Zobacz pełną wersję : 8800 i problem czasu i slabego iso...:(rezultat poruszenie.
alexther
17-02-2006, 00:12
Witam, jak w temacie, czy ktos wie jak sobie poradzic z ta niedoskonaloscia naszych 8800? Bo probowalem juz wiele razy z reki zrobic fotke, z flashem lub bez, by uchwycic rowniez tlo w ciemnym pomieszczeniu, i za kazdym razem mam poruszone, czasami udaje mi sie z flashem na 2ga kurtynke, ale wtedy czas zdjecia wydluza sie do 1-2 sekund, a tyle nie utrzymam aparatu w bezruchu(chyba ze mam statyw). iso 400... redukcja wibracji wlaczona, mnie tak rece sie nie trzesa bardzo..:P ale tez trudno oczekiwac od modeli zeby zamierali w bezruchu...
Wydaje mi sie ze gdyby czulosc matrycy ciut w gore poszla, to problem by sie rozwiazal... a tak...
co tu mozna zrobic przy iso 400....:(
moze masowa prosba o update firmwaru?
Statyw i tylko statyw. Przecież tego usrostwa nie da się używać na ISO pow. 50!!!
mozna jeszcze jakas porzadna lampe sobie kupic, lub nawet dwie
bo to cos tam wbudowane to ... tylko ozdoba
a podobno przeciez 8800 ma VR? nie dziala?
andrzej500
22-02-2006, 23:28
Moja podpowiedź będzie bazowała na założeniu, że robiłeś zdjęcia stosując długość ogniskowej około standardowej(50mm).
Drugie założenie, że nie zrywasz spustu. Trzecie – nigdy nie robiłeś zdjęć lustrzanką na zwykłym filmie.
Opisy sprzętu ze stabilizacją zawsze są lekko przereklamowane.
Z wielu doświadczeń wynika zależność może niedokładna, ale jakoś trzeba to opisać, że aby zrobić nieporuszone zdjęcie trzeba mieć czas 1/125 (standardowa ogniskowa x 2).
To jako gra wstępna, bo dawało radę i 1/60.
Teraz bierzemy 8800 i stabilizator max pozwoli wydłużyć czas 3 razy.
Więc 125/3=42 czyli zaokrąglenie 1/30
Dla 1/60 łatwiej, 60/3=20 czyli 1/20 lub 1/15
1 sekunda to od 15 do 30 razy więcej niż pozwala stabilizator.
To jest powód Twoich problemów.
Teraz najkrótsza ogniskowa dostępna, w 8800 czyli 35mm(cały czas odnosimy się do formatu 24x35)
35x2=70, czyli 1/70 w zaokrągleniu 1/60. Dla doświadczonego wystarczy 1/30.
Załączmy stabilizator i 1/30 podzielona na 3 to 1/10 sek.
Teraz najdłuższa 350 mm, czyli 1/700 sek. Tutaj doświadczenie nie pomoże. 700/3=233 czyli 1/250 sek. (w zaokrągleniu). Do twoich 2 sekund to kosmiczna odległość.
Gdyby pójść tropem ISO biorąc pod uwagę 2 sekundy przy 400 ISO.
Dla 800 czas 1 sek., 1600 ½ sek., 3200 ISO to ¼ sekundy a 6400 ISO to 1/8 sek.
Dopiero ISO 12800 daje 1/15 sek. i gwarancję, że stabilizator się wyrobi.
Rozpatrywanie przysłony pomijamy zakładając max otwarcie cały czas.
To jest podpowiedź bardzo uproszczona i mająca sporo wyjątków. Napisano kilometry książek na ten temat, co uświadomić może brak uniwersalnego rozwiązania. Stabilizacja to taki bajertech technika z bajerami. Pomaga, ale nie załatwia problemu.
A to dlatego, ze uzytkownik tegoz aparatu zdaje sie na automat, ktory chce naswietlic zdjecie robione praktycznie w ciemnosci tak, aby je sprowadzic (uogolniajac, nawet dla inteligentnego pomiaru matrycowego) do sredniej szarosci... co powoduje, ze gdyby dac maszynce wolne rece, to z kazdej nocy, kazdego polmroku zrobi mniej wiecej zachmurzony dzien :).
Stad bledem jest robic tego typu zdjecie z czasem 1-2sek. Max to 1/8s (oczywiscie plus minus, po prostu czas, badz korekte ekspozycji, trzeba dobrac tak, aby widac bylo na zdjeciu, ze wtedy bylo jednak ciemno), co przy stabilizacji powinno dac w miare nieporuszone zdjecie. I taka sytuacje mialem na mysli piszac o stabilizacji w 8800.
andrzej500
napisano kilometry ksiazek, tylko, ze wypadaloby przeczytac chociaz jedna, nie?
sprostowanie.
vr, to nie stabilizacja pozwalajaca na "bezpieczne" wydluzenie czasu "3razy", tylko o 3ev, wiec endrju mial wyniki bliskie, ale tylko przypadkiem.
na maturze jak ktos ma dobry wynik, ale nie wie co liczy, moze dostac max 1pkt z np 8
andrzej500
26-02-2006, 20:59
krystek jesteś widać spoko gość
3 razy to nie 3ev . Zgoda bo 3ev to 8 razy. To raczej jasne.
Lecz na stronie NIKON.pl w opisie dotyczącym 8800 jest dokładnie napisane:
cytat
"Dzięki niej można robić ostre i wyraźne zdjęcia przy słabym oświetleniu (stosując nawet 3-krotnie dłuższy czas otwarcia migawki) oraz zdjęcia makro i „z ręki” przy użyciu teleobiektywu.
www.europe-nikon.com/details.aspx?countryid=23&languageid=25&prodId=943&catId=76
Jeśli przeczytasz to dokładnie ze strony nikona to myślę ,że będzie Ciebie stać na sprostowanie.
andrzej500
hmm.. a do jakiego sklepu nie zajrze, to pisza o 3ev. no nic, zwracam honor, widac slabo tlumacza w NP.
tak czy inaczej wszyscy wiemy, ze jezeli mowimy o vr, to 3dzialki chodzi ;]
andrzej500
27-02-2006, 08:52
Rozmowa i tak idzie nam nieźle.
Trzeba dodać, że 8800 ma dwa tryby stabilizatora.
Zostawiłem to na deser.
alexther
09-05-2006, 23:34
Dziekuje z gory za rzetelna informacje i pomoc. Wlasnie owy przelicznik czasow i czulosci przysparza mi najwiecej problemow... Dlatego wiecej robie zdjec intuicyjnie i seriami, a pozniej wybieram to najlepsze. Coz trening czyni lepszym.
Watek lampy rozwijam w kierunku Metz 36 dedykowanej dla Nikonow. Ciekawy jestem jak sie beda dogadywali.
Pozdrawiam wszystkich.
Dzisiaj stwierdzilem, ze dopoki nie poznam calkowicie tajemnic mojej maszynki to nie kupie lustrzanki... zeby tylko ja miec dla zasady. Takie male wyzwanie.:)