga robic nawet i w kolku, ot dziele sie tym co widzialem w serwisie i to co zauwazylem na forum .
To jak mierzą ff/bf to już detal. Problem w tym, że nie mierzą tego chyba zbyt dokładnie, bo u mnie nadal jest kiszka. Na dodatek ustawili mi odległość referencyjną 40X, co oznacza że ostrość łapie dobrze dla ogniskowej 50mm dopiero od 2m i w górę, a dla 150mm od 6m w górę! Jak dla mnie to idiotyzm, bo przy takich ogniskowych i takiej odległości nie ma opcji żeby wypełnić klatkę np. postacią. Portrety odpadają, bo postać jest wielkości znaczka pocztowego! Zrobili mi z tele obiektyw chyba do lanszaftów! Na dodatek na odp. na każdego maila trzeba czekać 2-3 dni. Moja "kalibracja" trwa już od 15-go marca i póki co końca nie widać...
Mialem podobnie jak Ty, kupilem szklo, szybkie testy w sklepie pokazaly ze dziala dobrze, kilka tygodni pozniej jak mozna bylo wyjsc z domu okazalo sie ze na dluzszych dystansach byl spory FF, zawiozlem do serwisu wyjasnilem o co chodzi i skalibrowali idealnie, klopot byl taki ze wczesniej sam probowalem ustawic mikroregulacje i zostawilem na -20 a menu mialem w D700 ustawione po Polsku no i norwedzy nie dali rady przebic sie przez nie i skalibrowali mi szklo na -20, nie bede mowil jak szklo dzialalo z innymi puszkami :mrgreen: Za drugim razem zrobili szklo od reki i dziala idealnie. Wystarczylo tylko wyjasnic w czym problem, gdzie jest FF i ze szklo ma byc skalibrowane pod puche a nie zrobiona mikroregulacja. Kupa smiechu byla w serwisie po pierwszym razie :)
p.s Awatar kalibrowal szkla w serwisie Sigmy w Polsce, bardzo sobie chwali, szkla spoza unii, zrobione na gwarancji w ekspresowym terminie .
No w moim przypadku kalibrowane było pod puchę - dostali cały komplet. Nie che nikomu robić kolo d... , bo wpadki zdarzają się każdemu i to jest jak najbardziej normalne. Wiadomo, że w serwisie siedzi człowiek, który jest pewnie na maxa zawalony robotą, a każdy klient chce być traktowany jak Pan i Władca :] Mam tylko nadzieję, że kolejne podejście zakończy się sukcesem i już niedługo będę mógł cieszyć się w pełni sprawnym sprzętem i skupiać się na kadrach a nie kombinować gdzie tu przyłożyć af, żeby oczy wyszły ostre :]