PDA

Zobacz pełną wersję : Testowanie D80

tomgl
15-01-2008, 23:44
Witam wszystkich.
Czytam to forum od kilku dni (wcześniej się nie udzielałem) i potrzebuję Waszej pomocy. Przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki i będzie to D80 + N18-70. Prosiłbym o radę co i jak należy przetestować przy kupnie aparatu. Zakładam, że sprzęt kupię nowy, ale od sprzedawcy który pozwoli przetestować "zabawkę".

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Tomek

copywriter2000
16-01-2008, 00:09
Sprawdź czy ma bf lub ff :] To się często dosyć zdarza (chocby watek wyzej) Podepnij kilka szkielek w sklepie i zobacz. Co jeszcze? Nikon to solidna marka nie zdarzaja sie tu jakies wieksze uchybienia. Kup niemacany najlepiej (nie z wystawy).

lisekluk1
16-01-2008, 18:04
zrób tak jak mój przedmówca mówi, sprawdź czy dobrze ostrość ustawia, ja nie sprawdziłem i teraz mam swoje D80 w serwisie. Najlepiej weź wydrukowany test do sklepu ze sobą.

sqb
16-01-2008, 18:11
Dokladnie jak przedmowcy. To samo z reszta rob w pozniejszym przypadku kupowania obiektywow, jak kupywalem sigme 10-20, to dopiero 3 sprawdzany egzemplaz ostrzyl jak trzeba.

Pozdrawiam.

tomgl
16-01-2008, 22:27
Dziękuję za pomoc.

Sprzęt kupię u Sławka (imfoto.pl), więc zakładam, że nie powinno być problemu z testowaniem.

Pozdrawiam, Tomek

wasilewk
16-01-2008, 22:29
Witam wszystkich.
[...]Przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki i będzie to D80 + N18-70. Prosiłbym o radę co i jak należy przetestować przy kupnie aparatu. Zakładam, że sprzęt kupię nowy, ale od sprzedawcy który pozwoli przetestować "zabawkę".

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Tomek

Ja byłem w takiej sytuacji w zeszłym roku. Kupiłem właśnie taki zestaw w Saturnie, nie z wystawy. Gdybym teraz kupował, to postąpiłbym nieco inaczej:
- wziąłbym ze sobą kogoś znającego dobrze lustrzanki Nikona,
- pożyczyłbym obiektyw N50/1.4 - do sprawdzenia BF/FF (na nim serwis sprawdza),
- wziąłbym ze sobą wcześniej przygotowany, wydrukowany, test do sprawdzania BF/FF
- po sprawdzeniu body, sprawdziłbym komplet: na okazję BF/FF.

Powyższe postępowanie oszczędziłoby nieco moje nerwy, a i czasu, na rozwikłanie niektórych problemów, oszczędziłbym sobie.

Pzdr.

mario_Scott
16-01-2008, 23:06
Warto również sprawdzić matrycę. Mój miał chota przy każdym ISO, Szczególnie widoczny przy cz-b zdjęciach. Łatwo to zrobić przy zdjęciu dekielka na aparacie, oraz białej kartki przy większej przysłonie (jakieś paprochy przy okazji).

Karolek
18-01-2008, 07:31
Sprawdź też ostrzenie na odległych obiektach, np. oddalonych kilkanaście metrów.
Ja miałem nowe korpusy z brudną matrycą. Więc np. biała ściana i f co najmniej 20. Zdjęcia wrzuć od razu do kompa i obejrzyj na monitorze w skali 1:1.

m@riusz
18-01-2008, 11:34
Mam też tą puchę i jest super, nie bój się kupować przypadki że z body jest coś nie tak są naprawdę sporadyczne, zobacz ile osób ma ten sprzęt a ile skarży się na jakąś jego wadę . Kupuj i rób zdjęcia i nic się nie martw a dekielki zostawił bym w spokoju.
Pozdrawiam.

Cegli
18-01-2008, 23:36
za m@riusz ! Chociaż rzeczywiście ja miałem paprocha na matrycy od samego zakupu

żółto-czarny
19-01-2008, 00:28
Postarać się jeszcze sprawdzić przebieg migawki na kompie, przyjrzeć się barwom przy różnych nastawach WB, sprawdzić działanie przycisku podglądu GO, działanie w ogóle wszystkich przycisków :)
Ech, czy ja w momencie zakupu wiedziałem o istnieniu FF/BF, jakiś tam hotów, darków albo brudów na nowej matrycy? :shock: O tym wszystkim dowiedziałem się potem na Szanownym Forum. Na szczęście głupi ma zwykle szczęście :-D Moje następne kupowanie puszki napewno będzie wyglądało inaczej.

soten
24-03-2008, 04:39
Na szczęście głupi ma zwykle szczęście :-D
Na to też liczę. Za parę dni dokonam zakupu a profesjonalisty nie będę ze sobą miał.

Piotr_
24-03-2008, 07:04
Po przeczytaniu powyższej listy bardzo bym się zastanawiał czy zakup Nikona ma sens.

who
24-03-2008, 09:33
Sprzęt kupię u Sławka (imfoto.pl), więc zakładam, że nie powinno być problemu z testowaniem.

Jeżeli faktycznie będziesz kupował w imfoto, to jak poprosisz to Sławek sam przetestuje sprzęt.

Po za tym ja tak samo jak któryś kolega wyżej, o FF/BF, hot pixelach, itp. przypadłościach dowiedziałem się na forum, po za kupie aparatu :D
Poszedłem do sklepu ze znajomym, ale on był tylko potrzebny jako tłumacz ;) i sposób zakupu wyglądał tak że dałem kartkę z listą co chcę i za 5 minut płaciłem :]

hasnik
24-03-2008, 09:49
Witaj przyszły posiadaczu D80. Ja bym nawet przez sen nie miał takich obaw, ani takich pomysłów. Już kolego myśl co byś chciał " uwiecznić na swoim pierwszym foto" .Patrz - za oknem pada wielkanocny śnieg - ile czai się tematów
-nie myśl o BF , FF jakie to ma znaczenie zapomnij o tym .Są dużo poważniejsze ograniczenia tego aparatu , ale nic to z uporem maniaka nie myśl nawet o tym o czym dowiesz się po 50 000 fotek. Nie myśl o nocnych zdjęciach 10 -cio minutowych- w nocy się śpi, podobnie potraktuj pomysł fotografowania dekielka obiektywu od spodu .O tym obiektywie zupełnie poważnie - wiedz że po rozpakowaniu , jego cena spada do 550 zł / patrz giełda /, moim zdaniem to zabawka . Ja mam taki aparatat i jestem wielce kontent. A o BF / FF nigdy nie myślałem.Wesołych Świąt.

Fr@ntz
24-03-2008, 09:53
widzę, że nie tylko ja najpierw kupiłem aparat a potem dowiedziałem się ile "zonków" można trafić :-/

Łopal
25-03-2008, 12:08
Hehe, a ile takich ukrytych zonków siedzi jeszcze w naszych puszkach..... ;)